Bahana PKP dan Bulan Puasa

Salam Jumaat korang....

Bila lama tak menulis, datang pulak rasa rindu.....inikah yang dinamakan cinta....ehhhh hahahaa.... merepek pulak di akhir akhir pose ni hihi....

Lagi beberapa hari dah nak Raya. Sungguh! Raya 2020 memang mencipta sejarah sebab mak satu family tak ada baju Raya!!  So pakai ajelah baju yang hadooo..... Tema walaupun tak de baju baru tetap ada wei hahhahaa..... Blue black! Sebab itulah baju mak paling baru. Baju masa konvo si abang! So yang lain tu mohan match ek hihi..... Nampak tak disitu mak guna kuasa veto kikiki....

Biskut Raya sebijik pun belum ada. Bahan dah belilah jugak sikit sikit. Itu pun sebab permintaan anak dara nak buat  coklat chip. Mak pulak teringin jugak nak buat semperit, keras diluar cair dimulut katannya.... faveret tu! Bila nak buat? Jangan ditanya hahhaha..... mood rajin tak sampai sampai lagi ni hahhaha.....

Langsir memanglah tak tuko..... rasanya dah masuk 5 tahun kot hahahaha....

Macamana pulak persiapan Raya korang?
(Soklan wajib jawab ni eh.... jangan baca sekali lalu pulak hihi)

Inilah bahana PKP dan bulan Puasa...... benda yang tak pernah dibuat pun jadi teringin nak mencuba! Ketupat Sotong.  Sedap jugak rupanya wei!.... Tapi anak anak tak berapa suka, mak, semua pun suka! Pernah ke mak tak suka? Tak pernahkan hihi..... Hish....susahlah kalau tekak anak keturunan Jawa ni, lari dari kebiasaan sikit, dah tak suka huhuhu....
Ketupat Sotong
Satu lagi Chawanmushi.....
Korang pernah makan tak? Sedap weiiii......pada tekak maklah.  Rasa dia macam ala ala Tauhu Fa tu tapi bukanlah rasa Tauhu Fa manis yang makan dengan gula melaka tu. Rasa dia ada rasa rasa cendawan shitake dengan ayam gitulah.... Bayangkan ajelah sendiri ek hihihi.... Benda ni mak taunya, masa mak makan makanan Jepun kat foodcourt IOI tu, Set Ikan Saba dia sekalilah dengan semangkuk kecik Chawanmushi ni....Makan sekali sedap, teruslah jadi jatuh cinta...... musim PKP baru tau senang je rupanya nak buat hihi....

Memang banyak hikmah jugaklah disebalik PKP ni kan....

Chawanmushi
Oklah sehingga ketemu lagi korang.....






Comments

  1. Entah takde pun baju raya.
    Tak pernah lagi makan chawanmushi tu.

    ReplyDelete
  2. sedap nya menu dia... rajin kak nom masak

    ReplyDelete
  3. Sedapnya ketupat sotong tu..cawanmushi biasa mkn dekt sushiking

    ReplyDelete
  4. Saya tak tukar2 langsir dari tahun 2007 lagi...sebab langsir tu pun warna tak luntur2 akibat cahaya matahari...kain tu memang berkualiti..masa tu rm 5 semeter...

    ReplyDelete
  5. Salam Jumaat Kak Hjh.
    Wah blue black, sebenarnya itu tema baju raya LZ jugak tapi memandangkan Raya x balik Johor so pakai la baju yang ada. Bravo, syabas dengan resepi yang tak pernah terlintas di fikiran tu. Rare la sebab resepi international gitu, hehehe

    ReplyDelete
  6. Hihi, ngaku ko jawa ek mak,sorii ar..saje je aku nak provok ko bulan2 pose ni nak test ko marah ke tak..ko tak marah kan..kan..
    Aku seyes tak penah cuba lagi ketupat sotong ni, aku beli sotong buat lauk je. Chawanmushi pun belum buat lagi entah bila nak cuba ni.
    Aku pun tak buat apa2 lagi utk raya, kuih raya ke baju raya ke satu pun takde..cuma plannya mlm raya nak buat bbq...😝

    ReplyDelete
  7. Dah lama LL tak rasa ketupat sotong. Time kecik2 dulu nenek selalu buat.. LL tak suka chawan,ushi. Kenapa pun LL tak tahu. Semua orang lain suka tapi LL tak suka. What is wrong with me? hah..hah..

    ReplyDelete
  8. Nampaknya wak raya kat tepi sungai ajelah tahun ni.
    Nasib baik ada ePool, Zura, Fiza, Kobit, Kechik dll buat peneman.

    ReplyDelete
  9. Sedap nampak ketupat sotong tu......

    ReplyDelete
  10. Den pun tak Ada baju Raya..
    Baru pagi tadi dgn anak Dara selak2 baju dlm almari..
    Kita nak pakai baju apa ye..
    Mmg Tahun ni tak ada nak sedondon..
    Ikut korang baju mana nak pakai..
    Sian kat doranglah...
    Baju kebanyakkan dah senteng..
    Yelah dorang tgh membesar...
    Lain lah mcm den ni...
    Available sepanjang masa 🤭

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum..

    Errmmmm menu sotong lama xmakan hmmm PKP nie mmg bahana toiii


    Salam Blogwalking puasa.
    Selamat Berpuasa, Selamat PKPB ya.

    http://iskandarx-society.blogspot.com/
    http://iskandarx.blogspot.com/
    https://melayupress.wordpress.com/
    https://twitter.com/iskandarX

    ReplyDelete
  12. akak sekeluarga pun xkisahkan baju raya...xde ke mana pun nanti.Tapi kuih tetap ada sebab anak dara tengah suka membuat berbagai jenis biskut..

    ReplyDelete
  13. sedapnye menu....jap nak gugel makan no 2 tu...apa bendanya tu...hehehe....biasa la...mak mak mmg ada kuasa veto pada anak anak...hehehe....

    ReplyDelete
  14. woww menarik weh..xpernah lagi cuba tuh..teringin tapi takot x kena ngan tekak hehe tgk gamba semua sedap

    ReplyDelete
  15. selamat hariraya aidilfitri maaf zahir batin dari wak ., ;p

    ReplyDelete
  16. KN pun takder baju baru...pakai yang lama jer..bukan nak beraya meriah macam selalu.,kita masih dalam PkPB..

    ReplyDelete
  17. Waah sedap betul sajian sotong ini ...
    Saya penyuka seafood, salah satunya sotong atau cumi ini.
    Dimasak tinta hitamnya juga sedap.

    ReplyDelete
  18. SELAMAT HARI RAYA!!! bestla entry ini.. done follow u, follow me back :) http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. Assalam,
    Apa kabor tn rmh. Lama kami x mai, ingt lagi ke tdk blog kami yg dah bersawang 🤣 tp kami dah kemas lap2 abuk skit..skit jer...

    ReplyDelete
  20. baru nak minta resipi Chawanmushi tu rupanya..heheheh

    ReplyDelete
  21. sedapnya sotong tu
    apa2pun selamat hari raya aidilfitri
    maaf zahir batin

    ReplyDelete

Post a comment

Popular Posts