Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 22 March 2019

Diari Haji 2019 - Part 2 ~ Saringan Kesihatan

Salam Jumaat.....

Sambungan dari kisah Diari Haji 2019 - Part 1~ Panggilan Istimewa dari Allah 

Bila mak tengok borang Saringan Kesihatan tu kena hantar sekali dengan Surat Tawaran Haji  hati mak punyalah susah. Susah sebab seram nak jumpa doktor. Seingat mak, memang dah lama sungguhlah tak jumpa doktor. Setakat batuk dengan seme sikit sikit tu memang mak minum ubat lebih Pak King yang mana ada aje.

Paling mak seram dah tentulah tang BP dan ujian darah. Pasal BP tu sebab mak memang pernah ada darah tinggi masa mengandung anak tiga orang tu dulu, cuma terkawallah kot sebab doktor tak bagi apa apa ubat pun masa tu. Yang part ujian darah tu tak delah seram masa cucuk ambik darah tu, mak seram masa dapat result tu wei!

Tapi nak buat macam mana kan, dalam pada takut tak takut tu, kenalah hadap. Nak gi Haji kan.....Mula tu nak pergi klinik swasta tapi staff klinik tu cakap untuk check up Haji tak semua doktor boleh check. Dah kalau susah sangat, pergi ajelah Klinik Kesihatan. Bayaran pun mungkin murahlah sikit kot! Rupanya tak jugak murah, kena bayar  Rm100 henggit jugaklah. Bab check up, check up ni biarlah mak check up asing asing dengan Pak King...  Sebabnya kalau ada dia, mak jadi terlajak nebeslah pulak.
  
Sampai klinik, ambiklah nombor giliran. Bila sampai giliran, nurse pun buatlah kerja dia. Ambik berat, ambik tinggi lepas tu check BP. Lepas tu tunggu lagi untuk jumpa doktor. Korang nak tau berapa BP mak time tu?? Tinggi wei...... 180/110 kot. Kali ke dua check, semakin tinggi.....Dan dan teringat Suria Amanda dengan Kak Cik Seroja. Semakin lajulah degupan jantung mak ni..... Nurse tanya ada rasa pening tak? Tak delah pulak....

Keluar bilik doktor sambil bawak borang Saringan Kesihatan dengan bacaan BP 175/104 mmHg. Doktor cakap, tengok bacaan tak cantik huhu..... Dan dan mak kena datang balik 2 minggu lagi. Kena monitor BP jugak kat rumah. Nasiblah bacaan lain macam Hb ( hemoglobin ), Glukos semua ok.... BMI jangan ditanya hahahhaa...


Tengoklah ...... terus doktor letak mak kat kotak Cardiovascular.... huh mengerikan sungguh!

Kalau ikutkan, kat rumah dah ada satu dah benda alah check BP ni. Tapi benda tu dah lamalah belinya. 2 - 3 tahun sudah. Bila dah lama beli, doktor nasihatkan kena bawak benda alah tu kat kedai farmasi yang kita beli dulu untuk dicalibratekan untuk dapat bacaan lebih tepat. Dahlah dulu beli kat Ayer Keroh? Emm.... susah susah sangat  beli baru jelah..... Tengok kat Klinik guna brand ni so mak pun ambik brand ni jugaklah. Harga dalam Rm300. Buatan Jepun. Ada yang harga Rm 100 lebih jugak, tapi saja ambik yang mahal sikit kotnyalah yang mahal lebih baguskan...

Gadget baru mak hihi......i
Yang menjadi masalahnya, bila check kat rumah bacaan mak macam normal!!!! Taklah setinggi macam kat klinik atau farmasi. Acane tu?

Selagi belum lepas 30/3/2019 mak belum boleh hilang debar wei... Apalah yang nak dicheck pulak  agaknya...


15 comments:

  1. kadang mak bila orang check kan kita nebes itu yang bp tinggi tu, dekat rumah kita check sendiri rileks je sebab tu bacaan normal hehehe

    ReplyDelete
  2. akak bacaan tu jadi tinggi sbb akak berdebar kuat sangat. nanti g check lagi wat lek wat piss jer. Mak saya macam tu lah selalu..mula2 check kmain tinggi..bila dia rest jap..ambik nafas trus trn bacaan..just sharing pengalaman mak saya yg mmg pesakit tegar darah tinggi..hehe

    ReplyDelete
  3. Nom.. Cuba petua arwah mak CH ni..
    Masa gi buat saringan Di klinik pagi Tu mmg tinggi juga..
    Doktor suruh datang ptg balik..
    Jadi balik lah Kami dua beranak..
    Jadi sebelum gi check darah semula , makan 2 biji epal hijau. Mkn mcm Tu ajer.. tak payah rebus ke apa tau..
    Pastu CH cakap mak selawat byk2 pastu senyum je masa check BP ye.
    Alhamdulillah Lepas nak gi Haji.

    CH pun beli jenama Tu masa Tu Ada promosi 50% jadi dptlah RM150.00

    Semoga dipermudahkan segala urusan hainom.

    ReplyDelete
  4. Haiz...BP ni tak konsisten, akan berubah all the time. LL pun gitu, kat klinik bukan main lagi darah gemuruh. Sampai nurse tanya "Are you excited about something?" Of course lah excited. hah..hah... Next time ke sana, Hainom tarik nafas panjang (doa doa also) and rileks. Sebab kalau kat rumah BP normal, chances are your BP is actually normal.

    ReplyDelete
  5. Samalah kita mak. Time nak jumpa doc memang BP mencanak naik. Check kat rumah OK je. Mak selawat banyak2 time nak cek BP tu, mohon Allah mudah kan urusan mak. Insha Allah mak,lulus nanti

    ReplyDelete
  6. Umakk aiii, gadget baru ko mak, sok2 bila smp giliran panggilan haji aku, aku pinjam ek, hehe..
    Selamat menjalani saringan kesihatan.

    ReplyDelete
  7. Mungkin sebab keterujaan kot.. Kadang perasaan kita pun boleh mempengaruhi bacaan juga kak..

    ReplyDelete
  8. baru berkesempatan bca blog Hainom...(baru dpt bca sbenarnya sbb ada viruskan seblom ni..)alhamdulillah..rsanya masih blom terlambat utk ucap tahniah buat Hainom dan suami..menjadi"tetamu teragung" utk tahun ini..saya pulak yg excited.....
    Mmg akan naik mencanak tekanan bp tu bila masuk jer klinik ..nebes kan..hihi..jgn riso...meh saya bg tip skit...t dtg awai skit..rilex dulu ...jgn trus g jpa misi tu..pastu..duduk dlu..buat senaman nafas..tarik nafas dlm2 n lepas kan ikut mulut..buat 2-3 kali..pastu relax lg..jgn tergesa2..jln pon selo2 ala2 model giteww...:-)) ..insyaallah..bp akn normal pasni....

    ReplyDelete
  9. Oh! mungkin masa kat klinik/hospital tu nervous sangat so kekdahnya jadilah BP tu mencanak. Bila kat rumah happy go lucky so BP pun stabil.
    Next time pergi klinik tu buat-buat happy je tau HOKje.
    In Sya Allah doa yang baik-baik pasti hasilnya pun baik.

    ReplyDelete
  10. sesekali kena check up.. nsib baik semua masaih terkawal. semoga okje dipermudahkan allah

    ReplyDelete
  11. agak complicated eyh buat kat klinik krajaan.. mcm2 pulak diorang check.. but its good.. diorang buat check up menyeluruh. kat klinik biasa ritu CT teman mak doc tanya macam sembang2 je.. heran gak sbb macam simple je.. tapi doc suruh jujur jela jangan tipu2. kita pun cakap jela benda betul..

    ReplyDelete
  12. Terbukti Kak Nom nebes sangat masa buat check up.. Kat rumah lalala jadi BP pun stabil.. Demi kesihatan kena pantaulah kannn.. Semoga semuanya baik2 belaka..

    ReplyDelete
  13. Alaaaa geng, takat checkup, apa nak dirisaukan, redah jer

    ReplyDelete
  14. Kita pon takut nak wat medical chdck up

    ReplyDelete