Selar Kuning masak Sos Kicap

Salam Selasa......

Ini bukan lauk semalam ye, bukan jugak lauk kelmarin. Lauk minggu lepas kot haha.....

Korang tau tak ikan apa ni? Meh mak nak bagi tau, nama dia ikan Selar Kuning. Kecik kecik, comel comel je ghupernya. Ada line kuning kat badan dia. Tulah pasal panggil Selar Kuning kot. Baru perasan rupanya ada taik lalat seketul kat sebelah kepala dia. Emmmm.....

Sebelum sebelum ni, mak memang tak pernah beli ikan ni.  Yang biasa mak beli, kalau ikan kecik ni, ikan kembung Pelaling tu, tak pun, ikan bawal putih yang kecik kecik tu. Itu pun sebab anak anak suka. Mak kurang suka anak anak ikan ni. Mak suka yang bapak bapak ikan jer haha..... 

Bukan apa, ikan kecik ni tak puas makanlah weyh! Sekali masuk mulut, dah hilang.... Haih!.... macam tak biasa, selera Jilapah mak ni hihi...

Tapi hari tu entah mimpi apa, tetiba terbeli ikan ni. Berminggu jugaklah peram dalam freezer tu sebab pening tak tau nak masak apa. Takkan nak masak Asam Pedas! Macam tak sesuai jer. Sampailah satu hari tu, Kak Tab, Herba Tihara kata, dia masak Ikan Sos Kicap untuk menu tengahari.

Masak Sos Kicap? Camne tu?  Masak sambal, masak kicap, sweet sour, kari tu biasalah! Emmm....menarik jugak tu! Macam senang dan cepat jer masaknya. Petang tu jugak mak try masak!! Memang tidak mengecewakan weyh!! Terus jatuh cinta!  Bukan dengan menu dia aje, dengan ikan Selar Kuning sekali.... 

Sedap rupanya ikan Selar Kuning ni, goreng garing garing, tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili padi, masuk sos cili ye AN, bukan sos tiram hihi....... pastu masuk kicap manis, last sekali barulah masuk ikan. 

Pergh!!!  Licin! Tak de sisa langsung ikan dalam pinggan, dengan kepala kepala ikan mak belasah!!! Krup krap, krup krap macam meow ! Haha....

Comments

  1. hehehe.....menu yg cukup-cukup menyelerakan

    ReplyDelete
  2. Okje.. yg masuk sos tu? Sos tiram ke?

    ReplyDelete
  3. awal pagi resipi menu sedap ni Hainom...

    ReplyDelete
  4. Dalam peti ais masih ada ikan. Nanti boleh cuba resepi ni... :)

    ReplyDelete
  5. kak... dana jarang sgt beli ikan selar kuning nih hehehe...
    1 sbb nye mls nk msk sbb kecik sgt hehehe tp kalu grg garing2 sdp nih kan

    syok jgk menu akak nih.... blh try lah

    ReplyDelete
  6. kak nak resepi ...hehehe

    kak ni ikan fav kite jugak ni selain ikan kembung..ikan kite tak suka besar2....

    ReplyDelete
  7. sedap, tp kalo saya, kalo goreng kunyit garing sedap jugak ni, makan panas2 dgn nasi,,hehe

    ReplyDelete
  8. Sejak bilalah Jilapah makan ikan ya, Mak? Ingatkan Jilapah ni vegetarian. Kah3x...

    Mak biasalah tu, nak bapak ikan aje, anak-anak ikan ni tak main. Tak best katanya ^_^

    Tapi serius tau Mak, ikan selar kuning ni sedap kalau goreng garing. Silalah jangan persendakan Kak Ton kata kita tak kenal ikan selar kuning tau. Tahi lalat nan satu tu pun kita dah lama tau. Itulah 'pemanis'nya ^_^

    Tak pernah pulak kita masak ikan selar kuning gaya simple gini. Selalunya goreng garing jer pun. Dan selalunya kita aje yang makan anak-anak ikan ni ...

    Mak pernah makan ikan masak pais tak? Uh, terliur tetiba air liur kita bila teringat zaman dulu-dulu ketika emak masakkan favorite lauk ni buat anak perempuan tersayang @_@

    ReplyDelete
  9. alahai cik kak... sedap sangat dah tu sy tgk.. nak jugak lah buat mcm ni..selalu dok peti sejuk lama2 goreng mcm tu ja makan cecah sambal tomato... hihi...
    nak kena ikut resepi akak ni... :)

    ReplyDelete
  10. Wahhh.. nampak sedap menu nih. boleh cuba nanti.

    OKjer.. Zura lagi suka ikan kecik2 camnih.
    mmg sedap goreng garing2 makan dgn nasi panas n kicap pon dh sedap.
    *meleleh ailio tetiba.
    balik nanti nak beli ikan kecik lah~

    ReplyDelete
  11. Amboi nom suka bapak2'ikan aje ke...!
    Tak perasan pulak kakak kat kepala ikan ni ada taik lalat...
    Kak pun jarang beli ikan2 kecik ni,suami kakak ni begitu takut anak2 dgn mk ank tercekik tulang.
    Sebenarnya ikan selar ni memang sedap ,lemak2 gitu.,kakak kalau goreng ikan ni sambil2 ratah jadi kucing.

    ReplyDelete
  12. Kanda pulak jenis suka ikan yg kecik-kecik. Lagi ikan bilis tu lagi lemak pulak di tekak kanda ni.
    Senang nak masuk periuk dan kuali pun ye jugak.

    ReplyDelete
  13. Saya memang selalu confuse bila nak beli ikan selar kuning dgn pelaling.
    Jadinya, bagi mengelakkan kekeliruan, adalah lebih afdal wife saya yang gi beli.

    ReplyDelete
  14. mak kite tak makan ikan selar kuning ni tapi ada gak ar beli untuk orang2 yg makan dalam rumah ni...selalu kite goreng garing2 je mak...sedap je tengok diorang makan tapi tatau la nape tekak ni tak bole nak telan...dulu kite ni lagi sadis banyak gile ikan yg tak makan...ikan bawal pon kite tak makan mak...tongkol,tengiri ...ikan2 airtawar satu pon tak makan....kecuali ikan masin la cam sepat tu...ikan kembong cencaru sume lepas kawen baru berani nak makan...ntah ape pesen perangai pon tak tau la...kadang2 geram gak rase nak je tampo2 muka sendiri T_T

    ReplyDelete
  15. Ikan selar kuning ni letak garam kunyit lepas tu goreng garing2 pun dah sedap benar dah mak... Pada tekak saya yg suka makan anak2 ikan ni... Memang makan lima ekor pun tak sedar :)

    Masa mula2 balik ke M'sia, ikan ni la yg kami belasah makan hari2.. Anak2 pun suka especially Aisyah... Siap kata, "Why this fish is so deliciuos?"... hahaha, maklumlah dah tiga tahun tak makan anak ikan masak garing mcm tu... Ikan selar ni jugak yg sedap berbanding salmon :p

    ReplyDelete
  16. We all satu family mmg suka this type of ikan..goreng garing2 makan dgn nasi putih even nasi sejuk..laju je

    Kalau nak tgk Fahad Ali, boleh tgk n3 HILANGNYA SEORANG SAHABAT, FAHAD ALI.

    ReplyDelete
  17. Ikan kecik2 ni manis isinya, rugi ko baru kenal, aku dh lama kenal sbb aku tak berapa n kaya, jadi mampu beli anak-anak ikan je

    ReplyDelete
  18. Haha..samalah kita panggil ikan ni selar kuning.
    Sedapnya, dah buang ker telur lalat tu sebelum ambik gambar?

    ReplyDelete
  19. Memang sedap ikan selar kuning masak garing macam ni. Terbaik nampak. ;-)

    ReplyDelete
  20. Kena buat sekali masak ikan selar kuning macam ni. Nampak sedap.

    ReplyDelete
  21. saya suka beli ikan ni. mmg sedap pun. goring garing garing pastu ratah camtu je. masak kicap ni x pernah try lagi. klw goring cili pernah la buat.

    pergh lapar wei. x lunch lagi ni. kalau nak buat harus tunggu sabtu ahad sbb balik keje pun dah melepet.

    ReplyDelete
  22. Resepi orang lepeh memang sedap hahah

    ReplyDelete
  23. masak kicap letak taucu pon sedap rasanya mak okeje tuuuu., ;p

    ReplyDelete
  24. Sedap...apa lagi kalau ikan tu gigoreng garing2

    ReplyDelete
  25. saya tak berapa suka ikan ni..sebab tawar..memang tak beli pun..

    ReplyDelete
  26. Ikan selar kuning memang lauk kegemaran kita tau.. masak apapun sedap..

    ReplyDelete
  27. ikan kecik-kecik pun sedap gak mak hainom wei..ce share resepi kat sini lain kali

    ReplyDelete
  28. belle suka ikan selar,sbb jrg mkn ikan lain.ikan yg dimkn pun xbyk.slalu suka kembung, ikan merah, ikan selar, kdg2 beli jugak bawal, siakap tp x lalu mkn ikan lain.ntah..susah sikit.pastu bila beli xtahu nak masak ape.asyik2 goreng je..xada idea biarpun berlambak2 resepi online

    ReplyDelete
  29. mana resipinya kak hainom...amboi main tayang makanan ni...baru lepas baca kat blog umi alya

    ReplyDelete
  30. peberet ayah rania ikann kecik kecik ni.
    krup krap krup krap kalau diratah.
    ikan bawal kecik suka buat celup tepung.

    sy pulak jns x gheti nk meratah ikan mcm tu..

    ReplyDelete
  31. nampak simple tapi sedap...hai kak hainom sihat?

    ReplyDelete
  32. Haishhhh...makanan lagi. Kecur ailio dibuatnya. Resepi baru ni. Bley cuba ☺

    ReplyDelete
  33. saya guna aje ikan selar ni buat asam pedas
    selar masak apa pun sedap pada tekak saya =)

    ReplyDelete
  34. Fav LM ni selar kuning. Goreng je pun dah sedap

    Tp aritu teringin nk mkn kari ikan. Masak la guna selar ni. Malang betul la sbb dia ada sisik2 tu kan.. Jd tak sedap la pulak x sama cam kembung. Silap betul laaa

    ReplyDelete
  35. laju je hbs kalau ikan goreng masak kicapp.. klau goreng kunyit tu susah nau nak hbsnya..

    ReplyDelete
  36. ikan ni kalau baru naik dari laut lagiiii sedap kak. manis je rasa dia

    ReplyDelete
  37. Mia kurang pengetahuan dalam bab ikan ni. Klu beli ikan pun selalu ikan putih jak .. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts