Rambang mata mak
Salam Jumaat.....
Sebagai seorang surirumah yang memang hari hari duduk rumah, pening mak tau hari hari fikir menu! Bangun tidur je terus fikir nak buat bekfes apa, lepas tu nak fikir masak untuk tengahari pulak. Nasiblah lauk malam dah tak payah fikir lagi sebab lauk tengahari terus bawak ke malam. Tak kuasa mak kerja nak masuk dapur aje.
Jemu weyh...... hari hari makan air tangan sendiri. Tak masak kicap, kari, tak kari, sambal, tak sambal masak merah. Hari hari duk ulang lauk tu....... Kang Mak Jilap masak tempoyak, baru depa tau........
So, semalam tengahari OKje dua beranak makan luar, dua anak dara tu OKje bungkuskan. Nasi Putih dengan Ayam Goreng berempah. Budak budak ni kalau diberi pilihan antara ayam dengan ikan, kan depa lagi suka ayam. Bungkus lagi gulai daging kawah RM5 henggit. Petang baru masak.
Banyak betul pilihan. Rambang mata mak! Apa taknya, selalu nampak dua tiga lauk aje atas meja, itu pun yang dua lauk, perangat semalam punya haha........ Dapat peluang tengok lauk banyak macam ni, mana boleh lepaskan, ha kau....... Ikan Jenahak Tempoyak banjir dengan ulam ulaman. Buh sikit batang keladi. Pergh!!! Nikmat sungguh mak makan semalam..........
Hajat dihati nak ambik lauk lain lagi, tapi nasib baik mak cepat cepat sedar diri hehe.... Mak Jilap punya RM6 henggit . SA punya RM4 henggit, itupun cuma nasi, kuah dan ayam goreng aje. Semua sekali RM25 henggit. Kalau hari hari cenggini mau bankrup Pak Jilap hehe.....
Ingat lagi masa zaman OKje baru baru kerja dalam tahun 90an, nasi bungkus harga RM3 henggit tu boleh dapat 3 lauk. Kalau harga RM6 henggit rasanya boleh dapat Nasi Briyani kot...... Lagilah kalau tahun 80an harus dapat Nasi Arab sedulang hehe....
Rendahnya nilai duit kita sekarang ni kan......
Sebagai seorang surirumah yang memang hari hari duduk rumah, pening mak tau hari hari fikir menu! Bangun tidur je terus fikir nak buat bekfes apa, lepas tu nak fikir masak untuk tengahari pulak. Nasiblah lauk malam dah tak payah fikir lagi sebab lauk tengahari terus bawak ke malam. Tak kuasa mak kerja nak masuk dapur aje.
Jemu weyh...... hari hari makan air tangan sendiri. Tak masak kicap, kari, tak kari, sambal, tak sambal masak merah. Hari hari duk ulang lauk tu....... Kang Mak Jilap masak tempoyak, baru depa tau........
So, semalam tengahari OKje dua beranak makan luar, dua anak dara tu OKje bungkuskan. Nasi Putih dengan Ayam Goreng berempah. Budak budak ni kalau diberi pilihan antara ayam dengan ikan, kan depa lagi suka ayam. Bungkus lagi gulai daging kawah RM5 henggit. Petang baru masak.
Banyak betul pilihan. Rambang mata mak! Apa taknya, selalu nampak dua tiga lauk aje atas meja, itu pun yang dua lauk, perangat semalam punya haha........ Dapat peluang tengok lauk banyak macam ni, mana boleh lepaskan, ha kau....... Ikan Jenahak Tempoyak banjir dengan ulam ulaman. Buh sikit batang keladi. Pergh!!! Nikmat sungguh mak makan semalam..........
Hajat dihati nak ambik lauk lain lagi, tapi nasib baik mak cepat cepat sedar diri hehe.... Mak Jilap punya RM6 henggit . SA punya RM4 henggit, itupun cuma nasi, kuah dan ayam goreng aje. Semua sekali RM25 henggit. Kalau hari hari cenggini mau bankrup Pak Jilap hehe.....
Ingat lagi masa zaman OKje baru baru kerja dalam tahun 90an, nasi bungkus harga RM3 henggit tu boleh dapat 3 lauk. Kalau harga RM6 henggit rasanya boleh dapat Nasi Briyani kot...... Lagilah kalau tahun 80an harus dapat Nasi Arab sedulang hehe....
Rendahnya nilai duit kita sekarang ni kan......
perghhhhhhhhhhhh
ReplyDeletewalaupon gaji tinggi tapi nilainya teramatlah rendah..lagi besar gaji lagi besar lubang kena tampung..huhuhu..kadang tak tertampung pon..
ReplyDeleteAi..kalau masak lauk tempoyak kat rumah tu anak2 Okje tak suka makan ke? Hihi.. biasalah ya budak2..
ReplyDeleteSekali sekala makan kat luar, memang syok la.. jangan kata Okje yang duk kat rumah 24jam.. saya yang masak krbanyakkannya masa makan malam pun memang stress memikir esok masak apa.. lusa nak masak apa.. malam ni makan apa.. tanya papa n dia tanya saya balik. Stresss... akhirnya sekali seminggu paling tak memang kena makan kat luar di malam kerja. Memikirka kos sekali kan.. mmg terasa kalau asyik bayar je..
tu yangrasa nak penuhkan pinggan kan...hehe
ReplyDeletesekarang makan memang mahal..huhu..
ReplyDeleteboring kan??? hari2 nak kena fikir apa nak masak....
ReplyDeleteBoring sebab dah jenuh pikir menu MPC...hehe
DeleteJgn kata dinda yg duduk rumah pening fikir nak masak apa. Kanda pun sama. Bila balik kerja masuk dapur mulalah terfikir-fikir apa nak dimasak. Tanya abang mesti jawabnya apa-apa ajelah tak kisah, lagilah buntu kan.. Itu yg bila cuti aje makan luar senang dinda hihi... tapi itulah harga tak bolehlah banding 10-15 tahun dulu. Dulu memula kanda jadi secretary gaji baru RM1200/- budak sekarang masuk-masuk aje dah RM2K..
ReplyDeleteSamalah kanda...tanya org lelaki ni sama je...... apa apa pun boleh, kalau Laki dinda dia selalu kata goreng ikan jer dengan kicap tak pun telur goreng.....malas nak pikir le tu sebenarnya......geram tau!
DeleteBetul tu kanda, zaman dulu ngan zaman sekarang mmg jauh bezanya......dinda dulu gaji RM1000 je masa start keje
OKjer.. lauk2 yang OKjer amik tu adalah feberet zura jugak kalo makan kat kedai..
ReplyDeletebatang keladi tuh kalo nak masak sendirik mcm x kuasa plak kan.
baik beli jer..hahahah*alasanorangmalas.
memang pon OKjer.. nilai duit kita sekarang terlalu kecik.
berbeza sgt dengan zaman dulu.
kalo bawa rm50 gi shopping barang dapur..boleh amik bape barang jer kan!
huhuhuhu
Betullah Zura....OKje pun malas nak menyiang batang keladi tu...kang gatal lain, getah lain....hehe lastnya tak yah masak ajelah hehe.... Nak makan batang keladi beli masak siap aje hehe
DeleteSedap tu mask tempoyak.. Kite suka patin masak tempoyak.. Pergh! Bertambah2 makan kalau dapat nih.. =)
ReplyDeleteRosmiza Ali Official Blog™
saya pula tiap kali nak balik kerja dah start pikir nak masak apa
ReplyDeletekadang sampai pening semata-mata pikir pasal menu
tapi kalau dapat makan dekat luar, sonok betul rasanya! =)
zaman sekarang memang mahal okje
kadang rasa lebih elok bawa bekal bila pergi kerja
sepuluh ringgit tak lepas kalau makan sorang tau kat tempat saya ni
nak makan roti telur dengan teh ais aje dah 6 rggt!
telur unta agaknyer diorang guna
Hehe..... ko ni YY agak agaklah nak buat lawak.... mana ada telur unta hehe....
DeleteGitulah kita jadi pompuan ni YY...tinggi mana pun jawatan kita..... dapur tetap dihati.....kena gak jugak jenguk sekali sekala.....kalau dapat laki cerewet tak mo makan luar lagilah hazab hehe
dulu 5 ringgit je nasi beriani nya okje,,siap boleh makan chicken chop baru 6ringgit..sekarang ni tak mimpi okje kalau tak belas2 ringgit
ReplyDeleteohhhh murah dari jangkaan OKjelah ni yeh AE
Deletetu lah kan..sekarang makan di sekolah pun rm6-rm 7..sedapnya gulai keladi.
ReplyDeletekita pun jemu makan masakan sendiri..
ReplyDeleteapa kata pas ni.. 'mak' masak untuk kita, kita masak utk 'mak'..huu
aci dok?
Sedap nya ikan jenahak tempoyak..sy pun sama mengalami masalah yg sama..pening fikir menu...ok menu ni boleh dibuat esok....kena pi pasar lah!
ReplyDeleteSekarang ni dalam sedar tak sedar, memang semua benda pun mahal. Saya selalu tapau makanan kat tempat makan favoritenya. Walaupun namanya kipas susah nak mati dengan kakak yang menjual ni, tak pernah pun ada diskaun. Ambil nasi+ikan+kentang goreng bercili dan tempeh dah RM6.50. Kadang tu lauk sama tapi tersasul pulak tukang jual jadi RM7 terus. Bayangkanlah...
ReplyDeleteHari ni tak tahu nak makan apa teruslah gi terjah KLCC. Tapau kat Cold Storage je tu. Tapi jadi mak ni, bila ambil ayam goreng teringat pulak kat anak-anak. Last-last tapau sekali untuk anak-anak dan laki untuk malam nanti :) Total makanan yang gitu-gitu dah RM34.20 tambah lagi parking RM4. Aduh...dok dalam KLCC tu tak sampai setengah jam pun!
Ikan jenahak ni my favorite tapi masak tempoyak ke apa, memang tak suka.
Kira murah jugaklah tu 3 lauk dapat RM6.50... Ikan apa agaknya tu? Sure seekor bagi 3, kalau idak, rasanya tak dapat RM6.50 tu... Amboi ....mmg betul betul minah kentang yek....kentang cili tak tinggal. Tetiba nak buat kentang cili dengan ikan bilis...slurppp sedapnya. Nak beli kentang kejap lagi gamaknya ni...
DeleteHish...sama je ngan MIl tau dia ni.... tak makan tempoyak Sedaplah weyh...tak caya try!
Durian best. Tempoyak tak best. Udang kicik-kicik best. Budu tak best.
DeleteSeminggu Okje saya bantai kentang cili+tempe tu. Nikmatnya dunia walaupun makan menu yang sama. Kalau tidak saya bantai nasi+ketam sekor dengan harga RM11. Rasa nak pitam je bila masuk kereta tapi makan of course habislah. Tension kengkawan tengok berderap derup saya makan ketam sekor sorang-sorang gitu :)
Ye la okje...hari2 pening dok pikir nk mkn apa..boring kan! Kicap, sambal, kari , kuning...tu la dia pusing2...huhuhu...
ReplyDeleteamboi hainom penuh lauk kat pinggan tu....sedapnya....ialah hainom dh mkn air tangan sendiri hari2 boringlah juga...sesekali mkn orglain msk tentu sedap.
ReplyDeletedekat2 rumah kakak ni pun sepinggan mee goreng biasa pun 6.00rm,kalau lauk penuh pinggan xtau lh brpa kena byr.
Betul SI....bila makan tangan orang semuanya memang sedap!
Deletejenahak tempoyak.. bestnya... terus saya rasa lapar ni.. nasib baik saya online smbil makan keropok lekor.
ReplyDeleteAiyaaaaa lemak mamyak woo..
ReplyDeletesedapnyaaa lauk :)
ReplyDeleteSinggah pagi..
ReplyDeleteSalam Kemerdekaan...
I 🇲🇾
salam Kemerdekaan haimon ..
ReplyDeleteorak ndelok perarakan merdeka ke ..
mumet jugak yor wong wedok mikir opo seng arek di masak ..
wong lanag mayar wayer ..
opo seng neng mejo ..
pangan waeh ..
Salam kemerdekaan jugak .....
DeleteBaru reti yor wong wedok mumet mikir ney.....
Dadi wong lanang kepenak yok.....
SWalam ke 57 kemerdekaan untuk okje dan seluruh rakyat Malaysia..Selamat bercuti ya..bolehlah gi jalan-jalan cari makan lagi..he..he
ReplyDeletesalam okje..
ReplyDeleteaduss lamanya tak menjengah mak jilap nie wpun ade rindu dhati..carik peluang lah kan...
tul tuh okje ..sy nie lagilah hari2 kena masak, tak pernah gantung kuali mahupun periuk..dok keluarr masuk dapur jer..hampir2 tak merasa air tangan orang lain kalau tak pegi kenduri atau jemputan...kat sini mananya ade gaya hidup makan luar..mak nie jugalah yg kena buat semua..nak gie piknik pun kena masak dr umah jugak..adusss....:)..nanti balik kubalas dendam sepuas ati kan...heheh
Datang jugak dia ke sini hehe.....
DeleteYelahkan .....nasib merantau di negara orang ....gitulah! Mmg tak de harapan le nak cuti masak hehe....
Wah...dah ada hati nak balas dendam nampaknya tu....balas jer dendam mesti rambang mata tengok memacam kat negara sendiri UAA....
nilai duit semakin kecil.tu yang barng semakin mahal.
ReplyDeleteBetullah okje, kita sebagai mak2 ni....hari2 mesti terpikirkan menu apa yang nak dimasak. Dalam seminggu kadang2 putar balik lauk yang sama hehe.
ReplyDeleteNasib baik anak2 dan hubby tak banyak komplen...tapi kalau sekali sekala dapat makan kat luar memang bertimbunlah lauk pauk tu dalam pinggan....kihkihkih
Sama jer Mia....
Deleterm50 dah mcm rm5.00 jer skarang nie kak..huhu
ReplyDeletesesekali mkn kat luar..kita makanlah menu yg jarang kita masak kat rumahkan..
ReplyDeleteBetul tu KY....yg selalu kita masak sendiri dah naik jemu kita tengok yek...
Deletebaru je minggu lepas kawan cik jah memekak kata nasi campur skrg ni kemain mahal nak mati..
ReplyDeletenasi + ayam goreng + sayur sikit + sambal belacan bleh mencecah sampai RM8 giler betul!
Mmg gila tu Cik Jah baik makan kat KLCC puas hati kalau mahal hehe
DeleteHmm.. entahlah budak-budak sekarang tau tak apa itu 1 sen..? Hehee..
ReplyDelete