Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 8 March 2013

BIBIK ku bukan BIBIK mu .....

Entah mimpi apa agaknya, tiba-tiba OKje terpanggil pulak nak cerita pasal 'BIBIK'...... Bibik ku ya.... bukan bibik mu..... hehe....
Rasanya kecoh cerita pasal baby kena lambung tu, dah lama berlalu....... hehe....  OKje ni selalu tertinggal LRT!
credit pic johorbahru.olx

Sepanjang membesarkan anak-anak ( 3 orang aje pun!....hehe.....),  5 orang BIBIK dah pernah OKje ambik!.....

FIRST TIME masa Angry Bird aka anak no 2, umur 10 bulan dan Sudden Attack masa tu umur  4 tahun...... dan yang LAST pakai bibik masa umur TLBD 6 tahun kot!  Lupalah.....makan kepala ikan banyak! hehe

Masa tu, sebab utamanya...... nak save, ialah dengan gaji RM400, segala kerja rumah bibik yang buat, berbanding hantar babysitter dengan bayaran yang sama, ....... lagi, 'mak' boleh goyang kaki, macam 'MEM' besar...hehe......

Zaman tu cost ambik bibik dengan agen dalam RM4,600 termasuk pendahuluan gaji 3 bulan.  Lengkap dengan Agreement dan tempoh kerja 2 tahun.

Tapi biasalah......... bibik ni, kalau tak menyusahkan majikan, tak sahlahkan haha......( ada yang OK! )  Alah...... kita pun sama,  adakalanya kita menyusahkan dia jugak so, 'fair and square' le!

So far, bibik-bibik OKje ni, tak delah buat perangai sampai OKje sesak nafas jadinya..... masih boleh tahan lagilah.

Perangai diaorang memang macam-macam ragam, ada yang bila kawan OKje datang, dia pun sama join sekali, ada yang tak suka melipat kain baju, sampai jadi gununglah dalam bilik dia, nak cari pun kena gali!

Yang lari pun ada, tinggalkan Angry Bird ngan TLBD, tapi masa tu diaorang dah besar, dah pandai guna telefon. Yang lari ni pakai individual agen....

Kalau bibik yang tua pulak, lain halnya, lepas setahun kerja, kononnya ada hal nak balik, nak settle masalah anak, siap nak pinjam duit 2 bulan gaji, nak tak bagi, tak sampai hati, bagilah sebulan je, lepas tu banyak cite pulak nak balik sini.... sudahnya tak balik.

Kalau nak cerita pasal bibik ni memang tak habis-habis........Tapi dalam buruknya tu, banyak jasa yang telah mereka taburkan.

Yang ni bibik ke dua. Sebelah tu TLBD masa umur 2 tahun kot!. Sangat pembersih orangnya
 dan pandai mengemas...... Daripada dialah jugak OKje reti mengemas katil standard hotel! hehe

Sekarang 'MAK'lah pulak yang jadi bibik.... hehe

42 comments:

  1. wah...sampai 5 orang bibik tu...ekekeke...abang sedara Farah bibiknya masuk tahun lepas dah dekat 8 x dah ganti... now takde bibik...ekekeke... sebabnya semua bibik problematic...

    *nak jugak amik bibik...tapi disebabkan kes lambung baby hari tu... wassalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok nasib jugak pakai bibik ni Farah...dapat yg ok syukur...kalau dapat yg tak ok...mmg sakit le kita....

      Delete
  2. ooo..bibik..mu nyata bukan bibikku sbb kiter xsuka bibik...hihihi. dan kiter xada pengalaman dgn bibik...so nak komen pun xtau laa bibik...er..silap..mem OKJE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pekena mak nampakkk...hehe...kadang kadang tu suka ke tak suka ke, terpaksalah Izan...

      Delete
  3. singgah petang..as salam...macam tu rupanya ceritanya...pernah jd mem besar la ye...

    ReplyDelete
  4. kalau ikutkan buat kerja rumah sendiri lagi puas hati kan OKje..
    tapi bleh fitam lah penat nak mengemas, memasak segala bagai.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu zaza...tp tgk bibik jugak zaza...mcm bibik yg kat gambar atas tu, dia lagi kreatif dan kemas dpd okje...

      Delete
  5. berangan nak mempunyai bibik bila anak-anak lebih dari 1... tapi berangan je kot buat masa ni.. umah pon apartmen ngam-ngam kami anak beranak.... kalau ada bibik mana pulak nk letak dia..huhu

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Best time memerintah tu RH...hehe...time ada masalah, time nk keluar duit....tak best..huhu..

      Delete
  7. Saya tak pernah berbibik lagi, umah pun sekangkang Jelita, belum capai taraf untuk ada bibik hehehe.

    ReplyDelete
  8. Ohhh ada pengalaman yek dgn bibik2 ni, saya tak de pun. Dengar cite kekawan aje, dan baca2 kat majalah aje pasal bibik2 ni. Kahwin aje dulu terus balik duduk kg dgn mak, bila dah beranak pinak, mak yg tolong jaga. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung le duk dekat dgn emak boleh tolong tengok tengokkan... Emak Mfm masih muda lagi eh...

      Delete
  9. Akak takut amik bibik skrg, dulu akak dpt bibik yg sgt baik... smpi anak menangis bila bibik tu balik indon n0e...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...nasiblahkan CHK...kalau dpt yg baik tu mmg syukur sangat sangat...

      Delete
  10. tulah, takut nak amik bibik sebab dgr n tgk mcm2 citer bibik ni dr pengalaman org lain..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah TJ..kalau dengar cite macam macam ....mmg takut nk pakai bibik

      Delete
  11. huhuhu...cantik gak bibik yang lam gambar tu ek? huhuhu.....hope dapat gak ada bibik suatu hari nanti..tapi nak yang baik2 n boleh dibuat kawan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...dia ni putihlah...kalah mak nak....hehe...
      Insyaallah...sampai hajat tu nanti...

      Delete
  12. saya pun pernah ada dua orang bibik... yang bibik first tu sangat rajin, tapi tangan panjang.. nasib baik kejap jer sebab ada masalah dengan visa...
    Bibik yang kedua tahan hingga dua tahun juga, tapi nak tunggu ke dua tahun tu mmg asyik pujuk diri sendiri jer.. yea la, kan... kita perlu khidmat bakti dia, so kena ada tolak ansur... mmg senang bila ada bibik.... lepas masak ada orang kemas, kain baju pun siap bergosok lagi... semua baju jadi nampak baru bila digosok selalu... sampaikan kain sarung pun jadi lendik cantik jer... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Bijen....kena ada tolak ansur...maklum le nak berdepan dgn manusia duk serumah pulak tu...fahamnya Okje tu...
      Ha'a....mmg senangkan Bijen ada org kemas lps kita masak...okje pulak bila balik kg tu mmg suh dia yg kemas maklumlah org tua yg duk sorang sorang...berhabuknya cam ne..
      Bila dah tak de maid....emmm...terpaksalah diri sendiri yg buat....huhu

      Delete
  13. hantar anak ke rumah pengasuh jer

    ReplyDelete
  14. Tak pernah guna khidmat bibik....tak percaya langsung sbb trauma tengo dorg dera baby...huhu

    ReplyDelete
  15. tu lah kan...amik bibik ni ade pro dan kontra...
    setakat ni PC tak pernah amik bibik lagi...tapi pernah terfikir nak ambik...bile tgk berite yg negative pasal bibik ni risau pulak klu ade bibik kan...nsb baik ade mak yg tolong jaga Aliya ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah pc....ada mak boleh tolong tengok tengokkan kalau ada maid pun...

      Delete
  16. byk juga pengalaman pakai bibik ye..smp 5 org..biasalah tu klu tak buat masalah bukan org nmpknya..selai tak buat msalah yg kritikal tu oklah kan..:)

    ReplyDelete
  17. Wah..ramai tu. Saya selalu terjumpa bibik2 dalam bas, duduk sebelah saya..Selalu lah dengar cerita2 bibik2 ni. Jaga rumah vip2, ada yang kata itu ada yang kata ini lah. Ada yang baik, baik, ada yang tak okay, tak okay.

    ReplyDelete
  18. belum pernah ada bibik ..
    tp kenal ramai bibik2 cleaner kt tempat aby buat tugasan ..
    suka pangilan bibik2 kt kita ..
    "Pak Ketua, Pak Ketua , mau minta tolong sikit sama pak ketua .."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu pak ketua perasan rasa ramai peminatlah ye....hehe

      Delete
  19. Pengalaman luas dlm pengurusan bibik..
    Boleh jadi agen...kiki

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum ... 4thn sblm jiran ada bibik . Bila petang selalu lah guard anak jiranke n anak buah join sekali ... suka sgt bertandang ke umah jiran n ngumpat tuannya ... ishhhh ...

    ReplyDelete
  21. Kalau dapat bibik yang bagus.. ok jgak kan.. bleh rasa jadi Puan Besar.. hehehe..

    ReplyDelete
  22. bestnyer ade bibik..setel sume.keje2

    ReplyDelete
  23. dah berderet dah bibik ye...
    sekarang bibik sendiri aje ye... :p

    ReplyDelete
  24. tak per..bibik gaji mahal oo..hihik

    ReplyDelete
  25. wah sampai 5 orang bibik akak mik ye

    ReplyDelete
  26. kelass kau akak bibik smpai 5 org..
    hihi..skrg sdn bhd ye..ok la tu..

    ReplyDelete
  27. pehh..sampai 5 org bibik..kaya jugak kak nom sampai bayar 4600 tu..meh bg aku pinjam sikit..:p

    ReplyDelete