Kelongsong Gandum
Salam Jumaat....
Sapa pernah buat lempeng lepas tu gulung cenggini? Tak pernah kannnnn......Mak pun baru first time ko. Selalunya mak biokan gitu je. Nak makan, tarik, koyak, cicah haha.... Bila tengok kawan tu post lempeng gulung cenggini kat whatsapp, udah, makcik pun jadi teringin jugak. Susah betullah jadi makcik makcik ni, manjang teringin hihi.....
Semalam petang jugak mak buat lempeng dan gigih ku gulungkan macam tu. Cicah dengan sambal sardin. Memang pergh weyh! Nak makan pun senang, ngap sebatang sebatang, cicah haha.....Dan dan namanya pun bertukar! Bukan lempeng lagi tau tapi dah jadi kelongsong gandum kohkohkoh....
Tengahari ni mak tak masak, dak TLBD nak makan KFC gara gara jeles tengok gambar ni. Petang ni pun macam malas je nak masak.....Aduhhhh, kesiannya Pak Jilapah dapat bini cenggini!!
Selamat berhujung minggu korang!
Ingatkan kelongsong gandum tu apa lah tadi Nom..
ReplyDeleteRupanya bertukar nama dari lempeng jer hahahhahha..
Tu macam org pantai timur jer panggil kelongsong kan Nom..
Betul ke tekaan CH ni :D
Smlam en suami bawa balik durian lagi..
Esok macam nak buat kelongsong gandum ni lah..
Cicah dengan serawa durian..
yum yum yum :D
Salam....Singgah pagi jumaat...
ReplyDeleteselalunya hari sabtu mak nieyl selalu buat lempeng...
Haha.. saya pun td terfikir pa benda tu kelongsong gandum.. bukan ke kena bertutup abis kalau kelongsong tu? Haha.. tak kisahla ye.. nampak kelas la presentationnya kalau buat gini kan. Drp yang terbentang sehelai sehelai tu.. haha. Kreatif Okje. Eh ke rajin istilahnya tu.
ReplyDeletepergh!!! nama lempeng pon ala2 cam peluru dah mak oiiii...hahaha...lempeng gini cicah dengan sambal memang le mabelesss...lawan pulak dgn kopi 0 pekat2...nangissss duk bayang...hahaha...lepas tengok gambo hang tu terus kite pon jadi malas masak gak...nak makan kat secretttttt T____T
ReplyDeletetq mak rajin hang skodeng blog kite...minggu ni memang hampeh je rase...kikiki...muah ciket :D
ingatkan kelonsong gandum yg betul2 kih3 sembarangan je kak nom boh nama yek...
ReplyDeletejap3... yg nk mkn kt luar je nih TLBD ke kak nom nih? baik ngaku
Kalo ko lagi rajin kan, ko terus gulung cam roti jala tu, isi inti sadin kt dalamnya, cam aku buat bln puasa baru ni, tapi cam aku katala..kena tambah sikit jr laki kerajinan tu, kalo tak buat jelah kelonsong nih
ReplyDeleteKalo ko lagi rajin kan, ko terus gulung cam roti jala tu, isi inti sadin kt dalamnya, cam aku buat bln puasa baru ni, tapi cam aku katala..kena tambah sikit jr laki kerajinan tu, kalo tak buat jelah kelonsong nih
ReplyDeleteTak boleh mak....rugi, kalau dah buh sardin, tak makan kang kembang pulak jadinya. Yg kecik tu bukan makan sardin pun, dia makan ngan kari
DeleteMak aiii...soriii...bukan laki la...tambah laki..parahhh..
ReplyDeleteTambah lagi
Mak aiii...soriii...bukan laki la...tambah laki..parahhh..
ReplyDeleteTambah lagi
ingatkan barang apa kelongsong gandum tu. lempeng eh? nak buat jugaklah, senang je kan.
ReplyDeleteuntung ler mak, asyik gantung kuali jer.
ky biasa je Anom buat cengitu. tapi lepas tu potong pendek2..nak mkn cicah seketul2..buat nyusah jer nak siat2..
ReplyDeleteyummy...nama baru eh kelongsong gandum....
ReplyDeleteKalau tak silap SB, ada gak gelar lempeng ni sebagai kuih lenggang..melenggang makcik gi tebar adunan dalam kuali..hihi. Cicah ngan kari kentang memang sedap.
ReplyDeletesedap tu .... mcm2 ideas org le ni .... mkn besa2 jd menarik
ReplyDeleteingatkan laksam tadi..
ReplyDeletebtw nampak sedap lempeng gulung macam tu..
Kak Zai klau buat lempeng memang suka gulung nampak cantik sikit nak makan pun senang nom.
ReplyDeletetiba2 teringin nak makan lempeng..
ReplyDeletemenu pagi esoklah..
bab2 masak ni, ntah le geng, kita makin malaslah skrg ni.. ptg2 beli nasi @ lauk siap daa.. mklm le mkn x ramai..
Kreatif la..nmpk best pula digulung2 cam gitu...
ReplyDeleteNur bila ada baki kuah kari baru buat lempeng...
Perghhhhh pekena lempeng plkk dh....
ReplyDeleteRajin bini jilapah ni
Kepc seronok tapau jer..puas mkn ayammm mkn hinggga ke tulangg
hahahah..lempeng rupanyer..ingat kan laksang..
ReplyDeleteLempeng tu kalau cicah serawa durian, 10 gulung pun X cukup.
ReplyDeleteTak pernah lagi makan yang macam gitu Mak...
ReplyDeleteSelalu buat lempeng biasa aje...tak sempat gulung dah ngap dulu
salam hainom ..
ReplyDeleteselamat hujung minggu ..
suka juga makan lempeng ni ..
jowo karo lempeng kan sinonim ...
saparan opo plak iki dino??
wes boco komen riko neng post ku ...
free engko nyong ngawe post baru
Eleh, nak kelongsong-kelongsong pulak! Lempeng aje rupanya. Lupalah asal-usul dari selatan ni. Tak patriotik langsung!
ReplyDeleteAduh, oghang posalah Mak hari ni! Awat terbaca entri lempeng ni hari Isnin pulak! Laparnya alahai! Mulalah ni perangai budak-budak baru start puasa timbul, tak tahan dugaan!
Boleh lah ni. Fefeeling kelongsong gandum gittew ☺☺
ReplyDeleteingtkan ape lah tadi ..
ReplyDeleteya Allah ya tuhanku..ni first time dgr ..huhu
ReplyDeletesaya pernah makan kelongsong gandum tu cicah pulak dengan sambal perghhh memang layan lah
ReplyDeleteHahahaha lempeng gulung macam tu nampak sodap bangat tu okje! Betul jugak mudah nak makan...
ReplyDelete