SAMBAL BELACAN Adabi
Salam Khamis ........
Breakfast apa hari ni? OKje?...... Baru lepas makan cheesecake mak yang tak laku tu hehe..... Duk rumah biasalah, nampak makan macam tak banyak tapi kalau dah selalu kaloo...... Sat lagi mau setelap habis keropok ikan setupperware hehe.... bila kumpul jadi sedulang!
Lama dah cari benda ni sebenarnya......
Sejak tengok iklan kat TV dan baca review daripada geng bloggers. Lama-lama terus terpengaruh!
Tengok tu !! Besar sungguh pengaruh IKLAN ni yek......
Cuba cari dekat Tesco, AEON sebelum ni, tapi tak pernah jumpa..... belum sampai order gamaknya..... Akhirnya jumpa kat Pasar Tani dekat orang jual bawang, ikan bilis bagai tu.....
Confuse jugak OKje nak pilih mana satu nak beli, ( susah jugak rupanya nak buat pilihan dalam hidup ni yek!), akhirnya ambik dua-dua.....tamak beb! hoho............
Pendapat OKje, kalau memang nak makan SAMBAL BELACAN eloknya ambik yang warna MERAH sebab rasa dia memang lebih kurang sama dengan sambal belacan yang kita buat kat rumah tu! Bagi orang yang malas masak macam OKje ni, memang SEDAP BANGET dah tu rasa dia........
Yang warna HIJAU pulak macam bukan sambal belacan je rasanya...... macam sambal tumis pun ada..... Bolehlah jugak diterima, buat cicah cicah ikan bakar ....
Semalam..... campur sesudu yang MERAH tu buat nasi goreng..... Senang kerja mak tak payah tumbuk CABAI .....
Breakfast apa hari ni? OKje?...... Baru lepas makan cheesecake mak yang tak laku tu hehe..... Duk rumah biasalah, nampak makan macam tak banyak tapi kalau dah selalu kaloo...... Sat lagi mau setelap habis keropok ikan setupperware hehe.... bila kumpul jadi sedulang!
Lama dah cari benda ni sebenarnya......
Sejak tengok iklan kat TV dan baca review daripada geng bloggers. Lama-lama terus terpengaruh!
Tengok tu !! Besar sungguh pengaruh IKLAN ni yek......
Cuba cari dekat Tesco, AEON sebelum ni, tapi tak pernah jumpa..... belum sampai order gamaknya..... Akhirnya jumpa kat Pasar Tani dekat orang jual bawang, ikan bilis bagai tu.....
Confuse jugak OKje nak pilih mana satu nak beli, ( susah jugak rupanya nak buat pilihan dalam hidup ni yek!), akhirnya ambik dua-dua.....tamak beb! hoho............
Pendapat OKje, kalau memang nak makan SAMBAL BELACAN eloknya ambik yang warna MERAH sebab rasa dia memang lebih kurang sama dengan sambal belacan yang kita buat kat rumah tu! Bagi orang yang malas masak macam OKje ni, memang SEDAP BANGET dah tu rasa dia........
Yang warna HIJAU pulak macam bukan sambal belacan je rasanya...... macam sambal tumis pun ada..... Bolehlah jugak diterima, buat cicah cicah ikan bakar ....
Semalam..... campur sesudu yang MERAH tu buat nasi goreng..... Senang kerja mak tak payah tumbuk CABAI .....
Setuju dgn Okje. Yang hijau tu lain rasanya, terlebih moden.. haha.. saya pun suka sambal adabi ni. Sesuaila balik sekolah dengan letih masak je mudah2 dan masuk sambal ni dalam budu.. tidakla basah ketiak nak tumbuk sambal belacan..
ReplyDeletehaha.. takpe.. baru dua jenis makanan tu. Cheeese cake dan kerepok.. nanti boleh makan lagi rojak buah ke? Hihi. Ayat ada nak kena cubit ni, kan?
Okje ada beli budu hari tu tau AN....buh sambal Adabi tu sedap ke.... belum cuba....harus cuba lepas ni hehe...
DeleteBukan nak kena cubit nak kena babab montot hehe...
tu lah kan.sambal belacan pon dh segera dh skrg ni.mudah gila keje skrg.hehehe.
ReplyDeleteok jer la kak kalo dah malas nak buat kan..
ReplyDeleterasa kurang skit ler pada zee..tumbuk sendiri lagi sedap..hahahhaaa
eh tak pernah tau pulak ada belacan jual dalam cup tu..haha..
ReplyDeleteSy pnya kaler ijau okje...kalau ada hari yg x msak pedas...baru ler regukan ngan sambal ni...lau telebih rajin masak...dok dendiam je sambal lam fridge...
ReplyDeleteSy beli kat tesco okje...hehe
wahh! nak cari juga lah nti kak.. tak pernah tgk lagi sblm ni... belum ada di Sabah kot.. maklum, sini sllu lambat..ahaha sabor je lah den!
ReplyDeletesenang nak buat nasi goreng sambal belacan...Kak, harga berapa satu tu?? :)
dasarrrrrr kannn..hahahaha.. zaman skrg ni semua benda dijual instant.. senang & mudah orang2 yang pemalas mcm Cik Jah juga hehehe.
ReplyDeleteSo far tak pernah beli sambal belacan rupa ini.. Cik Jah lebih suka guna belacan brand ABC yg kecik2 tu.. lebih sedap kalau dibuat sambal belacan.. slurrrppp
betul tu okje...ramai ckp sedap tau...lieya pun nak try laaa...tapi same mcm okje laa dok cari2 tak jumpe2...ade tuuu cume tak tau kat mane....nanti lieya nak beli gak laaa....skrang ni nak menumbuk sambal belacan mmg bercinta la okje sbb kat umah ni yg makan sambal belacan lieya ajek...husben lieya kurang sikit....tensen kite menumbuk jek kang hahahaahahah
ReplyDeletebetul jugak okje kan...leh buat rencah nasi goreng gak hahaahaha...bijok! bijok!.....boleh laa buat stok pes nasi goreng kalo gini...memudahkan kerja2 didapur gituuuuu heheheeheh
aq pon penah try bekas yg kaler merah..not bad jugaklah rasa dia,tapi tak leh lawan mah yang tumbuk sendiri lagi kaw kaw rase di hehe..:)
ReplyDeletePnah beli yg merah tu, sedap tapi UA sorg jer yg makan, mana le daya, akhirnya terbuang gitu jer sbb terlu nak simpan ke dlm peti ais,, sayangkan..
ReplyDelete* terlupa..
DeleteKanda belum pernah rasa tau. Bijak juga dinda ni - senang nak buat nasi goreng guna aje ini ye. Kalau ada peluang kanda nak cari jugalah..
ReplyDeletesenangkan skrg.. nak makan sambal belacan pun dah ada yg ready to eat.. hehe..
ReplyDeletedah jadi nasi goreng belacan..:)
ReplyDeleteKnor pun ada beli...bt tumisan sweet sour...sonang kerja..
ReplyDeletejarang beli. selalu buat sendiri je. lebih puas. lebih sedap... heee.. (=
ReplyDeletewahhh baGUS NI!
ReplyDeletehahahah dana pun penah beli kak... beli yg merah tuh... pastu kalu nk bt sambal belacan tinggal tambahkan lg cili api ngn asam limau
ReplyDeleteso far blm terpengaruh lagi dengan iklan TV utk beli sambal belacan ni.. hehehe.. ingat nk cuba gak la nanti beli satu.. kalau hubby kata ok boleh terus beli & beli.. hehehe
ReplyDeleteSaya tk pernah beli lg ni,ok..kalau mcm tu sy nak beli yg merah la nnti,sypun mls tumbuk sambal belacan,blenderpun mls juga coz mkn sengsorang,kalau nk mkn smbl belacan,blk mkn nasi rm mak je le...itupoun siap gatal hidung,gatalpun gatal la..sy mkn juga...tekak org melayu beb....
ReplyDeleteEh, ada ready made sambal belacan ke? Apasal saya tak tahu pulak ni! Kiranya yang merah tu ada rasa sambal belacan yang kita buat kat rumahlah, OKje? Ni nak juga try ni. Mana tahu boleh bungkus suruh Mami bawa balik Tashkent nanti.. takkan saya nak tumbuk sambal belacan 1kg untuk bekalan Mami bawa balik pulak kan.. hehehe....
ReplyDeleteMD mcm nk suruh Mami cepat cepat balik Tashkent jer hehe...awai awai dah kumpui buah tangan ....
DeleteKata mami tak makan belacan....
Legalah tak yah menumbuk bagai kang kalau dia dah jatuh cinta kaloo...tangan mak yg lenguh hehe...nasib dah jumpa Sambal Belacan ready made...hehe
Yang tak tahan bau belacan tu kawan HD, OKje. Mami saya belum 'perkenalkan' lagi dengan sambal belacan. Saya takutttt..... betul tu, nanti kalau Mami suka, nangis2 pulak saya kena tumbuk sambal belacan setiap kali abis stok!
DeleteBukan nak suruh balik cepat tapi nak fikir siang2 (malam2 tak sempat) apa boleh dibuat buah tangan untuk Mami dan keluarga di Tashkent....
wahhhhhhh.. macam menarik jer OKjer~
ReplyDeletenak cuba jugak lah.. senang sket keje kalo ade sambal belacan cam nih.
lagi2 bagi mereka yg suka makan pedas!
Saya pun belum try lagi.. mudah di gunakan kata nya hahaa.. :D
ReplyDeleteadabi ada sambal belacan ye?
ReplyDeletetk tahu pon..hikss..
pedas tk?
senang banyak sekarang ni kan..boleh luangkan lebih masa depan laptop..upppsssss...hehe
ReplyDeletemak mertua duk suruh beli tak beli2pun lagi.. tengokler nak cuba gak nant..
ReplyDeletenanti ada yang order sambal belacan dari M'sia nampak gayanya ni….
ReplyDeleteOkje ni, sajer ajer tau…
Tumbuk sendiri juga paling sedap...rajin2lah senaman tangan tu...nanti kembang! hehehe...
ReplyDeletezaman sekarang memang semuanye sonang je mak..janji manyak duwit maaaaaa...
ReplyDeletetapi rase die tak same jugak dgn tumbuk sendiri...
wah..kalau okje dah cakap sedap ni..kenalah cuba ni hehe.senang sekarang nikan
ReplyDeletedah namanya segera , mmg x perlu bab tumbuk menumbuk . tak ler pijo mato ... heh heh
ReplyDeletetk tau ada sambal belacan adabi ..
ReplyDeletedah bagus tu ..
mcm vee sandi tulis, tk payak kk tumbuk ..
pedes atau orak rasanay ..
Nampak cam sedap jerk.. nak cari laa ..
ReplyDeletetak pernah beli la.
ReplyDeletekalau dh giteww gayanya kena bli jugak la ni. sy penggemar nsi goreng. x lalu nk menumbuk di pagi hari ..hihi
alaahaiii.... senangnye gini.. biar smua segera x payah susah2 masak..!! kohkohkohkoh...
ReplyDeletesy kan tekak mat saleh sambal be;acan pun tak layan sgt..jadi tak amik tau la produk sambal belacan ni semua..hehe
ReplyDeleteproduk melayu muslim macam adabi ni susuah nk dpt tembusi pasaran Tesco n eon tu semua kak..kesian kt org melayu..:)
dah ade ygreadymade yer okje..senanglah camni kalau malas2 beli jer kan..
ReplyDeleteTak pernah lagi cuba sambal belacan Adabi ni......bolehlah dicuna nanti sebab memang sesuai untuk orang yang malas buat sambal macam aku ni...hehe
ReplyDelete