PELIK yeh???.....
Dah lama tak masak BAWAL MASAK ASAM PEDAS....... hehe.....
PELIK yeh ???......
Teringat masa kerja dulu, member-member suka gelakkan bila OKje masak tu! ( Biasalahkan kat office....... nak nak lagi bulan puasa, selalu je tanya menu iftar semalam! ). Diaorang selalu cakap OKje suka sangat masak ikan yang tak sesuai haha...... Diaorang cakap, Ikan Bawal tu kalau masak sweet sour, sedaplah.......
Hoho..... setakat lingkungan family OKje, OKje belasah aje, habis tu, tengok Arjuna makan sedappppp je! hehe...........
Lainlah....... kalau ada tetamu, mungkin kena fikir 150 juta kali kot nak masak cenggitu, takut depa tak makan pulak benda-benda luar biasa tu.
Kome pernah ke MASAK BENDA YANG TAK MASUK DEK AKAL KEBIASAAN MANUSIA???
Macam Bingka Epal ke, jemput-jemput Brokoli ke........ hehe.......( teringin jugak nak merasa ni!... )
Mungkin, ANEH bagi orang lain, tapi MABELES di tekak kitakan.......
PELIK yeh ???......
Teringat masa kerja dulu, member-member suka gelakkan bila OKje masak tu! ( Biasalahkan kat office....... nak nak lagi bulan puasa, selalu je tanya menu iftar semalam! ). Diaorang selalu cakap OKje suka sangat masak ikan yang tak sesuai haha...... Diaorang cakap, Ikan Bawal tu kalau masak sweet sour, sedaplah.......
Hoho..... setakat lingkungan family OKje, OKje belasah aje, habis tu, tengok Arjuna makan sedappppp je! hehe...........
Lainlah....... kalau ada tetamu, mungkin kena fikir 150 juta kali kot nak masak cenggitu, takut depa tak makan pulak benda-benda luar biasa tu.
Kome pernah ke MASAK BENDA YANG TAK MASUK DEK AKAL KEBIASAAN MANUSIA???
Macam Bingka Epal ke, jemput-jemput Brokoli ke........ hehe.......( teringin jugak nak merasa ni!... )
Mungkin, ANEH bagi orang lain, tapi MABELES di tekak kitakan.......
taklah pelik rasanya.. kalau saya, selagi rasanya sedap, why not..
ReplyDeletekalau suami saya lak, mmg dia akan anggap pelik.. saya yang malas ni masak lain sikit, dia dah pandang lain macam, makan oun sikite je...
haha...tulahkan AN.... masalah sikitlah bila hubby tak biasa ngan benda pelik dan tak mo try ni hehe...
Deletepelik pun pelik..janji sedap masuk perut.
ReplyDeletep/s anak2 kak lagi teruk, suka asam pedas ikan keli/sembilang...sabo ajalah
setuju tu....
DeleteAnim...ikan sembilang bukan ke femes kt Johor?...okje pun feveret tu hehe
masak durian goreng , ke , ice cream gorang ke , kan pelik ?
ReplyDeletedulu pelik, tapi sekarang dah jadi biasakan.....
Deletesebenarnya boleh aje nk mencuba..try and error..
ReplyDeleteacik kalau dirumah pun selalu main hentam je..masak ikut apa yang ada dirumah dan main campur je okje..
ReplyDeleteRasanya tak pelik kan kalau bab2 menu ikut selera nie..janji leh masuk tekak kita nga family kan..:)..kalau masak kulit karipap dlm tuh isi suji masak ngan kelapa pelik tak? heheh
ReplyDeletehehe...macam pelik je bunyinya tu UA.... suji tu tepung suji tu ke?
Deletebetullah tepung tuh..ataupun semolina orng panggil..kat sini depa wat gitulah..bentuk sebijik karipap..isi hampeh bkn karipap..:)
DeleteKadang2 resepi yang pelik2 tu menang sedap..janji tak sakit perut...hehe
ReplyDeleteKalau sakit perut tu maksudnya dah expired Mia...hehe
Deletelin org melaka masih belum pernah masak ikan bawal masak asam...hehhehe..maybe boleh cuba..mak lin kdg2 masak asam ayam :)
ReplyDeleteOkje pun pernah masak ayam asam pedas Lin...OKjekan....sedap jerrr.... tapi MIL tak suka hoho...
Deleteyang pelik tu best,,..:)
ReplyDeletesebenarnya tak cuba mana tau sedapnya.. tak salah masak pelik.. jangan sampai pelik bila perut tak leh terima sudah.. hahahaha
ReplyDeletehaha.....yang kes perut tu biasanya bila keracunan Jas....selalunya tekak awal2 dah menapis dulu haha...
Deleteanna jenis x kisah apa pon.. tolak batu kayu je.... semua anna makan..
ReplyDeleteMacam saja je ngan OKje ....hehe
DeleteHahaha..ok je Kak..janji tekak kita anak beranak boleh masuk..hehe..
ReplyDeleteyg pelik pernah atie masak.. ikan tongkol masak tomyam..haha! janji kuling i suka...:)
Haha...betul tu janji hubby dan anak2 boleh makan.....Yelah Atie...agak pelik jugak tu...
Deletetp Okje pun suka ikan tongkol!
eh eh, dok jupe plok tmpt nak klik comment, tumpang kat atie ni lah ye.
DeletePC tak reti nak masak menu yang 'yang abnormal'...menu yg normal biasa pun kurang masak...hihi;p
asam pedas ikan bawal tu okey lagi la. tp klw jemput2 brokoli tu sy x leh terima kut. try dulu. klw sedap bgtau ek..
ReplyDeletehehe....kalau nak tau sedap ke tidak tanya Izan Mama Mia ...tu semua resepi dia tu hehe
DeleteSedap itu subjektif...lain orang lain lidahnya, lain citarasanya. Makanan pelik bagi kita tapi tidak bagi orang yg biasa dgnnya. Cuba baru tahu...jangan menilai dari segi rupa dan bau. Yang penting ianya halal :)
ReplyDeleteBetul tu BM....ikut lidah dan tekak memasingkan hehe....
DeleteTak pelik lah bawal masak asam pedas ☺☺. Tak pernah lagi masak yg pelik2.
ReplyDeletetak der yang pelik kalau kena dengan selera kita OKje...
ReplyDeletehahaah... masaklah apa saja sis,..janji sedap... beb..wah menu hok bawah tuu cam kenal jew..bingka epal/ cucur brokoli tuu... sapa yang rajin buat tu ekkss... wakakakak...
ReplyDeleteHaha...entahlah...mama sapalah agaknya hehe
Deleteer nak tambah komen...lawak laa gambar tuu.kubis bunga jadi biri2....yew..hahaha..
ReplyDeletehah kobis bunga banyak lg tu dalm peti sejuk,..agak2 kalau buat cucur sedk dok ?...hihihi sbb kena habiskan semua benda dlm peti,..izan balik kg ...blog bercuti mula esok tau...kiiikkkikii...sapai isnin nnt... nak kirim apa?... hihii.. ingat nak jumpa kak laila kalau sempat...
haruslah sedak tu...sebab bendanya adik beradik brokoli jew hehe...
DeleteOooo nak balik kg... dekat ke ngan rumah dia?
Nak kirim apa?....kirim doa dan salam buat Nor Laila...hehe....
Elok2 tu balik kampung....
Wah...sunyilah yeh Okje seminggu ni!
Xdelah pelik pun msk pedas mst sedap...agknya kwn Okje tu yg pelik kot..hihihi...
ReplyDeleteSetakat nie blm lg msk yg pelik2...tp buat benda pelik pernah la. Dulu masa kck2 nk bljr msk igt lg msk kancang panjang saya ltk agar2 igtkan tu su'un rupanya agar2..hahaha...pastu apa lagi jd agar2lah msk lemak saya... :P
haha...tu masa kecik RH tak kenal nak beza mana su'un mana satu agar2 haha
Deletekita yang masak & kita gak yang makan, belasah jer..
ReplyDeleteSetuju tu UA ...... belasah je! hehe
Deletepenah jugak try buat onde2 inti susu...dan hasil nye hampehhhhhhhhhhhhh....lepas tu tak penah dah nak try2 menu peliksssssss2.takut ade yang tercekik..wahahhaa
ReplyDeletehaha...cik...janganlah buat pelik sangat heehe...
Deletejanji tekak sendiri boleh layan ye dak? hihihi
ReplyDeletewahhhh wallpaper Okje dah berubah la. cantik!!!
Ha'akan Kiera....layan jelah...tekak sendiri hehe...
DeleteCantik ke ? Betul ke ni?...okje pun rasa cantik! haha
kreatif jugak sbb berani nak cuba sesuatu yg baru....
ReplyDeletexpernah plak sy buat pelik2 cmtu..hehe
ReplyDeleteYelah didiey...ambik jalan selamat je kan....
DeleteKita kan org Johor tak kisah ikan apa pun kalau asam pedas sedap aje kan... Kalau resepi ini tak boleh kata pelik sebab kalau sedap tak ada masalah. Bahkan ada org kata tak sedap tapi kita kata sedap So sangat subjective kan..
ReplyDeleteteringat sepupu kak zu kawin orang johor,katanya hari hari kena masak asam pedas..kari tak termasuk dalm senarai..
ReplyDeletejanji masuk perut... kenyang... hehehe
ReplyDeleteyea..asam pedas ni favorite walaupun tak pandai masak yang best punya..kita suka makan asam pedas kat Melaka...best..nway kita suka makan yang simple aje...but not anything yang too sweet...
ReplyDeleteblom pernah cuba yang pelik2 sebab Zaza tak pandai masak.
ReplyDeletekalau nak cuba boleh kott ;)
isshhh.. x penah lagi masak pelik2 kak.. kang ke tong sampah jawabnya.. hahahhaa...
ReplyDelete