Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 21 July 2017

Mee Lidi

Salam Jumaat...

Korang pernah tengok Mee Lidi? Serious!! Mak baru first time tengok!
Hari tu pergi beraya rumah kawan Pak Jilapah. Dia hidang laksam tapi mee dia, dia tak guna laksa tepung beras yang biasanya kita makan laksam tu, dia guna Mee Lidi ni. Pada mak, yang spesis cuma tolak batu dengan kayu ni, 'masuk' jugaklah kuah laksam walau guna Mee Lidi ni........ 

Mee Lidi

Mati mati mak ingat spaghetti you. Nasiblah bini kawan Pak Jilapah ni peramah, mak nak interview lebih lebih pun rasa tak malu hihi...... rasa selesa kita dibuatnya, tu yang tahu cerita tu. Dia cakaplah dia beli kat Pekan. Dia pun hairan mak tak pernah jumpa. Kalau tengok alamat pembuatan mee ni, dekat Tanjung Agas, Muar tu aje. 

Walaupun mak ni anak jati Muo....... serious weyh, seumur hidup mak memang tak pernah jumpa Mee Lidi ni! Kalau Mee Siput taulah!

Selain makan dengan kuah laksa, Mee Lidi ni boleh jugak digoreng macm mee kuning biasa tu. Kena rebus dululah jugak macam spaghetti tu.

Balik tu, kawan Pak Jilapah bagi 3 paket Mee Lidi. Alhamdulillah rezeki..... 

27 comments:

  1. SA pun baru tau ni...mee ni macam mee goreng kan..td gugel terus nampak diorang buat mee goreng guna mee ni..

    ReplyDelete
  2. e'in pun baru first time dengar and tengok mee lidi nie..

    ReplyDelete
  3. Ehhh bagus tu nom..
    Dia dah bagi mee lidi..
    Apa lagi buatlah open house untuk aweks blogger group WA ni..
    Kira boleh lah mee lidi ni kan mak zimah.. kak ton.. cikgu AN..
    Kami pun nak rasa mee lidi ni😆😅

    Mmg best kalau tuan rumah ni peramah..
    Kita pun tak segan nak tanyakan nom..
    Lagi best..
    Bila dapat tapau tu 😆😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa jangan lupa jemput saya sama, nak juga rasa mak nom masak mee lidi tu hehehe

      Delete
    2. Jgn lupa sy gak.. 😄

      Delete
  4. pernah tengok mee lidi ni sebelum ni tapi tak ingat pulak sapa yang post, tapi tak pernah la makan. best tu mak pergi beraya dapat pula tapau mee lidi 3 paket.

    ni apa citer ni orang muo tapi tak tak tahu kewujudan mee lidi..udah kilang buatnya pun di muo tu hehehe

    ReplyDelete
  5. Serius sebijik rupa lidi HOkj ngeh! ngeh! ngeh!
    Gambar yang dah siap untuk dimakan takde ke nak juga Mrs. A tengok macam mana rupanya.

    ReplyDelete
  6. Akak rasa pernahlah makan mee lidi ni tapi duluuu lah dan bukan jenama ni...
    Kiranya adek beradek spagetti lah ni ya nom.

    ReplyDelete
  7. First time juga ana tgk mee lidi ni kak. :)

    ReplyDelete
  8. Tak pernah tengok juga kak Mee lidih ni.. agaknya rasa camno kan? nampak pun mcm spagheti..hihi...
    rezeki dapat 3 bungkus tu..boleh lah masak2 nti.. :)

    ReplyDelete
  9. dana penah cite psl mee lidi nih kak... tryla google, mee lidi nih banyak di jumpai kt tengganu n pahang...

    sedap mmg sedap utk di goreng atau di rebus mkn ngn laksa kuah putih

    ReplyDelete
  10. Nanti dah masak, tayang kat sini macam mana rupa kejadiannya, ya... :)

    ReplyDelete
  11. Eh, LL pun tak pernah jumpa mee lidi. So, Hainom dah try ke masak ke mee lidi yang dapat sebagai prezen tu? Ke simpan jer dalam laci? hee..hee..

    ReplyDelete
  12. First time tengok ni Kak. Sebijik macam spaghetti ye...

    Bila nak masak tu 😊

    ReplyDelete
  13. 1st time dgr nama mee lidi ni. Tapi rasa mcm penah makan mee yg mcm ni..
    Sedap ek kalau mkn dgn kuah laksam? Ira pun sama la kak.. Spesis tolak batu dgn kayu je.. Makan je apa org hidang, cuma kalau bnyk sgt menu tu, perut je la xlarat nk terima

    ReplyDelete
  14. Eh..camno cara masakan nya ni eh?

    ReplyDelete
  15. Alahai Mak Nom nun situ di Tanjung Agas aja datangnya Mee Lidi tu..
    LZ pun tak pernah rasa.. Mak Nom masak dulu, share resepi nanti kami tiru yer..

    Selamat mencuba :-)

    ReplyDelete
  16. first thing first, sedap tak, sejujurnya yaya bukan penggemar mi...haha...and bukan kak anom je 1st time dengar, yaya pun sama 1st time dengar dan tengok mi lidi ni...

    and yaya nak ucapkan jutaan terima kasih sebab kak anom yang meletops ni sudi melawat blog yaya yang usang yang jarang update tu...hehe...

    datang sini untuk membalas kunjungan...

    ReplyDelete
  17. first time dengar mee lidi. gemuk macam spageti ke kak? ke kurus kering tu sebab namanya 'lidi'?

    ReplyDelete
  18. pernah dgr, tpi xpernah makan....yang rietta dgr dorg goreng macam mi biasa, yang makan mcm laksam xpernah plak dgr...

    ReplyDelete
  19. Dulu masa duk teganu selalu jumpa mee lidi ni.

    ReplyDelete
  20. Sha pernah nampak tapi tak terbeli.. Kikiki.. Nanti kalau akak masak meh pos sikit kat sha..

    ReplyDelete
  21. Pernah makan mee ni...kalau tak silap rasa dia kenyal sikit kot...hehe

    ReplyDelete
  22. owh..lebar jugak jaluran dia..ala2 fetucini pun ada

    ReplyDelete
  23. pernah dgr.
    ni pestime tgk yg lom goreng :)

    ReplyDelete
  24. Apa ni, Mak! Sebelah rumah aje kilangnya tak akanlah Mak tak perasan masa main tingting kecik-kecik dulu? Buat malu oghang Muo ajelah Mak nih!

    Errr...disebabkan Kak Ton tinggal di kejiranan yang berbeza, makanya Kak Ton pun tak tahulah mi lidi ni apa ke bendanya. Maklumlah yang Kak Ton tau cuma angel hair, spaghetti, fettuccini, makaroni dsbnya.

    Mak jangan juih mulut tau! Kak Ton nampak dari sini tau!

    ReplyDelete