Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 21 February 2013

Sekadar pandangan.....

Sebenarnya, apa yang OKje nak ceritakan ni ada kaitan dengan pertanyaan Seorang Hamba Allah yang meminta pendapat dengan OKje.....
credit dari nfiyda.tumblr.com
( Betul .... tak tipu!!!  pinjam ayat ye Monsterglider he....he.... )



Dia ....
Agak-agaknya perangai seseorang tu boleh berubah tak selepas kawen??? 

OKje jawab....
Contoh.....???

Dia ....
Macam panas baran, maki hamun....

'Dia' di sini tentulah merujuk kepada anak dara, dan bukan mak dara apa tah lagi anak teruna dan yang pasti juga bukan anak dara OKje ( kalau anak dara OKje bertanya ........ mau kena 'siku' dengan OKje......... kecik2 dah berangan nak kawen.... ha..ha....)

Walaupun nampak mudah soalan dia tapi nak menjawabnya bukan main pening lagi tau.....  hu..hu...

Macam nilah.....
'Apa jua tabiat manusia yang dah jadi darah daging dia sedari kecil, memang sukar nak diubah, bukan tak ada langsung, mungkin ada, tapi mungkin 100 dalam 1000 ( hanya andaian aje ye ).....

Kalau belum berkawen pun dia sanggup memaki hamun kita, apa tah lagi dah menjadi isteri yang sah..... mesti kaw-kaw punya maki! Tak de manusia yang sanggup dimaki dan di hina tau....... lebih-lebih lagi oleh suami tercinta....... kalau belai sangguplah! hu..hu....
Kalau 'mak' kena maki, terus merajuk balik rumah mak, mak......hehe....

Memang ....... pada setiap kekurangan, ada kelebihan disebaliknya, tapi rasanya, selagi masih boleh memilih yang lebih baik, cubalah rebut peluang itu, tak yahlah nak susah-susah 'merepair laki lepas kawen weyh' ......

Ini hanya sekadar pandangan ye Dik........ hanya Allah yang lebih mengetahui....... '

33 comments:

  1. Sebab itulah waktu bercinta dan berkasih-sayang jgn 'kelabu' hati dan mata. Semua nampak indah tapi bila dah ada ikatan suci jadi berantakan. Biarlah sakit sebelum ada ikatan daripada merana sepanjang hayat. Beruntung kalau Allah tunjukkan sebelum ada ikatan so jgn ambil ringan...

    Kakak pulak nak nasihat sama hihi... maaflah ye:)

    ReplyDelete
  2. ada sesetengahnya mmg boleh diubah dengan sikap isteri itu sendiri... kalau suami itu jenis beriman atau ada sipi2 iman...mmg boleh dibentuk...yg penting kena byk sabar dan still cool kenapa sanggup kawen dgn dia walhal dah tahu perangainya gitu kan,,,penting masa bercinta selidek dulu,,,latar belakang keluarga penting sbb dari situlah terbinanya sahsiah diri seseorang itu.....berbalik pada zaman dl2 laa...nak kawen kena risik dl..aih...dah panjang lebo lak menaipnyer hahaha...sekadar pandangan saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah kan Izan...kalau ada kemahuan di situ ada jalan yg penting diri sendiri nk berubah...

      Delete
  3. Ha..ha... Eloklah tu KZ...lagi ramai nasihat lagi bagus...lagi macam-macam pandangan yang boleh dipertimbangkan....

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak datang blog akak..bagus pandangan ni, semua orang boleh guna. Termaksud saya. Kegunaan masa hadapan sebab tak calon tak ada lagi..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus ....bagus Aini buat panduan ek...

      Delete
  5. Bergantung pada diri sendiri. Setiap manusia boleh berubah. Cuma nak atau tidak jer ☺☺.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..selamat pagi cinta !!

    sorry beb,..bukan sengaja biar cakap seserang tapi wa mmg malas nak jawab kat komen entry sbb wa suka g jawap terus kat blog dia beb....hahahaaha...
    pasal bunga dedap tu..saja laa...tetiba teringat ...zaman dedulu..hiihhi.. bye..wa blah dl beb !..hiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa tak kisah beb...perkara kecik ....celah gigi wa je..

      Delete
  7. Betul tu... contoh terdekat kwn saya sendiri ksian selalu kena maki hamun suami.. ckp nak berubah, sekejap jerk pastu buat lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...payah jugak nk berubahnya kalau dah jadi tabiat dia...

      Delete
  8. ada yang kata lelaki lepas kawen automatik akan berubah jadi penyayang kalau sebelum tue panas baran. tp takut nak ambik risiko jugak kan kot xde nya dia berubah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...betul jugakkan Kiera ....kalau tak berubah! Perth kena tahan aje le telinga tu...

      Delete
  9. aku tak penah bercinta , kawan je terus kawen , bercinta kejap je 6 bulan terus kawen

    ReplyDelete
  10. setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan..terimalah pasangan kita seadanya...

    ReplyDelete
  11. seharusnya sebelum kahwen kena bukak mata luas luas dan lihat segala tingkah laku bakal pasangan.. kalau rasa ok teruskan lah.. tp lepas kawen tak boleh le komplen sebab dah mmg tahu mmg itu resamnya dia hehehehehehe

    ReplyDelete
  12. eloklah kalu dapt kenal lebih psgn kita sebelum kahwin, byk dah jadi mcm ni,

    ReplyDelete
  13. Ada juga org boleh berubah Kak.. sebenar nya pokok pangkal nya dr empunya diri sndiri..
    Kak, dulu2 sblm nikah Babah Pa'e panas baran tau..abg2 dia siap pesan kt atie..jaga2 sbb abg konon panas baran..tapi ALhamdulillah lepas nikah sifat banas baran tu hilang sikit demi sikit.. bukan lah tak tau marah langsung...tapi kira nya dia dah boleh kawal sifat banas baran tu..bila ada c tumpis tu lagi lah hilang sifat marah2 tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie mmg melotop....hehe..itulahAtie yg penting mintak doa moga Allah boleh lembutkan hati hambanyakan...

      Delete
  14. hehehee ok kebenaran diberi, dah siap guna ayat tu pulang balik please hahaha.
    berubah lepas kawen? kena both pihak usaha dalam nak berubah ni, and that person of course la kena ada niat, kalau berubah sebab terpaksa tak jalan. Saya sendiri pun sebenarnya banyak sangat berubah lepas kawen, kalau dulu rasa cam nak lempang semua orang, sekarang sayang2 sahaja. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....lawaklah MJ ni...takkanlah nk melempang je kejenya...huhu...Sekalidah pekena dek PJ...terus terkedu dan sayang eh....hehe

      Delete
  15. boleh jea berubah lepas kwen.tapi kena ada usaha dan semangat yg tinggi la.semua pun boleh berubah kan.
    yang peting ada niat nak berubah.

    ReplyDelete
  16. Yelah. Kalau blh pilih yg lebih baik atau yg terbaik kenapa mesti nk biar kaki kena gigit buaya kan. Setiap org punya pilihan. Bertindak bijak lah sblm menjadi mangsa. Kadang kala bicarq indah dibibir tak seindah di hati. Kita xtau pe dlm hati dia.

    Kalau sblm kawin kecik2 punya hal pun nk melenting panasbaran maki hamun, agak2 nanti dah kawin hal yg besar2 cmne lah agaknya ye?? Erm...

    ReplyDelete
  17. setuju dgn pendapat ni... bukan mudah nak ubah orang, apatah lagi bagi orang yg kita akan panggil suami :)

    mcm saya, kalau hubby naik suara sikit pun dah sedih berhari-hari, apatah lagi kalau kena maki.... cannot imagine!

    ReplyDelete
  18. agree with u Okje!...memang susah nak ubah sesuatu yg sudah menjadi tabiat seseorang...tak kire la lelaki atau perempuan...kan?
    Kenapa nak susah2, kalau dah tahu dia panas baran carila yg lain, kan belum kawen lagi...lepas kawen kan naye dibuatnye...
    pilihlah calon pasangan yg boleh kite jadikan teman dunia dan akhirat...yang penting kena sentiasa berdoa minta petunjuk dari Allah:)

    ReplyDelete
  19. Best topik ni.. haha.. memang susah nak ubah.. pernah tengok depan mata, few days b4 kawen, kawan tu kena lempang depan kiteorang, kiteorang terkezut, then suruh dia pikir betul2, tapi dia kata mungkin akan berubah lepas kawen, tapi lepas 3 bulan kawen, kawan tu lari dari rumah,siap kena terajang dari katil spa tahan. Kes naik mahkamah lepas 2 thn baru sah cerai. So beware, tak de rupa, tak kaya, lebih baik dari yg panas baran, (kalau panas baran setakat marah2 ramai aje cam tu, tapi yg jenis naik kaki tangan tu yg bahaya), so banyak sebenarnya kategori panas baran ni. Jadi pikirkan lah. Kita nak hidup bersama sebab nak bahagia, berkongsi suka duka, bukan duka yang kena tanggung sorang2 tau. Sekadar berkongsi..
    Sorry OKje.. terlebih pulak mengomennya... :)

    ReplyDelete
  20. apa-apa pun keimanan yang kental akan membuat seseorang mahu berubah sahaja akan mengubah diri seseorang menjadi baik..

    ReplyDelete
  21. aku x setuju la kak nom..

    aku rasa manusia akan sentiasa berubah..panas baran waktu sekarang, xsemestinya akan panas baran lepas dah kawen..sebab benda ni lebih kepada kesedaran dalam diri..

    memang betul kalau belum kawen pun dah maki2, maybe perangai tu akan berterusan even after dah jadi suami isteri..tapi pada aku, setiap manusia bila tiba masanya, akan berubah untuk jadi lebih baik..sebab kalau dah namanya manusia, kita memang akan sentiasa berubah..insyaAllah..

    kalau sebelum kawen kita boleh terima perangai buruk seseorang, kenapa lepas kawen kita xleh terima? itu tak adil kot..

    so pada aku, manusia memang akan berubah, bezanya cepat atau lambat jer..

    semua org nak jadi baik, tak ada org yg selamanya nak kekalkan perangai buruk dia..

    ReplyDelete