Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 24 December 2013

IC, 24 jam di JPN, Putrajaya

Salam Selasa.....

Sat lagi nak pergi ambik IC Sudden Attack........  Buat IC hari tu kat Putrajaya, ingatkan boleh dapat hari tu jugak, rupanya 24 jam! So, hari Sabtulah jadinya..... sebab masa buat hari tu kan, hari Jumaat. Ingat nak ambik IC semalam, si Sudden Attack pulak malas ( bukan main lagikan anak zaman sekarang ni, bukan dia yang kena drive pun, malas ). Sudahnya ambik hari ni le, esok dah cuti Krismaskan..... Dah ada IC, boleh le booking Ujian Undang Undang pulak!

First time OKje drive sendiri sampai ke Jabatan Pendaftaran Negara, Putrajaya ni tau......tanpa GPS bagai..... bangga sekejap hehe.... Selalu pergi Alamanda, itu pun dengan Papa Zir!
Banyak tempat parking kosong....... jangan risau, senang je nak parking hehe....
 
Aras 2, bangunan JPN
Buat IC kat Putrajaya ni cepat jer rupanya...... Sebab banyak kaunter! Tengoklah sampai 15 kaunter, mau tak cepat!






Ambik nombor, bayar RM10 henggit, bergambar, dah boleh balik...... tu kalau CHIP rosak le.... kes lain tak tau pulak.....lebih kurang sama je kot! Tahun depan, umur masuk 18 tahun pun kena buat lagi tau! Jangan lupa pulak OKje oiii...

Solat Jumaat, hantar SA kat masjid Bangi, sambil tu Mama Zir cuci mata tengok tudung kat Warta Bangi ..... betapa nikmatnya hidupppp.....hoho...

56 comments:

  1. Wah..syabas..berjaya sampai ke putrajaya sendiri. Saya selalu fikir jalan kat situ susah nak masuk n keluar.. kalau terpaksa pergi agknya kena drive pelan2...

    Alhamdulillah semua urusan dah selesai.. yeke Okje cuci mata je tgk tudung tu? Ke dh siap bungkus beberapa helai?

    Rasanya yg xda kes mmg leh siap 24j..yg kes jari rosak je dlm 2 minggu hingga sebulan siap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke AN tak boleh siap 24 jam, tak tau pulak....
      Betul.....tak beli apa....nak beli je teringat tudung yg berkepul kepul kat rumah tu haha .....

      Delete
  2. bestnyer dapat drive sendiri...
    tahniah beb...tanpa gps tuu..hihihi..ala sll pergi kan...haip.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...mmg selalu gi Alamanda tu ... tp tak selalu gi JPN....

      Delete
  3. Sekarang dengar cerita semua wajib buat IC baru... betul ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke TT......ada dengar gak tu.....all in termasuk ATM pun boleh guna kan....tu yg kena tukar baru tu agaknya....

      Delete
  4. kira dah terer lah ni kak drive sendiri...hehe..boleh lah naik belon sndri plak lepas ni smpai ke Sabah..boleh kak?? hahaha
    dah pernah smpai JPN Putrajaya ni masa tahun 2008 kot..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi Atie kena tunggulah yeh kat sana hehe....

      Delete
  5. bestnya jadi mama zie, I wish I can be like you Bedah!! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tang mana Jah? Tang penganggur tu yeh....

      Delete
  6. Syabas! sampai juga walaupun tanpa GPS...

    ReplyDelete
  7. Dah boleh dapat dlm 24 jam yer okje..tapi leceh jugak kan nak kena dtg balik esoknya..kalau blh amek on the same day kang lg bezzz...
    UA nie dah bertahun2 tak drive sejak dok sini, laki kang jd supir ..heheh..tak tahulah balik m'sia blh merempit lagi ker tak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu UA.....ingatkan dpt hari yg sama...hehe...leceh le jugak....
      Dah kaki rempit sure tak hilang skill tu haha...

      Delete
  8. OKje, kalau dah terlebih umur, 18 tahun x 18 tahun gitu...kena buat IC baru juga ke? MD nya IC macam lama aje, macam tak meriah aje tengok gambar IC tu....boleh tak nak ambil IC baru sebab nak gambar IC yang vogue sikit? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...harap maaf.....ini bukan kaunter pertanyaan ....weyh kalau komen sebelum okje sampai JPN....boleh gak tolong tanya.... tolong kengkawan katanya

      Delete
  9. kt sini kena tunggu sebulan baru dapat

    wowwwwww terernya OKje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lambat yek....camne anak bujang awak tu nk ambik lesen?

      Delete
    2. sulung masih guna ic lama, blum tukar lg.. minggu lepas kami buatkan ic ntuk adiknya..

      Delete
  10. ish2 akak ni bkn nk ckp mai sini... dkt sgt dah ngan opis deqla.. buat ic sini mmg cpt kak.. deqla pun baru jer tukar hari tu..dari opis jln kaki jer p sana..sama la deqla byr RM10 gak.. kalo hilang RM100 kot.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. La.....tak teringat....kalau tak boleh kita dating tadikan Deqla....deqla bangunan mana yeh?

      Delete
    2. deqla kat bahagian pinjaman perumahan... kat seberang jln tu jer kak... huhuhu... len kali dtg roger2 tau... :)

      Delete
  11. sekarang buat ic mmg cepat, kt Jabatan pendaftaran kelantan pun sekitar 3 jam jer..Tapi mungkin kat putrajaya tu ramai org jadi ambik masa 24 jam dan lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 jam aje Shameel....sangat efektif tu

      Delete
  12. wow!!dpt drive sndri,,kembang kempis hidung..hihi...kira ok lah kalau sekali 15 kaunter d buka, biar cepat sedikit urusan tu kan?

    ReplyDelete
  13. owh.. 24jam.. kata dua jam je... bila ntah nak tukar IC ni... dh msuk zmn mak dara ni...

    ReplyDelete
  14. Dulupun buat kat sini servis baguih...
    Ooit takkam cuci matajer kot

    ReplyDelete
  15. Yg muda dah buat IC baru, kanda yg dah tua ni tak buat-buat lagi. Entah bilalah nak buat tak tahu..

    ReplyDelete
  16. sy x buat lagi IC baru yg ada ghost picture tu...huhu...xrajin ler..mungkin ari jumaat ni leh p amik kesempatan kejap sebab fikir org mesti x ramai balik cuti krismas...hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a mmg ada ghost picture lah Neesa...hehe

      Delete
  17. puan okje, i/c saya dah buruk.. ade kuning2 sikit.. bahhahahha.. tapi chip elok lagi. malas nak tukar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah le berpuan Gee ....panggil je Okje....
      kalau masih elok chip dia bela jelah dulu Gee....hehe

      Delete
  18. tahniah tu wat OKje sampai JPN putra jaya drive sendiri ye..kalau aq kompom kalut hehe,ic nak tukar terasa malasnya ermm :)

    ReplyDelete
  19. Senag..kn sekjap je siap...urusan student2 pun senag nk dibereskn..pjbt pendaftaran jumpa...alamanda plk tk jumpa...hehe..

    ReplyDelete
  20. syoknyer kak... banyak kaunter cpt lah skit kan... kadang ada tempat tuh kaunter 10 tp 5 je yg bukak mmg haru....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a.....kalau gitu mmg haru Dana. ..

      Delete
  21. kaunter banya semua bukak mmg cepat la..ada sesetengah tempat kaunter je byk,yg bukaknya berapa kerat je..

    cuci mata dh nikmat,klu dpt menjala tudung lagi nikmat..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapikan PK.....kadang tu boring jugak kalau tak dapat menjala....baik tak yah cuci mata...hoho

      Delete
  22. Aina gi buat IC anak lepas tu dua tiga hari baru sedar IC sendiri dah hilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....dua tiga kali kerja yeh JA...

      Delete
  23. beso nyeee......laju je kan..kalau tempat cik ne lembab sangat...office die kecik je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Sabah pandai jaga IC gamaknya Cik...

      Delete
  24. wah bestnya okje..hihi cuci mata je ke?

    ReplyDelete
  25. Wah...dah pandai bergerak sendiri. Lepas ni bolehlah jalan jauh sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg risau je papa Zir tu hehe...bini dia dah panjang langkah!

      Delete
  26. ronda - ronda bagai , haruslah best !

    ReplyDelete
  27. Memang cepat buat ic di putrajaya tu.. cuma kena rajin drive jauh ke sana..

    ReplyDelete
  28. syabas Okje dapat drive tanpa GPS ke putrajaya ;P
    Amboi, sempat lagi shopping… bila dah namanya pompuan, kan? hihihi

    ReplyDelete
  29. Ok lah buat ic kejap jek Okje.......aku buat dulu dari pagi membawa ke tengahari...huhu

    ReplyDelete
  30. saya dh buat ic baru last year. sbb hilang. kena la denda. hukhuk
    ratus jugak la kena

    ReplyDelete
  31. Say tak buatpun lg ic baru...lesen baru yg buat kat jpj sy dh dpt,sebelum ni renew kat pej pos je,rupa2nya ada lesen versi baru plak.....

    Okje tak payah guna GPS tau...sebab GunaPunSesat.....hehehe.....

    ReplyDelete
  32. skit lagi ada driverlaha akak..hihik

    ReplyDelete