Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 24 December 2012

Never give up....

Rentetan daripada entri Bibikku merajuk lagi , keadaan bibik OKje, so far so good!..... My BIBIK still boleh digunakan seperti biasa!...... Legaaa mak!!!

Suggestion suruh OKje tukau bibik tu, memang tak boleh dipertimbangkan langsung!!! he..he....
Tapi, bukan 'mike' aje berfikiran gitu, OKje dan Arjuna pun sama, pada setiap kali bibik buat hal. Tapi sejak OKje 'terer' memujuk bibik, tang 'bab bila air tak mo bertakung' sejak tu OKje akan baiki sendiri!

So, kepada sesiapa yang bibiknya bermasalah atas sebab atas tu sahaja,  OKje recommend untuk cubalah baiki sendiri, sebab senang dan mudah yang teramat sangat! Kalau hantar kedai sure RM50.00 melayang, dahlah tu, mau dia simpan 2-3 hari kat kedai dia kan!...

Merajuk bibik kali ni agak lain sikit, dahlah air tak mo bertakung, lepas tu  dia tak boleh spin, bila tekan spin lampu dia pindah ke rinse!!!  OKje dah ngeri sebenarnya tau........ malas nak dengar Arjuna membebel kalau OKje mengadu 'bibik' buat hal lagi. Kesian pun ada, sebab dia kena keluarkan duit!

Dalam hati memang berdoa, moga tidak sekali-kali menyusahkan Arjuna.....

Tapi...... alhamdulilah syukur, Allah masih lagi memberi nikmat akal fikiran ini untuk OKje berfikir, bersabar dan mencuba membaiki semula! Rupanya OKje salah pasang ada part dalam mesin basuh tu!

Pergh!!! Barulah OK....... Memang sangat-sangat lega, sebab duit tak melayang, kalau tukar baru dah confirm RM800 melayang!

Moral of the story yang OKje dapat....

Jangan cepat putus asa, bersabar dan terus mencuba disamping tawakkal kepadanya dengan penuh yakin...... Insyaallah Dia akan membantu!
Dan lagi, pengalaman tu memang menjadi guru yang paling baik buat kita!


35 comments:

  1. yup! never give up... you can do it! ^_^
    berusaha, Okje.. :)

    ReplyDelete
  2. Kak zan tak berani godek sendiri benda2 cam tu, takut jadi tikus membaiki labu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah Kz kalau yg simple simple....itupun sebab dah terlampau selalu meragam dulu dulu.... Hu...hu...itupun tgk cina repair tu betulkan

      Delete
  3. betul tu kak... Tak kan lah tiap kali rosak nak beli baru..mau pengsan..hehe..
    Wahh.. pandai juga akak repair ye..bagus nya..klu atie ni sikit2 suruh abg...sikit2 abg.. huhu... kena belajar ni dr pengalaman akak...nampak nya sy kena kurang kan kebergantungan pd abg..slow2 lah kan...TQ kak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie.....kadang tu tah macamana syiling boleh terlepas....kalau dah selalu sgt...malas lah nk menyuruh dia...balik keje pun dh penat...ditambah nk menyuruh dia betulkan...mls nk dengau org membebel...he..he..

      Delete
  4. memang x pandai ler Farah nak godek-godek sendiri... ermm...agak-agak kalau ORANG GAJI JEPUN Farah mengalami masalah..boleh x mintak tolong OKje betulkan? ekekekekeke... *_^ wink wink...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...ha...boleh kalau masalah air tak mo bertakung je...he...he...

      Delete
  5. Kira terrer jugalah ye booleh buat 'bibik' tu kembalai normal. Kalau kakak sah tak pandai.

    ReplyDelete
  6. Susah jugak ya...hihi.. nsb baik xde bibik...

    ReplyDelete
  7. betul3x....'bibik' kat rumah mak As pun selalu bt perangai...kena cuba gunakan akal utk bertindak....xleh ikut hati nk marah aje...sian lak kan 'bibik' tu berbakti stp hari kat kita..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang PA...kalau dia merajuk... Sakit kita....

      Delete
  8. alhamdullillah, allah swt bg ilham utk menyelamat bajet ..
    dalam keadaan musim persekolah yg tk beberapa hari lg setiap kepingan RM dalam poket adalah sangat2 bermakna dan berguna ...
    betul tk

    ReplyDelete
  9. wah...leh bukak kelas baiki mesin basuh ni... mmg x reti nak godek2 alat2 electric ni...nnti makin teruk rosaknye..hehheh

    ReplyDelete
  10. haha..pandai akak memujuk bibik yer..betol tu kak kalo htr kat kedai mau diketuk-ketuknya kita..

    ReplyDelete
  11. betul,, tapi cane pun, kita ttp perlukan someone or something yg selalu ingatkan kita cos kadang...selalu ja rasa penat,,huhu

    ReplyDelete
  12. bibik jepun ke korea ke mana ni? hehehehe

    ReplyDelete
  13. tahniah..kalau tak sia sia htr balik negara asal yer bibik...hahahh..rupanya majikan yg silap...

    ReplyDelete
  14. Bagus la akak OKje ni.. Terbaik la akak. Akan brain wash bibik tu sendiri :)
    Moga2 bibik xbuat hal lg psni

    ReplyDelete
  15. sabar tu separuh dr iman , gopoh selalu rugi

    ReplyDelete
  16. kalau bibik merajuk lagi kasik outsource (hantar kedai dobi) je...haha

    ReplyDelete
  17. setuju.jgn cepat putus asa kan.usaha dulu :)

    ReplyDelete
  18. nasib baik pandai godek mesin kan... sokong Okje, cuba selagi boleh.

    ReplyDelete
  19. wahhh okje mempunyai sihat yang xkn berputus asa.Na suka..
    kalau Na mmg cepat give up jln paling mudah beli baruuuu je hikhikhik

    ReplyDelete
  20. mesti Okje akan ada satu perasaan superheroin bila dapat repair tue kan? hihihihihi :p

    ReplyDelete
  21. mesin basuh MV pun baru jug atukar..huhu

    ReplyDelete