Pergh!!!! ..... Sambal Raden!...
Assalamualaikum......
Malam tadi tengok ke Neraka Abah? Skrin di TV9 pukul 8.30...... OK jugak cite dia...... Minggu depan pun best tau!! Tak ingat tajuk dia.... tapi macam best je tengok sedutan cite dia kat TV..... nanti OKje cari apa tajuk dia eh..... !
Malam tadi OKje masak biasa-biasa aje.... Ikan Caru Goreng, Sup Fishball Cendawan dan yang best sekali.......... OKje buat SAMBAL RADEN! No...no....no.... bukan sambal belacan tau..... bukan jugak sambal tomato...... sambal kicap lagilah bukan........ he..he....
Eh... sori le .... pagi-pagi dah cite pasal SAMBAL! Bikin sakit perut orang yg membacanya!!! he...he...
Kenapa eh OKje buat sambal ni? ........ Sebab OKje rasa dah jemu nak buat SAMBAL TUMIS ( Tukang Masak pun boring jugak tau!!!! hu...hu.... ) Asyik sambal tumis je.... tak sambal tumis ikan bilis, sambal tumis sotong, tak sotong, udang........ hish..... balik-balik guna cili kering.......... Kalau belum rebus cili kering lagilah ........... malas nak masak sambal tumis...he...he....
SAMBAL RADEN memang sedap makan dengam nasi panas! Nasi sejuk pun 'BOH' ajelah..... sedap jugak tu!! Jangan tanya dengan OKje kenapa nama dia macam tu..... OKje tak tau asal-usul dia..... mungkin sambal ni pada zaman dahulu kala hanya dimakan oleh golongan bangsawan orang-orang Jawa kot!!!
Nak tau macamana ghupenya........ tuuuuu.......
PERGH!!!!........
Malam tadi tengok ke Neraka Abah? Skrin di TV9 pukul 8.30...... OK jugak cite dia...... Minggu depan pun best tau!! Tak ingat tajuk dia.... tapi macam best je tengok sedutan cite dia kat TV..... nanti OKje cari apa tajuk dia eh..... !
Malam tadi OKje masak biasa-biasa aje.... Ikan Caru Goreng, Sup Fishball Cendawan dan yang best sekali.......... OKje buat SAMBAL RADEN! No...no....no.... bukan sambal belacan tau..... bukan jugak sambal tomato...... sambal kicap lagilah bukan........ he..he....
Eh... sori le .... pagi-pagi dah cite pasal SAMBAL! Bikin sakit perut orang yg membacanya!!! he...he...
Kenapa eh OKje buat sambal ni? ........ Sebab OKje rasa dah jemu nak buat SAMBAL TUMIS ( Tukang Masak pun boring jugak tau!!!! hu...hu.... ) Asyik sambal tumis je.... tak sambal tumis ikan bilis, sambal tumis sotong, tak sotong, udang........ hish..... balik-balik guna cili kering.......... Kalau belum rebus cili kering lagilah ........... malas nak masak sambal tumis...he...he....
SAMBAL RADEN memang sedap makan dengam nasi panas! Nasi sejuk pun 'BOH' ajelah..... sedap jugak tu!! Jangan tanya dengan OKje kenapa nama dia macam tu..... OKje tak tau asal-usul dia..... mungkin sambal ni pada zaman dahulu kala hanya dimakan oleh golongan bangsawan orang-orang Jawa kot!!!
Nak tau macamana ghupenya........ tuuuuu.......
PERGH!!!!........
SAMBAL RADEN ? BRU DGR .. CANE WAT TU .. CAM BEST JE .. RESIPI PLEZZ AKAK .. HAHA
ReplyDeleteintan panggil sambal jawa tu....specialty mak intan tu....mmg best...huhu
ReplyDeletexpenah tgk n rasa lg
ReplyDeleteResepi ? no problem sonang je Dedeq...bawang putih, bawang merah, cili padi, cili merah hidup,ikan bilis dan belacan, goreng semua bahan..... pas tu tumbuk.....dush...dush.. letak le gula sikit ..garam sikit.. pas tu MAMAM!!! he..he..
ReplyDeleteIntan ....org Johor kot eh yg biasa buat benda ni!
Duniafana.... cuba le, sedap....
shoutbox saya dah sehat, alhamdulillah...leh le tgl jejak pasni, hihihi
ReplyDeleteakak nak resepi bole x?first time sitti dengar hahaha
ReplyDeletetak pernah dgr sambal raden. kasi la resepi. nmpk menarik tu.
ReplyDeletehehehe...kalo ibu sally panggil sambal ikan bilis cili padi...ehh..panjang pulak...panggil sambal raden je la! ^_^
ReplyDeleteKakak malam tadi pun makan ikan caru tapi kakak bakar cecah dgn kicap cili+limau kasturi+bawang.
ReplyDeleteoooo kat sini di panggil sambal ketok... hehehe
ReplyDeletememang sedap..
http://www.mialiana.com/2010/10/sambal-ketok-pembuka-selera.html
apa lagi kongsi lah resepi... :D
ReplyDeleteperghhhh makan ngn timun segar ke kacang panjang ke slurpppppp
ReplyDeleteDezee tgk je rasa mcm gatal hidung ni.Xle utk pesakit redung kan? XD
ReplyDeleteSahabat sekalian RESEPI OKje dah bagi kat reply tu.... atas.... cer tengok...he...he...
ReplyDeleteYelah mungkin nama aje lainkan.... bendanya sama.... apa pun memang SAMA sedapkan!!!!
Betul tu Kiera makan ngan timun/ulam-ulaman lagilah sedap kot
Mungkin tak boleh kot sebab ada belacan ngan Ikan bilis..... sian ye awak.... nikmat dunia ni...he...he...
hanya mampu ckp... perghhhhhhh...
ReplyDeletewowhooooooooooooooo....nampak sedap.rase nak jilat skrin lappy jew =.=
ReplyDeleteakak, bt sekali resepinya.. kdg2 pening nak masak apa last2 beli kat luar..hikhuk
ReplyDeletecam sedap jer... terliur!
ReplyDeletehehe, sedap2.. Mak selalu masak
ReplyDeleteLawaklah Cik ni...ha...ha... ada ke nak jilat lappy...
ReplyDeleteKawai dah ada kat reply tu....cercuba refer ye...
Ty.... memang terangkat!!! he..he..
apakah??? macam pernah tengok jer tapi tak pernah dengar masakan orang mana neh okje?? huhuhu
ReplyDeletenak kena try ni , camna nak buar , kasi resepi sikit
ReplyDeleteSedapnya,nak kena tumis ke nie okje?
ReplyDeleteSue, ni makanan orang yg malas macam OKje he..he... satu lauk semua rasa ada!!ha..ha... entahlah makanan orang johor kot....
ReplyDeleteB. cik resepi okje dh bagi kat reply atas tu boleh tengok!!!
Nazayiena goreng semua bahan dan tumbuk tak yah tumis!