Fefeeling Shell Out
Salam Selasa.....
Semoga hari ini lebih baik dari semalam hendaknya.
Ni semua Yati punya pasallah ni...... mak pun dah teringin nak berShell Out jugak tau.
Shell Outlah sangat |
Orang lain dah lama berShell Out tapi mak baru minggu lepas fefeeling Shell Out weyh. Dahlah dalam bekas, kat rumah pulak tu haha..... Kiranya Shell Out jugaklah tu kan....
No kupang, no kerang, no pepahat bagai tu, jagung pun mak no kan hahaha...... salad sudahlah! Sebabnya tak ada stok.
Mak rujuk resepi Puan Azlita Masam Manis. Tapi ada jugak bahan yang mak tak letak, sebab tak ada hihi..... Cara Puan Azlita memasaknya pun berbeza. Penuh tata tertib gitu. Dapat kat mak, yang rasa leceh, ku mudah ajelah hihi.... Macam sotong dengan udang tu, mak tak rebus dulu pun. Terus je lebur dalam kuali hihihi..... Cuma ketam tu mak goreng dulu sebabnya ketam tu dah agak berbau. Ceh!!....terkena mak kali ni!
Yang pasti..... mak malas nak berlama lamaan di dapur! Allergik hokey! Janji sedap hihi....
Bahan bahannya :
1) Ketam ekor, sotong, udang
2) Kentang potong 4 - goreng
3) Bawang putih - ketuk
4) Bawang putih, bawang merah blend
5) Halia
6) Serai - potong nipis
7) Cili kering blend
8) Serbuk kari ikan
9) Sos Tiram
10) Sos Ikan
11) Sos cili Thai
12) Belacan
* Sukatan bahan agak agaklah ye....
Caranya :
Tumiskan belacan, bawang putih ketuk, bawang blend, halia, serai sehingga naik bau. Masukkan cili blend, tumis sampai cili masak. Masukkan serbuk kari. Masukkan sos sos yang ada tu. Kalau pekat boleh letak air sedikit. Lepas tu leburkan ajelah makanan laut yang ada tu......
Siap.....
Ada lagi tak? Jap lagi kita ke sana singgah makan..
ReplyDeletewow sedapnya
ReplyDeletewallahhh...mmg nampak sedap tu!
ReplyDeletesaya tak pernah ber shell out..
sdapnya..mtk skit..:)
ReplyDeletemenarik lah hidangan cam ginie ;;)
ReplyDeletenanti leh try masak nie .
orang lain dah lama bershell out - tapi saya sampai sekarang tak pernah lagi dapat makan kat shell out ni. huhuhu. sedih
ReplyDeleteKnpa tk hajak knor skli...nommm
ReplyDeletealergik tak alergik lelama kat dapo, tu tengok hasilnya..meletopsss!!..
ReplyDeleteMak aiiii nampak sedap sangat Kak...terjangkit dgn Kak Yati lah ni ye..semangat tu nak buat..haha.. tapi serius nampak menyelerakan.. sini seafood murah, tapi tulah kak, penyakit M nya lagi menguasai.. hahaha
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaaaaaaa... mengodanya
ReplyDeletenk bt sndiri, takat mkn 3 org mcm tak best je tak meriah gitu
aduh...
ReplyDeleteada tinggal sikit tak untk shark.
nak singgah umah terus ni kalau ada.
Ini baru betul-betul puas makan dinda
ReplyDeletePilih aje mana satu idaman kalbu ye
Satu perencah semua 'binatang' ada dah dalam satu bekas.
Ada org buat shellout dalam talam besar dinda.
Hainom, you really cracked me up hah..hah... PH baru jer looked up Masam Manis Shell Out before I came here. Looks good, Hainom. Mesti sedap berfeeling feeling...
ReplyDeletewow sedapnya...
ReplyDeletejaga2 cik salmah...
ada cholestrol di depan...
hihihi
Dah musim ke shell out skrg ni Anom
ReplyDeleteTak tahan nengok tu
Apa kan daya kalau kakanoor buat mcm ni pak haji gue mesti jeling2 je sbb alergic haha
Wow3x..sekali tumis je kan, selalu tengok style tumis asing2 hidupan tu. saya pun tak pernah buat sendiri lagi.. suka tagline tu "mana yg leceh, ku mudahkan je la" :D
ReplyDeleteHahahaha 😆😄😂
ReplyDeleteTerperangkap juga dgn entri shellout CH ye nom..
👏👏👏💪💪💪 wah lagi hebat shellout hang tu nom..
Siap ikut resepi chef blogger terkenal Azlita Masam manis tu..
Sure sedapkan nom..
CH buat yg mudah2 ajer 😆😊
fuhh...lagi sdp bershell out kat umah..pndai masak kak ni..hehe
ReplyDeleteso far tak pernah lg bershell out ni. baik kat luar atau di rumah.
ReplyDeleteIngatkan ngadap kt restoran,
ReplyDeleterupanya buat sendiri.
Kira okaylah tu.
Kalau nak makan tu, hilang allergic ko tu kan mak, tapi rasanya tak lama pun buat benda alah ni kan, main ketuk dan campak aje yg aku perasan, kira okla kan, rajin gak ko mak, hihi..kalo dah nk makan kenalah rajin kan ><
ReplyDeleteKalau nak makan tu, hilang allergic ko tu kan mak, tapi rasanya tak lama pun buat benda alah ni kan, main ketuk dan campak aje yg aku perasan, kira okla kan, rajin gak ko mak, hihi..kalo dah nk makan kenalah rajin kan ><
ReplyDeleteterliur sudah.. hee~ kena buat nih..
ReplyDeleteAmacam kak? Sedap?? Hihihi meriah makan 1 kluarga.. Weeee bestnya!
ReplyDeletebelum pernah buat, but it looks yummy. pedas tak? ada anak2 ni kena buat version kurang pedas
ReplyDeletewahhh sedapni ... tp sy tak mkn seafood ...tak suka sgt ... takt udang boleh la masuk lagi
ReplyDeleteYUMMY....sedap jugak shell out letak daun salad camtu....
ReplyDeletesedapnyaaaa...nyummmmmm
ReplyDeleteJangan lama-lama kat dapur, Mak. Nanti guna gas lebih, kena beli barang lebih, minyak masak guna lebih. Kos meningkat nanti kalau Mak rajin kat dapur tau ^_^
ReplyDeleteJangan bimbang. Kak Ton pun belum pernah bershell out kerana takda geng, Mak oi! HD dan anak-anak mana makan seafood bagai ni. Tak akan Kak Ton nak bershell out sorang-sorang sambil anak-anak dan suami telan air liur duplohlapankali tengok Kak Ton over shell out sorang-sorang!
Kalau gaya gini, kena ikut cara Mak jugalah ya. Buat sendiri shell out kat rumah.
Tapi itulah, Kak Ton kena pegang pada prinsip hidup - tak boleh lelama kat dapur, nanti kos tinggi ^_^
Shell out dalam mimpi ajelah senang!
ok terliur,..bencilah...
ReplyDeleteTak perlu nk bertatatertib itu pun dh nampak sedap gile..ahaa azlita masam manis tu? 'Masuk blog dia tu mmg merembes lah
ReplyDeleteAmboiiii...menggodanya...
ReplyDeleteTapi disebabkan tekak asyik gatal dan batuk, selera makan pun dah entah ke mana... :(
telan air liur tengok nih, teringin juga nak bershell out nanti, kena tunggu dapur barulah nampaknya nih hehehe
ReplyDeleteHadoi!! Jeles tekak Sha melihat shell out akak tu...
ReplyDeleteSha pun tak berkesempatan nak Shell out bagai nie..
Mampu dalam mimpi je..
Kerajinan ke dapur tu agak berkurangan.. hehehe