Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 1 August 2013

Biskut RAYA lagi....

Salam 23 Ramadhan......

Jangan boring pulak tau......sebab entri OKje 3 hari ni, berturut-turut pasal biskut RAYA........ Nak RAYA katakan hehe...... ( Kata je tak de mood nak BERAYA tapi dia pulak yang lebih huhu...... )

Teringat masa kerja dulu, bab-bab biskut RAYA ni, Arjuna memang tak pernah ambik tau langsung! Semuanya di bawah Batu Jemala Patik! ......

'Suka hati tekau le....... tekau nak bagi kat emak tekau ke, nak bagi kat emak dia ke, tak bagi ke ..... tekau nak buat ke, nak beli ke,   ikut suka hati tekau le'......duit tekaukan hehe.....'

Tapi masa OKje kerja dulu, memang ORDER aje le, tak pandang buat-buat sendiri ni ..... Sebab utamanya MALAS le .... haha.....  

Tapi, sejak OKje dah jadi pengganggur ni, 'diakau' le terpaksa keluarkan budget untuk biskut RAYA....hehe......  Bini dia apa lagi, rebutlah peluang yang ada, main masuk je dalam bakul, bahan biskut RAYA yang rasa-rasa 'macam nak guna' selagi boleh hehe........... termasuk le Almond nib ni....


Masa mengambik tak mengingat....... hehe.... buatnya tak tentu lagi......

Semalam, paksakan jugak diri buat CHOCOLATE CHIP NESTUM. Biskut faveret anak-anak......memang tiap-tiap tahun buat! Kalau Sudden Attack, sebalang dia boleh habiskan sekali hadap.....


Hoho...... Umialya nak gelakkan OKjelah tu, sebab bakar tak sekata..... Beb, yang hangus sikit-sikitlah tulah yang sedap tau! huhu.....

Macam SEMPERIT jugak, satu adunan cuma dapat 2 balang je....... Tu baru lepas untuk dua dua mummy I jer....huhu....  Nampaknya kena rajinkan diri lagi untuk buat rumah punya pulak! Kali ni nak try buh Almond nib pulak..... mesti SEDAP kan!..... Lemak-lemak gitu!



43 comments:

  1. Sedapnya....bestlah ada masa buat biskut raya. Nie nak buat pun xde masa uhuhuhu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum
    Salam ramadhan ke 23
    singgah sini pagi ni :)

    ReplyDelete
  3. Wah ada kuih favorite kat sini..."walaupun rupamu tidak menawan, tapi rasamu cukup menawan" pantun untuk kueh okje..jgn marah k..he..he

    ReplyDelete
  4. saya oder 3 jenis biskut,lagi 2 jenis nak buat sdiri juga sabtu ni.chocolate chips nestum tu mesti sedap

    ReplyDelete
  5. alorrrrrrrrrrrrrrr UA komen kow2 bukannya apa, JELES tau sebab hingga saat ini masih belum ada mood nak berbaking, sejenis kuihpun belum ada kat umah.. :(

    sedap jer tengok biskut tu, kasilah resepi, hari2 entri tang biskut rayapn xper, mana tau menaikkan semangat UA, yalah jeles tang ini bagus tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...saje je, janganlah pulak terasa.....OKje tak kisah pun sebenarnya...saja nak menyedapkan entri jew...hehe
      Rasanya dua tu aje le biskut yg akan di buat tahun ni hehe

      Delete
    2. naper 2 jenis jer..

      http://mimialya1.blogspot.com/2013/07/spam-lagi.html

      ishhhh mana boleh UA nak 'banned' komen teman sehati sejiwa, yang itu entri pagi semalam, OKje mana ada lawat kawasan, maklum le sibuk ngan biskut raya, last sekali malam sebelum itu..

      kita tunggu gak munculnya komen OKje tapi tak muncul tiba sampai le pagi ini..

      Delete
  6. salam ramadhan # 23 ok je
    wah biskut raya lg..lagi bagus buat sendiri dari beli kan..
    ok je nanti bg details ye..yg bagi dulu m3h dah terdelete la.

    ReplyDelete
  7. assalam okje..acik beli almond nib tu..500gm 32.90..dasyat betul mahalnya kat tempat acik kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke AE...Ingat dah mahal dah yang OKje beli tu rupanya ada yg lagi mahal! belilah kat Kajang!

      Delete
  8. waduh..
    rajin betuil nie..
    agak2 braper jenis ler nnti aka buat sampi raya tu..

    ReplyDelete
  9. okje..best pulak ummi tengok projek membuat biskut okje ni, dari semperit ke choc chip pulak, semua nampak sedap, ummi rasanya beli je tahun ni.

    ReplyDelete
  10. Sedapnya tengok cookies tuuuuuuuu

    ReplyDelete
  11. Aina dah siap Alomd London 8 balang...ambik ko...hahahaaa...

    ReplyDelete
  12. dah lama tak buat biskut...main order je skang ni

    ReplyDelete
  13. duduk umah mentua x rajin nak buat biskut. buat apa yg suami mintak je. segan nak guna oven mentua huuuu

    ReplyDelete
  14. alaa kak.. akak jugak ckp.. jgn tgk pd rupa, tp pd rasanya kan?kan? x kesah la kalo x sekata tu.. janji sodap... bg alamat umah.. nk beraya nnti.. hahaha..

    ReplyDelete
  15. Rajin leww tu buat biskut... nampak sedap tu Kak...klu bagi kt saya sepetang dah habis..haha

    ReplyDelete
  16. nak resepi... macam sedap je.. nak wat gak.. kena wat utk mil ngan mak skali ni.. hohohoo..

    ReplyDelete
  17. rajin nyer lah okje buat kuih raya...

    ReplyDelete
  18. saya tak start buat biskut raya lagi..huaaaa

    ReplyDelete
  19. buat sendiri kuih raya memang best. puas hati kan :)

    ReplyDelete
  20. Wahhhh..dh byk kuih raya awak yee..puas sendiri mmg seronokkan bila menjadi tu lagi laa berganda2 seronoknye tu kannn

    ReplyDelete
  21. Kanda dan surrenderlah tahun ini macam akan terhidang biskut tunjuk-tunjuk ajelah kat rumah kanda kali ini. Tak tahulah kenapa macam mood tak ada aje...

    ReplyDelete
  22. Rajinnya okje buat biskut....tahun ni aku macam kak zakielah, hidang biskut tunjuk....hehe

    ReplyDelete
  23. wahhhhhhhhhhhhhhh......cik pulak suka menghanguskan biskut2.tak ira lah sedpat ke tak sedap ke...punca utama,cik tak reti nak tengok masak ke tak masak...jadi hanguskan jea lah...hahahhaha

    ReplyDelete
  24. lau wat kuih raya sendiri, feel raya tu lg lebih laa kak... hihi

    ReplyDelete
  25. nak resepi. nampak cam sedap je..

    ReplyDelete
  26. hehe..anne ada jual biskut, mehla beli kawan2 :)
    http://rai-raihannah.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Biskut raya okje nampak hebat..apakata kalau tahun depan dipikir2 tuk buat bisnis lak..mesti laju nyer orderan..:)

    ReplyDelete
  28. Saya pun rajin gak tau....rajin beli, rajin tgk entry orang buat sekut dan rajin komen.... Haha... Buat sekut sendiri je tak rajin.. Usah nak dpaat warna bakar yang tak sekata, oven pun tak berasap da....

    Nak kena amik aura okje nampaknya ni... Hari hari baca entry, kagumnya memang.... Buatnya ? Haha

    ReplyDelete
  29. mesti sedap tu ..
    mintak sebalang boleh!
    he..he...

    ReplyDelete
  30. rajin akak, dana konon2 thn ni nk bt cookies jugak tp tak tau jd ke idak... jgn kang di tengok je bahan2 nyer udah

    ReplyDelete
  31. hah ! jgn takut hangus . mmg ada org suka mkn biskut yg hitam sikit tapaknya tuh ... plg tdk boleh mkn sendiri ... heheheeee

    ReplyDelete
  32. Tak der resipi ker? Rajinnya buat kuih.

    ReplyDelete
  33. PC mase zaman sblm bergelar penjawat awam ni mmg suke buat kueh raya...tp skg ni mimpi je lah nak buat semua ni sbb takde masa nak buat...haha..jawabye tempah dan beli kat kedai je lah...bab rasa memang lagi sedap yg buat sendiri la kan...murah pun murah klu buat sendiri ni...

    ReplyDelete
  34. Kitorang satu family besok baru nak buat biskut raya kak. Macam biasa mama akan buat cornflakes, almond london dengan biskut arab,.

    ReplyDelete
  35. mia.. kuih tunjuk je... hainom..

    ReplyDelete