Diari Haji 2019 Part 3 ~ Alhamdulillah dah lega

Salam Isnin....

Diari Haji 2019 - Part 1 ~ Panggilan Istimewa Dari Allah
Diari Haji 2019 - Part 2 ~ Saringan Kesihatan

Sabtu baru ni mak baru je selesai check up untuk bakal bakal jemaah haji. Terasa lega seleganya wei..... Kalau tidak hari hari duk memikirkan masalah check up ni. Cengginilah masalah orang pengecut jumpa doktor agaknya ek...... 

Mak ngan Pak King punya giliran pukul 10.30 pagi. Pukul 10 mak dah sampai Klinik Kesihatan hokey. Kalau boleh nak cepat siap sebab lepas tu nak balik kampung, anak sedara mak kawen. Lepas daftar bagai macam biasalah kena ambik darah untuk tau jenis darah, kepekatan darah, gula dalam darah, lepas tu baru ambik berat, ukur tinggi dan ambik tekanan darah. Part ambik tekanan darah ni tak payah nak cakaplah, macam biasa jantung mak berkompang dalam tu hihi....Entah apa yang diseramkan pun tak taulah. Alhamduillah, gula dalam darah ok, 4.8, mau tak ok, sejak sebulan lepas lagi mak dah pantang air manis tau.

Tapi bab yang satu ni, memang dia tak dengo kata! Haih tinggi jugak engko ye Tekanan Darah! Penat seminggu makan epal hijau blend macam yang di saran ko Yati Cahaya Hidupku.Tak lut! hahhahaha.... Kebetulan masa check tu Pak King kat sebelah meja, dia punya tekanan darah pun tinggi jugak! Hihi... boleh sekufu pulak tu laki bini . 



Untuk umur yang 40 tahun ke atas, yelah umur umur yang dah menjelang Isyak macam mak laki bini ni diwajibkan buat ECG. Sebab mak dah pernah buat ECG masa check up rutin sebelum ni, jadi mak tak takut sangatlah, konfiden jelah, kalau tak, ngeri jugak tu. Sekejap je buat ECG ni. Nurse klip klip kat kulit bahagian dada, kat kaki, kat tangan dengan wire, tak sampai satu minit dah keluar graft rentak jantung.....

Lebih kurang cengginilah bentuknya. Tapi ini bukan result ECG maklah ye.... Result ni macam menyeramkan je... Graft dia kejap ke bawah, kejap ke atas..... hish!!!
Image result for graft ecg
Google

Selfie luuuuu......
Ada orang tu takut nak kena injek hahahhaa....


Dah siap semua check check tu, last sekali barulah masuk bilik doktor. Dalam bilik doktor ni belum boleh rilex lagi wei. Check paru parulah, check payudaralah..... nasiblah tak de buat pap smear, kalau tidak mau berkompang balik mak punya jantung hihi..... Alhamdulillah, doktor puas hati dengan semua result mak dan Pak King walaupun tekanan darah memasing tinggi tapi terkawallah kot. Lagi pun, mak ngan Pak King kan dah makan ubat. Barulah doktor luluskan untuk buat injection Meningococoal Quadrivalent Vaccine. Doktor  pun ucap Tahniah!!!! Terima kasih Dr Noor Asyila yang comel! Yahuuuuuu......Lega wei!



Dekat pukul 1 jugaklah selesai urusan check up ni. Lepas tu mak dengan Pak King apa lagi!!! Balas dendamlah wei, makan penuh pinggan hihi.....  

Syukur ya Allah, kau mudahkan urusan kami....... rasa nak menitis air mata mak! Walaupun masih panjang lagi perjalanan, masih banyak lagi cabaran yang harus mak, Pak King dan bakal jemaah haji lain tempuh, tapi terasa sebelah kaki dah berjaya melangkang..... Moga Allah mudahkan urusan mak  laki bini dan bakal jemaah yang lain jugak selepas ini....aminn


.Dah jom bang..... cepat balik kampung!

Comments

  1. alhamdulillah.. rezeki menjadi tetamuNya. hihi mak pun muka pucat lesi amek darah bagai..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah kak nom, moga semua urusan di permudahkan ya...
    kelakor nengok muka pak king tuh, udah tua kok takut nk kene enjek heheheh... eh ke akak yg tkt nk kene enjek?

    bestnya kan... tinggal tunggu masa je nk pi sana, nnti jgn lupa kirimkan doa supaya kami kwn2 kak nom dpt pi sana jgk tau

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..semuanya ok, moga2 segala urusan selepas ini juga akan dipermudahkan sehinggalah mak dan pak king selesai menjalani ibadah haji nanti in shaa Allah... seronok membacanya mak weii, moga ada rezeki juga kami ke sana menajadi tetamu Allah nanti

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.. Seronok baca diari haji akak..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. Semoga dipermudahkan urusan akak dan pak king..
    Seronok baca diari haji akak..
    Darah tggi tu, sbb berdebar kot. Hehe..

    Kak.. Ira nak share ustaz pesan, dia suruh sampaikan pada bakal2 haji..
    Ustaz kata utk dptkan haji yg mambrur, pesan ustaz 1. Sabar 2.Sabar 3. Sabar
    Sabar dalam setiap urusan di Malaysia dan juga kat sana nanti.
    Semoga akak dgn pak king dikurniakan kesabaran dlm melalui urusan ibadah haji..
    Aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ira.... mmg sabar menjadi kunci ibadah bakal jemaah kat sana. Ira doakan akak moga dipermudahkan ye

      Delete
  6. alhamdulillah..Allah permudahkan semua urusan akak untuk ke Tanah Suci Mekah..nnt doakan cik nor yer akak..hihi

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..tumpang seronok.Semoga dipermudahkan segala urusan akak gojes dan abg ensem ni..

    ReplyDelete

  8. Rindu kat buku kesihatan tu. Rindu lagi kat tanah suci huhu

    Kita dulu takde ECG semua mak. Maybe below 40 kot pergi dulu. And our checkup not as details as yours. Maybe buat dekat private kot eh?

    Apapun dah setel satu bab ye mak alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, semua berjalan lancar... mak dgn pak king mmg sehati sejiwa.. sampaikan tekanan darah pun sama2 tinggi... tapi kalau masih terkawal tu mmg tak ada masalah...

    Mak, bestnyer nak pergi haji... nanti doakan kita sama yer, biar muda2 lg boleh pergi haji.. walau skrang pun dah tak muda mana.. huhuhu

    ReplyDelete
  10. Syukur Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar. Pasti tak sabar hendak jejakkan kaki ke sana, kan? :)

    ReplyDelete
  11. Tahniah Kak.. Alhamdulillah Okje bakal jadi tetamu Allah kali ni. . Alahai terbayang seronoknya bakal ke tanah sucinya tu. . Semoga dimudahkan urusan okje n suami kat sana nanti. .

    ReplyDelete
  12. Semoga dipermudahkan segala urusan untuk menjadi tetamu Allah

    ReplyDelete
  13. Wah..Alhamdulillah..bakal jadi tetamu Allah! Seronoknya.

    ReplyDelete
  14. apa2 pun tahniah dulu dear. semoga allah permudahkan semuanya.

    makan dragon fruit. ubat darah tinggi.

    ReplyDelete
  15. Kak Nom cerita memang real mcm kita duk sebelah.. Bab berdebor memang tak boleh tipu tapi kena serah diri jugak.. Akhirnya lepas fasa itu, horeyyyy!

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah
    Doakan knor jgn lupa ye...sbut nama tau..ni permintaan tau..plsss
    Nak jejak kat sana juga dgn keluarga kecilku..

    ReplyDelete
  17. Lega rasanya, kan Hainom? Lepas ni boleh rileks. So epal hijau tu macam mana? Masih amalkan ke? LL dah give up dah hah..hah...

    ReplyDelete
  18. Dapat panggilan haji kr.. ya Allah bestnya

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah semua nya ok kak. jangan kata akak, ana dgr klinik je dh berdebor dada. bab ecg tu pernah merasa sekali je.sekali dia kata result abnormal. tak ke lagi berdebor. siap bg makan ubat jantung dan refer ke emergency. sampai sana rupanya bacaan kat kk td terbalik. kat hospital 2 kali ecg 2 kali elok je bacaan. haha pengalaman seram juga ni kan.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah.. dah dapat kad doktor Tu..
    Den suruh mkn mcm Tu je epal Tu..
    Jgn diblend..
    Makan masa nak pergi cek Tu..
    Pastu sentiasa tersenyum ceria 😁

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah dipermudahkan.
    Semoga HOKje dan Pak King mendapat haji yang mabrur.

    ReplyDelete
  22. tahniah kakak manis...giliran Yan lambat lagi nihh...hehe

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah selesai sudah

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah lepas satu perkara.. semoga mendapat haji yg mabrur

    ReplyDelete
  25. Semoga dipermudahkan urusan ke rumah Allah.

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah semoga dipermudahkand Lega dah la urusan kesihatan dah settle.. Moga sihat sentiasa juga sepanjang mengerjakan haji nanti

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillahhhhhhh.. semua dipermudahkan. Tapi yang jahatnya lepas checkup terus nak balas dendam yg tak menahan tu hahahaha

    ReplyDelete
  28. masih makan ubat ke OK je tuk BP tu? ... Allah mudahkan urusan ..

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah... leganya... eh, saya ni ketinggalan baru baca semua post... hahahaha

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts