Diari Haji 2019 - Part 1 ~ Panggilan Istimewa dari Allah

Salam Isnin ...

Hehehe...... belum apa apa tetiba dah muncul entri Diari Haji! Kalau dah ada Part 1, haruslah berpart part kan..... Dahsyat ke tak dahsyat tu hahhaha...... Sudah verangan nampaknya!!!. Maunya tak verangan wei..... bila tengok sorang demi sorang kengkawan sebaya pi Haji, tengok pulak kengkawan yang jauh lebih muda dari mak dah dapat panggilan Haji lebih awal, lama lama timbul jugak rasa cemburu dalam hati mak ni. 

Alhamdulillah, hampir 11 tahun menunggu giliran ( daftar pada April 2008 ) akhirnya mak dan Pak King mendapat panggilan istimewa dari Allah pada bulan Januari baru baru ni. Kalau dah dapat panggilan, rugilah tolak kan? Sedia ke tidak, kenalah usaha sampai sedia. Nak sampai giliran bukannya senang! Cantiknya setiap aturan Allah tu, tepat pada masanya, tepat pada ketikanya, sebabnya, masa mak dan Pak King berangkat ke Mekah nanti, dalam bulan Julai ( penerbangan Haji yang pertama dijangka 5 Julai ), insyaallah masa tu anak sulung mak dah habis belajar, si kakak pun masa tu cuti semester,  jadinya si bongsu ada orang temanlah. Tak delah mak risau nak meningggalkan dia sorang sorang. Jadinya bolehlah fokus ....

Panggilan istimewa dari Allah....


Kalau dah katanya istimewa, wajiblah setiap moment tu mak abadikan. Moga Allah panjangkan umur kami untuk melalui pengalaman yang istimewa dan berharga ini.

Dalam pada seronok dan teruja tu, seram pun ada jugak sebenarnya. Mau tidak, pengalaman pertama kot! Macam macam dalam fikiran mak ni tau....... Beruntunglah korang yang dah pernah pergi umrah dulu kan......sure tak seseram mak.

Seram yang tu satu hal, nak hantar balik borang tawaran Haji tu pun satu hal jugak!  Mau tak seram wei.....! Kena buat check up bagai! huhuhuhuhu.... Tengoklah borang dia tu ha..... macam macam yang nak kena isi. Paling seram part BP tu.... Dah tu macam macam kotak pulak kat bawah tu!!!!! Allahuuuu, tulunnnnnn...




Comments

  1. Sha doakan semoga dipermudahkan semua urusan akak dan suami..
    alhamdulillah.. Pengalaman yang indah buat akak dan suami..

    ReplyDelete
  2. cik nor doakan moga Allah permudahkan urusan haji akak dan suami..aamiin

    ReplyDelete
  3. Semoga dipermudahkan urusan, Hainom dan Pak King. Mesti excited kan?

    ReplyDelete
  4. I feel you mak...
    Siap bang aji pi hantar borang jawapan by hand kat HQ TH, punyalah excited hihi

    Moga dipermudahkan segalanya mak. Doa jangan putus mak, minta Dia sampaikan ke sana. Apa saja mak nak, minta je dalam setiap solat atau setiap kali teringatkan-Nya.

    Rasa nak peluk je mak sekarang, happy sangat for you 🤗

    ReplyDelete
  5. Semoga dipermudahkan Allah juga urusan Anom dan suami. Aamiin...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah dah dapat panggilan utk menjadi tetamu ALLAH. Akak masih menunggu jawapan Rayuan Haji.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah...tahniah kak nom, semua teringin nak ke sana kan, dah sampai giliran akk, in shaa Allah semoga dipermudahkan segala urusan

    ReplyDelete
  8. Alhamdulilah.. rezeki Allah memang tepat pada masanya... Saya pulak tumpang happy untuk akak. Saya pun baru settlekan badal haji untuk arwah suami saya..Kiranya akak naik haji sekali la dengan suami saya..hehehe. Doakan lepas ni giliran saya pulak dapat jemputan Haji ye..

    ReplyDelete
  9. Semoga dipermudahkan segala urusan hainom Dan suami utk menunaikan rukun umrah yg ke 5.

    Tak perlu nak risau sgt nom..
    Ikut kursus Haji..
    Faham.. InsyaAllah dipermudahkan..

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah benda yg baik akan Allah permudahkan.

    ReplyDelete
  11. Semoga dipermudahkan..insyaallah semoga dapat umrah mabrur juga

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah. Tahniah HOkje dan suami muda-muda dah dapat panggilan menjadi tetamu Allah S.w.t.

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah Kak Nom.. LZ tumpang gembira. Semoga dipermudahkan segala urusan Kak Nom..

    ReplyDelete
  14. tadi nampak part 5 dah berupdate.. tapi tak nak baca lagi sebab cari part 1.. bagi i baca part by part dulu ye hehe. Apa2 pun alhamdulillah.. Okje dah selamat pergi & selamat kembali. rejeki dapat pergi time muda (mudalah kann sbb masih kuat bertenaga lagi hehe).

    ReplyDelete
  15. Baru nak mula baca... diari haji ni...

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat pi muda-muda okje... syahdu baca surat tawaran tu... rasa berbunga-bunga je hati...

    ReplyDelete
  17. Eminem net worth 2020: Eminem is a multi-platinum selling American rapper, producer and actor who has a net worth of $230 million. He is consistently one of the highest-paid entertainers in the world.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts