Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 17 May 2018

Pertama kali ke UUM dan tengok real Pokok Padi

Salam Khamis, salam 1 Ramadhan...

Sebelum Ramadhan lagi Pak King dah pasang azam, Ramadhan ni nak kurang kurangkan makan katanya. Mak ye kan ajelah hihi...  Sebabnya mak dah tau, azam Pak King tu biasanya lebih kurang azam mak je lah, mampu bertahan 3 hari je paling lama. 

Tak ingat azam mak dulu dulu? Memanjang berazam nak pakai baju Raya saiz S, tapi tak dapat dapat sampai sekarang hahahaha.....

Throwback masa pi Perlis hari tu..... 
Nak jugaklah mak paknnya merakam kenangan di UUM sementara menunggu anak habis exam. Manalah tau Angry Bird dapat masuk sini kan. Masa riki riki hari tu, boleh tahan jauh jugak daripada pusat bandar. Kiranya kalau keluaq bandar sesekali tu, memang soping betui betui lah, dah masuk U memang tak daklah nak keluaq keluaq lagi..... Ke mak yang salah telekkan?   

Maknya ngan paknya
                  

Sapa belajaq sini dulu angkat kaki ? Mentang mentang PM sekarang oghang Kedah, dan dan tukaq loghat hihihi.....

Paknya ngan anaknya..... Anak beranak tak reti bergaya. Sarung selipar ja sempoi...
Jakun weyh...... Pertama kali bergambaq dengan oghang oghang, pertama kali jugaklah tengok real pokok padi dari dekat kot! Selalunnya dapat tengok dalam buku teks ja...... Lainlah Puan Hazel dengan Aiezza Sue tak bergaduh nak tengok pokok padi, bendang berelung relung duk belakang rumah noh!  

Kebetulan pulak sebelah Anjung Tamu ni ada bendang sepasu haha....                    

Pokok Padi                      

Ni kuku kambing ek? Pun baru tengok jugak......hahaha.....

                      

Mak stay kat Kangaq satu hari, sebab nak singgah Padang Besaq esoknya. Sebab, ada orang tu tak sampai lagi....tak pa kita kasi chance!.......

Pak King dah booking hotel ni melalui Agoda. Tapi ada something yang berlaku. Esok pulak mak sambung noh! Cerita semua karang, esok tak de modal pulak hahaa.... 


Ramadhan Kareem korang..... moga Allah mengampunkan dosa dosa kita semua!


Tuesday, 15 May 2018

Anakku sudah kembali

Salam Selasa korang....

Bila masuk komen Aryan Azra pagi ni, tetiba pulak terasa rindu nak menulis entri..... Rasa lama betul tak berentri ni! Last entri mak 30 April hari tu,  Selamat Honeymoon Pengantin, maka genap 2 minggu jugaklah mak bercutinya. Betullah kata Aryan Azra, kalah orang cuti honeymoon macam ni hihi..... 

Anakanda Angry Bird dah selamat pun kembali ke rumah sebelum mengundi hari tu. Maka tamatlah sudah tempoh setahun dia belajar kat Matrikulasi Arau. Terasa macam kejaplah pulak. Lum sempat nak pi sempadan haha.... Lepas ni harapnya adalah rezeki masuk  U mana mana pulak. 

Alang alang dah naik ke Utagha tu apa salahnya on the way balik tu kita singgah dulu mana mana, melepaskan lelah hihi...... Jauh kan Perlis tu! Sakit pinggang tau! Kesian Pak King drive hihi....

Tapi tulah......ingat barang yang nak dibawak balik Angry Bird 3 ketul ni aje.... 

                               


Tapi rupanya tu diaaaaa...... campuq barang semua dah jadi sendat mendat bonet kereta ku......🤦🏻‍♀️. Itu pun ada satu beg tudung yang tertinggal.... Tak taulah memang tertinggal ke atau Pak King saja buat buat tak nampak!





Nampaknya memang tak dapatlah mak nak soping apa kat Padang Besaq kalau cenggini punya gaya......

Anakku sudah kembali....



Gaya photographer tu wajib ada hahaha.....


Monday, 30 April 2018

Selamat Honeymoon Pengantin

Salam Isnin

2 minggu sudah, mak balik kampung sebab anak bongsu kakak no 2 kawen... Takkan tak balik pulak kot, mau ada  yang kena pulau dengan kakak Raya nanti hihi.... Bercakap pasal kenduri kawen ni, teringat pulak kat Mrs A yang suka sangat pergi kenduri kawen. Katannya hobi hihi...... 

Nasiblah katering, jadiknya tak payahlah susah payah nak rewang bagai. Yahooo!!! hihi... 

Anak sedara mak yang lelaki tu. Gitulah nasib jadi adik bongsu, memanglah tak de adik, tapi anak sedara berjembik jembik..... lepas sorang, sorang yang kawen, berpeluh dahi makcik  🤦🏻‍♀️ ....

                    


Biasalah kenduri kawen zaman sekarang ni, macam macam ado! Dah tak lalu nak makan nasi minyak boleh makan aiskrim....

Sorry aiskrim tak dapat nak promote ...., tak clear pulak tulisannya                  
Jemu makan aiskrim, boleh makan cakoi! Sedap oii cakoi dia. Rugi pulak tak makan banyak masa tu... Selalu macam tu ek, dah lepas baru teringat ingat 🙄.

HRS Baby Cakoy Muo..... 5% jangan lupa hahaha                  
Cakoi zaman sekarang banyak pilihan sos oii ...... Cakap je nak cicah apa? Cheese? Coklat? Kaya? Sambal?  Tak padan tekak kilauan emas .... nak jugak cicah dengan coklat ......hahaha....



Yang ni budak budak confirm suka! Ada pulak coklat leleh tu....

   

   

Masa masa ginilah pun dapat berkumpul kan... dapat jumpa sepupu sepapat yang dah lama tak jumpa...



Dapat sakat cucus.... suruh cucu posing cekci kaki bersilang sambil jari telunjuk lekat kat bibir awww hihi.... 

                   


Malamnya ada kuda kepang jugak....

Mesti banyak belanjakan buat kenduri kawen ni... penat lagi. Esok mak buat kecil kecilan sudahlah! Makan roti canai jer, muai sikit hihi ... boleh jemput ramai orang! Jemput korang sekali .....

Mak bapaknya dah tentulah penat, pengantin jugak yang seronok 😂...

Selamat Honeymoon Pengantin!


Friday, 27 April 2018

Menjengah Kuburan

Salam Jumaat....

Sempena hari Jumaat yang mulia ......


“Siapakah dikalangan mukmin yang paling bijak? Rasulullah SAW

bersabda; “Mereka yang paling banyak mengingati mati dan yang paling baik 

persediaannya untuk selepas daripada mati, mereka itulah orang-orang yang

bijak”.
(Riwayat Ibnu Majah).

                  


Kalau dulu selalu menjengah arwah mak dan abah kat rumah, sekarang hanya mampu menjengah di kuburan je..... 

Begitulah..... apabila mati je anak Adam, segala apa yang menjadi kepunyaannya ditinggalkan kecuali 3 perkara, amal jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa dari anak aak yang soleh. Semoga jubah hijau arwah abah yang Pak King pakai ni menjadi amal jariah yag menyambungkan amalan arwah di sana.

Sempat pulak tu posing tu hihi...

                 







Thursday, 26 April 2018

My kakaks semommy sedaddy....

Salam Khamis.....

My kakaks, semommy sedaddy ......



Umur kakak duduk dari kiri.... 72, 69, 64 dan umur si bongsu ? Dah tentu, Biarlah Rahsia haha..... Kakak mak pakai tudung bawal oi !! Adik dia memang selalu ketinggalan pesen..... tudung lilit dari zaman dulu sampai ke sudah ! hahaha...








Monday, 9 April 2018

Semua pun sudah, nak apa lagi?

Salam Isnin....

Kak Ton tau sangatlah...... mak kalau sampai bulan besday, memang lupa daratan sikit ye korang. Memang kalah Fasha Sanda sambut besdaylah gamaknya hahaha.....  Mohon hadam ajelah dengan gambo mak laki bini yang bersepah dalam entry ye.  Uiks Kak Ton, tak payahlah nak betapa lama lama sangat, kang cramp pulak jari jemari tu, bawak bawaklah mengomen makcik oii!.......  

Puas dah hari hari masak weyh, takkan hari istimewa pun, Besday Gurl kena masakkan??? Haruslah berganda ganda malasnya haha.... Malam besday tu mak anak beranak makan kat Nandos dekat dengan rumah je. Ada orang tu siap surperisekan mak dengan kek aiskrim lagi you! Emmm..... surpriselah sangat haha..... Ok lah....oklah.... bolehlah di kira surprise jugak, sebab umur dah maghrib baru dapat merasa potong kek aiskrim kan ....   

( besday 4 April ) meh kita raikan sama sama weyh!

Pada mak, kalau nak rasa puas makan aiskrim Baskin Robins, baik beli yang guna scoop kat kaunter tu, boleh pilih flavour yang kita suka. Kalau beli kek macam ni, dah tentulah terhad pilihannya kan...... 



Kata hari jadi kannnn...... wajiblah ada hadiah! Tak de hadiah majuk setahun! Hihi.... Hadiah yang tak berapa nak surprise sebab pilih sendiri! Alang alang suruh pilih, marilah kita pilih yang yang berkenan di hati. Lepas ni, mak jemur baju pun pakai handbag hokey hahaha...... Phong Hong harap you puas hati meh.....




Kek sudah, makan sudah, hadiah sudah, duit Pak King pun dah separuh susut, marilah kita kembali ke pangkal jalan hahaa....

Minggu ni sampai hujung bulan mohon berulamkan timun aje ye mak hihi...... 









Tuesday, 3 April 2018

Bezday Gurl Purba


Salam Selasa .......

Hari ni lenguh tangan mak tau, sebab mereply ucapan Hari Jadi daripada kengkawan hihi....... 
( harap maafkanlah bezday gurl purba yang terlebih perasan hari ni ye...). 

Ucapan dari suami dan anak anak dah tentulah yang terawalkan. Terima kasih my sweetheart.....
*Pesanan buat Pak King, jangan buat buat lupa pulak pasal hadiah ye hihi..... 



                              Image result for happy Bday to me image



Bila umur dah semakin purba ni, apa lagi yang kita harapkan selain mengharap Allah memberikan  keberkatan umur, memberikan kesihatan yang baik dan aafiyah dunia dan akhirat. Tak denya nak celebrate potong potong kek ni haih.....  

Terima kasih korang kerana menjadi sahabat alamaya yang baik dan saling mendoakan..... Moga Allah merahmati korang jugak ye.....  




Monday, 2 April 2018

Weyh, bila korang nak belanja mak pulak ni?

Salam Isnin.....

Ada terliur korang??? hihihi..... Sorilah ye pagi pagi mak dah tayang Sizzling Steak..... 
Sizzling Mix Grill @ Orchid Bistro

Kisahnya hari Jumaat hari tu, mak membawang dengan jiran! hihihi... Biasalah, nak membawang mana boleh ramai ramai, bajet lari pulak kang tukang belanjanya hihi.... 


Jiran mak belanja makan dekat Orchid Bistro, katanya dapat bonus! Wahhhh...... kalau dapat bonus rugilahh pilih menu yang murah murah kan.... ( Memang tak guna punya kawan kalau macam ni hihihi......). Apa lagi!! Mak terus pilih yang paling mahallah kan..... Terus ambik Sizzling Mix Grill @ Rm 32 henggit youuuuu, include sekali air Apple Lemon. Alahhh, setakat RM32 henggi, apalah sangat  kalau banding bonus yang berbonus bonus tu kan.....hihihi

Memang puaslah makan, apa taknya macam macam ada! Daging, ayam, kambing, sosej, telur..... Sedap weyh! Tengoklah lengan memasing, tu diaaa..... setaraf dengan body builder perigkat kebangsaan dah tu hahaa....

Tukang belanjanya yang tengah tu..... 




Terima kasihlah beb berkongsi rezeki, ..... moga semakin berlipat lipat gandalah rezeki ko tu, nanti kalau dah berganda ganda tu, jangan lupa belanja lagi! Takkan kat Orchid Bistro lagi, hotellah pulak ek! haha....



Weyhhhh bila korang nak belanja mak pulak ni???






Thursday, 29 March 2018

Pelajar Hebat, Guru Hebat, Sekolah Hebat, Mak Mak??

Salam Khamis.....

Cerita sehari sebelum cuti sekolah hari tu, hari Penetapan Target 2018 untuk pelajar PT3 dan SPM. 
Mak tak terkecualilah kan, sebab TLBD kan PT3 tahun ni. Nampaknya sawan seramlah mak hujung tahun ni weyh hahaha.....

Dah berpuluh tahun meninggalkan sekolah, sesekali datang sekolah, hadap ajelah tazkirah dari pengetua hihihi.... 



Lenguh tangan menulis amanat kat TLBD ni oiii.... hahaha.....
                             



Sebagai emak ayah, kita memang menyimpan harapan nak tengok setiap anak anak kita berjaya dunia dan akhirat kan. Kalau anak periksa tu, biarlah dia cemerlang, kalau anak dah boleh berdikari esok esok, biarlah hidup dia tu senang lenang, sihat walafiat selamanya, kalau anak dah berumahtangga pulak, biarlah rumahtangganya bahagia sampai ke syurga.  

Macam tulah jugak harapan Tok Sri Ti kepada Siti Aafiyah..... Ting ting tak ting, ting ting ting tak ting...... eh...eh.... ternyanyi pulak haih!.....hahaha...

Yang kita mampu hanya bermohon dan berdoa, kerana apa pun perancangan Allah adalah yang terbaikkan.....

Hokey, sebagai menyahut visi sekolah TLBD, ''Pelajar Hebat, Guru Hebat, Sekolah Hebat' maka ......


                     

Mak mak pun tak kurang hebatnya........ hebat berposing hahahahaha...... Kat sekolah pun kat sekolah lah weyh hahaha.....

                











Wednesday, 28 March 2018

Lauk orang malas, tapi jadi pembuka selera

Salam Rabu.....

Malas betul mak nak memblog sejak kebelakangan ni. 
Sebabnya mak tengah sawan melayan online drama episod Syurga Yang Kedua. Dulu dulu masa tengah ditayangkan kat TV, tak pulak rasa nak tengok sangat, sekarang, jadi terjebak pulak dah weyh!!! Bila tengok satu episod, jadi nak tengok episod seterusnya.... Tajuk pun dah memang kasi bergetar jiwa pompuan kan hahaha.....pelakon pulak best best, Fasha Sanda, Elizad Sharifudin, Azizah Mahzan.... itu yang semakin menjadi sawan mak nak tengok tu hihi....

Yang sedihnya, bukan sawan malas memblog je, masak pun mak dah kena sawan malas ni hahaha....
Nak buat sambal kicap pun malas..... sudahnya kita potong potong ajelah. 

Tapi jangan tak percaya yeh.... kadang kadang, benda yang malas malas macam nilah yang jadi pembuka selera kan! Tapi pembuka selera untuk 2 orang yang dah berkilau kilau dalam rumah nilah hahaha........ Anak anak kurang pandang kalau macam ni, dia makan ikan goreng tu aje ha!

Potong bawang merah, potong cili padi, bubuh kicap manis! Wallah........ 


Gu dia pulak dengan ikan goreng, tak pun telur goreng..... 
Lama tak beli anak ikan bawal putih ni sejak tak pergi pasar. Si TLBD teringin. Kat Tesco mana ada! Balik balik beli ikan sama jelah kat Tesco tu, tak ikan sardin, ikan caru, ikan kembung..... naik jemulah kadang kadang..... Kebetulan hari tu ke CS, ada ikan ni.  

Kalau ikut selera mak King, mak tak berapa suka anak ikan bawal ni..... tak de isi oii hahaha.....! Kalau mak makan, mau 20 ekor baru puas ni hahahaha..... 


Malas malas pun, kenalah seimbang...... sayur kena ada, cheewahhhh! Malaskan nak goreng goreng sayur ni, petik ajelah salad hahaha.......




Sekian, cerita malas masak hari itu bukan hari ini yeh .....hihi....

Tuesday, 20 March 2018

Musang King ke Musang Berjanggut

Salam Selasa....

Salam cuti sekolah korang ..... Korang ke mana cuti sekolah ni? Pulau ? Hutan? Obersea? Tak kisahlah kemana korang nak pergi pun, yang penting jangan pergi indesea sudah hihi... Bila dah lama tak berblog, tetiba rindu pulak yang bertandang youuu.  Terima kasihlah..... korang korang yang masih sudi berkomen walaupun tuan blognya tak muncul muncul...

Minggu baru ni balik kampung. Buat site visit kebun durian yang tak berapa batang tu. Alhamdulillah  nampaknya tahun ni dapatlah Pak King peluang memungut durian Musang yang tak berapa nak king tu hihi..... Tahun tahun sebelumnya, memang Pak monyet punya rezekilah, sikit tak ditinggalkan untuk mak.... Kurang hasam sungguh tau....  

Mana nak dapat kat mana mana orang pungut durian pakai kurta hihi.....

                  

Banyak tak banyak, dapatlah bawak balik KL penuh satu bakul ni.  
    

Tu je yang tinggal setelah diagih agihkan kepada adik beradik Pak King semalam. Kata orang berbagi rezeki gitu...... Lagi pun, waris kuat TLBD dengan Angry Bird tu, haruslah kena jaga lebih kan hahaha....



Abang ipar mak yang tolong jagakan durian ni cakap, durian mak ni sama standard dengan durian Musang King! Ye ke? Jenuhlah mak menggoogle cari ciri ciri durian Musang King weyh!...... 

Orang kata bentuknya bujur macam bola ragbi, atau berbentuk macam buah pinggang. Mempunyai tangkai yang sedikit panjang.... Hokey....nampaknya macam ada sedikit persamaan di situ! 
  
Musang King ke Musang Berjanggut
Bawahnya berbentuk tapak sulaiman, dan duri durinya mempunyai bentuk piramid .....

Musang King ke Musang Berjanggut
Pakcik google cakap lagi antara tangkai dan buahnya ada bahagian yang sedikit rata, tidak berduri.....

   

Isinya kuning, tebal dan bijinya kesip, leper dan tidak bulat..... Tak kisahlah Musang King ke Musang Berjanggut ....... yang penting mak dapat makan durian haha......

Musang King ke Musang Berjanggut
Terima kasih mak .....
Budak ni memang suka menyakat nenek suruh posing hihi....

  


Thursday, 8 March 2018

Double Right Biru aje?

Salam Khamis korang.....


Ceriakan hari anda dengan senyuman gitu!!!  Jangan bermuram durja takut jadi macam ni pulak hahaha......

                             

Tapi yelah kan...... kalau tengah ditimpa musibah, mana mampu nak mengukir senyuman. Cuma air mata jadi peneman. Sabarlah ye, banyakkanlah mengadu kepada yang Maha Pencipta kerana dia saja yang mampu menyelesaikan apa jua masalah hambanya. *Mood ustajahlah sangat ek..... *

Korang pernah tak mengalami sindrom menyampah akibat Whatsapp tidak dibalas? Kalau malas nak membalas dalam Whatsapp group yang ramai tu lain jugaklah kan. Ini dalam dalam Whatsapp berdua!  Kadang kadang memanglah perbualan tu tak perlukan jawapan tapi balaslah dengan emoji senyum ke emoji tangan jempol ke hape untuk mengakhiri perbualan! Ini tak, hampa.....Double Right biru je yang muncul! Krik...krik...krik..... Apa korang panggil? Blue Tick ek......  al maklumlah makcik dah maghrib nak, bab bab ni memang lambat sikit hihi..... 

Macam cakap sorang sorang pun ada jugak kadang kadang huhuhu.....

Cakap kat orang kotnya dia sendiri pun ada buat hahaha..... 
Biasalah ....sendiri buat mana ingat? hihi.....Tak pe, kita mulakan episod baru. Tak rugi pun menggembirakan orang lain. Kadang kadang benda gini nampak macam benda kecik, tapi kita tak tahu,  mungkin sangat besar ertinya kepada sesetengah orang.... Betul tak?

So lepas ni jangan tinggalkan Whatsapp dengan Blue Tick ek!!!




Wednesday, 7 March 2018

Lelaki jauh lebih muda dijadikan suami!

Salam Rabu......

Mak bekfes dengan jiran hari ni......maklumlah elaun baru dapat hihi..... Ingat nak makan nasi kerabu, tapi kedai tu tutuplah pulak hari ni. Sudahnya makan mee hoon campur maggi goreng ajelah. Sedap oii! Yang buat sedap tu semestinyalah paru sambal tu. Pergh!!

                             

Hari ni nak mintak pendapat koranglah..... Harap sudilah bagi pendapat ye. Kalau malas nak bagi pendapat buat buatlah rajin hihi.....
Begini ceritanya.....

Kalau anak perempuan korang nak kawin dengan lelaki yang jauh lebih muda misalannya perbezaan umur mereka dalam 10 tahun, korang bagi tak? Anak korang ni pulak adalah janda anak satu. Ada degree, ada kerja tetap. Yang lelaki ni pulak kerja biasa biasa je. 

Korang rasalah kan lelaki tu memang ikhlas nak berkahwin dengan dia ke atau ada agenda lain?? Nak kena tanya Zain Saidin ni nampaknya hihi....

Jalan yang terbaik memanglah solat istikharah kan..... tapi sajalah nak tanya korang, kalau korang jadi emak kepada budak perempuan tu. Agaknya apa yang korang akan buat? Kalau tanya dekat budak lelaki tu, dah tentulah dia akan cakap "umur cuma pada angka" yang penting ai sayang kat you. Cuba tengok sok sok kalau dah kahwin.... takut jadi janda lagi sekali pulak.

Jadi mak mak ni agaknya memang tak habis habis pikir pasal anak ek!... Sampai anak kahwin, cerai nak kahwin balik pun emak nak tolong fikirkan..... Adoiyai lah anak.....

Ai beza dua bulan je you..... Nampaknya tua dululah mak huhu....



Patah pinggang mak membongkok weyh! Adusss.....




Tuesday, 6 March 2018

Kotak Pemulangan Ubat

Salam Selasa korang....

Seminggu lepas arwah abah meninggal, adik beradik Pak King berkumpul. Selain berkumpul untuk buat tahlil dan yasinan, tujuan berkumpul jugak untuk mengemas semua barangan tinggalan arwah. Masih banyak jugak baju arwah mak yang belum dikemas. So, kali ni kita sekali harungkan ajelah.  Mana mana baju bajan abah dan emak yang masih elok dan boleh disedekahkan, adik beradik bersetuju untuk sedekahkan ajelah.... Boleh jadi jariah jugak buat arwahkan. Pak King, mak ambikkan jugak jubah sehelai dua. Boleh jugak pakai untuk ke surau, kasilah chance Pak King nampak macam imam masjid negara sikit sekali sekala hihi.....  

Ubat abah yang berplastik plastik ni pun nak kasi clear jugak. Kebetulan... ubat memang baru ambik dan sampai sebelum abah meninggal.  



Daripada dibuang, eloklah dipulangkan untuk kegunaan orang lain pulak. Masih ramai yang memerlukan. Tak gitu? Lagi pun hospital tak delah jauh mana..... sekali jalan nak balik rumah mak je... 



Rasanya semua hospital pun ada sediakan kotak pemulangan ubat. Mak ni, dekat Hospital Serdang. Masukkan aje ubat mengikut kotak yang telah disediakan.  Kalau confuse, masukkan aje ubat kat mana mana kotak,  biar pihak hospital yang asingkan hahaha.....



Tu Pak King tengah confuselah tu! hihi...... Nasiblah pakai T-shirt baru Petronas yang ohsem..... kurang sikit confuse ...