Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 3 September 2014

Perempuan Misteri

Salam Rabu.......

Sabtu baru ni, pergi memenuhi Undangan Perkahwinan anak jiran, Kak Ram. Kak Ram ni pulak orang Muar. Masa gather gather Raya baru nilah baru tau yang Kak Ram ni rupanya schoolmate kakak OKje.
Betapa kecilnya dunia, kan.....

Selfie dengan pengantin itu WAJIB ...... ambik berkat weyh! hehe.....
Macam biasalah Mak Jilap, pantang balik rumah hehe..... Terus merayau ke AEON Setiawangsa. Siap salin baju lagi ye hehe.....

Masa dekat surau nak solat tu ada sorang pompuan ni tetiba menegur.
'Adik beradik ke tu, muka sama..... ' Sambil tunjuk dekat anak dara Mak Jilap....
OKje pun jawablah, ye...

Lepas tu memasing pun solat. Lepas solat tu, macam biasalah, dah pompuan katanya...... mestilah pakai tudung depan cerminkan, kang senget benget pulak hehe.....  Bedak kena pakai, nak tutup jeragat yang ada, pas tu calit lipstick sikit kasi tak birat mak punya bibir.

Kebetulan pulak pompuan yang tegur tadi tu pun baru lepas solat. So kami pun sama sama berdiri depan cerminlah.

Dia tanyalah sapa nama, duduk mana, anak berapa, OKje pun jawablah. Takkan tetiba nak jadi sombong pulakkan. Berdose! hehe.....  Dia pun perkenalkan diri dia jugak, dia pun ada cakap anak dia sorang. Lepas tu tetiba dia keluarkan HP mintak no HP Mak Jilap....

Terdetik jugak dalam hati, biar betul dia ni, nak bagi ke tidak, nak bagi ke tidak...... Lastnya bagi. Time tu, tak terfikir pulak nak bagi no tipu. Tak pulak OKje mintak no dia, cuma suruh dia missed call aje.

Semalam, baru ada missed call, kebetulan OKje tak angkat sebab tak dengar. OKje call balik pakai no rumah, terus masuk inbox. Petang tu dia call balik no rumah, barulah tau yang call tu adalah pompuan yang jumpa kat AEON. Dia cakap tadi dia lalu area Cheras, ingat nak jumpa, nanti SMS alamatlah, bila bila kalau dia lalu Cheras boleh singgah. OKje tak delah bagi alamat lagi pun.

Mak Jilap dah jadi seram ni.
Korang rasa Perempuan Misteri tu siapa yek? Penjual barang? Agen Insuran? Kalau Agen Insuran, tak pulak dia bagi kad masa jumpa hari tu. Orangnya nampak baik, macam gaya cikgu, masa jumpa tu dia pakai baju kurung lagi. Memang tak rasa curiga langsunglah.  

Kesian Perempuan Misteri tu kalaulah sebenarnya dia tu baik, OKje dah berperasangka yang bukan bukan terhadap dia.


47 comments:

  1. Haha.. seram juga kalau saya ditanya macam2 ni. Takpe, setakat ni kita bersangla baikla. Kot orang menjual pun, harapnya bukan niat buruk. Kalau tak sesuai benda dia jual tu, leh tolak dengan cara baik. Sebaliknya, kalau nak berkawan, bagus la juga..bukan mudah jumpa orang yg mesra sekarang ni. Selalunya bukan nak kisah pun orang lain yg tak dikenali.

    Wei, yang ambil berkat pengantin tu pasai pa? Tak faham ni? Kalau ambil berkat mak buyong biasanya sebab nak pgnnat juga, ini kalau ambil berkat pengantin baru, nak????? Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak faham ke adey......okje pun tak faham nak ambik berkat apa hehe....
      Saja jerlah.... ambik berkat semangat pengantin hihi...
      Semalam dia call lagi tp okje tak angkat, takuttt hehe

      Delete
  2. aiii..seram jgk citer akak nie..moga2 dia baik orgnya..insyaAllah..

    ReplyDelete
  3. tp kak kite ttp kene ada perasaan prasangka jugak... di bandar kl nih... yelah walaupun berkenalan kt surau, kite tak kenal sgt tibe2 kata nk dtg rumah... kn ke pelik... mmg lah nk bersangka baik tp tak salah berhati2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Dana......mmg kena fikir negatif jugakkan ....dibuatnya dia bawak geng pecah.....Hah sudah!

      Delete
  4. jgn, kang dia pukau kang..jgn percaya kecuali percaya diri sendiri jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah takut jugakkan....dibuatnya kena pukau.....hish na'uzubilah...

      Delete
  5. OKjer.. x salah kita berperasangka sikit2.
    sekadar untuk berhati2.. tahu2 lah zaman skrg nih kan~
    mcm2 orang ade. risau jugak kalo yg terlebih peramah nih.
    hati2 k~

    ReplyDelete
  6. tula kan..dalam pada bersangka baik kompem kita akan ada rasa was2 juga..yela untuk mempertahankan diri juga

    ReplyDelete
  7. Undangan kahwin anak jiran patutnya kalau nak berjalan pun kat Aeon BMC lah apasal terbabas sampai Aeon Setiawangsa ni, OKje? Ni, cuba habaq sikit, tak faham. Jauhnya kaki memandu....

    Komen gambar selfie dulu. Amboi, nak ambil berkat konon. Berkat apa? Dah mak dara pun nak berkat juga ke? Ingatkan anak dara je nak ambil berkat pengantin. Manalah tau esok lusa terus bertemu jodoh :)

    Okey, komen serius sikit....

    Apa-apa pun kenalah berhati-hati, OKje. Baik budi pekerti Okje yang sama peramah dengan perempuan misteri tu tapi kenalah hati-hati. Takkan setakat jumpa first time dalam surau, tetiba terus nak terjah rumah orang. Nak minta nombor he-ho tu okeylah. Kalau nak bagi nombor sebenar okey, nombor tipu pun okey gak. Just nak berhati-hatikan... Manusia sekarang ni nampak memang baik, tiada cacat cela tapi hati masing-masing bukan boleh baca. Waspadalah selalu, bukannya nak suruh bersyak wasangka, ya jiran!

    Dengan saya takpa, luar dalam dah tahu walaupun tak pernah jumpa. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....10 markah sebab tanya! Otak awak mmg sedang berhubung....minum Dugro ke jiran? Hihi...
      Sebenarnya ambik spek si SA yg tertinggal kat rumah pokcik Pak Jilap kat Setiawangsa tu ha masa Raya tu hari...Tu yg terus singgah Aeon sana tu...

      Haih...ambik berkat semangat pengantinlah walaupun dah hilang dara hehe

      Tulah tu macamana mak boleh percaya dgn jiran yek? Mesti mak kena pukau ni kehkehkeh....
      TQ beb atas nasihat....mmg betul pun ....Sebab tu mula mula dia call tu malas nak inform Pak Jilap sure kena sindir dgn dia...mmg betul pun bila semalam cite dgn dia...hehe

      Delete
    2. Kih3x...Kadang-kadang terminum susu anak juga... Adakala masa beli tu, mata rabun. Nak beli Anlene terbeli Dugro. Huahaha....

      Mak, mak...kalau dapat 10 markah dapat hadiah apa???

      Sampai hati Mak kata kita pukau Mak. Nak buat apanya. Lebih baik pukau err....takpalah....takut bercakaran pulak kang dengan jiran :)

      Lenkali jual mahal sikit. Kalau orang nak no. telefon, suruh tulis kat kertas je. Buat cam dulu-dulu. Cakaplah alamak, he-ho tertinggal dalam kereta. Saya tulis kat kertas ya. Nanti call lah kalau senang. Nampak tak keperamahan yang luar biasa di situ. Padahal.... nombor telefon yang diberi pun jauh tersasar, entah nombor Ah Long mana gaknya kan....

      Delete
  8. jual MLM lah tu kot..hehe.yang pasti bukan saya sebab dah lama tak gi aeon Setiwangsa tu. ;)

    ReplyDelete
  9. p/s cantik ke blog..tak lama tu nti tukar balik..rajin mengemas..kan..

    adibah ambil kos alam..arkitecture taman ameniti..minat dgn alam ciptaan Allah.hari tu tolak upm..perhutanan kat sarawak sedih juga..alhamdulillah..masih warna2 hijau..dia minat biarkanlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a .....kita sukalah pesen tu.....hehe
      Yelah...taunya kita, mmg tuan blog bukan setakat rajin mengemas jer...serba serbilah rajin....

      Delete
  10. Erks..kalau tiba tiba mcm tu mmg pelik sgt

    ReplyDelete
  11. ojo diknom
    ojo percoyo wong kayak kuwi
    aihh payah la plok nak ngomong jowo
    terkebil2

    lain kali jangan bagi number,
    sebab baru kenal on the spot
    hati-hati tau..

    ReplyDelete
  12. memang kena berprasangka la kak Okje. kalau baru jumpa dah mintak alamat nak datang rumah tu tak ke errrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  13. Mgkin "silent reader" laman ini kot, sengaja nak bg kejutan..

    Gamaknya UApn kena wat gini gak jika terserempak ngn okje, itupn jika tanpa ALYA, kalu idok sah2 org kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mungkin ler geng....ada ke gitu pulak kedahnya nak menyamar...
      Haha....mmg dapat mak kenal kalau bawak dak Alya tu...tak leh nak sorok dah!

      Delete
  14. rajinnye okje siap bawak baju salin lagi...kalo lieya mmg haruk le berjalan ngan baju kurung hahaahah sesekali feeling2 gadis melayu terakhir heheheeheh

    ishhh serius pelik....mule2 tegur, pastu mintak no telefon pastu mintak alamat...hati2 tau okje...skrang ni mcm2 bende leh jadi....kite kene ade rase curiga sikit dgn org skrang...almaklum laa banyak sgt kes2 jadi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....macam tak selesa pulak Lieya nak melenjan pakai baju kurung...kalau musim Raya ok jugak kot....
      Dah tak de nya nak fefeeling gadis melayu terakhir dah ghoper makcik jer okje rasa haha....

      Tulah....mmg pelik dan okje pun rasa curiga

      Delete
  15. kalau saya pun rasa was2 jugak gitu...memang ada ke orang yang terlampau ramah mesra tanpa niat gitu ye??

    ReplyDelete
  16. Bersangka baik itu elok tapi selagi boleh eloklah berhati-hati..

    ReplyDelete
  17. err...errr...maybe wt direct selling kot?nk ajak join skali

    ReplyDelete
  18. Amboi la...ambik berkat ya...berkat apa tu okje? Kikiki

    Hati2...kena waspada juga org gini...zaman skrng...tak bole juga nk pikir baik2...lgi2 org x kenal...yg dah kenal rapat pun bole buat mcm2...inikan pula org jauh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.....apa apa le yg berkat kat pengantin....kasi tempias haha

      Delete
  19. okjer..berkenan nak jadikan model sesuatu produk kot..
    awak tu kan nampak muda..boleh kata adik beradik dengan anak, hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.....kalau nak offer produk kempiskan perut dgn kuruska badan , mungkin kot....hehe....
      Anim ...jgn terpedaya dgn gambo mak yer....hehe

      Delete
  20. hainom ,kakak ni mk kepoh juga,kalau jumpa org biasa nk bual ...tnya2 juga tpi xdelh terus nk minta no tepon......baru kenal dh nk dtg rumh tu hati2 sikit hainom....beringat sblum kena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SI.....okje pun sama....kalau ada yg menegur no hallah melayan ....kata orang tak sombonglah....
      Tapi, gitu pulak jadinya....semalam dia call lagi....tak angkat ....takoot....

      Delete
  21. nak jumpa,ajak jumpa kat luar...tamo bagi address bagai..bahaya jugak..

    ReplyDelete
  22. berkat nak cepat dapat menantu ke tu Cik Bedah??
    Bersangka baik tak salah.. at the same time kita mesti berhati2.. jgn simply2 bagi address rumah.. kalau no hp ok lagi kot kalau kita rasa curiga at least kita boleh block nombor dia dari terus call hp kita.
    Kalau nak jumpa pun jgn bawak datang rumah.. bawak dia jumpa kat Giant.. macam cik bedah jumpa cik jah haritu.. dah tengok elok orangnya dan rasa confident, baru boleh bawa balik rumah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hish...tak mo cik Bedah....jadi nenek cepat haha....
      Amboi weyh .....promote empunya badan nampak....hehe
      Betullah Cik Jah ko mmg spesis baik, dahlah mcm Ashwara Rai, baik pulak tu.....mmg terbaeklah hehe

      Delete
  23. Amboi, cepatnya nak ambil berkat... Berkat nak dapat menantu cepat eh Okje? hihihi
    Saya yang baca ni pun tumpang seram... Macam cepat sgt... Ambil no phone, lepas tu ambil alamat..
    Baik selidik betul2 dulu Okje, kenapa dia nak alamat tu. Tanya straight to the point. Tak ada lah kita ni tertanya tanya. Bukan apa, zaman sekarang ni kita kena jadi lebih berhati hati....

    ReplyDelete
  24. Errmmm... kalau orang baik sangat pun kita jadi ngeri jugak kan... bukan lah nak berprasangka buruk... tapi biasanya kalau orang yg baik gitu orang yang jual MLM jer... kekekeke... :D cuba la jumper tengok...

    ReplyDelete
  25. Dlm pd bersangka baik tapi kena juga berhati2 kan okje. Sekrg ni pun semua benda pun boleh terjadi .... huhu

    ReplyDelete
  26. ramah sungguh tu....ish gerun tu Okje...berhati2 ler...

    ReplyDelete
  27. Saya aishah..silent reader..sy ada ternmpk hainom masa hntr ank interview di utp..tapi ank sy kiv jer..mggu sudah jgk nmpk hainom di ampng..
    Sy nak kongsi pengalaman..bertemu org mcm tu..sebenarnya mereka adalah org direct selling ajak masuk jadi ahli..apa apa pun baik berhati hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aishah.... tak sangka Aisyah boleh jumpa okje yer....nape tak tegur? Dah 2 kali jugak yer secara tak sengaja Aisyah jumpa Okje....lain kali tegurlah ye....

      Ohhh ......Aisyah pun pernah ada pengalaman mcm tu yeh.... Tak salah nak jual barang pun tapi kenalah inform awal awal....ye dak....

      Delete
  28. Ish seriau pulak baca... minta no phone... pastu call.. pastu minta alamat nak pi rumah.... huuuuh scary....!!!

    ReplyDelete
  29. ish OKje, kena ada syak wasangka, seram dengar cerita
    zaman sekarang bukan macam dulu
    banyak orang yang berhati kurang baik
    lebih elok tak payah ramah sangat
    takat no phone ok lagi, ni alamat rumah pun nak
    totally dah macam scary movie dah ni

    ReplyDelete
  30. ada 2 je kemungkinan sama ada penjual brg atau kaki pukau ... next time klu org minta no fone , kata pd mrk , saya kena minta izin suami dulu ...

    ReplyDelete