Benda rare yang sedap

Salam Rabu.....

Benda rare yang sedap, yang orang mungkin tak suka tapi mak suka je... . Usus kottttt..... Tak de benda lain ke nak makan? Hahahaha.... Memanglah tak berapa elok makan organ dalaman, tapi kalau sanggup dan mampu telan apa salahnya mencuba kan hihi....

Usus Lembu hahahahhaa...
Sejak PKP ni, memang jadi trendlah kan hemak hemak membeli barang basah secara online, Tau tau dah sampai depan rumah. Kadang kadang best jugak beli macam ni, jimat minyak kereta pun ye, kadang tu harga pun tak jauh beza dengan beli kat kedai.... 

Kisahnya mak membeli Usus Lembu hari tu. Kalau pergi kedai, memang tak terjumpa dan  terbelilah Usus Lembu ni. Terikut ikut kawan punya pasallah ni. Harga dia Rm20/kg, delivery dia charge RM2. So belilah sekilo.

Usus dah dapat, satu hal pulaklah nak mencucinya..... google punya google, apa yang diaorang buat, diaorang lalukan air dalam usus tu, sampai bersih isi dalam tu. Jiran mak cakap pulak lurutkan aje usus tu bagi isi dalam dia keluar. Kaedah mak pulak, mak potong tengah usus tu, senanglah sikit nak mencuci isi dalam tu kan. Dah bersih, rendamkan sekejap dengan garam kasar dan asam jawa, nak tambah limau pun ok, sebab nak hilangkan hanyir dia kan..... 

Dah bersih, rebuslah sampai empuk dengan halia, lengkuas, bawang merah bawang putih, asam keping! Buatlah sambal pencicah dia, Sambal Asam ke atau ikut sukalah Sambal apa yang korang suka.  

Memang Pergh korang!!! Berbaloi mak membasuh usus wei! Nak explain rasa dia tak tau macamana, korang kena try sendirilah. 

Lepas makan jaga jaga ye......  mulut korang akan rasa berminyak hihi....

Usus Lembu

Yang ni dah tak berapa rare lah...... Ramai je orang makan dan senang je nak dapat pun sekarang ni. Kat pasar malam banyak je jual kan. Faveret mak jugak ni. 

Tongkeng Ayam ek namanya.... tau makan je hahhaha...

Korang pulak macamana?

Tongkeng Ayam

Comments

  1. Usus lembu tak pernah makan lagi tapi tongkeng ayam tu memang feveret r.. Goreng sedap tu..

    ReplyDelete
  2. Mungkin pernah makan usus lembu dalam sup campur kedai mamak/kedai roti cicah sup. Dulu barang rare yang kami xpernah makan ialah kulit lembu. lepas kawen dengan orang jawa, kami makan kulit lembu. Eh, sedap je rupanya. tongkeng ayam kami kurang makan, kami lebih pilih pedal ayam

    ReplyDelete
  3. Semua pernah makan tapi tongkeng sangat lama tidak makan.

    ReplyDelete
  4. Rajinnya mak, tak sangka haha... Sy time kecik2 dulu suka makan usus lembu, kami panggil perut muda tapi sejak dewasa tak pernah makan dah. Susah nak jumpa & tak reti nak siang.

    ReplyDelete
  5. Mmg rarelah ko mak, sanggup kau bersusah payah membersihkan usus lembu tu, kalau akula mmg tak sanggup, tapi mmg aku tak makan benda yg rare2 ni, aku makan benda biasa2 haje.
    Tongkeng ayam tu pun kao makan ek, apa rasanya..dari ko makan tongkeng baik ko makan kaki ayam, boleh buat tambah gel lutut kekdahnya..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua dua aku makan wei hahhaha... Aku kiranya gel lutut pun aku dapat, lemak pun aku dapatlah hahahhah... Susah nak explain mcm mana rasanya.... tak de benda nak dibandingkan. Tapi sedaplah...

      Delete
  6. Orang korea pun suka makan usus lembu ni. Diaorang suka bakar atas pan tu..

    ReplyDelete
  7. usus tu dana tak reti masak jumpa live p un tak pernah hehehe... tapi kalau tongkeng dana suka gorng garing

    ReplyDelete
  8. Kalau kat bandar BP, ada satu kedai terkenal jual sate perut ni sejak zaman dahulu kala lagi.
    Memang sedap.

    ReplyDelete
  9. tongkeng ayam tu memang tak makan
    usus lembu tu tak sama dgn kulit lembukan

    kulit lembu pernah jgk mkn sekali je

    ReplyDelete
  10. Ok, memang rare ni kak! Saya bukan setakat cuci dan masak, makan pun belum pernah usus lembu ni tau. Eh..perut lembu (babat) tu tak sama la kan dengan usus lembu. Lain kali akak kena letak sekali gambar yang belum masak tu.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babat tu lain Ujie.... hakak yg babat tu suka gak makan tapi tak pernah beli dan cuci sendiri. Hari tu terfikir gak nak letak gambar usus mentah tu tapi takut korang tengok tambah tak selera pulak hahhaha

      Delete
  11. Usus lembu sedap! Selain tu lagi yang jarang juga orang makan ialah lidah lembu. Lidah lembu pun sedap!

    Tongkeng ayam sedap! Lagi pedal dia pun sedap. Feveret tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh kita geng ni Cik TK semua boleh makan hihi....Rasa mcm pernah makan lidah lembu ni....ingat ingat lupa.....lemak kan rasanaya?

      Delete
  12. Wuah enakanya masakan usus lembu itu, kak .. laparlah saya melihatnya 😋

    ReplyDelete
  13. teringat musim qurban...semua bahagian badan lembu org makan...ada yang nak kaki...yang nak otak yang nak usus/perut...masa tu baru tahu semua tu boleh makan....hehehe....

    ReplyDelete
  14. Mrs. A suka jugak usus lembu ni,
    Biasa makan yang mak mertua masak je nak masak sendiri tak reti huhuhu....

    ReplyDelete
  15. tongkeng pernah cuba tapi kenot go.. kalo sikit2 bahagian yang dah garing tu ok. tapi perut usus pedal ke saya suka jugak cuma xleh makan selalu..

    ReplyDelete
  16. Feveret kami 3 beranak tapi selepas ini kena hadkan, setelah suami ada sedikit masalah jantung.

    ReplyDelete
  17. Nice Post Admin!! this is really very good Article.
    If you are facing any problem your Netflix account, Please call us today!

    how to get activation code for netflix
    netflix.com/activation
    netflix.com/activation link

    ReplyDelete
  18. Hai mak😍😍
    Harap mak sihat 🌹🌹

    ReplyDelete
  19. dulu penah satu keje ada kawan 2 org arab tunisia.. mula2 dorg ingtkan perut lembu tu sayuran., tp bila kitorg bgtau yg sebenar trus dia x jadi makan., huhuhu

    ps. wak pon x mkn usus atau perot lembu nih., tongkeng ayam pown awak elakkan., ;p

    ReplyDelete
  20. Hi Hainum. Sorry lambat. LL pun suka makan organ dalaman macam hati, paru, usus, perut etc. Tapi usus ti kalau nak bersihkan, rasa geli pulak hah..hah.. Yang LL tahu, kena basuh/gosok dengan garam untuk hilangkan bau dan nyah-bakteria.

    ReplyDelete
  21. Nampak menarik kak.! tapi aina tak pernah try lagi... hehehe.. paru je selalu makan. sedao oo nasi lemak sambal paruu.

    ReplyDelete
  22. kita panggil tu perut lembu, penah makan sate, gulai dan sup.Agak sedap jugak la lemak2 rasa

    ReplyDelete
  23. Setakat ni LZ tak penah makan usus lembu ni Kak Hajah.. Memang rare makanan ni sebab susah jumpa. Tentu sedap sebab sampai Kak Hajah cuba masak sendiri dan gigih men-google ;)

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. fav dua2 menu tu..rugi sape tk suka hehe

    ReplyDelete
  26. semua ni tak makan.. semua organ dalaman tak mkn. heee

    ReplyDelete
  27. apasal byk sgt komen spam nih? haahaha

    ReplyDelete
  28. fav tu! mmg nikmat kalau dapat makan hehe

    ReplyDelete
  29. Thanks for sharing such a beautiful an information with us. I hope you will share some more info about different Topics, and These tips are really helpful. Thanks

    Affordable Seo Company
    Cheap SEO Services Near Me

    ReplyDelete
  30. ehhhh.. i suka lah usus ni. makan masa ke Kelantan. Makan usus muda. walaweiii..
    tapi i tak pandai lah nak menyiangnya tu. tau makan je. hehehee

    ReplyDelete
  31. Lagi nice contact i. 017-4502767
    Single ke? Ciannn...
    https://ibb.co/b70xpV3
    https://my.linkedin.com/in/mohamad-zuhairi-c-a-m-4a5744107

    ReplyDelete
  32. Hai Hainomokje.. Salam Ramadhan 2021🙏🙏

    ReplyDelete
  33. You do require the internet access for having the application of Microsoft 365. Visit Microsoft365.com/setup and redeem your product key. Visit Us for office setup

    ReplyDelete
  34. Make Naughty And sexual Affair Feeling with Udaipur Escorts
    Book Our Intelligently Designed Udaipur Escorts Incall. We Offer Clean And Highly Decorated Apartments Which Are Safe To Visit. Both physical and mental satisfaction is guaranteed to be found from our escorts.To Know More About our Sexiset Ecsorts Model Visit or Call us
    Udaipur Escorts
    Udaipur Escort

    ReplyDelete
  35. Salam, Alhamdulillah rezeki melimpah ruah, setahun sudah berlalu mashaAllah..

    ReplyDelete
  36. fuh terliur, baca sini kalau nak tahu punca sakit tumit

    ReplyDelete
  37. They are firm in their approach trying to ensure satisfactions in moods. With less number of hassle and hurdle in minds, all these darlings could be able to create some wonderful memories inside your minds. The session of romance spent along with these charming seductive associates here would be just sensational. You are definitely going to feel mesmerized being in contact with our darlings.
    Independent Mumbai Escorts
    Escorts In Amritsar
    IndependentAmritsar Escorts
    Independent Karnal Escorts
    Chandigarh Escorts

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. Kanya Sumangla Scheme is lunched by Uttar Pradesh Governmetn in which Girls are getting financial benefits Apply for Mukhyamantri Kanya Sumangla Yojana Online

    ReplyDelete
  40. Thank you for your post. I sincerely thank you for your post. If you are interested in purchasing our site, you can contact us through this website.
    dehumidifier supplier in Bangladesh

    ReplyDelete
  41. Excellent site you've got here.. It's hard to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!
    토토사이트

    ReplyDelete
  42. 온라인카지노 Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask. Does running a well-established blog such as yours take a large amount of work? I'm completely new to running a blog however I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can easily share my experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

    ReplyDelete
  43. 온라인카지노사이트 Your good writing makes many people feel happy.
    With a lot of writing, you are moved a lot. I also have a lot of interactions with you
    I want to feel alive and be happy, saying that I will be a good friend with you, and I will be very happy too. I hope there are always good things and happy days. I always cheered for you.
    Thank you

    ReplyDelete
  44. I have got much clear idea regarding from this article.I am pleased that I observed this site 온라인카지노

    ReplyDelete
  45. A very good idea. I really like your idea. Thank you so much for sharing such an idea with us.dehumidifier price in Bangladesh

    ReplyDelete
  46. Wow very nice blog site .Really it is a one of the best blog site I am very impressed to your post. Thank you so much for sharing this post.
    diploma in engineering
    Wow very nice blog site .Really it is a one of the best blog site I am very impressed to your post. Thank you so much for sharing this post.
    diploma in engineering

    ReplyDelete
  47. https://gamezoom.xyz Getting a workout partner can significantly improve your muscle tissue-developing effects. Your spouse could be a useful method to obtain determination for staying on your workout period, and pushing one to improve your endeavours when you work out. Possessing a reputable partner to work out with can also help help you stay risk-free because you will invariably use a spotter.

    ReplyDelete
  48. 스포츠토토티비 Some truly quality articles on this website , bookmarked .

    ReplyDelete
  49. Large glass bead makers distinguish themselves by a strong interest in spherical grains and their compact nature. The end result of glass beads manufacturer in India is low consumption, good appearance, and minimal gadget wear. The importance of large glass beads manufacturers in India in achieving a glossy, flowing, and satin-like termination and keeping the outside surface free of pollution that causes degradation is enormous.

    ReplyDelete
  50. Keep up the good work , I read few posts on this web site and I conceive that your blog is very interesting and has sets of fantastic information. Bintangtogel88

    ReplyDelete
  51. Great blog I must say. The thing I like most about your blog is the catchy words that you choose. Thanks for the article.
    룰렛사이트탑

    ReplyDelete
  52. 토토사이트
    Great Information sharing .. I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post.

    ReplyDelete
  53. Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya

    ReplyDelete
  54. Bra nettside : Sinopsis Film Terbaru
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Tersempit
    Bra nettside : One Piece
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Zonahobisaya
    Bra nettside : Logo
    Bra nettside : Zonahobisaya

    ReplyDelete
  55. Southwest cancellation policysums up all the rules and regulations implemented by the airlines followed by all the terms and conditions one has to accept in order to cancel a flight and apply for refund. Cancellations are assisted by customer care executives as well who are available any time you wish to call on the helpline number and request cancellation.

    ReplyDelete
  56. Your article has answered the question I was wondering about! I would like to write a thesis on this subject, but I would like you to give your opinion once :D casinocommunity

    ReplyDelete
  57. How to Get the Best Deal on Your Flight with Southwest Airlines southwest airlines cheap tickets | Wuah enakanya masakan usus lembu itu, kak .. laparlah saya melihatnya 😋

    ReplyDelete
  58. There's a lot of these is a very interesting blog post. It is very pleasant to see the posts. I am practicing new writing by referring to this blog. It's a very pleasant thing.

    ReplyDelete
  59. आपके द्वारा दी गयी जानकारी काफी अच्छी हैं

    ReplyDelete
  60. I deeply appreciate your acknowledgment of the article I shared, and I'm grateful for your kind words. Knowing that the information provided has proven beneficial to you and potentially to others is truly rewarding. I am dedicated to consistently delivering high-quality, informative content, and I'm encouraged by your recognition of these efforts. Your encouragement motivates me to continue producing articles of this caliber, and I'm committed to making a positive impact through the knowledge and insights I share. Thank you sincerely for your appreciation of my work. If you're currently in need of assistance with assignments, your search ends here! We offer finance assignment help services with a proficient team of over 2000 assignment experts. Be assured that we are committed to guiding you through your assignments. Should you have any questions, please feel free to reach out to us promptly. Thank you once again for your thoughtful and encouraging feedback!

    ReplyDelete
  61. Your kind acknowledgment of the article I shared fills me with gratitude. It's heartening to hear that the information has been of value to you and, hopefully, to others as well. My commitment lies in continuously providing informative, high-quality content, and your recognition fuels my dedication further. Your support inspires me to keep crafting content that makes a meaningful difference, sharing knowledge and insights that matter. I deeply value your gratitude and encouragement regarding my efforts. For those in search of assignment support, look no further! Our finance assignment help service is here to assist you, backed by a team of more than 2000 skilled assignment professionals. We're here to navigate you through your academic challenges. Should you have any inquiries, do not hesitate to get in touch with us. Once more, I thank you for your generous and motivating feedback!

    ReplyDelete
  62. I really like your blog post, it was quite amazing and informative one, will recommend to others and keep posting more.

    palm tree cleaning services
    palm tree removal cost las vegas
    tree care las vegas

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts