TALAM Tepung Beras, serious SODAP!
Salam Israk Mikraj....
Dah 27 Rejablah yek...... puasa ganti tak habis lagi! Tolong jangan kecam Cik Bedah!
Semalam, OKje memang tak blogwalking, maleh aternya..... Mengemas bilik sang teruna yang masyaallah bikin sesak nafas mak tengok!
Ceritanya semalam, OKje puasa ganti le...... Biasalahkan, dah tua tua gini pun, bila puasa jer, memacam yang diinginkan tekak. Terasa pulak nak makan kuih TALAM. Google punya google ...... jumpa resepi TALAM Tepung Beras Azie Kitchen. Mohon share resepinya ye Puan Azie....
TALAM Tepung Beras
Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan tepung beras ( termasuk 3 sudu besar tepung gandum )
2 cawan air gula melaka ( yang ni OKje agak agak aje, kalau ikut resepi Azie's Kitchen dia buh gula pasir sikit )
Sedikit air kapur
Bahan Lapisan Atas :
1 1/2 cawan santan ( guna 1 kotak santan campur dengan air )
1/3 cawan tepung beras ( dalam anggaran 2 1/2 sude besar )
1/2 sudu kecil garam
Caranya :
Satukan bahan Lapisan Bawah dan kacau sehingga sebati. Tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dicalit dengan margerin. ( Mak guna loyang kecik je dalam 8 inci diameter ). Dah tu, apa lagi? Kukus aje le 20 minit atau pun sampai masak..... ( 20 minit tu diambil kira selepas air pengukus mendidih ye adik adik sekalian ) hehe.... tapi semalam, OKje kukus macam lebih 20 minit je.....lama jugaklah....
Agak agak dah masak, calar calarkan le permukaan lapisan bawah tu bagi senang nak melekat. Satukan bahan Lapisan Atas dan curahkan atas lapisan bawah yang telah dicalar balarkan tadi.
Mentang mentang le body ala ala body builder, jangan pulak curah lapisan atas tu sepenuh tenaga kang jadi kolam pulak lapisan bawah tu hehe....... Guna le senduk atau sudu ye..... ( Sebenarnya kalau boleh, nak aje mak curah cenggitu hehe.... Hep! hep ! jangan malas......)
Pas tu tunggulah depan pengukus tu sampai masak.
Tunggu betul betul sejuk baru potong!
Tapi serious beb..... sedap!! Boleh le buat lagi lepas ni .....
OKje tak pernah buat kuih TALAM sebenarnya, apa tah lagi pakai tepung beras cenggini, bukan selalu pakai tepung gandum ke.... tulah tu..... tak sangka memang sedap, lembut pun lembut.... buat dia pun senang, sekejap je dah siap cuma mengukus jelah yang lama! Dan cuma termanis sangat lapisan bawah tu......Maklum ajelah TLBD yang jadi tukang rasa....huhu
Dah 27 Rejablah yek...... puasa ganti tak habis lagi! Tolong jangan kecam Cik Bedah!
Semalam, OKje memang tak blogwalking, maleh aternya..... Mengemas bilik sang teruna yang masyaallah bikin sesak nafas mak tengok!
Ceritanya semalam, OKje puasa ganti le...... Biasalahkan, dah tua tua gini pun, bila puasa jer, memacam yang diinginkan tekak. Terasa pulak nak makan kuih TALAM. Google punya google ...... jumpa resepi TALAM Tepung Beras Azie Kitchen. Mohon share resepinya ye Puan Azie....
Kalau dah potongan 'robas rabes' cenggini surelah bukan gambar dari Azie Kitchen .... surelah dari Mak Jilsp's Kitchen hehe... |
Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan tepung beras ( termasuk 3 sudu besar tepung gandum )
2 cawan air gula melaka ( yang ni OKje agak agak aje, kalau ikut resepi Azie's Kitchen dia buh gula pasir sikit )
Sedikit air kapur
Bahan Lapisan Atas :
1 1/2 cawan santan ( guna 1 kotak santan campur dengan air )
1/3 cawan tepung beras ( dalam anggaran 2 1/2 sude besar )
1/2 sudu kecil garam
Caranya :
Satukan bahan Lapisan Bawah dan kacau sehingga sebati. Tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang telah dicalit dengan margerin. ( Mak guna loyang kecik je dalam 8 inci diameter ). Dah tu, apa lagi? Kukus aje le 20 minit atau pun sampai masak..... ( 20 minit tu diambil kira selepas air pengukus mendidih ye adik adik sekalian ) hehe.... tapi semalam, OKje kukus macam lebih 20 minit je.....lama jugaklah....
Agak agak dah masak, calar calarkan le permukaan lapisan bawah tu bagi senang nak melekat. Satukan bahan Lapisan Atas dan curahkan atas lapisan bawah yang telah dicalar balarkan tadi.
Mentang mentang le body ala ala body builder, jangan pulak curah lapisan atas tu sepenuh tenaga kang jadi kolam pulak lapisan bawah tu hehe....... Guna le senduk atau sudu ye..... ( Sebenarnya kalau boleh, nak aje mak curah cenggitu hehe.... Hep! hep ! jangan malas......)
Pas tu tunggulah depan pengukus tu sampai masak.
Tunggu betul betul sejuk baru potong!
Tapi serious beb..... sedap!! Boleh le buat lagi lepas ni .....
OKje tak pernah buat kuih TALAM sebenarnya, apa tah lagi pakai tepung beras cenggini, bukan selalu pakai tepung gandum ke.... tulah tu..... tak sangka memang sedap, lembut pun lembut.... buat dia pun senang, sekejap je dah siap cuma mengukus jelah yang lama! Dan cuma termanis sangat lapisan bawah tu......Maklum ajelah TLBD yang jadi tukang rasa....huhu
biasanya kalau nak makan, tunggu air tangan mak je.. baru terasa nikmatnya, nak buat sendiri tak tahu rasanya macamana.. sedap ni..
ReplyDeleteAir tangan mak mmg tak de tandingnya kan Niza.....tp mak okje dah tak kuat dah....huhu
DeleteSenang je buatnya Niza...Janji ada pengukus!
salam israk mikraj =)
ReplyDeletewaah nmpk mcm sedap wpun baru 1st time wat. dkt umah xde pengukus kalox blh try jgk =(
Salam Israk Mikraj Aien....
DeleteKalau tak de pengukus, nak makan kuih talam ni kena beli le gamaknya...
Kuih talam nemang sodap okje..kot letak hijau pandan lagi sedap wangi je
ReplyDeleteYang atas tu Okje buh pandan flavour jugak AE...
Deletelawa dan sedap ..pandai okje buat..nanti UAAA pun nak try jugak nie ..nak cuba2 ngidam dulu baru ade semangat nak buat...heheh
ReplyDeleteMemang pun UAA...kena mengidam dulu barulah mood tu marikan hehe...
DeleteSalam Kak...
ReplyDeletewahhh.. nampak sedap tu... jarang makan kuih ni..sllu beli jer...hehe.... biasalah kak, klu bilik anak bujang kan...mcm2 ada....hahaha (tak tau lah Pa'e nti cemmana)....
Betul kata mak mak kan Atie...... puasnya lain bila dapat buat sendiri hehe....Tapi ada jugak yg beli lagi sedap dpd buat sendirikan hehe
DeleteSalam israk mikraj Okje....
ReplyDeleteWalaupun potongan robas rabes yang penting rasa dia...tetap mabeles kalau mak Jilsp yang buat ...hehe
Haha....idak jugak Mia...banyak yg Mak Jilap pun tersasar dari landasan hehe....Rasa dia pun robas rabes jugak sama mcm potongan dia tu hehe....
DeleteSedap tuuu...dapat pualk yang bahagian atas tu goyang2 sikit...
ReplyDeleteohhhh...rugi tak cuba JA.....mmg bergoyang atas tu JA .....hehe...
Deletesedap nyer...
ReplyDeleteakhirnya , jumpa gak kuih guna tepung beras . sebenarnya ada tepung beras tapi tak tau nak buat apa ... heheheee . thanks share resepi .
ReplyDeleteDinasihatkan cuba Vee......mmg mabeles ....rugi tak cuba!
DeleteKalau puasa tu memang macam-macam jadi idaman OKje. Standardlah gitu. Saya suka juga kuih talam ni tapi ampun ya, memang tak pernah buat pun di dapur sendiri. Biasanya main beli je. Ingatnyalahkan...tahun ni bulan puasa tak mahu main beli memanjang ler. Kalau beli pun bukan habis makan, buat membazir aje. Jiran ni sekarang mood tak rajin nak memasak di dapur ler, camna nak buat ek!
ReplyDeleteTapi talam ni senang sangat buatnya MD....mmg senang ....awak kejam mata pun rasanya jadi hehe..... cubalah! Kalau tak de pengukus nak pinjam pun boleh.....no hal punya, jiran sebelah punya pasal.... Tapi masa pulang pengukus tu jangan lupa kuih talam bekas hehe....
DeleteAlah biasalah MD....mood Okje pun selalu ke bulan hehe....
Nak bagi motivasi bab rajin tu pun tak tau sebab sendiri pun tak termotivasi hehe....asyik ke angkasa je hehe...
nyong orak pernah gawei ey kuih ki hihi
ReplyDeletepernah mangan waie..
mengko nyong arek jajal resepi kuwe
mesti sedep yo dik ku :)
Ngawey le kak tab alah senang bangetlah..... tata kok dak ono yor? mareng ndi?
Deleteinsha Allah mengko nyong ngawei nyong publish nang entry..mih3
Deletehaah laa, tata kie busy, mboh la diknom mareng endi..
mareng new zealand opo ey..haha :D
Kanda yg tengok pun tahu sedap dinda.
ReplyDeleteRobas-rabes mana.. kan cantik tu potongannya. Ada-ada ajelah dinda ni:)
hehe.... ye ke kanda........ jangan kanda nak ambik hati jer kot hehe.
Deleteyeke first time buat ni
ReplyDeletecam dah pro aje! lapo pula menengok gambarnya
saya lagilah tak penah buat kuih talam, beli aje...hehe
Kalau beli kadang tak sedap YY.... tapi kalu buat ada gak kadang kadang tak sedap hehe...tapi ni serious sedap ...rugi kalau tak cuba!
Deletepandai hainom masak...
ReplyDeletenampak sedap sgt tu..lama knor tak bertalam ..
Meh le kita bertalam Knor......asyik berrempeyek je, asyik main dengan minyak jer hehe..... meh le kita main dengan air pulak...
Deletetak tak tak.. tak kecam.. hehehe.. sila lah ganti puasa yer cik Bedah..
ReplyDeleterasa mcm tak cayer plak mama zir buat kuih.. terbeliak bijik mata mak tengok recipe tersusun kat atas tu hehehe..
ok lah tu.. janji ada rasa & menjadi.. nxt time try buat kuih talam dua muka pulak yer. hahahhaaha
Nasib cik Jah baik hati hari ni.... tak mo mengecam hehe....
DeleteApa? Apa ingat cik Bedah melingkau atas katil sepanjang masa? heehe...
Bakal diusahakan tu.... bukan setakat 2 muka jer...harus buat yg bermuka muka hehe
seronoknya kalau dah jadi..sura jer yg belum pernah buat lagi..nanti boleh sura cuba..:)
ReplyDeletemesti puas hati kan...sebab sedap..noe pun x pernah lagi buat kuih talam... :)
ReplyDeleteMmg puas hati Noe sebab sedap!
Deletebeb.. ada lagi tak??
ReplyDeleteAda lagi weyh..... sarapan pagi ni hehe
Deletewewww~ kalo ginnih hasilnye.. org tak puasa pon terliur.
ReplyDeletesedap nih.. selalunye kat bazar ramadan memang ade kuih nih kan~
Ha'a...mcm mcm lagikan Zura...talam suji, keladi, seri muka....
Deletesaya pun baru mula menggemari kuih talam bila duduk SP. orang utara ni pandai buat kuih talam macam2 jenis dan aneka rasa. cuma belajar buat je tak..tak pe, boleh rujuk sini sebab dah declare sedap!
ReplyDeleteSilakan Anim...awak dialu alukan....
Deletesejukkan dulu baru makan..sedap..
ReplyDeleteBetul tu KY....makn sejuk mmg sedap!
Deletesaya pun tak pernah buat tepung talam… tgk mak jilap punya tepung talam, terus rasa nak cuba…. tengok lah nanti...
ReplyDeleteCubalah Bijen...sedap tau!
Deletesedap nawww nampaknya tu! nk jugak ! :D
ReplyDeletesalam israk mikraj dari SM :)
http://santanmanis.blogspot.com/2014/05/perghh-terbaik-karipap-telur-ah-wani.html
Salam Israk Mikraj buat awak kugak SM....
Deletenampak macam sedap je hehe
ReplyDeleteAnak Okje yg lelaki tu kurang suka benda benda gini IR.....
Deleteangger bojo ku memang orak ngawey la ..
ReplyDeletetuku waeh ..mayar ..
kenek terus dipangan
Yo lah riko kan arek bojo ney nang sebelah waey...... dak ke'ei bojo ney ngawey opo opo.... arek dikeloni waey hehe....
DeleteKita suka bahagian yang atas tu je..he..he
ReplyDeleteAtas tu?.....Tak suka manis manis yeh Raudzah awak ni....
DeleteOh tidak! Sedapnya...Haih... dugaan.
ReplyDeleteTak pe DR...tunggu rajin tu sampai ye...hehe
ReplyDeletesdapnya kak..:)
ReplyDeleteni yang terlio nih....sedapnyer kak....nakkkk...
ReplyDeletejap lagi mau kena carik kuih ni....
Walaupun misteri tak terjawab.. tapi pengukus saya dah ada semula, kira cukup dah syarat untuk buat kuih talam macam Okje ni. Kena beli bahannya.. hihi.. tapi rasanya tak serajin Okje saya ni.
ReplyDeleteWahh.. pestime buat dah jadi gitu.. terlioq nampak gambar tu
ReplyDeleteDulu mak selalu buat tmbh2 bulan puasa.. Dh lama x merasa lpas.khwin..
ReplyDeleteteringinnya la bila tgk....ermmm nk kena belajar buat seniri nie baru puas hati makan
ReplyDelete