Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 5 March 2013

Bestnya ... zaman tu

Masuk aje TLBD dalam kereta........

'Cepatlah bu......    kaki adik dah gigil ni nak makan! Ibu masak apa?'
'Mee Hoon dengan Ayam Goreng je... drumstick'...

Terus je tarik muka, masam..... macam macam yang dibebelkan...... ayam tu bukan bahagian dialah ( dia suka bahagian dada! )..... asyik ayam goreng jelah....... kenapa tak masak kicaplah.....

Mengikut perangai sapalah ni agaknya.....  Arjuna kot...... haha...
Anak....  anak....... gitulah gayanya ..... Macamlah tiap-tiap hari OKje goreng ayam aje..... semalam baru masak ikan ala-ala stim ( kononnyalah....) dengan sambal udang, sebelum tu hari Ahad, Nasi goreng Pataya.....

Eleh, dalam pada merajuk tu, makan jugak habis sepinggan.....hehe.... ( dah itu aje yang ada ek dik.....)
Dia tak tau macamana peningnya menjadi ibu nak memikir menu tiap-tiap hari......
IKAN KICAP BERINTI LADA
Sesiapa yang tak tau ghupe ikan jeket!....ikan Carulah....credit rasa.karangkraf

Budak-budak sekarang ni banyak untungnya, ikan, ayam, seafood, bila-bila masa aje boleh dapat.......

Lainlah zaman OKje kecik-kecik dulu, OKje tak kenal masak kari tau, my Mum tak pernah masak kari bagai tu, yang ada pun masak 'bening' atau rebus je, makan ayam pun time ada kenduri dan Hari Raya.

Tulah pasal....... masa OKje duduk hostel dulu, biar pun orang kata tak sedap, tapi bagi OKje, lauk 'DINING HALL' memang paling 'marvelous' yang pernah OKje rasa walaupun hanya ikan jeket masak kicap cair........ Tapi, paling ditunggu-tunggu.......bila time menu Nasi Minyak lauk Ayam Masak Merah setiap Khamis petang.... perghhh!!!

Bestnya zaman tu....... tak payah fikir masak!......

46 comments:

  1. abang long pun sama.suka ayam upin.
    kalu hainom tgk dia..
    mak aiii baru 4 tahun dah 20 kg.
    takut gak obesiti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke DY...macamanalah agaknya orangnya...nanti okje intai ...

      Delete
  2. Macam kakaklah tu. Kalau kawan-kawan kata tak sedap tapi kakak rasa paling sedap berbanding duduk dgn family dulu mana ada semua tu. Kakak laaaagi miskin tau. Nak makan ayam kena kejar keliling rumah kelakar kalau ingat. Itupun kalau ada kenduri kalau tak ayam bela makan telur ayam sampai jemu - nasib kolestrol tak ada.

    Kolestrol pun lari sebab asyik exercise kejar ayam hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita KZ....yelah kan KZ...merasalah cabut bulu ayam sendiri, potong ayam....budak sekarang mesti tak tau mengerjakan ayam tu....tp masa okje dah nk kawen seram jugak takut Mil test potong ayam sekor huhu...

      Delete
  3. betul tu..zaman skng mmg lain bonar ngan dulu.. budak2 skng x rasa mcm zaman kita budak2 dulu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erry pun kira budak budaklah dibandingkan okje huhu....sajalah tu.

      Delete
  4. kita jugaklah yg mengajar depa okje..
    contohnya bila p kedai, kita tanya depa nak makan apa...order air masing2..
    walhal zaman kak, duduk makan (walaupun jarang2) apa yg makayah order, main makan aja. tau dah, mesti mee goreng dan air sirap..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Anim....sgt setuju....salah mak ayah jugak....order bukan main lagi kalau kat luar....patutnya kat umah tu faham le...hehe ini tidak...padan muka diri sendiri!

      Delete
  5. zaman sekarang asal ada duit,..boleh jer order nak makan apa..ada silap htr depan pintu lagi...zaman dl makan ikan masin jer....comel gak..hiihhi//

    anak sekarang,..merujuk mia yg br 3 tahun pun dah pandai order itu ini...kalau TLBD lgi laa..kan..hehehe..jom okjer kita geledah resepi..hihihi..untuk anak tercinta...mana tau kita tua2 nnt kita mengidam nak makan...anak dara kita boleh masak lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....geledah tu boleh...nak masak tu malas ha...ha... Sok dah tua, okje mintak ayam goreng je...huhu..

      Delete
  6. hahaha
    betul2
    time tu fikir nak makan apa jer
    hehehe

    ReplyDelete
  7. lebih kurang je zaman kita Kak.. dulu2 jarang dpt makan ayam.. makan masa kenduri je..hehe..
    Kenal ikan jaket ni masa duk Semenanjung..masa duk hostel U.. sllu lah makan kt cafe..:)

    ReplyDelete
  8. masak bening a.k.a. masak singgang...a.k.a..masak pindang... semalam baru masak ikan selar masak bening...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah Farah...masak bening tu langsung tak de minyak dan kunyit...rebus gitu je...biasanya utk sayur

      Delete
  9. kdg2 terasa jugak, lain anak lain menunya, penat woo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju ....setuju...sorang tak makan daging...sorang tak makan pedas...last last emak yg pengsan kat dapur!

      Delete
  10. hohohoho... makanan kat asrama lah superb.. dari form 1 g duk asrama, kalau ikan jaket biru tu memang confirm dah kira best sangatlah. Nak bandingkan makanan kat rumah, masa dedulu mak ayah bukan orang senang pun, so rasa bersyukur sangat2.

    Jangan kata anak OKje si TLBD tu, ni bebudak2 ni yang skolah baru darjah 3 darjah 2 pun dah pandai komplen. Tapi kalau dah tukang masak masak makanan tu, hadap aje lah. haha, tak nak jugak alamatnya makan biskut keringlah, tapi diaorang ni rajin lari pi makan rumah tok wan diaorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah ada tok wan yg masih sihat dan kuat MFM....hehe boleh le tumpang sekaki...

      Delete
  11. Sy start makan mcm2 time kat hostel.. mak ayah sy tak makan seafood.. kat asrama lah baru sy rasa mkn bnda2 tu.. hohoh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Ayah okje pun boleh dikatakan tak pernah makan seafood....tp anak dia terer makan apa aje...

      Delete
  12. haah kn akak..syukur dengan rezeki yang kita dpt utk hri tu..xmo muka msam2..anak2 sabo je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabo ajelah Zanif...sok ada anak taulah...hehe

      Delete
  13. sekali je pernah rasa ikan jaket..tu pun time semester pertama...pastu tak dak dah..hehe

    ReplyDelete
  14. Saya pun dulu2 selalu cakap gitu dekat umi saya..Asyik lauk sama je..buat lah ini, buat lah tu..Kesian umi penat kan jadi ibu ni..Ibu ni memang sangat2 besar tanggungjawab dan pengorbanannya. Hehe..saya tak kahwin lagi, jadi tak rasa, nanti dah kahwin ada anak..agak2 saya pun kena gitu..padan muka saya..demand sangat. T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...ha...tunggulah masanya Aini...baru tau langit tinggi ke rendah...

      Delete
  15. betul tu Okje...pening jugak nak mikir menu ni bl nak masak...lebih2 lagi kalau mcm Okje yg masak hari2 ni...PC yg jarang2 masak ni pun kdg2 tak tahu nak masak menu ape...

    Anak2 zaman sekarang lagi mewah berbanding zaman kite dulu...nak makan nuget sebulan sekali pun payah dulu2 kan...

    Bersyukur dgn apa yang ada:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul PC...mak ayah anak kita pun lagi stabil ekonominya berbanding mak ayah kita dulu ...
      Zaman okje lg tak ada nuget PC... lagi kesian...

      Delete
  16. assalamualaikum ... sama la kita , masa kecil dulu hari - hari makan sayur bening + ikan masin . Kalau nak makan ikan kena tggu arwah abah pi jala ikan lah . Ayam banyak bela , tapi klu nak mkn kena tggu raya . Itu pun kena kejar dulu . Kena tggu berjam - jam baru la daging ayam tuh lembut ... hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurangkan kita MN....banyak untungnya budak sekarang ni...

      Delete
  17. mengenang memori la ke...memori daun pisang tak nak kongsikan ke..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu rahsia.....biar pecah di perut hehe

      Delete
  18. budak2 skang mewah kak....kadang2 selamba je depa ramai2 p kepsi, mekdi, pizza...kita dulu, tadek la nak makan benda tu sume....kalo dapat pon jarang2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh...nini pun termasuk ke zaman okje...tak kot...

      Delete
  19. bila je bace entry kak Okje teringat time cik Que kecik2 dulu..time kecik2 mmg best...tak perlu nk fikir masak apa, mkn apa...belasah je apa yg mak masak..lagipun masakan air tangan mak kan sentiasa sedap,. ^___^

    *lama dah tak ngendap dalam blog akak okje ni...^_^

    ReplyDelete
  20. saya mana la pernah duduk asrama masa sekolah, asyik duk bawah ketiak mak jer hingga SPM... kali pertama duk asrama masa matriks kat kedah... tapi mmg rasa mewah kan makan kat asrama? Time paling best bila makan nasi ayam, tak sabar2 nak beratur ambil makan time tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi org yg tak berapa nak mewah makanan kat rumah, mmg rasa best sangat dah lauk kat hostel tu Bijen...

      Delete
  21. makan kt dining hall ambik plate beratur letak nasi ikan satu2 ihihi. saya lu tak suka ikan, so selalu tukar ngan member yg tak suka sayur. win win situation gitu.

    ReplyDelete
  22. HARI2 memasak..sampai pening kepala duk fikir nak masak lauk ape..huhu..

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. betul tu OKje...dulu2 kalau dapat ikan goreng dengan kicap pun sodappppp...mmg menjilat2 jari la kan.....

    ReplyDelete
  25. mmg dining hall tu best kpd sesiapa yg dok hostel..:)

    ReplyDelete
  26. kalau dulu memang susah nak makan yang sedap2 nie. dlu ktorg panggil sardin tue lauk org kaya sebab mama jarang nak masak padahal mama masak sebab benda tue bukannya berkhasiat sgt hihihihi

    ReplyDelete
  27. ha ha ha.... ingatkan masak pindang dan bening tu sama...wakakaka...baiklah chef... anak murid sedia mengikut ilmu yang diperturunkan... thanks kak sebab bagi tau...

    ReplyDelete
  28. jgn kata surirumah, aku sendiri ni pun tiap2 hari sampai dh xtau nak masak apa kak..

    ReplyDelete