Bestnya ... zaman tu
Masuk aje TLBD dalam kereta........
'Cepatlah bu...... kaki adik dah gigil ni nak makan! Ibu masak apa?'
'Mee Hoon dengan Ayam Goreng je... drumstick'...
Terus je tarik muka, masam..... macam macam yang dibebelkan...... ayam tu bukan bahagian dialah ( dia suka bahagian dada! )..... asyik ayam goreng jelah....... kenapa tak masak kicaplah.....
Mengikut perangai sapalah ni agaknya..... Arjuna kot...... haha...
Anak.... anak....... gitulah gayanya ..... Macamlah tiap-tiap hari OKje goreng ayam aje..... semalam baru masak ikan ala-ala stim ( kononnyalah....) dengan sambal udang, sebelum tu hari Ahad, Nasi goreng Pataya.....
Eleh, dalam pada merajuk tu, makan jugak habis sepinggan.....hehe.... ( dah itu aje yang ada ek dik.....)
Dia tak tau macamana peningnya menjadi ibu nak memikir menu tiap-tiap hari......
Budak-budak sekarang ni banyak untungnya, ikan, ayam, seafood, bila-bila masa aje boleh dapat.......
Lainlah zaman OKje kecik-kecik dulu, OKje tak kenal masak kari tau, my Mum tak pernah masak kari bagai tu, yang ada pun masak 'bening' atau rebus je, makan ayam pun time ada kenduri dan Hari Raya.
Tulah pasal....... masa OKje duduk hostel dulu, biar pun orang kata tak sedap, tapi bagi OKje, lauk 'DINING HALL' memang paling 'marvelous' yang pernah OKje rasa walaupun hanya ikan jeket masak kicap cair........ Tapi, paling ditunggu-tunggu.......bila time menu Nasi Minyak lauk Ayam Masak Merah setiap Khamis petang.... perghhh!!!
Bestnya zaman tu....... tak payah fikir masak!......
'Cepatlah bu...... kaki adik dah gigil ni nak makan! Ibu masak apa?'
'Mee Hoon dengan Ayam Goreng je... drumstick'...
Terus je tarik muka, masam..... macam macam yang dibebelkan...... ayam tu bukan bahagian dialah ( dia suka bahagian dada! )..... asyik ayam goreng jelah....... kenapa tak masak kicaplah.....
Mengikut perangai sapalah ni agaknya..... Arjuna kot...... haha...
Anak.... anak....... gitulah gayanya ..... Macamlah tiap-tiap hari OKje goreng ayam aje..... semalam baru masak ikan ala-ala stim ( kononnyalah....) dengan sambal udang, sebelum tu hari Ahad, Nasi goreng Pataya.....
Eleh, dalam pada merajuk tu, makan jugak habis sepinggan.....hehe.... ( dah itu aje yang ada ek dik.....)
Dia tak tau macamana peningnya menjadi ibu nak memikir menu tiap-tiap hari......
Sesiapa yang tak tau ghupe ikan jeket!....ikan Carulah....credit rasa.karangkraf |
Budak-budak sekarang ni banyak untungnya, ikan, ayam, seafood, bila-bila masa aje boleh dapat.......
Lainlah zaman OKje kecik-kecik dulu, OKje tak kenal masak kari tau, my Mum tak pernah masak kari bagai tu, yang ada pun masak 'bening' atau rebus je, makan ayam pun time ada kenduri dan Hari Raya.
Tulah pasal....... masa OKje duduk hostel dulu, biar pun orang kata tak sedap, tapi bagi OKje, lauk 'DINING HALL' memang paling 'marvelous' yang pernah OKje rasa walaupun hanya ikan jeket masak kicap cair........ Tapi, paling ditunggu-tunggu.......bila time menu Nasi Minyak lauk Ayam Masak Merah setiap Khamis petang.... perghhh!!!
Bestnya zaman tu....... tak payah fikir masak!......
abang long pun sama.suka ayam upin.
ReplyDeletekalu hainom tgk dia..
mak aiii baru 4 tahun dah 20 kg.
takut gak obesiti...
Ye ke DY...macamanalah agaknya orangnya...nanti okje intai ...
DeleteMacam kakaklah tu. Kalau kawan-kawan kata tak sedap tapi kakak rasa paling sedap berbanding duduk dgn family dulu mana ada semua tu. Kakak laaaagi miskin tau. Nak makan ayam kena kejar keliling rumah kelakar kalau ingat. Itupun kalau ada kenduri kalau tak ayam bela makan telur ayam sampai jemu - nasib kolestrol tak ada.
ReplyDeleteKolestrol pun lari sebab asyik exercise kejar ayam hihi...
Samalah kita KZ....yelah kan KZ...merasalah cabut bulu ayam sendiri, potong ayam....budak sekarang mesti tak tau mengerjakan ayam tu....tp masa okje dah nk kawen seram jugak takut Mil test potong ayam sekor huhu...
Deletebetul tu..zaman skng mmg lain bonar ngan dulu.. budak2 skng x rasa mcm zaman kita budak2 dulu kan...
ReplyDeleteErry pun kira budak budaklah dibandingkan okje huhu....sajalah tu.
Deletekita jugaklah yg mengajar depa okje..
ReplyDeletecontohnya bila p kedai, kita tanya depa nak makan apa...order air masing2..
walhal zaman kak, duduk makan (walaupun jarang2) apa yg makayah order, main makan aja. tau dah, mesti mee goreng dan air sirap..heeee
Betul tu Anim....sgt setuju....salah mak ayah jugak....order bukan main lagi kalau kat luar....patutnya kat umah tu faham le...hehe ini tidak...padan muka diri sendiri!
Deletezaman sekarang asal ada duit,..boleh jer order nak makan apa..ada silap htr depan pintu lagi...zaman dl makan ikan masin jer....comel gak..hiihhi//
ReplyDeleteanak sekarang,..merujuk mia yg br 3 tahun pun dah pandai order itu ini...kalau TLBD lgi laa..kan..hehehe..jom okjer kita geledah resepi..hihihi..untuk anak tercinta...mana tau kita tua2 nnt kita mengidam nak makan...anak dara kita boleh masak lak..
Hehe....geledah tu boleh...nak masak tu malas ha...ha... Sok dah tua, okje mintak ayam goreng je...huhu..
Deletehahaha
ReplyDeletebetul2
time tu fikir nak makan apa jer
hehehe
lebih kurang je zaman kita Kak.. dulu2 jarang dpt makan ayam.. makan masa kenduri je..hehe..
ReplyDeleteKenal ikan jaket ni masa duk Semenanjung..masa duk hostel U.. sllu lah makan kt cafe..:)
ikan jeket ni femeskan Atie...
Deletemasak bening a.k.a. masak singgang...a.k.a..masak pindang... semalam baru masak ikan selar masak bening...
ReplyDeleteSalah Farah...masak bening tu langsung tak de minyak dan kunyit...rebus gitu je...biasanya utk sayur
Deletekdg2 terasa jugak, lain anak lain menunya, penat woo..
ReplyDeleteSetuju ....setuju...sorang tak makan daging...sorang tak makan pedas...last last emak yg pengsan kat dapur!
Deletehohohoho... makanan kat asrama lah superb.. dari form 1 g duk asrama, kalau ikan jaket biru tu memang confirm dah kira best sangatlah. Nak bandingkan makanan kat rumah, masa dedulu mak ayah bukan orang senang pun, so rasa bersyukur sangat2.
ReplyDeleteJangan kata anak OKje si TLBD tu, ni bebudak2 ni yang skolah baru darjah 3 darjah 2 pun dah pandai komplen. Tapi kalau dah tukang masak masak makanan tu, hadap aje lah. haha, tak nak jugak alamatnya makan biskut keringlah, tapi diaorang ni rajin lari pi makan rumah tok wan diaorang.
Untunglah ada tok wan yg masih sihat dan kuat MFM....hehe boleh le tumpang sekaki...
DeleteSy start makan mcm2 time kat hostel.. mak ayah sy tak makan seafood.. kat asrama lah baru sy rasa mkn bnda2 tu.. hohoh..
ReplyDeleteMak Ayah okje pun boleh dikatakan tak pernah makan seafood....tp anak dia terer makan apa aje...
Deletehaah kn akak..syukur dengan rezeki yang kita dpt utk hri tu..xmo muka msam2..anak2 sabo je la..
ReplyDeletesabo ajelah Zanif...sok ada anak taulah...hehe
Deletesekali je pernah rasa ikan jaket..tu pun time semester pertama...pastu tak dak dah..hehe
ReplyDeleteMomo tak suka eh!
DeleteSaya pun dulu2 selalu cakap gitu dekat umi saya..Asyik lauk sama je..buat lah ini, buat lah tu..Kesian umi penat kan jadi ibu ni..Ibu ni memang sangat2 besar tanggungjawab dan pengorbanannya. Hehe..saya tak kahwin lagi, jadi tak rasa, nanti dah kahwin ada anak..agak2 saya pun kena gitu..padan muka saya..demand sangat. T___T
ReplyDeleteHa...ha...tunggulah masanya Aini...baru tau langit tinggi ke rendah...
Deletebetul tu Okje...pening jugak nak mikir menu ni bl nak masak...lebih2 lagi kalau mcm Okje yg masak hari2 ni...PC yg jarang2 masak ni pun kdg2 tak tahu nak masak menu ape...
ReplyDeleteAnak2 zaman sekarang lagi mewah berbanding zaman kite dulu...nak makan nuget sebulan sekali pun payah dulu2 kan...
Bersyukur dgn apa yang ada:)
Betul PC...mak ayah anak kita pun lagi stabil ekonominya berbanding mak ayah kita dulu ...
DeleteZaman okje lg tak ada nuget PC... lagi kesian...
assalamualaikum ... sama la kita , masa kecil dulu hari - hari makan sayur bening + ikan masin . Kalau nak makan ikan kena tggu arwah abah pi jala ikan lah . Ayam banyak bela , tapi klu nak mkn kena tggu raya . Itu pun kena kejar dulu . Kena tggu berjam - jam baru la daging ayam tuh lembut ... hahahaaa
ReplyDeleteLebih kurangkan kita MN....banyak untungnya budak sekarang ni...
Deletemengenang memori la ke...memori daun pisang tak nak kongsikan ke..hehe
ReplyDeleteTu rahsia.....biar pecah di perut hehe
Deletebudak2 skang mewah kak....kadang2 selamba je depa ramai2 p kepsi, mekdi, pizza...kita dulu, tadek la nak makan benda tu sume....kalo dapat pon jarang2 je
ReplyDeleteEh...nini pun termasuk ke zaman okje...tak kot...
Deletebila je bace entry kak Okje teringat time cik Que kecik2 dulu..time kecik2 mmg best...tak perlu nk fikir masak apa, mkn apa...belasah je apa yg mak masak..lagipun masakan air tangan mak kan sentiasa sedap,. ^___^
ReplyDelete*lama dah tak ngendap dalam blog akak okje ni...^_^
saya mana la pernah duduk asrama masa sekolah, asyik duk bawah ketiak mak jer hingga SPM... kali pertama duk asrama masa matriks kat kedah... tapi mmg rasa mewah kan makan kat asrama? Time paling best bila makan nasi ayam, tak sabar2 nak beratur ambil makan time tu :)
ReplyDeleteBagi org yg tak berapa nak mewah makanan kat rumah, mmg rasa best sangat dah lauk kat hostel tu Bijen...
Deletemakan kt dining hall ambik plate beratur letak nasi ikan satu2 ihihi. saya lu tak suka ikan, so selalu tukar ngan member yg tak suka sayur. win win situation gitu.
ReplyDeleteHARI2 memasak..sampai pening kepala duk fikir nak masak lauk ape..huhu..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletebetul tu OKje...dulu2 kalau dapat ikan goreng dengan kicap pun sodappppp...mmg menjilat2 jari la kan.....
ReplyDeletemmg dining hall tu best kpd sesiapa yg dok hostel..:)
ReplyDeletekalau dulu memang susah nak makan yang sedap2 nie. dlu ktorg panggil sardin tue lauk org kaya sebab mama jarang nak masak padahal mama masak sebab benda tue bukannya berkhasiat sgt hihihihi
ReplyDeleteha ha ha.... ingatkan masak pindang dan bening tu sama...wakakaka...baiklah chef... anak murid sedia mengikut ilmu yang diperturunkan... thanks kak sebab bagi tau...
ReplyDeletejgn kata surirumah, aku sendiri ni pun tiap2 hari sampai dh xtau nak masak apa kak..
ReplyDelete