Ikan kicapku MASIN
Salam 19 Ramadhan....
Semalam Mak Jilap masak lew.........
Takkan nak makan kat Resepi Rahsia sekali lagi kot...... Tokey balak pun boleh bankrap ini macam! hehe.... Lainlah jiran sebelah weyh! Hujung minggu rumah depa asyik gelap jer, sapedek kat hotel! Itu baru betul bini boss Adey Manis haha.......
Aternya semalam dak TLBD nak berbuka dengan ikan kembung masak kicap ( masak kicap jer yang dia ingin...... tak mencabar langsung kan! hehe.....). So pergi carilah kat Aeon depan rumah ni lepas hantar dia ke sekolah agama, nak pergi Tesco maleh, jauh! Macam biasalah.....pompuan bila dah sampai market, ada aje benda tambahan dalam troli. Dengan ayamnya, dengan tembikai sebelahnya. Kiranya semalam, Mak Jilap berbuka dengan air tembikai le hehe.....
Masak punya masak, siaplah Ikan Kembung Kicapnya..... OKje kurang suka beli ikan kembung ni, sebab jarang jumpa yang sedap isi dia. Mesti terbeli isi yang macam tak fresh tu! Padahal mata ikan tak merah punnn.... Nyampah tau! Baik beli ikan sardin, dah tentu isi dia lemak.
Sekali makan semalam, mak aiii....... Ikan kicap ku masin! Takkan nak kawen pulak, dah terlebih kawen dah OKje ni haha..... Terlebih garam masa menggoreng ikan rasanya. Kalau masak kicap biasanya memang guna kicap manis dan tak pernah buh garam pun. Tak suka jugak yang berkuah macam tu ha, lebih suka kuah dia melekit lekit aje. Dah termasin semalam so tambah air le, tapi still masin lagi.
Gitulah adanya......
Pengalaman yang luas dalam 'bidang memasak kicap' ni, rupanya tak boleh dipandang pro jugak tau hehe...... Ada masanya kita kecundang jua.... huhu....
Semalam Mak Jilap masak lew.........
Takkan nak makan kat Resepi Rahsia sekali lagi kot...... Tokey balak pun boleh bankrap ini macam! hehe.... Lainlah jiran sebelah weyh! Hujung minggu rumah depa asyik gelap jer, sapedek kat hotel! Itu baru betul bini boss Adey Manis haha.......
Aternya semalam dak TLBD nak berbuka dengan ikan kembung masak kicap ( masak kicap jer yang dia ingin...... tak mencabar langsung kan! hehe.....). So pergi carilah kat Aeon depan rumah ni lepas hantar dia ke sekolah agama, nak pergi Tesco maleh, jauh! Macam biasalah.....pompuan bila dah sampai market, ada aje benda tambahan dalam troli. Dengan ayamnya, dengan tembikai sebelahnya. Kiranya semalam, Mak Jilap berbuka dengan air tembikai le hehe.....
Masak punya masak, siaplah Ikan Kembung Kicapnya..... OKje kurang suka beli ikan kembung ni, sebab jarang jumpa yang sedap isi dia. Mesti terbeli isi yang macam tak fresh tu! Padahal mata ikan tak merah punnn.... Nyampah tau! Baik beli ikan sardin, dah tentu isi dia lemak.
Sekali makan semalam, mak aiii....... Ikan kicap ku masin! Takkan nak kawen pulak, dah terlebih kawen dah OKje ni haha..... Terlebih garam masa menggoreng ikan rasanya. Kalau masak kicap biasanya memang guna kicap manis dan tak pernah buh garam pun. Tak suka jugak yang berkuah macam tu ha, lebih suka kuah dia melekit lekit aje. Dah termasin semalam so tambah air le, tapi still masin lagi.
Gitulah adanya......
Pengalaman yang luas dalam 'bidang memasak kicap' ni, rupanya tak boleh dipandang pro jugak tau hehe...... Ada masanya kita kecundang jua.... huhu....
sedapnya
ReplyDeleteSedap ikan masak kicap ni, membuka selera terutama diwaktu bersahur.. tapi kalau terlalu masin, boleh hilang selera le pulak... :)
ReplyDeletehehe....perli nampak......
DeleteMmg le....tapi nak buek camno dah itu aje lauknya masin ke manis makan ajos le
Hahah..kalau anak dara masak masin katanya nak kawin ya.. ni mesti mak dara mengelamun masa masak semalam, itu yang jadi terlebih masin tu. Sian anakanda TLBD, eh..ke dia ok je makan ikan kembong masin tu?
ReplyDeleteJiran sebelah tu agaknya dia tak pandai masak macam Okje, itu yang kalau hujung minggu je dia keluar minta bantuan chef hotel. Pasti rumah sebelah menyebelah tu bini bos belaka. Rumah saya yang kecil kat lorong belakang je rumah bini kuli..hihi..
Ehmm, ehmm,ehmm.... tengah mengumpat ke?
DeleteTak baik tahu mengumpat depan-depan cam ni. Lenkali hantar mesej jelah, saya pun tak tahu. Hihihi.
Alamak..ampun maaf zahir batin. Dah dekat nak raya ni ya..
DeleteNi bukan mengumpat ...ini namanya menyebut je. Kira doa juga tu. Semoga hidup dua sahabat saya ni senang dan lebih makmur. Eh nama biskut pulak disebut.
Kitaorang makan aje AN....dah itu yg mainnya, nak buat camne....
DeleteEntahlah apa yg dilamunkan agaknya...tapi UA cakap ada rupanya ikan kembung yg digaram dan dibekukan....rasanya tu yg masin dah sebati tu...so bukan salah maklahkan hehe....
Ohhhh salah tu....Jiran sebelah je bini boss.... jiran sebelah ni bini kuli jugak kebetulan duduk sebelah hehe
Weyh Potam..... ngumpat dalam SMS tak best weyh hehe
DeleteHihihi...takkanlah mak dara nak kahwin lagikan. Ish, memang tak boleh pun....
ReplyDeleteGaram ni pun OKje saya rasa ada yang masin sangat dan ada yang kurang masin. Jangan salahkan diri sendiri sebab kita memang pro kat dapur. Salahkan ajelah produk garam atau kicap atau ikan kembung tu sendiri yang menjadikan masakan kita masin.
Tapi ni nak tanya soalan kuiz sikit - Siapakah yang makan ikan kembung masak kicap masin tu semalam? Mak ke?
Kesian gak kalau lagu tang tu kan!
Amboi, kalau nak ngumpat pun tak payahlah berjemaah. Ngumpat dalam rumah ngan keluarga je cukuplah. Takpa, 'Aku maafkan kamu' sebab raya dah nak dekat ni. Nanti jiran tak mahu pulak bagi rendang daging, ketupat dan ayam masak merah pagi raya :)
Sesungguhnya tu....mmg bukan mak yg salah.......Confirm garam tu yg terlebih masin....Bab bab dapur kita kan pro kan.....Untungnya dpt jiran yg cenggini hehe....
DeleteIkan tu beli 5 ekor...masak semua masuk sahur....kononnya nak beli 6 ekor , nasib tak jadi hehe...
Gambo tu masa sahur....tinggal sekor setengah, makan jugaklah walau masin sepatah kata Mia...
Tp mungkin betul ckp Umialya....depa garamkan dan bekukan tu yg sudah sedia masin.... Hish tak mo lah beli ikan kembung lagi....
Tp ada ke jiran yg nak bagi ketupat rendang bagai tu? Hehe...
haha..lawak la akak ni.biasalah bulan puasa ni tak boleh nak rasa.otai pun boleh kecundang juga. ;p
ReplyDeleteohhhh sayang Sal sebab sokong akak hehe
DeleteSama pulak selera akak suka ikan krmbung masak kicap. Okje try pulak kembung masak taucu. Mencabar juga tu..silap langkah kecundabg juga tau..hehe
ReplyDeleteOkje tak pernah masak taucu KY...Rasanya anak anak OKje mesti tak reti nak makan
Deletegaram tumpah tu hainom..hehe..kalau hainom nak tahu..fevret sura tu masak kicap..tak kesah ikan atau ayam janji masak kicap..mesti sura suka..sejak dari kecik lagi..tapi cik abe pulak yg kurang..sebabnya time sura masak selalu gak terrrmasin..hihi..setuju la..pengalaman yg luas..tak bermakna pro..haha..
ReplyDeletesura ingatkan ikan kembung yg hubby beli jer tak lemak rupanya hainom pon sama..isinya cam keras..cam dah kena ubat...huhu..
Yelah agaknya Sura mcm kena ubat tau...berlapis lapis mcm tak fresh tu...frust sangat....tak pernah jumpa ikan kembung yg fresh
Deletehahahha sama lah ko dengan akak semalam hainom.. ayam goreng masin huhuhu..
ReplyDeleteKalau nak kahwin lagi kena cari Tan Sri ke.. Tengku ke .. tak gitew hainom hahahha :D
Hish CH ni..... tak maulah Tan Sri ...nak jugak Pak Jilap hehe
Deletesy goreng sayur masin gak semalam.hari masin sedunia ke ni?
ReplyDeleteYe ke Zai....mungkin jugak ni semalam memasing mengelamun sambil memasak hehe
DeleteSpesis ikan kembung yang diperap garam n dibekukan ( benci jika terkena ikan jenis ni, tak pasal2 duitku melayang k dlm tong sampah)
ReplyDeleteisinya mmg dah masin, jadi bukan salah tukang masak k, jurujual yang SALAH....
Ohhh ada ke UA ikan spesis gitu...baru tau....Patut
Deletepun.....mmg ikan tu sendiri pun dah rasa masin...ingtkan okje terlebih garam
musykil ni okje..kata kicap manis..kenapa jadi masin..masa goreng ikan terlebih garam la tu ye..
ReplyDeletetulah AE.... rasanya betul kata UA...ikan tu yg digaram dan dibekukan so masin dah jadi sebati dalam ikan tu...sebab tulah isi dia rasa dia kureeng
Deletesaya kalau masak kicap, saya suka ikan bawal
ReplyDeletekembung ni masak lemak sedap, kata tekak sayalah
pakai kicap manis pun masin ke? ke ikan tu memang masin
Okje tak kisah apa ikan Yan D belasah aje masak apa pun hehe...
DeleteKicap manis.... Entahlah mungkin ikan tu dah sedia masin kot ditambah okje goreng pakai garam
eh betul ok je...lieya pun perasan bende ni...ikan kembung ni ade yg isinye mcm tak fresh..mcm keras...kdg2 dpt yg isi lembut ...ishh nikmat kalo dpt makan isi yg lembut tuuuu.... semalam lieya buat kembugn celup tepung...hepi betul dpt isi yg betul2 lembut...mmg sampai ke tulang dok gigit2....
ReplyDeleteade org ckp okje, ikan kembung ni cpt tak elok isinye..sbb tu sesetengah pekedai letak ubat bagi isi tahan...tu yg isi keras tu.....tak tau la betul ke tak....
Ohhh Lieya pun perasan jugak yeh......betullah Lieya....okje perhati kalau kembung yg kecik nipis badan dia ada kuning kuning merah tu kalau goreng sedap...
DeleteKalau yg beso ni tak cam mana satu yg sedap isi dia..
Pernah gak dengo org cakap gitu Lieya ....yelah tu agaknya....
haha., msk smbil berangan la tu
ReplyDeletekari kitorng smlm pun tlajak garam., nk kawin gak la kot., hmm yes yes yes., err pikir balik no no no., hahaha
Ohhh rupanya orang tu pun berangan jugak yek hehe
Deleteala kak masin pun bedal jela...nk buat mcm mne kan dh masin
ReplyDeleteMmg bedal pun PU tu yg tinggal 2 ekor tu hehe
Deletekalo kami suka yang berkuah sikit..
ReplyDeleteAnggap je lah okje berlaukkan ikan masin . Hehe
ReplyDeleteIkan kembung ni kalau tak pandai pilih mmg dapat yg x ok sebb tu Mia x suka beli...
Haha...pandai ek... Betul jugak tu kalau kita makan ikan masin OK je pulak kan Mia
DeleteOKje pun kurang suka beli ikan kembung ni sebab selalu dapat yg isi tak sedap
hihi masin2 pun boleh makan lagi kan Kak... kmi sefamily suka ayam masak kicap.. tak pernah cuba lg ikan masak kicap ni.. hehe...(maklum ilmu memasak kan tersgt lah kurenggg..haha)...
ReplyDeletemmg pun makan aje kami Atie dah tak de pilihan
DeleteSelalunya masak kicap nielah yg kita masak paling mudah,tapi ada jgk terlebih rasa klu terleka.....
ReplyDeletebulan puasa punya pasal kot tk dapat rasa masakan tu dulu ..
ReplyDeletejuadah buko opo iki dino ..
dino kiyei rong mikir...Opo yor arek masak mumetlah endas sey...mikir lauk
Deletedh lama tk beli ikan kembong.
ReplyDeletesaya pon x pro bab pilih ikan ikan ni.semua serah kat cik abe hal ke pasar
saya di dapur je..
apa blh buatbulan puasa okje. hihi.
masin masin pon kena la jga makan kan.x kan nk buang mmbazir pulak nti..
Semalam last setengah ekor bagi kucing cik Sue....kasi kucen darah tinggi hehe
Deletesaya suka apa juga menu berkicap hainom. walaupun simple tapi sedap
ReplyDeletemasin2 pon kalau dah terliur, sebat jugaklah kak oiiii...hehhe
ReplyDeleteadatlah org berpuasa masak klu termasin ... ok tu . blh mkn lagi .
ReplyDeleteHahahahah.... bulan puasa kan okje... kira halal je la.... janji habis dimakan...
ReplyDeletehehehe..jenis garam yg terlampau masin kut OKje...salahkan garam..jgn salahkan diri sendiri :)
ReplyDeletebiasalah tu masterchef pun kadang2 masak termasin gak kan..tak boh gula ke OKje..sy klu wat masak kicap suka yg manis2 sikit..hehe..
ReplyDeletexper..ambik isi dia jer..kuah buang..hehe
ReplyDelete