Pengat KELONGSONG SUTERA
Dek tengok Syani masak Pengat KELONSONG SUTERA ( sepatah kata Chef Jo ) dalam Master Chef semasa Ujian Penyingkiran....... tekak dah mintak nak makan benda ni pulak dah......
OKje panggil masa kecik-kecik dulu, BUBUR CANDIL ...... orang pantai timur panggil BUTIR NANGKA deh!....
Gigihlah petang semalam OKje menggentel benda ni sorang-sorang di kala hujan tengah lebat ....... hoho...
Tak mo kalah tu, nak buat 2 warna jugak ........... Cari warna hijau ....... TAK DAK!!!
Ingat nak tambah biji sagu, jenuhlah bukak tutup drawer dapur mencari, TAK DAK jugak....... sudahnya apa yang 'ADAK' ajelah hehe......
Teringat jugak nak balas bekas kosong jiran tu, tapi bila tengok laju je TLBD menghirup pengat tu masa balik sekolah agama, terus cancel...... takut tak puas pulak depa makan.....
Bekas kosong tu, bisa diaturlah nanti...... hehe....
OKje panggil masa kecik-kecik dulu, BUBUR CANDIL ...... orang pantai timur panggil BUTIR NANGKA deh!....
Gigihlah petang semalam OKje menggentel benda ni sorang-sorang di kala hujan tengah lebat ....... hoho...
Tak mo kalah tu, nak buat 2 warna jugak ........... Cari warna hijau ....... TAK DAK!!!
Ingat nak tambah biji sagu, jenuhlah bukak tutup drawer dapur mencari, TAK DAK jugak....... sudahnya apa yang 'ADAK' ajelah hehe......
Teringat jugak nak balas bekas kosong jiran tu, tapi bila tengok laju je TLBD menghirup pengat tu masa balik sekolah agama, terus cancel...... takut tak puas pulak depa makan.....
Bekas kosong tu, bisa diaturlah nanti...... hehe....
hamboi..time hujan lebat lagi sedap hirup kak!
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteSedapnya..kegemaran jgk ni.nk mkn la.tp nk suruh mak yg buat.hehe
ReplyDeleteUntungnya ada mak boleh tolong buatkan...
Deletesdap tu..butir nangka..haha
ReplyDeleteWAAA..ape ni akk..x pernah mkn la..nak jugak..
ReplyDeletehehehe butir nangka dah dapat nama baru
ReplyDeleteamboii sedapnya .makan dikala hujan lebat pulak tu :)
ReplyDeletetak penah makan...kene search kat guggle ne..mcm sedap je ade kaler pink dgn kuning tu....wahahahha
ReplyDeletewah menggoda selera lor...izan xpernah try nie..gn tepung apa yer... nek gentel jadi warna warni tuu... tepung beras ko ??.. hiih.. nampak sedap jew...
ReplyDeleteTepung pulut Izan....trylah buat....pas tu hantar sini bagi wa rasa....huhu...
DeleteSedapnya Kak...
ReplyDeletenti nak belajar buat juga..warna warni tu cantik je ..:)
Sedap tuu...
ReplyDeleteBerwarna warni tu yg tertarik nk mkn...
Cantik menarik je nampak pengat ni kak...
ReplyDeletesedap tu...tp x pernah wat lg..ahaks...mkn org buat pernah ar..heheh
ReplyDeleteSenang je buatnya cik dah...
Deletewah sedapnya =/
ReplyDeletemakan sejuk-sejuk sedap ni...
ReplyDeleteFeveret saya nih ☺☺
ReplyDeletesedapnya okje butir nangka tuh.hari dah 2 kali sy nampak dlm blog orng tayang butir nangka nie...nantikan tergodalah jgk jwbnya..heheh
ReplyDeleteHehe....baik buat sekarang UA...tangguh tangguh sok dah nak beranak kang kempunanlah pulak hehe..
DeleteEh tak sangka kakak pun panggil bubur candil juga tau.. Masa kakak kecik-kecik dulu kalau bulan ramadhan arwah mak kakak rajin buat bubur ini. Kakak suka sebab liat pulut tu aaahh.. sudah kakak jadi teringin dah..:)
ReplyDeleteperghh. lapar teros. huhu
ReplyDeletewah sedapnya...warna memainkan peranan.posa best ni..taruk ais pun sodap
ReplyDeleteterliur plaks ibu mengandung ni...heeee... ^_^
ReplyDeletefollower ke: 545 terjah.. :)
ReplyDeleteassalamualaikum.. selamat berkenalan.. :)
wahhhh sedapnya menu.. lama tak wat... suka wane wani ni.. membuka selera kan.. :)
Laparrrrrrrr
ReplyDeletemasa syanie masak ari tu dah teringin.. nampak yang ni dah jadik double teringin.. huhu mana nak carik?
ReplyDeletemusim PRU ni okeje, tambahlah biru, hijau...meriah
ReplyDeleteTengok ni terus teringat pengat Syanie kat Masterchef... Chef Jo yg bagi nama pengat dia pengat kelongsong sutera.
ReplyDeletebutir nangka dah diberi wajah baru...yummy!
ReplyDeleteTngok warna2 pun dh menarik, klu makan psti lg best kan
ReplyDeleteoh, butir nangka ke? mmg saya pun suka...
ReplyDeleteada lebih tu, pos la sini sikit :)
ore kelate panggil bubur butir nangka ni...hihihi.. tapi yg di kelate biasanya kaler hijau laa... heeeee!
ReplyDeleteRajinnyerrrrrrrr menggentel siap berkaler2.
ReplyDeletefavourite ambo nih....btw mmg terer papa jo bg nama kan. terus jadi komersial & menggiurkan org utk try termasuk okje ;)
ReplyDeleteeeee zaza pun suka mkn pengat ni..
ReplyDeletesedap tau lagi2 mkn dgn santan dia tu..
mcm kuih puteri mandi ;)
oh bubur candil,,sedapnye,hehehhe saye selalu mkn time buka puasa, memg femes kat umah ni
ReplyDeleteMemang cukup lama tak makan pengat ni.....
ReplyDeleteAwak ni pakar masak madakan tradisional yek
mmg sedap ni kak.. kalo mak deqla buat pergghh terangkatttt.. kehkehkeh
ReplyDeletekombinasi warna yang cantik...mesti sodap nih!
ReplyDelete