Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 16 May 2013

TAK MO kalah!....

Kalau dah persekitarannya 'ITU', memang benda tulah yang ditulis oleh tuan empunya blog! Sabau aje le....hehe!....

Pagi ni OKje belikan Nasi Kerabu untuk MIL dan Nasi Lemak untuk Angry Bird. OKje? Makan roti yang masih berbaki lagi tu .... dengan gulai daging ( beli ! ) .......  kat Gerai Kelantan.
Hei ! Pening tau hari-hari nak fikir masak bekfes apa, pas tu nak masak untuk tengahari pulak...... Dah tak de nak selindung-selindung lagi dah .......'kalau malas masak, beli!....... Selera ke tak selera, belakang cerita, janji ada makanan kat atas meja tu hehe!......( ganas punya menantu ni! )....

So, bila sampai rumah tu, dah hidang semua , OKje dan MIL pun makan sesama le...... FIL puasa!

MIL     :     Gulai Daging tu untuk makan dengan Nasi Kerabu ni ke?

OKje   :      Taklah, sesaja beli untuk cicah apa-apa, ingat abah tak puasa, boleh cicah ngan Chapati!....... tapi kalau nak buh sekali dengan Nasi Kerabu pun boleh jugak!

MIL     :       Dah rasa dah....... tak sedaplah....
OKje   :       Ye ke?  ( Sambil buh dalam pinggan nak cicah ngan roti!..... ) Eh..... sedaplah mak, saya
                    suka!....

Diam........ masing-masing melayan perasaan.......hehe...

Hoho...... apakah maknanya semua tu! Menantu TAK MO kalah! haha...... Dah memang sedap, takkan nak kata tak sedap? hehe......    

Emm..... rindulah saat berbekfes lebihan lauk semalam, makan depan TV huhu.....

41 comments:

  1. Heehehe..ayat yg last yg tulus tuh..hehehe..sabarlah okje mungkin taklah permanent akan berhadapan ngan situasi begitu..kalau permanent mmg panas kerusi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak permanent...... tapi takut selalu pulak! huhu

      Delete
  2. tinggi takat kesabaran sis nie,.. duduk dgn mertua mmg kena pasang iman yg kukuh n tembok kesabaran yang berganda,..risau juga takut melukakan hati MIL kan..dosa pulak..hhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Izan....nak buek camno....Tak de pilihan!

      Delete
  3. ermm..pengalaman duduk dgn mertua lpas kawen 2 hari je..lepas tu dok sewa umah..tp skrg umah dgn sgt dgn mertua..tp x juga selalu jumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar dekat Lin, walaupun sebelah rumah pun tak pe, tapi jangan sebumbung! itu pendapat OKjelah...

      Delete
  4. btul le kata org2 lama, dok pd satu2 tmpat @ bertndang umah sedara mara, jgn lebih dr 3 hari, itulah yg kami amalkn apabila tiba masa balik kg samada raya @ sbgnya.. masuk hari k 4, trus balik semula ke destinasi.

    hurmmm.. kalu MIL tak cerewet OKje, hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju....okje pun tak suka duk rumah mak lama-lama even rumah mak sendiri....

      Delete
  5. cobaannnn.. hehehe
    Follow saja lah :p

    ReplyDelete
  6. eh eh takkan okje tak paham2...ke buat buat tak paham maksud MIL tu hihi.....tu tandanya dia nak rasa gulai daging yg okje buat ler tuuuu heehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat buat tak faham sebab kalau buat belum tentu sedap cenggitu hehe! Lagi hancur ada!

      Delete
  7. Salam hainom,
    Aby seko kawinan sampek saiki, brekfes tuku wae. Arek nunggu wong ngumah ngawey emboh kapan meneh. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ora iyo iyo males jugak tau ngawey brekfes..... Amben dino masak wayei.....

      Delete
  8. adoiii kak tak faham laaaa baca entry neh. adoyaiii huhuhu dah lama tak berblogging sampai tak faham apa yang jadi pada dunia blog uhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah....... Baca dari A dulu beb!..... Hehe

      Delete
  9. amboi dugaan tu. bertabahlah.

    ReplyDelete
  10. selera orang ni lain2 kak...huhuh

    ReplyDelete
  11. deqla pun rasa gulai daging tu sedap...hihi.. back up akk ni..hihihi...mcm la dah rasa betul.. hurm.. ssh kan kalo situasi mcm ni...haihh.. sAbar je la kak.. akk kan ok je.. x pun buat2 ok je la eh.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang okje Deqla.... tu yg jujur tu cakap sedap...hehe..dah memang sedap!

      Delete
  12. hehe..akak..akak.. nak tergelak juga baca nya..tak pelah, banyak kan sabar je melayan karenah MIL..:)

    ReplyDelete
  13. hurmm..susah kan nak layan tetamu ni. citarasa berbeza. apa apa pun sabor je lah...

    ReplyDelete
  14. err..sabo je la..lme ke mil&fil duk umah akk ok je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de perasaan pun....hehe.....Sabtu ni balik katanya......

      Delete
  15. Duugaaaaaaaaaaaaaaan.... hehehe... ajak PIL tengok cite P Ramlee ye...

    ReplyDelete
  16. klu hainom kata gulai daging tu tuk nasi kerabu , MIL kata sedap . rajuk org tua . yg ptg jgn panjangkan . wat tak tau jer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..... Tak terasa apa pun MN.......lagi pun beli..... Buat tak tau je....

      Delete
  17. Lama ke mil n pil akan dok umah ok je tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabtu ni gi rumah anak lain pulak kot

      Delete
  18. dua2 mkan benda yang sama, tp tekak asing2., selera pun tak kan sama., masing ada cara pnilaian sendri., hehehe :D

    hmmm lama tak dtng sini., dulu merah skang da ijau eik... hahaha

    ReplyDelete
  19. hahahah tergelak sendiri bila habis baca entri ni... nakal tau okje ni!

    ReplyDelete
  20. sabar ek sabar... kita kan jenis yang sabar...

    ReplyDelete
  21. hahaha...sabo2 ye laling! PC faham ape yg OKje rase mase tu...
    tp ayat last tu rase mcm pedas skit...kihkihkih;p
    telus gitu ye;p

    ReplyDelete
  22. hihihi tatau nk cakap ape Okje. terkelu huuuu

    ReplyDelete