Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 6 January 2014

Bon Voyage PAU GORENG

Salam Isnin ......

Macamana cuti hujung minggu kome semua? Best? Boring? Biasa biasa aje atau OK lah...... ???
Mana satu agaknya ?
OKje?
Surelah OK jerrrr ......hehe.....  hantar SA ambik ujian Undang-Undang, pergi Pasar Tani cari lauk basah, petang pulak pergi Midvalley, hantar Tab Papa Zir, bateri macam kong jer, sekejap bateri dah habis walaupun baru charge! Nasib masih dalam warranty lagi!.....

Oh..... nak share ni, SA lulus dalam ujian Undang-Undang hari Sabtu hari tu dengan markah 47/50, alhamdulilah! Lepas ni ada ujian AMALI pulak. Lepas tu baru start belajar kereta. Macam macam yek belajar kereta zaman ni!

Semalam, OKje kurang mengukur jalan so sempatlah buat PAU GORENG ....... Tetiba tekak mak teringin! Nak buat macamanakan...... hehe.... Kuih ni faveret Papa Zir sebenarnya, tapi seumur hidup Mama Zir tak pernah buat! Sebab dia tak pernah mintak! hehe...... Yang bini dia pulak buat tak tau sampailah tekak sendiri teringin, barulah buat! haha......  


Google resepi, lebih kurang donut je bahan-bahannya...... Oklah...... Jadilah macam atas tu. Sambil tu buat sambal tumis ikan bilis. Yang sadisnya lepas goreng, RENTUNG je lebih, dalam dia kurang masaklah pulak, padahal api kecik je...... agaknya kena mati, hidupkan api kot masa menggoreng tu biar tak panas sangat minyak tu...... ADA TIPS lain ke Masterchef semua?

Oleh kerana tak berapa nak menjadi, terus maleh nak ambik gambau! .......

Ucapan buat Papa Zir pagi ni, BON VOYAGE my soulmate........  Moga selamat pergi dan balik......

59 comments:

  1. dok nk buat, tapi tak terbuat la pula...

    ReplyDelete
  2. Out station lagi ke suami Okje? Rindu2an la lagi..

    tahniah SA lulus ujian memandu fasa 1.. cekap dia..

    pau goreng inti sambal bilis. Menarik juga nampaknya.. takpe, cer buat lagi lepas ni....mesti menjadi elok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pau goreng ke pau malaysia yeh...yg sambal kat tengah macam berger tu AN....cuma tak buh timun jer hehe

      Delete
  3. tahniah tuk anak bujang tuu
    pau goreng..tak serap minyak ke..sbb xpernah buat..kite buat pau bakar..hihi..garing...mia suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pau bakar mesti jadi macam roti kan beb....

      Delete
  4. Sebelum belayar dah dapat kuih favourite ok juga.
    Ada terlebih yis kot dinda tu yg goreng cepat hangus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kanda ni macam tau tau je maksud Bon voyage pau goreng dinda tu.....hehe

      Delete
    2. ohh terlebih yis pun salah satu penyebab cepat hangus ke kanda?

      Delete
  5. SA dah lulus ujian komputer ya..tahniah...nti bila dah lulus boleh lah bawa mama jln2...haha.
    sy tak pernah makan kak pau goreng ni.. nanti boleh lah cuba..hehe

    ReplyDelete
  6. salam rindu okje. . .

    hari mingu yg okje. . .boleh gitu. . ?

    amboi.romantika de amor gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah tu rundu.....huhu...
      Kalau dah jadi geng OKje.....mmg OK jerrr sokmo ler haha

      Delete
  7. dana selalu beli yg segere je kt felda hehehe.... sedap pun sedap... tp kene goreng api pelan baru lah dlm nyer msk...
    buah hati akak pg mana?

    ReplyDelete
  8. pau goreng nie cepat hangus klu api besar semasa menggoreng.masa mula2 nak menggoreng tu api kna kecikkan..pastu kna selalu balik kan dia supaya kuning dia sekata...mcm tu lah cik nor selalu buat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah tu Cik Nor dapur gas tu dah api paling kecik dah tu...agaknya kena guna kekdah buka tutup buka tutup api gamaknya.....

      Delete
  9. rentung lagi?? muahahaha
    ok lah tu 1st attempt mana boleh terus jadi sedap kannn hehe

    ReplyDelete
  10. tak pernah buat.
    ye ok je sy dh x buat rawatan kesuburan kt spital. usaha sendiri cri produk yg bersesuaian

    ReplyDelete
  11. Best Hari jumaat cuti haritu pergi Dumyat untuk kutip kerang dan jugak buat BBQ dekat pantai. Sebelum ke pantai singgah pasar tengok ada orang jual penyu, ada seekor tu je. Diorang jual 60EGP kira bersamaan RM30.

    Jadi beli dan lepaskan dekat pantai. Hari selasa 7hb ni cuti lagi sebab Christian Orthodox dekat sini sambut Christmas pada 7 Januari.

    ReplyDelete
  12. wewww...pestaim ne cik nampak pau goreng.nampak nye cik kene try ne...kene cube bende baru..hahaha

    ReplyDelete
  13. alorrrrrrrrr pestaim biasa le nak rentung, janji sedap..

    tahniah buat SA, anak bujang UA baru belajar memandu 4jam, baki 4jam lagi, baru leh ambik ujian memandu..

    ReplyDelete
  14. firstly tahniah wat SA lulus ujian komputer..
    aq penah juga buat pau sambal goreng inti ikan bilis..makan panas2 sodap tuu..aq guna tpg pau cantik jek kejadian nya :)

    ReplyDelete
  15. Ingatkan bon voyage buat pau selamanya sebab dah merentung dikerjakannya. Rupanya bon voyage untuk Papazir. Nak belayar ke mana pulak ni? Korea lagi ke?

    Nanti lepas Papazir balik, Mamazir cubalah sekali lagi buat pau ni. Ambil hati suami katanya.... Ewah,ewah...pandainya MD mengajar orang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gi China MD....
      Bab buat lagi tu...tengok mood semasa haha...kalau rasa rajin boleh difikirkan..... tapi masalahnya memanjang malas haha... nak buat pilov pulaklah....

      Delete
  16. haha 1st nak gelak dulu nih...pasaipa bon voyage
    ok jer kena try banyak kali baru menjadi hehe...
    saya pun tak penah masak pau...nih nak bagitau pun tak reti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe bon voyage tu pasai Papa Zir outstation...
      Ni yg mls nk buat lagi ni Lizz kalau buat tak menjadi hehe

      Delete
  17. Tahniah buat SA...

    X penah buat pau goreng ni okje...ishhh tetiba mcm teringin plk nak mknnya...huk3...

    Outstation ke mna pula tu....??? Hehehe..ayat nyibuk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. China AM.... tak per...OKje pun suka gak menyibuk hehe.....

      Delete
  18. rajinlah okje kita ni...
    api perlahan..jgn goreng minyak tu panas sgt..mesti rentung..minyak sederhana panas,n campak je..pau tu..lps tu sambil golek..cantik je...emas2 warnanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat gitu Knor......tp tetap ada yg masih kurang masak dalam tu...

      Delete
  19. Yg goreng tak pernah buat plak..agaknyer tebal sgt kot okje dlm tak sempat masak...takpun pau tuh dah kembang sepenuhnya tak sblm goreng tuh..
    selamat berinduan yer okje..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh ke UA tunggu kembang baru goreng? Ingatkan tak kisah.....boleh je goreng bila bila sesuka hati hehe!

      Delete
    2. agak tersalah tulis kot..yg nak cakap goreng once pau dah kembang tuh..hehe..cubalah lg okje..heheh

      Delete
  20. saya suka gak beger mesia tuh.. cuma kalo minyak byk sgt jadik x sedap.
    tak pernah buat sendirik.. tau beli jer. hahahahaha.

    eh.. bukan ke rentung itu treadmark Okjer.. muehehehe.
    rugi lah x leh tgk hasilnyeeee!

    Tahniah buat buat SA..:)

    ReplyDelete
  21. selalunya klu saya goreng cekodok cepat hangus maknanya terlebih gula . mungkin sama kes kot dgn pau goreng hainom . masa saya nak ambil lesen memandu dulu , org kat keliling saya suruh jer ambik wpun x de keta . katanya , akan datang lagi cerewet nak dpt lesen ... hah , mmg betol pun ! alhamdulillah dah selamat .

    ReplyDelete
  22. Owh haha kalau akak nak tengok gambar tu tgokla kat FB am, meh am bagi link

    https://www.facebook.com/muhamadarham.ali/media_set?set=a.764394423575176.100000138767769&type=3

    Nanti akan update gak tapi minggu depan kot pasal kutip kerang ni. Tapi pantai tu memang penuh dengan kerang dan saiz dia besar cam kupang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am...sebenarnya okje dah ceroboh tgk gambar Am lepas okje komen tu hehe...
      Puas le makan kalau kerang besar kupang....mmg tak hengat dunia le hehe...

      Delete
    2. Hahaha, penyu tu pulak jadi celebrity dia kejap dekat pantai tu.

      Delete
  23. wah kak okje. resepi simple je. kalau sedap post sikit :D hehe

    ReplyDelete
  24. paling senang buat pau ..
    beli yg frozen dari Giant ..
    nak makan, kukus jer ..
    memang pasti jadi ...
    adoh lanang ngay mentu ..
    pirang dino lungonay ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rong mbengi....saiki wes nang ngumah!
      Memang nk senang beli jer Aby...tp bissalah sesekali rajinnya teko!hehe

      Delete
  25. saya suka giler pau kak okje. tiap2 hari confirm beli.. hua3.. takpe kak okje, walaupun hangus jgn putus asa nak cuba sekali lagi.. *-*

    ReplyDelete
  26. assalam
    sedapppp, suka pau goreng he hee
    selalu beli pg2 wat breakfas

    ReplyDelete
  27. rajinnya akak hihi :D

    p/s: akak nak check latest entry kite tau, kite ade something utk akak ;)

    ReplyDelete
  28. Sedapnya..gebu aje okje...kita suka pau inti kacang merah...

    ReplyDelete
  29. Teringat pulak kat kuih ni...di malam2 hari macam ni...mkn kuih ni sambil minum kopi besti best...salam kenal ya :)

    ReplyDelete
  30. ummi pun suka pau goreng Okje, tapi tak tau buat, jadi tak dapatlah nak bagi tip..

    ReplyDelete
  31. kalau letak sambal bilis kat tengah dan goreng, mcm buat burger M'sia pula.. ke benda yg sama?
    My hubby pun suka sgt kalau burger M'sia… pernah buat sekali, tapi masa tu mood malas nak snap gambo… huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benda yg sama tulah Bijen....nama dia bukan pau goreng yeh? Hehe...

      Delete
  32. adoiiii kak sedapnye..mintak pos sini kat sy kak

    ReplyDelete
  33. Serius mama zir tak pernah buat pau kesukaan papa zir?? Kekekeke, at least jadi jugak tu kak okje. Comel comel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious BC....dia tak pernah nak suruh okje buat pun....best tak ?hehe

      Delete
  34. Pau goreng berinti kacang...sedap wey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap...selalu jual 3 serangkai tukan ..pau goreng inti kacang, inti sardin dan cakoi...lama tak makan wey!

      Delete
  35. wow.. pou goreng.. deqla ni sibuk main pou game jer kak.. x penahnye buat pou goreng.. hahahaha...

    ReplyDelete
  36. api mmg tak bley kuat sgt..benda pau ni cepat hangit..sy tak pernah buat pau goreng,selalu beli yg inti kacang merah sedap..inti ikan bilis tak pernah lak..agaknya rasa sama macam bege malaysia tu la kot kan

    ReplyDelete
  37. Sebenarnya mmg buat berger malaysia pun...hehe...

    ReplyDelete