Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 1 July 2014

Cerita 2 Ramadhan

Salam 3 Ramadhan.....

Baru dapat bersiaran hari ni. Semalam Pak Jilap cuti. Macam biasalah, kalau Paknya cuti mak malu malu kucing sikit nak melayan blog. Mulalah kehulu kehilir mengemas, buat buat sebok katanya  hehe.....

Sejak puasa ni, memang belum lagilah OKje sambung tidur lepas sahur. Korang lagilah kan..... kena bersiap untuk pergi kerja. Sure tak tidur jugak.

Zaman OKje kerja dulu, zaman masa ada maidlah, rajinlah jugak tidur tidur ayam lepas sahur. Mana taknya, perut kenyang masuk bilik landing atas katil, pasang lampu bilik air, tutup pintu, kan samar samar jadinya cahaya tu .... Tak ngantuk pun jadi ngantuk haha..... Masa tu tak yah risau fikir pasal nak sediakan dan panaskan makanan. Bangun sahur semua dah tersedia atas meja. Memang mem besarlah time tu hehe.....

Tapi la ni, padanlah muka mak! Sejak mak yang jadi maid ni, rasa segar pulak biji mata ni pepagi. Macam tau tau pulak banyak benda yang nak disettlekan. Tak taulah esok lusa kalau bekas mem besar tu membuta sampai siang hehe....

Korang masak ke pepagi tu? OKje panaskan lauk semalam je. Senang kerja teman hehe....Kalau masak pun mungkin goreng telur. Makan dengan kicap! Pergh!! Sedap sangat dah tu. Kang kalau masak sedap sedap, tambah selera pulak mak makan. Tu yang mak tak nak tu..... Nanti tak dapat pahala sunat pulak hehe.... Banyakkan alasan Mak Jilap ni!

Pagi tadi sambil menggosok baju sekolah dak TLBD sambil tu bukak TV. Dari satu channel ke satu channel OKje tekan button tu tak delah pulak siaran yang best. Adalah cerita telefilem lama lama....  Biasalahkan Astro..... Sudahnya  layan ulangan Forum Perdana TV1. Last choice hehe.....  Kebetulan belum tengok lagi dan panel dia pun best best.... Ustaz Kazim, Dr Zahazan dan Prof. Madya Dr Sharifah Hayaati berkenaan Ramadhan...

Banyak pesannya..... tapi mak dah lupa nak hehe...... Yang mak ingat katanya berpuasa tanpa solat adalah sia sia. Puasa kita sedikit pun tidak di terima Allah, yang kita dapat hanya lapar dan dahaga. Moga kita bukan dalam golongan inilah hendaknya yek!

Dahlah weyh..... nak hantar benda kat Jiran Sebelah sat...... katanya 1 Ramadhan hari tu bezday dia. Kang dia blacklist mak pulak sebab tak hantar hadiah. Katanya jiran kan......kenalah jaga hati hehe.....

Istimewa untuk awak Potamayo ikhlas dari Mak Jilapah....... Terimalah dengan hati yang ikhas dan riang gembira....

V






V





V




V


V


V


V

V

V


V

V

48 comments:

  1. salam ramadhan
    singgah pagi....lama rasanya sy x blog walking
    hari ini ada peluang so singgah jap =)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Selamat brrpuasa utk cik nor jugak...

      Delete
  3. Salam Ramadhan buat hainom sekeluarga.
    sura ada jugak curi2 tido lepas subuh..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Sura....hehe mrngantuk berjaga mlm yer Sura...

      Delete
  4. OKjer.. Zura x boleh tido lepas sahur..
    nanti perut rasa x best.. nak termuntah lah.. mcm2 ragam.
    tu pasal rasa x sanggup tido lepas sahur.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Td tertengok iklan pasal gavisvon...mmg pedih ulu hati le Zura kalau tidur lepas bersahur..

      Delete
  5. Cik...ade jugak lah tido lepas subuh..tapi kan mak,semenjak pose ne.rajin sangat cik mandi sebelom fajar..kalau tak kurus lagi..ta tahu lah...mihmihmih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi mak enon ...... hormon estrogen meningkat pulak bulan pose ni hehe.....
      Msk Enon mana ada kaitan dgn gemuk kurus....kaitan dgn kolestrol adalah.

      Delete
  6. Kalau bersahur awal sempat laa lagi golek2 atas katil sebelum mandi gi keje..hehehe..

    ReplyDelete
  7. OKjer.. tudung saji tu pon rm2 jugak tau!
    murah kan!! semua barang rm2.. tapi kualiti tudung saji tuh (besar) x ok sgt lah.. lembik sket. kalo yg kecik tuh tiptop! berbaloi2.

    ReplyDelete
  8. mcm sama jer malu n buat2 sibuk..tapi knor mmg sibuk pun..heheh..
    ada suami nak menyapu sampah pun tak boleh..asyik nak tutup hidung jer..last halau masuk bilik dulu..

    betul tu..byk yg puasa tak solat..puasa nak fell rayalah tu..apa2 pun kita bersangka baik..

    ReplyDelete
  9. p/s sekilo laici tu cukuplah utk 5 org minum..mmg super sedap tau..

    ReplyDelete
  10. Akak pulak tak boleh tido lepas sahur.. nanti sakit kepala.. selalunys tido waktu tengahari.. dapat setengah jam pun dah nikmat.. sekarang ni surau di ofis ni penuh ibu2 tido hahaha..

    Terimalah dgn hati yg ikhlas ye MD.. hadiah dari Mamazir tu ehe :)

    ReplyDelete
  11. Mia pun setakat goreng telur je okje...hubby tak makan nasi, dia makan oat ja. Senanglah x payah pikir lauk apa utk sahur nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu Pak Jilap punya angan angan nak kurangkan makan puasa ni....tp nampaknya tak menjadi...
      Kena masak nasik kuranglah nampaknya...

      Delete
  12. saya pun sahur lauk berbuka
    tak payah kelam kabut sangat pepagi
    saya lepas tidur pun membuta okje
    agaknya tu yang membesar...hehe

    ReplyDelete
  13. dapat tidur jap sebelum zuhur ok gak mak jilap ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje selalu tidur sambil duduk Vee....kalau ngantuk sangat...kalau baring sure sampai ptg silap haribulan termissed masak iftar hehe

      Delete
  14. Kita pun tengok episod tu beberapa minggu lepas.

    Kita tido 5 jam sehari. Sejam selepas isyak kemudian bangun dan tido semula pukul 12 malam dan bangun pukul 4 pagi, Gitulah rutin bulan puasa setakat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah...penatkan JA bekerja katanya...hehe

      Delete
  15. wuaaaghhhhh... baru bangun ni...

    ReplyDelete
  16. dah sendiri jadi maid ni mata memang segar je pun walaupun ada peluang nk tido ...

    ReplyDelete
  17. Alololo....sweetnya hadiah! Memang ikhlas tersengih-sengihlah kita terima :) Tapi kan OKje, kita baru songlap 5kg kentang kat Hero Ahad lepas. Campur satu dalam gambar ni jadilah 5.02kg rasanye :) Maklumlah bulan puasa ni, menu kentang hari-hari mau ada sampai menangis pengsan-pengsan masa berbuka nanti :)

    Saya tak masak mahupun panaskan lauk masa sahur. Kami makan sungguh-sungguh lepas solat Maghrib. Lauk pauk semua import dari dapur MD sendiri. Masa sahur, Abang tak mahu makan, minum Milo pun dua tiga sudu jek. Makpaknya pulak minum Milo+makan kurma+telan yogurt. Eh, sebelum kena sound dengan Mak Jilap - 'Almaklumlah omputih katanya !'

    Dah habis komen dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tau jiran suka kentang, tu yg bagi hadiah sebijik kentang hehe....sebijik je cukuplah ...tak elok tamak tamak hehe....
      Nasib dah mengaku siap siap.....senang kerja mak ....tak yah ngumpat lagi...hehe
      Makan yogurt ? Sedap ke makan yogurt pepagi subuh sapi'e tu beb...

      Delete
    2. Yalah mak, bulan puasa tak boleh tamak katanya .... Sedap tak sedap yogurt tu belakang kira sebab nak kasi kenyang punya pasal. Nanti tak pasal-pasal masa tengah puasa perut Mommy yang berbunyi lebih mengalahkan si Abang. Siapa yang tanggung malu? Ah kak juga tau!

      Delete
  18. Untuk sahur saya biasanya masak sebelum tidur tu..tak de panas2 kan lauk berbuka.sebab masa berbuka masak sikit je.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajinnya DR ni....siap masak sekali lagi pulak sebelum tidur tu...Kalau okje dah malas dah nak berlemuih lepas mandi ptg tu DR...huhu

      Delete
  19. saya masak simple2 je pagi2 sahur tu..

    ReplyDelete
  20. salam hainom ..
    panaskan lauk2 pun ok juga ..
    yg penting ada juadah masa bersahur ..
    iso mangan .. ngesok ea orak la ngeleh banget

    ReplyDelete
  21. salam ramdhan ok je..:)

    panaskan lauk pun ok je janji tak membazir..lagipun time sahur bukan nak makan byk mana..kt umah ni je mula2 semangat demand nasi goreng la itu ini..nti minggu kedua ketiga memasing tak selera dah nak makan..

    ReplyDelete
  22. haikkkkkk kita lum tinggal jejak erk??

    ReplyDelete
  23. tengah puase ni.. tengok kentang tu pon terliur.. hahaha..

    ReplyDelete
  24. senang citer bila dah tahu jiran suka apa..kentang pun kentanglah..janji dia happy..;P

    ReplyDelete
  25. psttttt kira sambung peluk uwais lepas sahur. dah sahurnya pun awal dari orang lain kihkihkih

    ReplyDelete
  26. Cik Jah is so jeles dgn kehidupan cik bedah.. best tak payah gi kerja lepak rumah suka2 hati nak buat apa.. kau lah maid kau lah mem besar.. nak buat ke tak nak buat ke tak ada boss nak potong gaji hehehe..

    ReplyDelete
  27. tengok menu sahur la..kdg2 noe masak..kdg2 sebelum tidur tu masak...bes nya dapat lepak2 kt umah kan

    ReplyDelete
  28. Salam ramadhan dan selamat berpuasa kak. Memang tak tidur lepas sahur. Takut terlajak plak. Dah lah time posa pon jalan sesak. Pagi petang sesak.

    So far memang panaskan lauk jer. Pagi tadi jer goreng telur ☺

    ReplyDelete
  29. Hai okje.. setakat ni, suami saya yang kejutkan saya utk masak sahur. Kebanyakannya saya panaskan apa yang dah ada je. Hari kedua je, Papa N masak sayur pak coy, telur dadar sebab saya geram dia balik terawih dah nak pukul 11.30. Sebelum tidur saya siap2 pesan suruh dia sediakan sahur. Haha.. jahat kan?

    ReplyDelete
  30. terbaik hadiah tu...memang hari2 dia pekena kentang..hihi..(gurau je MD)

    ReplyDelete
  31. bangun sahur nak gak memasak kan walaupun telur ngan kicap... kot panaskanjer lauk semalam anak kata ala makanan yang sama... isyh2 budak2ni sanggup makan nasi ngan kicap dari makan lauk semalam...
    memang tak biasa tidur lepas sahur sebab rasa macam letih sangat...

    ReplyDelete
  32. special.hadiah buat mommy.peberet family mommy tu. hihi.pandai okje..

    sama la okje. sahur simple je. janji ada sup sayur, tlur dadar atau telur mata, ikan masin. lalu je..

    ReplyDelete