Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 2 April 2013

Sungguh 'Eksyen'

Dah...dah...... tok sah nak berjiwang sakan...... sudah cukup sudah....... hehe....

Malam hari tu masa OKje mengekor Arjuna isi minyak dekat Petronas area rumah, OKje nampak ada seorang budak perempuan dalam lingkungan umur 15-16 tahun, duk tercegat berdiri dekat area  pump petro station........


Kalau gitulah gayanya, sambil pegang resit bagai,  memang kitaorang dah masak sangatlah ....... nak mintak dermalah tu.....

Arjuna tak bagi derma pun, tapi dia beli air botol TWISTER perasa orange. Hajat di hati dia nak bagi kat budak pompuan tulah sebagai penghilang dahaga ......



Tapi tak sangka mak.......... budak pompuan tu tak mo ambik, dia suruh Arjuna bagi kat Mamat Bangla petro station  tu...   huhu...... SUNGGUH EKSYEN!

Bila Arjuna tanya, dia kata dia dari Kedah, nanti sat lagi cikgu datang ambik!

Macam dah jadi satu fenomena pulakkan.......
Mesti untung besau itu TOKEY....... duduk goyang kaki tunggu duit mari!
Agaknya siapakah dalang semua ini?
Eh! dah macam wartawan MAJALAH 3 pulak...hehe.........

Apa yang patut kita buat ? Perlu ke kita report? Tapi report kat sapa?


42 comments:

  1. Hi OKje, ermm eksyen betui
    tapi kalau dok kat kedai mamak, dalam masa 1 jam je 10 org datang mintak sedekah.. gerammmmm GGrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu....sapa tv memghantar agaknya diaorg nikan zaza...

      Delete
  2. kadang kite nak tolong pon teragak2..sebab sume tu ade dalang nye...

    ReplyDelete
  3. ishh..trang2 kes penipuan kn..

    ReplyDelete
  4. hurmm..dah la kutip derma past tu eksyen plk...xsoh layan lerr..huhu

    ReplyDelete
  5. kesian kan tgk budak budak kutip derma ni...

    mungkin ustaz depa dah pesan jgn amik apa2 dari org selain dari duit jer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah....takut ada org duk perhati! Tu yg depa tak mo ambik apa apa ...

      Delete
  6. ohhhh sungguh rugi lah itu budak.. amik aje lah air tu.. tapi kot2 dia takut "cikgu" dia marah kot.. memang ada pun kan mereka2 yang buat kerja2 tak bermoral ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rugi air sedap tu...aiseyman...
      Hilang jugak dahaga...

      Delete
  7. Amboih...
    Kekwat bukan main.....

    ReplyDelete
  8. memang susahler sekarangn nak jd baikpun susah... so semuatu ikut niatler jugak...

    ReplyDelete
  9. itulah...kadang2 kita x tau nak report kat channel mana... erks...cam ternampak bayang Cik jer kat situ... hu hu hu...

    ReplyDelete
  10. Talian Nur - 15999 sbb budak tu dibawah umur..

    ReplyDelete
  11. semenjak sy terkena di hentian Tapah hala Utara , sy tak pernah bagi dah , ceritanya begini . Ada sorang budak pompuan berbaju kurung , bertudung hampiri saya , minta derma bina masjid di Siam konon , saya buka wallet depan dia , dia tengok dalam wallet ada note RM10 dan RM5 , dengan muka tak malu sambil ketawa kecil dia kata begini " eleh bagi le note merah tu (RM10) " , suka hatilah kita nak derma banyak mana pun . Sejak tu sy tak pernah bagi , dan saya minta nak jumpa dengan ' Cikgu' dia , lari terus budak tu !!

    ReplyDelete
  12. Banyak dah paparan begini tapi tetap berlalu bagai angin lalu aje. Media cetak/elektronik dah dedah tapi penguatkuasaan bagaikan tak ambil kisah.. ada report ada tindakan kalau tak buat tak tahu aje...

    Yg sedih tu 99.9% adalah org kita...

    ReplyDelete
  13. mmg sll jumpa pun..kekadang hubby bagi je...xnak resit semua tuu..kekadang geleng2 kepala je xmo..kekadang mmg kesian mereka tuu..entah sekolah ke tak agaknya ...siapalah yg bertanggungjawab sebenarnya....

    ReplyDelete
  14. eh mcm tu plak ye..mmg eksyen la...heee :P

    ReplyDelete
  15. Isk..isk...eksen juga Kak..
    klu kuling I dia nampak je budak tu sempurna mmg dia tak akan bagi.. baik bagi makanan dr duit..
    mmg ada dalang rasa nya disebalik sindiket2 minta sedekah ni..dah menular ke seluruh negara lah kak..

    ReplyDelete
  16. bila direport, kecoh sekejap, senyap lah sekejap... lepas tu timbul lah balik ! gitulah selalunyer

    ReplyDelete
  17. Ramaikan diorg nie minta derma,bila plk budak nie nak belajar jika seharian meminta derma..

    ReplyDelete
  18. Demi uang. kok gayaknya begitu sekali.

    ReplyDelete
  19. Hmm macam-macam kan OKje..cara senang nak buat duit..siap ada cikgu...

    ReplyDelete
  20. Betulkan.ish ish mana2 pun ada now.pastu ada yg siap paksa kita lg bg derma.kalau x bg dia wat keras x nak bganjak dr meja kita

    ReplyDelete
  21. kalau betul cikgu die dtg amek, sungguh xpatut cikgu die wat mcm tu kat anak murid.. sepatutnye cikgu dan sekolah yg kena cari dana mcm nie...

    ReplyDelete
  22. ini semua konspirasi terancang!

    ReplyDelete
  23. mungkin dia rasa arjuna perli dia kot...

    p/s dah lama dah hal seumpama ni berlaku. bukan takde aduan kat paper pun.

    ReplyDelete
  24. Ishhh...bahya nya lah...pompuan buat kerja mcm tu...( kalau leh di nama kerja ...)

    ReplyDelete
  25. err..m3h..slalu bg derma kalo nampak bdk mcm tu..hubby x bg,tp m3h derma jgk..x kisah la dia menipu ke betul2 ke kan..m3h derma ikhlas..kesian tgk diorg..

    ReplyDelete
  26. kesian pun ada..

    bg mcm mengalakkan pulak..

    ReplyDelete
  27. TEROK SUNGGUH LA .. ISH .. RAMAI LA YG KUTIP DERMA SKNG NI .. XYAH KIJE PENAT2 .. UNTUNGGG LA

    ReplyDelete
  28. Aik kedah mari jugak.setakat ni kalau xsilap cikgu yg minta derma mcm ni byk yg dtg dari kedah.....hurmmmm

    ReplyDelete
  29. Kesian kanak2 ni, dipergunakan utk kepentingan orang lain. Apalah nasib masa depan mereka? Betul juga...Nak repot dimana? Pada sapa ye?

    p/s: terima kasih sudi singgah dan menjadi sahabat Relaks Minda. Amat2 saya hargai...Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita nk report pun tak tau pada sapakan BM....
      Sama sama BM....apa salahnya menyokong sesama kita...salam perkenalan jugak!

      Delete
  30. assalamualaikum ... kekadang tu terfikir gak , betul ker sekolah tu perlukan dana utk keperluan pendidikan atau sekadar pihak tertentu nak amik kesempatan cam yg pernah kuar kat berita tv , pengetua sekolah tu yg kaut duit pe ...

    ReplyDelete
  31. Haish malu nama negeri kami.. Tu la kan.. Sapa dalang dia.. Kadang2 kesian jgk sbab anak ytim katanya.. Maybe ckgu dia warning kot jngn ambik selain dr duit.. Wallahualam..

    ReplyDelete
  32. rsya mcm sindiket jugak kan okje..mereka letak budak2 sana sini mintak derma..yg dapatlah dalang tuhlah...

    ReplyDelete
  33. dia xnk air laa... dia nak duit... hihi

    ReplyDelete
  34. hm , ade yang cakap ngan CP jangan derma kalaw orang mintak macam tuh ...

    ReplyDelete
  35. mmmg eksyen la. dia nak duit jea tu kan.kalau btol2 pengemis dia akan ambik org bagi makanan or minuman.

    tp sian org yg gunakan budak2 ni

    ReplyDelete
  36. sabar jelah kan kak. kesian sbb kecik2 lagi dah digunakan dgn cara cmtu

    ReplyDelete
  37. klu die bgth ade org dtg amik tu confirm sindiket lah tu!
    hish..makin berleluasa masalh ni... kepada siapakah perkara ini patut di adukan? polis? pejabat kebajikan? ntahla....bingung bile pikir psl ni kan....

    senang2 je diorang amik kesempatan kat orang ramai kan....

    ReplyDelete