Sarapan Ubi dengan Ikan Kering dan Sambal Lebur
Salam Isnin....
Korang dah sarapan ke? Ke puasa ? Yang berpuasa, teruskanlah puasa tu sampai maghrib, jangan pulak puasa separuh jalan ek ! haha.... Yang tak puasa tu jangan pulak makan sampai tak hingat dunia. Makan biar berpada pada.... Eceh! Nasihat orang bukan main lagi hihi......
Yang pasti, mak dah kenyang makan ubi! Sarapan orang kampung macam nilah......
Makan pulak dengan sambal lebur, dengan ikan kering! Pergh!!!..... Tidak terkira sedapnya weyh!! Kalah Nasi Lemak Hijau Kak Noor tau.
Kalau makan ubi rebus, mak lebih suka cicah dengan sambal macam ni, banding dengan sambal tumis ikan bilis. Kalau makan dengan kelongsong gandum pun sesuai jugak ni....
Buatnya pun senang main lebur je hihi......
Cili padi, cili merah, bawang putih, bawang merah, ikan bilis, belacan, tomato blend sekali. Pas tu leburkan dalam kuali, tumis sampai naik minyak. Perasakan dengan gula, garam, asam. Dah siap....
Dah bolehlah mencicah haha.....
alahai..kalau ikut hati SA nak je cari ubi..tapi fikir semput nanti terus telan ailio je la...
ReplyDeleteamboi makkk...berbulu je kita tengok tau ubi kayu tu, dah lama tak makan cicah sambal pulak tu perrgghhh mertua lalu belakang pun tak heran dah cenggini hahaha
ReplyDeletesaje jer akak ni buat org terliur..haha
ReplyDeleteterliur mak oii...nasib baik dah dekat waktu lunch.hehe
ReplyDeleteWah singkong godog.
ReplyDeleteEnaknye makan dengan ikan kering dan sambal.
Dulu2 masa kecik2 pegi sawah inilah bekalnya.
Jaga burung pipit tapi lepas makan ubi rebus ni mesti tertidur, burung pipit jaga kita.
Kakcik kalau ubi rebus suka makan dengan kelapa parut + gula dan sedikit garam... :)
ReplyDeleteOh semua lebur dalam kuali rupanya...ingatkan resepi baru sambal...hihii
ReplyDeleteMemang terangkatlah pakej ubi rebus tu...boleh ulang2 mkn sampai ke petang tu
Sambal tu....huiiihhhh sodappppp....telan liur
ReplyDeleteishishish...kecur tekak hadek ni tengok ubi tu haiiii
ReplyDeleteTerliur tgk sambal tu..
ReplyDeleteBestnye sarapan pagi akak 😋😋
terus tekak ni ngada2 nk mkn ubi rebus jgk... mna nk cari nih kak nom oi....
ReplyDeletekalau kt kg senang je, pg depan umah pastu tarik jelah mana2 pokok ubi yg nampak banyak isi nya... klu kt bando lahai... psr mlm esok entah ada entah tak ubi kayu nih
sambal lebur akka tu, ala2 mcm cara dana bt sambal hijau....
Tak hangin ke perut mkn ubi kayu pagi2?
ReplyDeleteSambal lebur ko tu sedapnya mak. Malam ni aku nak buatlah makan nasi panas2 pun sodap tu.
Mak ...pas tu ko goreng telur mak ! Mmg pergh!
DeleteSedap ni, Hainom! OK, nanti LL buat sambal lebur. Macam fefeeling gitu (lapar ni tau!).
ReplyDeletegojes tahap maksima sambal lebur jer tu, Nom.
ReplyDeletegabungan sarapan yg boleh buat aida lambat bangun dari kerusi tu.
hadoi lah...
Dasyatnyaaa...sebab tau kesedapan nya bila masuk ke dalam tekak. HAHAHAH!
ReplyDeletesedapnya mak, lama tak makan ubi
ReplyDelete3 hari raya hari tu adalah makan ubi rebus kat rumah m.i.l dengan sambal biasa jer... itupun m.i.l yang buat hahahha...
ReplyDeleteGambar yang last tu yang besar dan jelas rupa sambal leburnya tu menduga betul.
Feveret ni...
ReplyDeleteMakan yang simple2 macam.ni saya suka
selalu nampak sambal tu kat kedai makan sini, nak try beli lah esok, rasa orang masak dulu..thanks mak share resepi, boleh try nanti
ReplyDeleteMak Nom tengok sambal tu terasa pedas hujung lidah ni.. Mungkin penangan cili hijau dia kot.. Makan dengan nasi panas mesti best!
ReplyDeletemenyelerakan sungguh sambal lebur tu mak. apa kata mak share resepi sambal lebur plak? macam teringin je nak buat. pedas2 ni pembuka selera, penambah nasik. wahaha
ReplyDeletesy suka sambal mcm ni.... xde lauk lain pun x pe... hadap hari2 pun x pe ;-)
ReplyDeleteEh eh dah nak maghrib ni..
ReplyDeleteTak pa komen jap..
Sedap nom tengok sambal lebur ko tu..
Aweks blogger ramai dah cuba..
Den sorang tak cubo laie...
Nanti bila tak bz den cubo lah..
Komen satu entri ni lah dulu..
Entri lain nanti ado maso den komen yo nom.😆😉
Oh, kat sini rupanya resepi sambal lebur melebur tu. Tak sempatlah Mak nak meleburkan segalanya walaupun katanya leburkan ajelah, tak payah hafal resepi!
ReplyDeleteNantilah kalau ada masa terluang, kita buatlah sambal lebur sampai lebur periuk belanga kuali kat rumah tu. Nanti kita uplah siap photoshop gitu kalau rajin. Hahaha!
Adoi kak.. Napekah akak mendera perasaan sha.. Semuanya entry makanan nie.. Meleleh air liur nengoknya..
ReplyDelete