TRAGEDI Pavlova
Salam 21 Ramadhan.......
Semalam OKje cakap yang TLBD ada request PAVLOVA kan.........
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le omak dia menerai buat benda yang tak pernah dibuatnya seumur hidup petang semalam.........
Dan hasilnya........
Siap bereksperimen lagi....... nak confirmkan betul betul meringue tu dah BERTANDUK ...hehe......
Bila buat 'Ulang Tayang' memanjang ........ banyaklah jadinya telur kuning...... Nampak gayanya MENYEMPERIT le teman sat lagi ni.....hehe...
Semalam OKje cakap yang TLBD ada request PAVLOVA kan.........
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le omak dia menerai buat benda yang tak pernah dibuatnya seumur hidup petang semalam.........
Dan hasilnya........
Tak habis habis dengan spek besar tanpa cermin......huhu..... |
Kira menjadilah ni kan Bijen....... walaupun buruk 'ghupenya' hehe......... Bolehlah...... bagi menunaikan hajat Bezday Gurl!
Sebenarnya ....... ada cerita di sebalik semua foto yang kelihatannya sempurna tu........ huhu...... sedih mak tau!...... Betullah kata orangkan, 'pengalaman tu adalah guru yang terbaik'. Kalau kita tak mencuba kita tak akan tau!......
Tang resepi, OKje ikut je resepi Bijen..... disamping google jugak blog lain tengok experience diaorang. Tapi biasalahkan OKje ni....... bukan jenis yang 'tekun', kalau boleh nak cepat siap je ...... Tu yang timbul TRAGEDI PAVLOVA tu hehe.....
Siap bereksperimen lagi....... nak confirmkan betul betul meringue tu dah BERTANDUK ...hehe......
Lupa nak beli parchment paper so pakai kertas A4 je... |
Nak gelakkan OKjelah tu..... hahaha........ Inilah hasil first bake...... sob sob........sedih tau!
Itu pun dah OKje tarah bahagian atas yang hangus dan legam tu hehe...... tu yang sopak jadinya ......
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le OKje buat sekali lagi.....
Bila dah jadi ghupe gitu PAVLOVAnya, WAJIBlah buat 'post mortem'kan hehe .....
~ JANGAN panaskan oven terlalu lama sebelum membakar, boleh legam jadinya......
~ JANGAN putarkan whipping cream terlalu lama. rupanya boleh berketul-ketul, tak smooth ( baru tau! )
Diaorang kata pakai brand 'RICH', just nice dan tak berair....
( Tapi, nak lagi senang pakai je yang dah siap tu..... cuma cetttttt....picit je ! hehe....)
~ Kalau nak kurangkan manis, rasanya pakai 1/2 cawan gula pun OK kot....... Tapi kena tanya pakar dulu,
takut ada effect kat meringue tu pulak!
Harap-harap puas hatilah kepada mereka yang bertanya dan tak sabar nak tengok hasil PAVLOVA OKje hehe......
cayalah omak sorang ni, tahniah3x...
ReplyDeleteoh ya.. whipping cream tu cuba beli jenis yang non dairy, barulah ia tak berketul2..
oven tu perlu dipanaskan (lamapun tak apa) sblm bakar tp kena pastikan suhunya tepat, terlebih suhu itulah jadinya.. kalu idokpun terlebih masa..
pandangan UA jerlah berdasarkan pengalaman..
Yeh.... hehe...maklum le jarang baking membaking ni hehe....
DeleteTQ UA ....pertama kali tu pukul whipping cream hehe mak mana tau!!
Mungkin jugaklah suhu tu terlebih sebab awal-awal lagi dah bau hangus haha!
heeee ok lah tu OKje.. lepas ni buat lagi sure menjadi & sedapppppppp :p
ReplyDeletemmg nak gelakkan OKje bila tengok yang rentung tu hehehhee.. betul lah kann org kata kalau tak cuba tak tahu.. tak gittew?? hehhe
Btw gud job OKje ;)
Tahniah okje..yang second time tuh nampak dah macam pakar dah tuh..hehehe..yg pertama tak semestinya perfect..yg penting rajin mencubanya..
ReplyDeletemesti seronok btul kan budak spek tanpa cermin tuh dapat pavlova lg best tuh..:)
salam ramadhan # 21 ok je..
ReplyDeletewaa..hebat lah ok je ni..terer wat pavlova..m3h lum pernah buat lg..pasal ovennye xde..ehe
done klik ikea..
nampak cantik jer..menjadi la tu..terliur plak tengok..
ReplyDeletegood job kak..:)
ReplyDeleteutk cubaan yg pertama, ni dah kira bagus la kak.. deqla bagi markah A+.. ok tak? haha.. seronok la minah spek tu kan dpt pavlova idaman... ;p
ReplyDeleteNampak sedap yang menjadi tu. Hehehe
ReplyDeleteEwahhh!! berjaya juga akhirnya. Tahniah dari kanda. Cantik dan perfect walau memula tu jadi pengajaran. Kanda tak pernah pun buat pavlova ni.
ReplyDeleteAdik tu merenung tak sabar nak memotonglah tu. Mesti iftar semalam berbuka aje ngap yg ini dulu. Auntie dah tahu sangat adik kan macam anak auntie juga. Happy birthday sekali lagi dari auntie:)
Juri terbaik adalah yang memakannya...Apa komen mereka?
ReplyDeletewah..tercapai hasrat nak makan pavlova..emaknya pun tak pasal-pasal pandai wat pavlova hehehe
ReplyDeletebetul tu.. kalau dah tak jadi.. kena la buat sampai jadi kan..
ReplyDeleteok la tu... mia lagilah tak pandai nak buat...
ReplyDeleteGigihnya... Tahniah sebab anda memang ibu yg sangat baik.
ReplyDeleteok lah tu kak jd gk lah walaupun cubaan pertama tak menjadi sgt... dana lg tak penah sekali pun mencuba... hehehe tkt tak jd
ReplyDeletebestnye OKje pandai buat pavlova...nyummms
ReplyDeletetahniah berjaya realisasikan impian anak
ReplyDeleteitu yg terbaik hasol tangan sendiri
mesti TLBD ingat sampai bila bila
terbaik dah ni okje !
ReplyDeletesyabas Okje.. dapat juga bezday gurl makan pavlova hasil tangan Okje :)
ReplyDeleteKalau kena gaya, tak susah pun nak buat pavlova, kan? Standard la tu kali pertama tak terus jadi... yg pasti yg kedua tu nampak menjadi :)
Rasanya rentung tu sbb suhu oven terlalu tinggi... sbb tu saya gigih tunggu lama-lama dengan suhu rendah asalkan meringue masak dengan baik...
Betul tu Bijen senang je nak buatnya...
DeleteTulah...rasanya tinggi sangat kot suhu dia!
Tahniah Okje..dah menjadi tu....akak tak pernah buat pavlova....
ReplyDeleteok la tuh kak....asalkan de rupa pavlova
ReplyDeletemenjadi la jugak..
ReplyDeletekalau kita yg buat , tak tahu la apa ke ghupe nya nnt tau kek tuu...
Sedap nengoknyaa pavlova tuh.. kira dah menjadi gak.tuh.. :)
ReplyDeleteada gak gunanya kuning telur tuh kan ...
ReplyDeletejanji....bt sendiri..pua hatikan..
ReplyDeleteTAHNIAH KAK . MENJADI :)
ReplyDeleteterbaik la kak okje! :D
ReplyDeletewah! untung adik dapat jugak merasa kek buatan bonda tersayg..hehe..
ReplyDeleterajin akak buat.. takpelah lama2 nti msti kek nya lebih sempurna..:)
Bukan rajin Atie...lebih kepada nak mencuba dan terpaksa sebab dah janji ngan TLBD hehe
Deletekek yg first tu terliur la plk.. buah strawberry lgi.. sedap2
ReplyDeleteRajin nye... sedap nmpak. saya selalu beli jer. tak reti nk buat. hikhikhik
ReplyDeletekalau saya, gerenti failed. okjer kira dah medium grade nih...
ReplyDeletewahhhh...mesti sedap ni ain dah la hantu kek huhu..nak jugok !
ReplyDeleteoohh gitu la rupa pavlova tu yer ..
ReplyDeletetk pernah tu apa pavlova tu ..
mesti sedap tu
Ye...gitulah ghupenya Aby....
DeleteEmmm... bolehlah...personally OKje tak delah suka sangat...biasa biasa je.. bolehlah...
Memang buat sendiri jugak puas hati kan... tambah lak kalau untuk anak2
ReplyDeletekalau dah macam ni caranya..beli yg dah siap lagi senang...terus ngappp...
ReplyDeleteNak senang mmg cam tu WA hehe... tapi buat dia tak susah mana pun sebenarnya
Deletenampak ok tu ... okje dah berjaya bila buat kali kedua....seronokla TLBD dapat makan paplova air tangan mamanya sendiiri.
ReplyDeletetakpenye tu kak..lepas ni buat confem lagi baik dari 1st time buat..apa2pun nampak macam sedap je..hehehe..leleh pulak air liur nengok...hehehe..
ReplyDeleterajinnya...nampak sedap jer..
ReplyDeletex pernah lagi makan pavlova ni. buat pun x pernah. bese la tu kalau fes time. lama lama sok ok la.
ReplyDeletebiskut london almond tu senang je buatnya. nak resepi ke. sy mmg guna resepi ni je tiap2 tahun. mudah dan simple.
kalau nak resepi cakaplah ye.
sy lagi la, skali buat terus tak jd tp terus givup huuu isk2 ;p
ReplyDeleteSamalah Xila ...kekadang OKje pun gitu gak cepat give up hehe
Deleteada jugak bentuk pavlova..ok la tu..nnti ade yg nk oder plak..
ReplyDeleteHeheh tak de sapa yg teringin nak order Zaniff kalau rentung cenggitu hehe
DeleteTahniah,okje!takpe. ..kita semua blajsr dr pengalaman.
ReplyDeleteWahhh tekun, tahniah Okje. Semangat tu yang penting, jadi tak jadi belakang kira. At least dah boleh buat post mortem ni, kra ok la tu.
ReplyDeleteHappy belated birthday TLBD, may Allah bless u.
TQ auntie..... hehe bagi pihak...
Deletekalau saya yg buat..kompem langsung tak menjadi OKje...hehe
ReplyDeleteBelum cuba belum tau MR...cubalah!
DeleteTahniah okje coz dah berjaya dalam misi pavlova...bukan senag nak buat tu..Che'ta aje tak jadi..so kira okje ni level chef Adu lah....
ReplyDeleteHaha....gempak punya komenlah Raudzah ni hehe...
DeleteOhhh ye ke Che Ta tak jadi? hehe Pergh! dahsyat mak kalau cam ni!hehe
pavlova kira makan. tp klu nak buat dan makan x sanggup. sebab marigue tue kan bau telur kuat. huuuu
ReplyDeleteTak bau pun Kiera...cuba buat...
Deletebaguslah akak ni.. rajin mencuba.. tengok hasilnya.. menjadi :)
ReplyDeleteSebenarnya tak susah mana pun RR
Deletewahhhhhh....tak nak menghampakan besday girl...akhir nye menjadi jugak...
ReplyDeletewah! dah berjaya buat pavlova ye OKje...ni I jeles kat U ni laling...dari dulu I nak buat tau pavlova ni tapi asyik beli je....tak pernah jadi lagi nak buat....keinginan nak buat tu ade tp tak tahu lah bile terjadinya pavlova ni....bhn2 pun dah beli aritu...whipping cream yg beli hari tu utk buat pavlova pun dah expired dah kot dlm peti tu...huhuhu....tlg bagi semangat kat kucing samo ni skit OKje...jadi malas masuk dapur sejak dua menjak ni...;(
ReplyDeleteMengandung kot hehe.... anak lelaki....tu yg jadi malas tu...Tapi okje, walaupun tak mengandung hanya perut je mcm mengandung tapi tetap malas gak ...acane tu KS?hehe
Delete