Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 22 February 2013

Penangan KAPAS...

Malam tadi masa meneman Arjuna makan ( tugas OKje memang 'meneman' aje  sebab OKje dah makan dulu...he..he... yelah sapa yang sanggup makan malam pukul 9.00 malamkan.....  )

Sambil makan tu dia pun bercerita....

Masa dia nak ambik wudhuk  ( semalam dia solat kat surau! Biasanya waktu 'maghrib' Arjuna akan solat samada di office atau kat tengah jalan) kebetulan pulak, dekat atas shelves atas paip wudhuk tu ada lebihan 'kapas gulung' dan kain putih ......... Dia pun beralih kat paip lain.....

 credit dari islam.blogspot
He..he.... memang besar sungguh 'PENANGAN KAPAS' ni yek!......

Laki dengan bini sama je rupanya!.....

OKje sendiri pun sebenarnya 'seriau' jugak tengok kapas atau kain putih kalau dekat surau ni, lagi-lagi KAPAS GULUNG......

Cutton bud  yang kat rumah tu 'apa kes' nak ngerinya he..he...




Kadang-kadang tu, kalau singgah kat masjid atau surau, kalau boleh, parking mesti jauh dari bersebelahan dengan van jenazah dan yang seangkatannya .....

Nak kata budak-budak, dah tua dah...... tapi pengecut!

Hum......... yelahkan......... sampai masa, kita akan pergi jugakkan......... Dah tak dapat nak elak lagi......samada nak atau tak nak. Sementara masih ada masa, kautlah pahala sebanyak mungkin. Jangan lepaskan peluang ketika kita tengah sihat ni.

Satu masa nanti, bila kita dah mulai sakit, bilamana kita tak mampu lagi nak beribadat kepadaNya......
Pada waktu itu, barulah kita terasa betapa ruginya kita mensia-siakan waktu sihat!.....

Semoga Allah tidak menarik nikmat 'insaf'' itu daripada diri kita........ Peringatan untuk OKje juga!

Allahu Akbar.....
 

28 comments:

  1. selamattttttttt pagiiiiiiiiiiiii......wah pagi2 dah cerita tentang kapas dan van jenazah hehehe....hurmm takut memang takutkan....tapi mengingati mati itu ada kemanisan sendiri....

    ReplyDelete
  2. ingatkan apasal ngan kapasni tadi.. ooo gitu kisahnya.. akakpun tengok berita pasal orang mati siap tunjuk gi kubur bagai.. memang takut,.. maalumler kalau akak yang berada di situ betapa kurangnya amal akak... isyh smg keinsafantu membawa kebaikankan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah CZ....dah besar ni kurang jugak takutnya...dulu masa kecik lagilah seram...

      Delete
  3. la ingt pa la tadi..hihi
    suspens je tau :D

    ReplyDelete
  4. hahahahhaa..... lawak la bab parking kete.

    ReplyDelete
  5. ehe..kiter pun takut gak..nengok kapas gulung2 tuu..bukan apa...masih belum bersedia..amal belum banyak...
    ada satu malam tu..kami ni mmg suka keluar malam..kat jalan raya...mmg nampak ada van jenazah..elok sampai kat trafik light,..boleh pulak van tu dok sebelah...belah izan lak tuu..huish...nak lg debar,..tingkap keta mmg dok buka kononnya nak ambik angin malam...waaaaaaaaa...lama lak tu lampu hijaunya...kebil kebil izan mandang sebelah...hahaaha...cer okje bayangkan.....ehe

    sory terbuat entry kat cni lak..hew hew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...ha...mmg ngeri tu Izan ..
      Boleh pulak seiring kat Traffic light....sapa suh pandang...pandang abg aje le hehe

      Delete
  6. salam di hari jumaat yang indah
    singgah pagi

    ReplyDelete
  7. Hihihi.... tp saya pun takut jugak lagi satu kain batik lepas pun takut bila tgk :D
    Amin..mudah2an

    ReplyDelete
  8. Kalau tgk org2 sdg nazak pastu tercunggap2 dan kemudiannya mengehembuskan nafas terakhir lagi ngeri.. Sepanjang menjaga arwah ayah saya yg terlantar kt wad HDU HUSM selama 3 bulan pada tahun 2012,boleh dikatakan tiap2 hari ada sahaja kematian yg saya saksikan. Pada mulanya rasa takut tapi lama2 terbiasa, cuma ketika ayah saya menghembuskan nafas trakhir(25.3.2012), sy tak berada disisi sebab kerja kat Ipoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah yg dinamakan takdirkan shameel..kalau Allah tak izinkan utk bersama ayah di saat akhir, padahal shameel menjaga dia sepanjang sakit...

      Delete
  9. Kak...lewat dtg sini...skali dtg rasa insaf plak..huhu.. Kalau akak nak tahu, sy boleh kata hari2 terjumpa jenazah.. ye lah kan keja kat hspital..kekadang tu cuak juga.. tapi bila ingat2 kita pun bakal jenazah nti..huhu..
    semoga kita tergolong dlm kategori org2 yg sllu menginsafi diri..amin! :)

    ReplyDelete
  10. eja plak klo tgk bekas mndi mayat tu..seramm..pd hal wjb xtakot smua tu..huuueee

    ReplyDelete
  11. line cam sedih beberapa hari nih, nak buka blog pon payah, nak membalas apatah lagik...huhuh

    teringin nak ikut kursus mandi jenazah..

    ReplyDelete
  12. kalau saya pun saya lari,,haha..
    tapi satu masa nanti, kita pasti face benda yg sama,, betul3..

    ReplyDelete
  13. Manusia tidak boleh lari dari menghadapi saat itu...tapi sejujurnya masih takut...sudah cukupkah ibadat kita di dunia ini..

    ReplyDelete
  14. ingat apalah tadi....nie kes seram bila tengok kapas lebihan untuk jenazah lah ye.....kat tempat yan...yan sediakan barang2 dan kafan jenazah sekali....bukan apa satu hari nanti kita akan alami yang sama tu sebab yan lakukan kerja2 nie...untuk mengtarbiah diri yan untuk menjadi lebih baik untuk segalanya....

    ReplyDelete
  15. Ouchhh..... kalau drive soranng2 then terserempak van jenazah, automatik macam2 ayat kuar, cam2 terbayang duk teringat kisah2 seram yang pernah baca, padahal patut bila tengok van jenazah tu kena istighfar banyak2 kan. hehe...

    ReplyDelete
  16. mmg seram jugak la.walaupun mmg tahu suatu hari takkan dapat lari kan.

    insyaAllah, masih perbaiki diri.sama2 la kta kutip sebanyak pahala yg ada kan.

    ReplyDelete
  17. Kakak dulu pun takut tau tapi bila dah selalu mandikan jenazah dah tak ada rasa takut. Mungkin juga sebab dah tua kot...

    ReplyDelete
  18. Kurang2 okje selalu beringat. ada jiran kami kat kampung, usahkan benda kapas2 ni, mangkuk tingkat pun dia takut tengok, sebab selalu kalau ada orang meningggal, mangkuk tingkat akan berkeliaran kat kampung sebab buat makan2 and hantar ke kubur untuk orang baca quran tu. huhuu

    ReplyDelete
  19. terima kasih OKje...entry ni dapat mengingatkan kite agar tidak terus alpa....buatlah kebaikan sebanyak yg mungkin buat bekalan hidup disana nanti...
    Semoga kita semua sentiasa dalam rahmatNya, ameen...

    ReplyDelete
  20. tak pernah plk jumpa gulungan kapas bla berhnti solat kat mana2 masjid..:)

    ReplyDelete
  21. kira pun sama kalau dekat dengan van jenazah mesti lain macam je rasa huuu

    *kapas tue entah2 pengguna surau sebelum tue yang guna tapi terlupa nak ambik balik iihhihihi

    ReplyDelete
  22. kapas....lain sungguh dengan gula-gula kapas kan...

    ReplyDelete
  23. takut je kan bile terlihat bende2 tue..tapi hakikat nye kie akan gune benda tue jugak bila dah tibe mase nye...

    ReplyDelete