Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 6 March 2013

NO bebel-bebel....

Agak-agaknyalahkan....... sahabat-sahabat budiman sekalian ni kategori KUAT MEMBEBEL ke tak?

credit inspirasihira
Kalau tanya OKje....... memang kategori KUAT jugaklah... hehe.....
Nak-nak lagi musim pereksa macam sekarang ni.
Esok nak pereksa, malam ni baru nak tengok buku......

OKje akur....... memang salah ibu yang mengandung...... huhu....  Tak dikerah anak tu buat latihan sebelum ni, mentang-mentang le pereksa lama lagi! Akhirnya yang stress diri sendiri! Padanlah muka OKje.

Patut pun OKje tak boleh jadi cikgu agaknya....... bukan jenis penyabar. Kalau mengajar TLBD Matematik,  sampai menangis jadinya budak tu. Kena marah, kena 'pelepek' semua ada! Tak bolehlah.......

Jenis tak menyabar kot .....

Bila dah  marah tu startlah pulak membebelnya hehe..... Ada tak pompuan yang tak membebel ek?

Itu baru kisah 'esok nak pereksa' belum kisah lain lagi hehe...... Pendek kata memang asyik membebel je le keje OKje ..... Mesti boring agaknyakan anak-anak OKje tu....


Sebab OKje sendiri pun tak suka kalau kena bebel ngan Arjuna, rasa nak tutup telinga je....ha..ha.....

Tapi sekarang ni, sejak dah meningkat kertu,  OKje nak ambik pendekatan senang je...... NO BEBEL-BEBEL....... penat mulut! Cakap sekali cukup!


Kita pun tak stress, darah pun tak naik..... boleh?


46 comments:

  1. ada jugak bebelnya terutamanya ketika mengusik anak teruna, maklum le dia sensitip sgt, jadi keja si ibu adalah menyakat dia, kasi dia naik angin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ua tu bukan bebel tu...menyakat...hehe..tp anak teruna okje sekarang ni dah start series le UA...

      Delete
  2. erkkk Zaza lah orangnya..
    sampaikan anak2 sound 'mummy pls stop talking'
    errgghh lepastu diri sendiri yang stress..duhh hahahha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...mesti diaorg akan merindui zaza kalau outstation...hehe

      Delete
  3. betul tu, letih membebel. Sy pun mcmtu gak dgn anak2 n murid2 sy

    ReplyDelete
  4. Bebel sikit-sikit ajelah kan sebab tak bebel tak menjadi anak-anak ni kan... takut bebel lebih boleh kena darah tinggi tau...

    Tak mahu stresslah, cakap aje baik-baik "kalau adik cemerlang mama hadiahkan novel yg adik nak" Itu yg selalu kakak pancing anak kakak. Dia kan ulat baca novel - dengar macam tu mesti gigih punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka tengok anak anak KZ...menjadi semuanya...Tlbd KZ...kakak nk beli novel dia pun nk jugak...tapi satu pun tak pernah habis baca hehe..

      Delete
  5. saya mmg kuat membebel..selalunya bebel kt anak2 la..he3

    ReplyDelete
  6. Owh, saya tak pandai bebel.. kalau anak, main jeling je..zasss tajam gitu hahaha

    ReplyDelete
  7. wah..suka membebel rhupanya..ekekekke..nasiblah TLBD..nnt sure dia nak dok asrama nnt..hihihi..jgn marah OKJE..

    pompuan kalau tak membebel mana comel,..sbb dgn membebel itulah yang paling buat anak kita terkenang ...bila jauh dr kita... heheh..'fikir positif'...

    p/s... nk tahu dia sk membebel atau tak?...cer tengok jenis entry dia..hihihi... kantoi !!..hahah..sehari kalau izan senyap jer,..hubby n mia mesti tak best tau,....kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tau dah...tp tal jugak tau izan...kadang tu org pandai menulis je tp dia pendiam...

      Delete
  8. OKje, kalau kat blog pun saya suka mengomel panjang2, tu taip tu, kalau bukak mulut lagilah panjangnya... hahaha... saya pun pernah gak cakap kat anak2, "ummi tak nak dah bebel2 ni, penatlah", tapi lepas tu bebel balik... haha.. kalau dah namanya Emak kan.. bukan bebel apa, sebab sayang lah mulut tu pot pet pot pet.. tapi betul gak OKje, bila En Suami membebel rasa cam nak tampal plaster je kat mulut dia.. hahaha... abis lah kalau dia baca komen ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha yelah kan MFM...kalau dah namanya emak...kalau senyap je kang...dah nama kakak pulak hehe...kakak sekarang pun dah pandai membebel...

      Delete
  9. salam hainom ..
    ni baru peperiksaan awal ..
    banyak mase lg sebelum pperiksaan akhir ..
    wktu tu klu masih leka .. bukan bebel dgn mulut ..
    tp bedal dgn rotan ..
    he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangat tu Aby. ...kali ni bagi can...tgk akhir tahun kalu...kalau tak mo belajar kita bedallah...hehe

      Delete
  10. HEHEHE .. SETUJU .. NO BEBEL-BEBEL

    ReplyDelete
  11. Saya yang tak kahwin ni suka sangat membebel kak..hehe..Memang penat membebel, lagi2 membebel dekat orang yang bukan nak ambil kisah pun..hehe.

    ReplyDelete
  12. saya jenis yang tak suka bebel.. guna reverse psikologi jer... bila anak2 tgk ummi dia diam semacam, mereka akan tahu yg smthing wrong a.k.a ummi sedang marah...

    Tapi bila saya tak suka bebel, hubby pula yang ambil alih... bebelan dia tu mengalahkan orang perempuan.. hahaha, jgnla hubby baca komen ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jugak ngan Arjuna...sama naik ngan Okje hehe
      ...

      Delete
  13. kalau orang perempuan membebel tu bermakna perempuan tu dalam keadaan sihat sebab bila perempuan tu dah sakit nak membebel pun dah tak larat...percaya tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...pandai ko La...betul tu...cer tengok kalau demam...confirm tak larat dah...

      Delete
  14. kat sekolah, cikgu yg kuat membebel, murid tak takut pun sebab tau, mulut je jalan..
    tapi cikgu yang tak banyak cakap. suara slow tu yg budak boleh duduk senyap dan beri perhatian dlm kelas..cam tulah perumpamaannya..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah sapa tu agaknya....yang mana satu awak tu Anim...hehr

      Delete
  15. ahahaha....nini pun kaki bebel ...=p

    ReplyDelete
  16. hehehe..betul tu Kak..jagn stress kan diri..hehe..
    kurang kan membebel..pelihara tekanan darah kita..haha..
    alah Kak, sy pun kuat juga membebel..kekadang bebel kat Pa'e terbebel skali kt bapak dia..lgi dashyat..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...sama....sama...dah duk serumahkan Atie...sekali harung le...hehe

      Delete
  17. Saya harus mengaku saya suka bebel. Tapi dengan JJ skang end up dia yang bebel saya balik, so saya diam2 sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu mengikut namanya...haha...harus bersabar, terima seadanya..hehe

      Delete
  18. haha..hrp berjaya la stop membebel...
    PC pun tertanya2 ade ke tak perempuan yang tak pernah membebel, cuba angkat tangan...hihi:)

    PC rasa itu naluri seorang ibu/isteri yang selalu membebel tp jgn overdose membebel dah ler...PC rasa PC pun suka bebel gak sbb En. Hubby selalu tegor sbb bebel...hikhikhik;p
    Lepas kena tegur buat perangai baik jap, lps tu start balik bebel...pyh nak control bebel ni;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tau dah...mmg tak akan berjayanya PC...mcm PC cakaplah...sekejap je baiknya...

      Delete
  19. Sy tak suka bebel, tapi suka marah2.. dan bleh diklasifikasikan sbg bebel marah2.. ad tak ayat nih? hehehe..

    ReplyDelete
  20. takpe tu kak..bebel tandanya sayang..^___^

    ReplyDelete
  21. hu hu hu...garang jugak OKJe ni rupanya...sampai menangis TLBD tu...tapi ye lah...kadang2 parents ni bebel sebab nak anak jadi manusia... sorry lambat singgah hari ni OKJe... beezeee cket... heee.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. no issue Farah....tak yah paksa diri tu...

      Delete
  22. hahaha.. deqla kuat membebel jugak la....kat umah kalo tgk bersepah2 mula mulot ni potpet..hihihi...hubby pun dah paham sgt... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby kita tahan aje le telinga tu kan Deqla..

      Delete
  23. ustaz kazim kata org perempuan tue membebel sebagai satu bentuk hiburan tuk suami hihihihi

    ReplyDelete
  24. dulu-dulu ade jgk kena bebel cmtu..esok nak peksa..mlm ni br nak kalut..#sentap..hihi

    ReplyDelete
  25. Hmmm okje..kadang-kadang tu suka jugak bebel-bebel ni ..tapi tak suka orang bebel-bebel kat kita..he..he

    ReplyDelete
  26. Itu tugas ibu membebel..tugas ayah kasi panas lagi..hihihi

    ReplyDelete