Gulai Kikil
Salam Selasa kengkawan.....
Mak tengah mendobi tak sudah ni sejak petang semalam weyh! Tulah tu, asal balik jalan jer, cengginilah keadaan mak, jadi Tokey Dobi haha .....
.
Menjawab pertanyaan Oh Panduan kat mana mak duduk kat Ipoh hari tu. Kat sinilah OP, Hotel Tower Regency. Pak Jilap ambik apartment 2 bilik termasuk sarapan pagi untuk 4 orang.
Separuh orang, bila pergi sesuatu tempat tu mereka suka cari tempat makan yang best best dan femes. Tapi lain pulak pesennya dengan Pak Jilapah, dia lagi suka cari yang dekat dan cepat, janji kenyang, lebih lebih lagi dah malam, badan pun dah penat! Tapi mak googlelah jugak tempat makan best kat Ipoh ni, buat jangan tidak kata orang hihi..... Pusing punya pusing, terjumpalah restoren Simpang Tiga ni. Restoren makanan Padang katanya. Ni makanan mak berdua dengan Pak Jilap malam tu.
Gulai Kikil. Tak ingat pulak mak dah pernah makan ke belum. Tapi gulai nilah yang buat mak terliur malam tu weyh! Kikil ni kalau ikut kamus Indonesia, satu bahagian pada kaki lembu, kalau kamus kita, Urat Keting kot! Mak selalu jugak nampak kedai Sup Urat Keting kat Bangi tu. Tapi tak pernah singgah pun. Dah tau, lepas ni bolehlah try nampaknya.....
Buat mereka yang teringin nak try makan tapi seram tu, tak payahlah nak seram sangat, rasa dia plain aje, tawar, bau lembu pun tidak, lemak pun tidak, kenyal kenyal gitu! Mak sukalah..... Satu mangkuk cenggini ni Rm9.00. Boleh tahan jugak harganya. Yelah...... ingat senang ke nak mengikis kulit kaki lembu, nak korek kikil ni? hihi......
Gulai Kikil |
Budak budak pulak makan western malam tu.
Uhukss baru tau tentang Gulai Kikil... Terima kasih kakakku sebab bagi ilmu pengetahuan baru...
ReplyDeletesama ler dgn aida.
Deletetq utk ilmu baru tu.
1st time dgr and tgk gambo...
Sedap juga tu ...tapi belum pernah pulak merasa.Tak tau pulak ada jual kat mana kat sini.Tak kan nak beli kaki lembu,nak mengerjakan sendiri pulak....
ReplyDeletenieyl x pernah lagi makan gulai kikil nie...
ReplyDeletetapi mesti rasa dia sedap kan...
bila lepas berjalan part repack baju ngan basuh baju .... adui...tak syoknya.tapi kena buat
ReplyDeleteSalam kakak.. pekabar?? lamanyaaa tak jalan ke sini..hehehe
ReplyDeleteIpoh. pernah sampai tapi tak sempat nak jln2 carik mkn...
baru dengar ni Gulai Kikil.. mgkin tak kot klu kena bagi.. hahaha..
bab2 gulai cenggini, en kuling suka lah... :)
Mujur tak gulai kerikil kan? Jenuh pulalah nak mengunyah!
ReplyDeleteKakcik pun suka pergi ke tempat makan yang dekat dan senang kalau ke mana-mana sebab malas nak 'mencari'... :)
hihihi tak pernah dengar Gulai kikil ni mak.. rasa lagi la tak pernah. Kalau mak suka, makna nya sedap la tu. Tekak mak kan blh di guna pakai bab rasa merasa ni. Hiksss..=D
ReplyDeleteDekat pasar malam tempat kanda ni selalu ada jual dinda. Kanda selalu juga beli tapi tak tahu nama. Pakai tunjuk aje. Memang sedaplah kalau kat tekak kanda dgn abang. Anak-anak kanda pun jenis tak kisah kalau kita makan mereka makan aje.
ReplyDeletemil kt kg suke btl kalu mkn gulai urat nih kak...
ReplyDeletemasakan padang mmg terkenal lah ngn gulai kikil nih... seronok melayan mkn kikil nih kan kak...
peberet ni urat keting..yang kat bangi tu pon sedap tapi jauh sangat nak kesana..selalu kalo gi mydin usj memang sup ini ler yang dimakan kat foodcourt tuh..regukan ngan sambal belacan dan telur masin..umphhhh terangkat..
ReplyDeleteoh dok tower regency rupanya..
ReplyDeletemkn kat simpang tiga lak tu..
alahaiii lah akak..
gulai kikil tu pernah tahu,
tp blom pernah try lg
CH pun suka gulai kikil @ gulai urat ni..
ReplyDeleteSelalu makan masa kerja kat Klang tu hari..
Kat Shah Alam ni susah nak jumpa..
Tu hari ada jumpa kat pasar malam ada jual yg belum masak..
aaahhhhh malas pulak nak masak..
Nak cari yg dah masak macam ni ye Nom..
Terus jer sua kat mulut ngap...
Hahhaha..
Dobi nom jangan tak dobi..
Kat Shah Alam ni tiap2 petang hujan..
Mengujakanlah Mak gulai kikil tu. Tapi bila Mak sebut kat kaki lembu, keterujaan pun berlalu pergi...
ReplyDeleteMak, kikil ni sama dengan tetel ke apa, Mak? Eh, tetel tu bukan setakat kenyal tapi penuh dengan lemak berkrim disukai ramaikan, Mak ^_^
Oh, hujung minggu lepas kiranya Mak ke Ipohlah ya! Padanlah puas Kak Ton pasang antenna tak nampak pun kelibat ...
hamboi..ini blh buat sy jeles lagi kak..hihi
ReplyDeletetak pernah tgk dan mkn ... sedap ke mcm pelik je .. klu sy mkn western juga la
ReplyDeleteke ipoh pula ya kak hainom...
ReplyDeletegulai kikil baru pestaim dengar
owh, orang sana panggil kikil... Ingatkan batu kerikil tadi... baca tajuk, ingatkan mak buang tabiat makan batu kerikil pulak... hahaha
ReplyDeletekalau kat sini panggil keting... rasanya pernah juga makan sup keting... tapi sup tulang jugak yg jadi pujaan hati... hehehe
Gulai kikil asam pds urat keting..perghh mmg exotica sgguh...
ReplyDeleteKnor blum nak cuba lagi...tapi klu org msk boleh mkn kut...
salam nom ..
ReplyDeletekikil ni bukan ke kulit lembu yg dh di jemur ..
sbb tiap kali angge myembelah korban ..
mesti ono seng arek gawey kikil ..
opopun kikil memang enak di pangan
First time tengok ni HO, sedap nampak, rindu otak lembu bila tengok kakinya hehe..exotic betul kata KM, lama jugak tak pi ipoh ni.. view mata helang tu, dari tingkap hotel ke haaa dah tak da apa nak tanya tu :))
ReplyDeletepestime tengok nih, tak penah makan lagik, macam seram jugak nak try nih..hahaha
ReplyDeletemacam geli jekkk nak makan...kekekeke...
ReplyDeletehi hi...
DeleteBaru tau ada gulai kikil
ReplyDeleteKalau sup urat keting kat Bangi tu, rajin lah jugak layan anak kalau nak makan (Actually Mak dia yg lebih..hihi)
Assalamualaikum anom
ReplyDeletekita geng lah suka sgn urat keting ni
apa lagi buat gulai mcm ni memang bertambah nasik kalau makan kat umah lah
tapi makan kat kdai malu lah buruk makan orang kata makan banyk haha
Klau sup keting yg kat Bangi tu kak Zai dah makan. Tekak kak Zai kuranglah sikit bukan urat ketingnya tp supnya dahlah tak berapa nak panas dibiarkan lama terdedah baru dihantar ke meja kita.
ReplyDeleteSedapnye mak...kite kalau sup urat keting tu penah gak makan...mahal sebab cara nak masaknye tu remeh dan lama...kene rebus 5-6 jam kot baru dapat urat yg kenyal dan lembut camtu...hadoiiii la hai dah kene kesat ailio pulak dah...hahahaha
ReplyDeleteAiyok sedap ye..eksotik ni sy tgok n dengar pun takut nak makan.takpelah..sy makan western jelah macam anak2 mak jilap.hahaha
ReplyDelete