'MAK ANAK' punya selera!
Sorilah kalau ada yang boring baca entri ni yeh.........
Entah kenapa sejak dua menjak ni, OKje dah ketandusan idea yang kronik, tengok ajelah entri-entri yang ada tu..... macam hambar je kan? Betul tak? OKje yang menulis pun rasa gitu, apatah lagi orang yang membacanya!
( Cit! Perasan betullah OKje ni....... kot-kot dulu lagi dah memang hambarnya! hehe...... apa-apalah labuuuu.....)
Inilah masalah kat rumah OKje, bila menu tu, tekak maknya je yang lebih mengidam....... anak-anak macam boikot je gayanya....... Itulah jugak nasib Ubi Godog hari tu....... hehe....... Pagi ni dah bertukar rupa! Jadi cenggitulah ( pinjam feveret word Cik Puan Besarbubblynotes ) pulak .......
Ubi godog yang berlebih tu, OKje tumiskan dengan bawang putih, bawang merah, belacan, serbuk ketumbar, jintan manis, jintas putih, ikan bilis, udang kering dan garam gula secukup rasa! Jadilah Ubi OKjer! haha......
Pergh!!!! Memang sedap beb........ wa sorang je yg terangkat! hehe.....
Harap-harapnya dapat memancing selera mereka kali ni !
Tapi tengok gayanya, HARUS 'Mak Anak' jugak yang lebihnya ni ....... sebab, ni pun feveret dia jugak hehe.....
Sabau ajelah anak-anak...... sesekali kena jugak ikut selera 'orang tu'... ahaks!........
Entah kenapa sejak dua menjak ni, OKje dah ketandusan idea yang kronik, tengok ajelah entri-entri yang ada tu..... macam hambar je kan? Betul tak? OKje yang menulis pun rasa gitu, apatah lagi orang yang membacanya!
( Cit! Perasan betullah OKje ni....... kot-kot dulu lagi dah memang hambarnya! hehe...... apa-apalah labuuuu.....)
Inilah masalah kat rumah OKje, bila menu tu, tekak maknya je yang lebih mengidam....... anak-anak macam boikot je gayanya....... Itulah jugak nasib Ubi Godog hari tu....... hehe....... Pagi ni dah bertukar rupa! Jadi cenggitulah ( pinjam feveret word Cik Puan Besarbubblynotes ) pulak .......
Ubi godog yang berlebih tu, OKje tumiskan dengan bawang putih, bawang merah, belacan, serbuk ketumbar, jintan manis, jintas putih, ikan bilis, udang kering dan garam gula secukup rasa! Jadilah Ubi OKjer! haha......
Pergh!!!! Memang sedap beb........ wa sorang je yg terangkat! hehe.....
Harap-harapnya dapat memancing selera mereka kali ni !
Tapi tengok gayanya, HARUS 'Mak Anak' jugak yang lebihnya ni ....... sebab, ni pun feveret dia jugak hehe.....
Sabau ajelah anak-anak...... sesekali kena jugak ikut selera 'orang tu'... ahaks!........
adeh...x bekpes lagi ni... nak lah sikit... ^_^
ReplyDeleteApa tu atas dia tu kak?
ReplyDeleteAlah serdak benda alah tulah AJ...
DeleteYang ubi godog ttansform nie panggil aper lak okje..heheh.. takper sebab mak yg penat2 buat, ikutlah selera mak sekali sekala kan..:)
ReplyDeleteLupa pulak nk bagi nama UA...hehe...sebenarnya okje panggil ubi ungkep...
Deleteayam masak apa tu
ReplyDeleteUbilah Ct hehe...
Deleteubi ke..ingt ayam..sdapnya
ReplyDeletela igtkan ayam td..:)
ReplyDeleteHahaha..Ubi gadok yg jadi ubi versi OKje..
ReplyDeletebagus lah Kak.. tak membazir..hehe..
sy pun suka ni klu mcm ni..lgi selera nak makan..
anak2 ikut tekak 'omak' lah hari ni..haha:)
Atie.....kuasa veto ditangan omak eh kalau big bosss tak de...hehe
Deletemenarik jer bila dah jadik.. :D
ReplyDeletepandainya okjer masak, sebijik cam rendang ayam
ReplyDeleteHaha...macam rendang ayam eh UA...hehe
Deletewahhhh ubi gadong da di transform..
ReplyDeletehebak lah Okje mcm master chep :D
Haha...hebat apanya....modified je tu lebihnya zaza...
Deletesaya cadangkan,..sis bg nama pada masakan ayam tuu,...anak teruja nak makan kalau letak nama yang best...kikikiik..
ReplyDeleteizan xmasak lagi,..hah jenuh dok gogle cr edie..
lor,..ubi tu dah ditumiskan pulak..kreatif...hehhe..janji boleh makan,...asal jgn sakit perut sudah..kikiikk...
Dah cipta dah nama menu tu...ok?..
DeleteAlhamdulilah....so far jarang sakit perut bila makan yg di modified tu hehe
Sedapnya......tp x pernah pulak mkn ubi tumis ni
ReplyDeleteCubalah Mia..gerenti sedap hehe...
Deleteassalamualaikum ... saya pun ketandusan idea ... nasib baik hari rabu ... ubi ni bila balik kg , saya selalu sira sambal ikan bilis / kari ... memang sedap untuk minum petang ...
ReplyDeleteBetullah MN...buh kari pun sedapkan...
Deleteresepi baru ke kak..x pernah dgr lg ubi godog tu..ngee..tp nampak cm sedap jer tu
ReplyDeleteResepi turun temurun M3h...hehe
Deletetgok entry ni di ambang lunch...kroncong dah ni..
ReplyDeletecuba tunjuk sikit ubi gondong tu lagu mana?
ReplyDeleteingatkan rendang tadi..tetiba je terbuka selera
Bukan gondonglah knor godog...godog tu ckp jawa...cakap BM rebus...hehe...
DeleteCubalah knor...
mcm2 resepi ekk...tapi kalau tak cuba tak tahu, nak kena cuba buat juga ni..
ReplyDeleteEh.. ada n3 baru rupanya.. rasanya intai pagi tadi tak dak, lepas tu tak refresh then terus je bagi komen baru.. hehehe..
ReplyDeleteTak pernah tahu pun boleh masak ubi ni jadi cegini.. betul2 best ke OKje.. :)
Okje sukalah....tak taulah pulak awak mfm...
Deletenmpk mcm sedap jerk..xpernah cuba lg msk ubi mcm gini..
ReplyDeleteTekak okje mmg sedap RH...hehe
Deletehehehe sedap apa ni !
ReplyDeletehahhahhha, sedap tu kak..bak skit..
ReplyDeleteapa tu kak
ReplyDeleteUbi yg ditumis dgn rempah ratus...
Deletemodified selagi boleh.
ReplyDeletesedapnya nampak....
ReplyDeletemana ada hambar.. ok la entri okje.. perghhh sodap tuh!!
ReplyDeleteSedapnya..ubi ke kak? hehe..nampak macam ayam..yummy.
ReplyDeletemacam transformer pulak ubi godog tu yer...boleh bertukar ruper..kah3;p
ReplyDeletekak, entry akak ni byk sgt la..penat tau aku nak catch up balik..kesian la kat aku yg terkejar2 nih..hehehe
ReplyDelete