Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 16 May 2019

Lala masak Serai Sos balas mangkuk jiran

Salam Rabu......

Mak kenal Lala ni sejak kahwn dengan Pak King. Mak mertualah yang rajin beli Lala ni dulu dulu. Tapi mak tak berapa puas makan Lala sebenarnya, sebab isi dia halus kan. Alahai.... celah gigi ai aje you.  Kalau masak Lala kena ada satu lagi lauk lain, maacam ikan goreng ke telur dadar ke. Barulah betul betul makan namanya. 

Kalaulah isi Lala ni besar macam isi kupang kan best hihi.......

Hari tu memang sengaja beli Lala banyak.  Memang plan nak balas pemberian jiran hari tu. Selagi tak balas, selagi tulah rasa senak je perut teringat ingat macam hutang tak bayo wei hahaha..... Nak masak Ayam Ungkep macam Warisan Petani cadangkan takut tekak orang Kelantan tak boleh terima pulak hihi....Tekak Jawa macam kita memang sedap aje wak.

Masak yang simple simple tapi kita rasa sedap sudahlah kan hihi..... Harapnya kalau tekak kita rasa sedap, tekak orang lain pun rasa sedap jugaklah hihi.....

Lala masak Serai Sos

Lala masak Serai Sos

Bahan bahannya....

1) Lala, Kacang panjang 
2) Minyak untuk menumis
3) Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Serai -  blend
4) Cili Kering kisar, Sos Tiram, Cili Sos Thai

Sukatan bahan agak agaklah ikut banyak mana Lala ye....

Cara masak

- Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sampai naik bau, masuk kan cili kering kisar, tunggu  
  sehingga naik minyak
- Lepas tu masukkan Sos Tiram, masukkan Cili Sos Thai
- Perasakan dengan garam 
- Masukkan Kacang Panjang dan akhir sekali masukkan Lala
- Kacau dan tutup sampai Lala masak

Lala masak Serai Sos is doneeee....... kan mak dah jadik Eina Azman dah hahaha.....

Dapatlah beberapa bekas untuk diagihkan kepada jiran tetangga yang rapat dengan mak ....


Masak jugak Udang Butter Nestum ......

Udang Butter Nestum
Udah balas, udah hilang senak perut mak wei!......

18 comments:

  1. akak ni..pagi2 dah buat saya lapar..haha.. sedapnya udang tu..besar2..hihi.. org memberi kita merasa, org berbudi kita berbahasa..eh ye ke?haha

    ReplyDelete
  2. waaaa rajin nya kak nom, sampai 2 jenis lauk lg... jom la kita berjiran ye kak nom/...

    ReplyDelete
  3. lama tk mkn lala..tp slalunya buat lala masak halia..lpr plak tgk menu lala tu...udang nestum tu yummy juga

    ReplyDelete
  4. Uish sesekali mak tunjuk skill kalah eina azman hihi...

    Betul mak, selagi tak balas bekas selagi tu tak tenang haha

    ReplyDelete
  5. Amboi amboi, Hainom! Terer jugak bab masak memasak ye! heh..heh... LL tak pernah pulak masak lala ataupun butter prawn.

    ReplyDelete
  6. Wah sedapnya menu balasan ni.. Nk jadi jiran okje jugak le.. Untung weh. Ni dikatakan buat baik dibalas baik.. Tp betulkan lala ni kecik je isinya. Kalau makan ramai ramai mmg la xrasa apa. Tapi kalau tamak makan sorang xsedap pulak.. Haha

    ReplyDelete
  7. Bila pula laman ni jadi kelas memasak? 🤔

    ReplyDelete
  8. Nasib baik buka entri ni dah malam
    Taklah kemecer sangat.
    Lala tu memang pebret wak.

    ReplyDelete
  9. ana pun tak berapa gemar lala kak. tp udang tu jangan ditanya. pantang ada. makan tak sedar diri. hehe.

    ReplyDelete
  10. Ehhh bila tengok udang nestum no teringat entry hang yg merajuk udang nestum nom 😁

    Lala mmg kecik benor isinya..
    Tak puas mkn..
    Tapi nak beli kupang Mahal benor harganya hihihi🤭

    Senang Hati dah balas ye nom.

    ReplyDelete
  11. pos la ke gombak sikit. nampak sedap tuh

    ReplyDelete
  12. dolu2 pernah ikut tok sedara cari lala kat pantai...lala fresh..masak air...pun sedap...bertuah dapat berjiran ngan OKje ni..

    ReplyDelete
  13. udang tu sdp betul bila tgk ermmm
    sya suka makan udang

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaaa.. semua menu fav nina

    ReplyDelete
  15. Aduh!!! tertengok time tengahari di bulan puasa ini memang mencabar huhuhuu...
    Hurm... awas kalau yang ada gout tu hiks!

    ReplyDelete