Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 6 December 2013

HOLIDAY timeee

Salam Jumaat ......

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan....... dan akhirnya SPM dan pun selesai! Alhamdulilah.....

sophialovefamily
Semalam last paper, course subjek, Pengajian Elektrik dan Elektronik! Tapi, hati masih tak boleh lega.....
Macam-macam yang direportkan setiap kali melawat SA hujung minggu, 2 soalan tak sempat nak buatlah, Paper 1, subjek tu tak dapat jawablah, Paper tu barailah.....hish  budak ni ...... selotape mulut tu baru tau! Tulah kalau study last minute....... Past is past, tawakkal dan doa ajelah.....

Yezzza, now it is a time to HOLIDAYYYYY.......
Yelah sangat tuuuuu..... hehe.... Orang lain dah pergi balik dua kali dari holiday dah weyh........ Hang baru nak pi! Itu pun tak tentu lagi dapat pi ke tidak tu, itu semua atas budi bicara Papa Zir le..... Mama Zir memanjang OK jerrr hehe....... Malam tadi survey Legoland.....  Mak ai! satu keluarga RM600++..... macam sayang je, macam membazir je....

Macam nak gi laut jer...... Mana ada??? Seram weyh mak, musim musim hujan cenggini!! hehe.....
moneymakershub
Asal cuti sekolah je kena bercuti ....... macam dah jadi satu kemestiankan....
Dulu OKje tak punnnn.....Dua bulan cuti, dua bulanlah main pondok-pondok, main mak-mak, main baling selipar, main ting ting. Nu..... dekat kebun depan rumah jer tempatnya.

Yelah zaman dah berubah........ Zaman OKje dulu, abah ada basikal je, OKje dah besar sikit baru ada motor. Takkan nak pergi bercuti naik motor berempat kot! hehe .......( Berempat tu sebab sepanjang OKje kecik, kakak dan abang yang lain semua dah berkawen dan ada yang bekerja di luar kawasan! Kalau ada, mau tak bersembilan naik motor ....lagi haru! hehe)

Kalau musim hujan cenggini, kuruslah poket abah, tak dapat nak menoreh,  Duit memang sangat sangat bernilai agaknya buat mereka masa tu.  

Untungnya budak-budak sekarang.......

48 comments:

  1. Nom ! masak2 ajak makan untuk mokciken-mokciken xschoolmate pun holiday gak kiranya.... betul tak tipu. cubalah buat jgn lupa jemput aku...... ngeh.

    ReplyDelete
  2. Betul tu Okje..masa kecik2 dulu tak kenal pun holiday..merayap dlm kebun getah, terjun sungai..itu lah kerja masa cuti sekolah..bila naik sek men, dah malu nak buat semua tu..holiday depan tv dan di dapur pulak..hihihi..

    ReplyDelete
  3. nk berholiday ke mana musim hujan nih... holiday kat rumah je..main masak masak ngan anak anak pulak..hihi

    ReplyDelete
  4. hai ni mak yg terlebih happy...

    ReplyDelete
  5. salam okje….wah!!!ni mak yg lebih2 excited nak holiday ni. btw itule, kalau dulu2 itu ajela istilah cuti kita, main pondok2. budak2 skrg demand kan main. pantang ada cuti 2hari keatas berjalan le kejanya (mak pak pun sbnrnya balas dendam sbb dulo2 xde change nak jejalan tu).

    ReplyDelete
  6. musim2 banjir ni cam xder tempat menarik yg sesuai jer, bg idea sikit geng..

    ReplyDelete
  7. Same la sy okje...cuti skolah... Mna tau nak bjln...duk umh je...main ngan kwn2 keliling je...untung kan bebudak zman la ni....

    Kami lom p holiday lgi...asben bzy skit smpi n/week...jd jenjalan dekat2 sini je dlu....:-)

    ReplyDelete
  8. Semua bizi plan nak holiday kat mane..yang cik ne anak pon blom ade tak de holiday2 pon..holiday dalam bilik jae lah...hahahhaaa

    ReplyDelete
  9. Dulu2 dok kat kampung...cuti jer mcm2 aktiviti boleh buat. Skrg ni...budak2 nak buat apa terperap lama dlm rumah...maka pergi bercutilah saja yg dapat mengurangkan kebosanan.
    Lupakan legoland tu...memang membazir!

    ReplyDelete
  10. budak2 skrg mmg beruntung kak...
    cuti sekolah je, depa dah set dah bercuti2 jugak..hehe..
    Kak, mai lah bercuti ke Sabah pula..haha...

    ReplyDelete
  11. Spm entek, ngesok exam aku plak mulo. Dekdekan jugak kiyer. Iki dino plak anivesary kawinan ku.
    Apopun, hepi holiday utk reko

    ReplyDelete
  12. okje ckp psl getah tuh ingat zaman susah2 ngan mak dl..mmg cenggitu..ujan2 cuti skolah dok umah mkn ubi rebus...
    takpun klau balik umah nenek tuh dah kira sronok dah cuti skolah kan..

    ReplyDelete
  13. hari tu dapat voucher legoland.. 25% discount. Tengok je website legoland, 1 tiket dah cecah seratus.. kalau diskaun 25%.. masih ada kurang2 75 ringgit. Terus tutup buku. Tukar topik lain.

    ReplyDelete
  14. Itulah semalam dah komen kat blog DZ. Pasang khemah kat depan rumah ajelah OKje. Jimat kos boleh bayar bil letrik lelebih tahun depan. Pastu OKje kan suka masa ala-ala rentung gitu, buatlah bbq sikit depan rumah. Cuti-cuti juga tu. Takpun tengok National Discovery aje kat TV. Pun OK apa.

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah & saya dh clik2 nuffnangx2 ya

    ReplyDelete
  16. happy holiday..mo0d nak kemana 2?

    ReplyDelete
  17. Aina pon tak pi mana cuti sekolah ni...hujung minggu sibuk ja. Esok nak balik Perlis kira holidaylah kot...ahahhaaa...

    ReplyDelete
  18. memang untung budak2 skrg kan..
    cuti sek je..mak pak be jenjalan
    kita dulu mn ada..hehe..
    nak pergi jln2..dh bsr br leh, pegi sdiri..

    ReplyDelete
  19. Itu la...anak teruna bertiga pown dah abis exam...lega rasa hati...

    ReplyDelete
  20. Betol tu Okjer.. zaman zura kecik2 dulu pon mana ade holiday2 bagai.. anak2 sekarang beruntung sebab makpak dorang lepas gian nak bercuti kemana saja sebab masa kecik2 dulu x leh pi.. hahahahahahaha.

    So, kiranya anak2 tumpang lepas gian makpak dorang lah. tak kata orang lain.. zura sendiri plan macam2 nak gi holiday sempena anak cuti sekolah nih.. semuanye atas selera maknye.. anak2 ikut jer.. hahahaahahaha

    ReplyDelete
  21. salam petang jumaat OKje..
    tulan kan.. anak yang dok jawab kertas soalan releks je..mak anak yang dok umah sik asyik kuar masuk bilik kecik jew..kecut perut lah tu khikhikhi :D
    anyway OKje..selamat ber holiday!!..enjoy your moment :)

    ReplyDelete
  22. Selotep aje mulut abang tu dinda. Dah usaha, dah doa, semua dah buat kita teruskan doa dan tawakkal ajelah. Moga Allah memberi yg terbaik.

    Sekarang meh kita bercuti. Tak kisahlah kat rumah pun cuti juga. Masa tolong-menolong-bantu-membantu mak/ayah. Biarkan mereka di dapur masak. Tak kiralah telur dadar sayur bening janji kita rilek.. Makcik pun tak kemanalah wahai anakanda SA. Legoland depan mata lalu depan aje. TLBD kalau nak pergi sebelah Legoland tu ada hellokitty town murah sikit hihi..

    ReplyDelete
  23. betul ckp u sis...
    dolu2 time kita cuti...
    mcm2 aktiviti kita buat sendiri kan...
    takde maknanya nak berholiday sana sini sinun...
    tapi kita tetappppp hepi kan hehehehehe...

    mmg untung tul budak2 zaman skarang...
    rezki dorang kannnn...

    ReplyDelete
  24. saya pun belum kemana2 lagi. nak ke pantai timur pun terbantut. urus dululah apa yg patut di Sp

    ReplyDelete
  25. Ehehe...sy dh blk dr bercuti ke cameron dan nak pergi bercuti lg..cadang nak melancong ke cherating tp kuantan dh nanjir..terpaksa la melencong ke lain plak..percuti ni penat n habis duitkan okje....sabo je le asalkan hati gembira.....selamat bercuti my dear....ehehe

    ReplyDelete
  26. anak acik pun semalam last..kejuruteraan awam..lega dah..dah ada dirumah.tak merancang nak bercuti pun..musim hujan ni tak tau nak kemana..postpone tahun depan je..

    ReplyDelete
  27. ehh.. budak2 dulu lagi untung la.. keseronokkan main pondok2/mak2/masak2 tu ada ke di zaman sekrg..?? hihihi....kesian dorg x dpt merasa... ;p

    ReplyDelete
  28. wah bestnya okje..cuti2 malaysia gitu!zaman dulu2 lain tapi tetap menyeronokkan ..tak gitu?hehe

    ReplyDelete
  29. Okje.. saya terfikir nak bawa naim n nazif jalan ronda shah alam je.. haa.. jimat budget.. tgk cho zilla bawa anak2nya macam seronok juga.. anak seronok kit pula jimat budget.. ha kan?

    Tapi Okje ni kot dah berlepas ke mana2 tu.. ari jumaat ni.. tup tup isnin up entry hi jalan kat mana2 tu..

    ReplyDelete
  30. bila cuti sekolah, pening pon ada kepala sbb belanja 2 kali ganda bertambah dari hari-hari sekolah biasa..aiiyooo!!...

    ReplyDelete
  31. dah tu pi mana balik kampung ker okjer? jom..jom...

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah..lega rasa kan bila dah abih exam.
    Nak bercuti ke mana tu Okje? Semoga enjoy bersama keluarga.

    ReplyDelete
  33. Jgn la bercuti kat tepi pantai…
    Tu la, untung budak2 zaman sekarang… saya dulu pun, takde istilah holiday pun.. main la dgn kawan2 setiap petang…. main pondok2 ke, main mak2 ker… main bola pun selalu…. hahahha

    ReplyDelete
  34. Kalau tambah sikit lagi. boleh masuk che mid sorang..boleh la, boleh la..

    ReplyDelete
  35. Kalau konvoi reramai dengan 9 motor mesti best kan :D hehehehe..

    ReplyDelete
  36. Betul tu OKje...anak2 skg sgt beruntung...asal cuti jak pegi jenjalan, asal jenjalan jak dorg cuti......

    ReplyDelete
  37. Betul tu. Untung ank ank sekarang. Nk apa je dpt. Nk pg jenjln mn je dpt.

    ReplyDelete
  38. bestnya g bercuti...nak g bercuti gakkk..:)

    ReplyDelete
  39. zaman dah berubah..bebudak skang jgn kata cuti panjang,weekend pun dah mengomel bosan kat rumah..klu mengukur jalan tu faham sajalah,ongkosnya pun ukur jugak.hehe

    ReplyDelete
  40. waa merdeka...jom kita coooti-cooti...

    ReplyDelete
  41. main pondok-pondok pun syok juga heee...ate bila nak turuk melaka heeee

    ReplyDelete
  42. tapi apa2 pun seronok cuti zmn dulu... nice moment to remember... :)

    ReplyDelete
  43. Helok lah pergi bercuti.. memandangkan si SA pun dah bebas dari SPM nya.. lagi2 tengah time cuti skolah ... hehe

    Sbnrnya Cik Jah ni tak suka pergi holiday time cuti sekolah or peak season.. semuanya mahal, semuanya sengat. semuanya fully booked, tapi Cik Jah pun macam Cik bedah jg .. semua 'OKje' hehehe

    ReplyDelete
  44. dulu lain sekarang lain....orang sekarang suka pergi bercuti dari balik kampung....zaman dah berubahkan......!

    ReplyDelete