Tak kira, anak mami kena buat buat suka jugak!
Salam Khamis .....
Dak TLBD ada koko hari ni dengan semalam, so kena pergi sekolah awal daripada biasalah. Mak pulak kenalah masak awal sikit gamaknya. Semalam dah beli Nasi Lemak, takkanlah hari ni nak beli Nasi Kerabu pulak kot haha.... Melampau sangat tu!
Okay mak dah keluarkan ikan Bawal Cermin, tengah berkira kira nak masak apa.....
Dulu dulu, sebelum kenal dengan Bawal Cermin ni, mak selalu beli bawal hitam. Dari segi harga, kalau banding dengan Bawal Putih, dia lebih murah. Tak taulah harga dia berapa RM sekilo sekarang ni, lama tak beli dah..... La ni selalu beli ikan kecik jer murah sikit hihi....
sumber:google
Tapi kalau Pak Jilap , Bawal Putih yang disebutnya. Sebab mak dia selalu beli bawal ni katanya. Ceh! Memang pun, zaman mak mula mula kawen dulu, mami kalau beli ikan bawal, memang inilah yang dicarinya. Mak kurang suka pulak. Kurang suka tang isinya tu. Macam berkeping keping gitu, masa mak makan tulah. Bertentangan sokmo kan haha.....
sumber:google
Tapi bagi mak, antara ketiga tiga ikan bawal tu, Bawal Cerminlah yang menjadi pojaan hatiku. Tak kiralah mami suka ke tak suka, yang penting mak suka, dan anak mami pun kena buat buat suka jugak. Nasiblah anak mami bedal jer semua hihi....
Isi dia memang mabeles! Pergh!! Isi dia lemak, wa cakap lu.
Dahlah weyh mak nak masak ! Masak Kari ke masak Sweet Sour ek! Aduhhh......
CH semalam masak Bawal Cermin tu Nom..
ReplyDeleteBuat Goreng Sambal Serai..
Memang sedap juga dibuat sweet n sour tu..
Anak mami tu hendak juga buat2 suka Nom..
En suami CH langsung tak suka hahahha..
Jadi CH anak beranak jer lah makan..
CH semua ikan belasah.. sama lah kita Nom tolak batu dgn kayu jer..
Jadi kesian dengan en suami tu kita buatkan lah tomyam ayam..
Tambahan dia tak sihat.. jadi tekaknya suka yg masam2 gitu..
Nasib dapat isteri mithali kan Nom..
Hahhahah larikkkk
Mertua kitapun masa duk ngan kita pesan beli bawal putihjer... bawal hitam dia tak gemar.. bawal cermin hmmm kita penah tengok tapi tak penah beli...
ReplyDeletebila fikir pasal masakni memang pening kepala tengok resipi kemain last2nyer masak apa yang selalu kita masak jg..
ketiga2 ikan kat atas tu kite tak makan mak....kikiki...sebut la bawal ape pon hatta bawal emas sekali pon idok le kite makan...kite ni kalau bab2 ikan dari kekecik dah cerewet...dedulu time anak dara lagi parah...banyak nau ikan yg kite tak makan...kembong dengan cencaru pon lepas kawen ni la baru makan...tongkol.tengiri mayong tu sume kim salam sampai sekarang tak makan...ikan sungai lagi la sume tak makan...kecuali yg masin cam sepat yg tu kite makan...
ReplyDeletecik nor mkn jer thu..nama2 ikan xthu.haha
ReplyDeleteHeee.. cuba dinda intai rumah kanda sekarang pun ada ikan tapi seekor aje tak macam rumah dinda hari ini tayang banyak betul ikan. Masak cepat dah tu tangkap gambarnya, kanda nak tengok apa jadi dgn ikan kilat tu:)
ReplyDeleteKalau kita, masak asam pedas, ehehehe...lain dari org lain gitu
ReplyDeletekita ni mak..tak makan ikan dari kecik, tapi bila dah tua ni baru nak berjinak-jinak dengan ikan, tak tahulah yang mana sedapnya, setakat ni yang boleh di telan siakap 3 rasa hehehe
ReplyDeletedah siap masak ke mak? up le gambonyer tu
Masak Sweet Sour sedap tu akak. Nyam-nyam..
ReplyDeleteKalau saya semua ikan yang tak banyak tulang saya suka. Masak Sweet Sour akak.
ReplyDeletebawal cermin masak kari sodappp mak!
ReplyDeleteBawal putih mahal, bawal cermin tu bawal kuning ke, sedap. Cheq ambik ikan murah dulu nanti masak tak sedap rugi :)
ReplyDeleteIkan bawal putih tu mahal sikit dari bawal2 yg 2 tu nom.Akak semua je makan ,nak memilih ikan pun tempat akak ni bukan nya ramai orang jual ,selalunya bawal cermin je yg mudah dpt.Masa awal opret haritu pun abang belikan akak ikan bawal buat kukus..kata orang ikan bawal hitam tak boleh tapi itu juga dibelinya...akak makan je,nasib baik takde alahan.
ReplyDeleteMasak sweet sour lah sedap nom ikan bawal ni.
dana tak kisah kak sume bawal dana suke... nsb lah edy telan je apa jenis ikan yg dana suke n apa je ikan yg dia beli selalu ikan peberet dana hehehhe
ReplyDeleteSebut anak mami hehehe....wife saya pun mami jugak...Jelutong maii...masak alhamdulilah...
ReplyDeleteSebelum p skolah masak dulu
Sebut anak mami hehehe....wife saya pun mami jugak...Jelutong maii...masak alhamdulilah...
ReplyDeleteSebelum p skolah masak dulu
semua bawal suka
ReplyDeletebawal aidijuma lagi lah..hih
masak sweet sour best.sekarang ni lauk ayam2 dah jemu.
rasa nak makan ikan je..
Tudung bawal suka tak?
ReplyDeleteKah3x...
DeleteTudung bawal free sukalah agaknya kot, DZ ^_^
Kari.. kari, kari bawal buh santan ada bendi tomato terung.. perghh,terlayan selera orang kedah la plak :)
ReplyDeletesedap erk bawal cermin? xpernah bli lagi...bawal putih xbrp mnat, rietta lg suka bawal hitam...
ReplyDeletehari tu ada beli ikan bawal emas...kite buat kari...isi dia memang pejal tak hancur..rasa ikan tu ..errr..tak tau rasa macamana sebab kite tak makan ikan..masak untu hubby je..
ReplyDeletesaya jenis2 nama ikan nie tak ambik port sangat. cuma tahu la beza mana satu ikan mana satu ayam. tapi sesekali bila wife suruh pegi beli di pasar, muka dah gelabah. tapi control semacam jer.... sampai je kedai tanya dengan orang kedai...hat mana satu halia dan mana satu kunyit? hahahahaha
ReplyDeleteKnor pun suka bwl cermin...nmpk segar,tk busuk hnyir...msk kari pun sodappp tauuuuu...snng siang tk ada sisikkk..knor tk suka bsuh ikn,tk suka msk ikn tak suka dgn ikn...klu bli juga knor pstikn belum mndi lgi...klu dh mndi mmg tk nk bsuh ikn..tu...
ReplyDeletehmmmm saya kena bawal yang hitam tu...kalau pi market pening kepala tengok ikan
ReplyDeleteKalau ikan lemak, masak kari memang cayos Mak!
ReplyDeletesy ni klu jenis2 ikan memang la fail..yg tau ikan bawal je..cermin ka apa ka tak tau..tp makan semua je..isi ikan ni lain2 ke rasanya.macam sama je.hahaha
ReplyDeletegoreng pun sedap jugak tu. cicah sambal belacan. nasi panas2 huuuu
ReplyDeleteKita pun mula-mula dulu selalu beli bawal hitam sebab itu aje yang kita selalu nampak. Tapi orang kata bawal hitam tak bagus eh.
ReplyDeleteSo, kita bertukar arah ke bawal cermin dan bawal putih tapi takdalah kita suka sangat mamat dua ekor ni. Kalau ada, kita masaklah juga. Kalau takda, kita tak kisah pun termengidam ke apa!
bawal cermin = bawal emas ekk?
ReplyDeletebawal bawal ni aida buat sweet sour aje.
Goreng pun sodapppp......Buat sambal kicap.. :D
ReplyDeletebwal hitam sedap tp org kata x elok sgt dimkn. entah la.
ReplyDeleteitu bukan bawal emas ke okje ?
sy lg suka bawal emas. sbb lemak2 kan. bakar ke goreng ke.mmg sedap
bawal putih x suke..
bawal cermin, yg kecik2 tu kan ? suami suka la klau buat goreng tepung. saya jeling jeling je.
Adoi mak dah tayang ikan cermin lak ke? Fav LM ni. Dulu smpi je qatar paksa terus laki g psr borong suruh carik ada x ikan ni dilautan arab. Hahaha
ReplyDeleteGoreng garing, ada sayur2 lemak atau sayur air. Ada smbl belacan . Mulalah LM mkn dua tiga pinggan.
Salam
ReplyDeletePesakit radang paru-paru Copd
ReplyDeleteEn. Abd Kadir bin Sumardi berusia 42 tahun ialah pengguna produk jus Jutawan herbs. Beliau telah disahkan mengidap kanser radang paru-paru pada akhir tahun 2020. Petanda awal sakit yang dihidapinya ialah batuk tak berhenti selama 3 bulan. Batuk yang berkahak dan adakalanya berdarah. Setelah mendapatkn rawatan di pelbagai klinik kerajaan dan swasta ,batuk beliau tetap tak sembuh selain itu juga sukar bernafas dan dada terasa sakit sangat.
Banyak rawatan alternatif dari produk luar yang beliau ambil tapi tak berkesan. Kemudian rawatan hospital diteruskan termasuk prosedur X-ray dan sebagainya. Doktor pun mengesahkan beliau mengidap radang paru-paru akibat dari pencemaran alam sekitar yang mengandungi bahan kimia.
Untuk makluman, En. Ab Kadir bekerja dalam persekitaran yang mengandungi pencemaran bahan kimia. Dengan bantuan sahabatnya yg telah berkongsi testimoni pengguna-pengguna produk Jutawan Herbs yang lain di facebook Jutawan Herbs, beliau pun menghubungi saya untuk mencuba jus tersebut. Beliau mendapatkan nasihat dan pandangan daripada saya lalu saya mengesyorkan beliau jus-jus yang sesuai dengan radang paru². Alhamdulillah dalam masa 2 minggu minum jus tersebut ,katanya sekejap saja kesan sudah terasa. Batuk samakin berkurang, nafas semakin lancar dan lega, beliau terus mengamalkan 2 jenis jus yang disyorkan selama beberapa bulan sehingga masalah pernafasan dan batuk terus semakin baik. Dari pengalaman yang saya berjumpa pesakit-pesakit sebelum ini, penyakit radang paru-paru copd adalah penyakit yang tiada ubatnya dan pesakit perlu menggunakan oksigen sekiranya semakin teruk. Tapi Alhamdulillah sehingga kini beliau makin sihat dan terus mengamalkan jus ini. Syukur pada tuhan atas kesumbuhan yang diberikan. Semoga maklumat yang sedikit ini dapat membantu pesakit lain juga di luar sana untuk sembuh.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..๐
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap saya sendiri okay๐๐ป
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
๐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐คฒ๐ผ
Call order wasap@call saya- En mohd zuhairi- 0174687570
๐kalau wasap saya blas lambat (biasa nya sebab ramai yg wasap saya.)
Tak pa nanti sy balas wasap pelan2 taw
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
En. Mohd Zuhairi ,Pengasas Jutawan Herbs- 017468 7570