Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 1 October 2014

Multi tasking housewife

Salam Rabu.......

Ohhhh...... malang sungguh nasib mak semalam nak!
Pepagi lagi Kuda Besi buat hal, tak mau hidup pulak engine dia. Tak ingatlah pulak bila last beli bateri kereta. Kebetulan malam sebelum tu, mak terlupa nak tutup lampu masa balik dari mengambik anak dara tuition. Kejap jer lupanya, sebab Pak Guard dah inform cepat hehe..... kalau tidak, mau sampai esok pagi lampu tu terpasang haha......  Haih, takkanlah sebab tu bateri dah kong kot. Hish.....tak logik sungguh! Sebelum ni ada gak lupa, okkkkkk je pun dianya.

Dan semalam jugaklah gas nak habis. Memasing nak mintak perhatian! Hish!.....
Nasib habisnya elok je OKje habis goreng ikan ngan tauhu! Sebenarnya OKje dah teragak dah dalam hati seminggu dua ni, gas dah nak habis dah ni, tapi tulahkan,..... 'tiada manusia yang sempurna'... huhu.....

Pak Jilap cari peluanglah tu nak mengata mak, kata mak lekalah..... Nak kata mak leka tengok bloglah tu......  Nyampah tau!!!


Nasiblah ada no telefon abang Ah Chong lori gas bergerak. 2 tong sekali kasi angkat!!! hehe..... Sebenarnya 2-2 tong gas dah kosong. Hoho..... Takkan nak tunggu sampai pukul 2 lebih baru nak masak kot. Nak guna Multi Purpose Cooker, bendanya masih kat kedai lagi haha....... so, guna Rice Cooker ajelah, janji siap. 

See...... housewife pun boleh kreatif tau walaupun asyik berblog haha......


Oklah nak pergi jumpa dengan itu abang workshop pulak, nak suruh tengok, apa mau bikin, mau jumper ka atau mau tukar itu bateri baru....

Mak kasi chaw dulu......

57 comments:

  1. ini memang betul2 kreatif ni masak dalam rice cooker...he he he...so far tak pernah buat lagi...

    ReplyDelete
  2. Wah. Banyak ongkos sekali keluar tu. Mujur bini bos.. sikit je tu kan? Haha.. sabar2.. dugaan ni..

    Kreatif sungguh ni. Cakap dengan bos, sebab tengok blog banyak la ni banyak ilmu dan lebih kreatif jadinya. Kalau tak tak merasa makan ikan kita malam ni. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang bini boss tu mmg tak setuju langsung....kalau bini boss mesti ada bibik, ni bibik pun diri sendiri apa kes? Haha....
      Tapi mmg betullan AN.....mmg banyak ilmu bila berblog ni tau, mmg thank you sesangatlah kat korang

      Delete
  3. masak dalam rice cooker ni
    tabiat masa duk hostel dulu2
    nak2 time nak bersahur

    kadang-kdang goreng keropok pun dalam rice cooker
    dan sekarang kita practice time gas habis
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....nyong dak pernah nggawey masak nang Rice Cooker...pemales agak ey mbiyen hehe

      Delete
  4. hahha...sy pun boleh agak kak kalau gas nak habis.. so, mmang sedia duit awal2..hehe..
    memang kreatif tu kak boleh juga masak guna rice cooker..teringat plak zaman2 study dulu..masak guna periuk ni... harap2 Kuda Besi cepat lah elok ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat bateri baru terus baik kuda besi tu Atie

      Delete
  5. saya pun semalam tengah dok leka masak,
    tetiba gas habis, pagi pula tu
    celah mana nak telefon orang gas pepagi buta
    mujur juga ada multi cooker kat rumah yang sebelum ni
    saya tak tahu langsung function dia
    daj berzaman benda tu ada kat rumah, baru semalamlah first time guna =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sama pulak yek YY..... ada chemistry tu.....
      Tp awak bernasib baik lagi dpd okje sebab Multi P Cooker awak dah ada kat rumah....haha...tak kiralah baru guna ke apa yg pasti dah lama ada haha

      Delete
  6. Mmg sangat kreatif .... teringat zaman2 belajar dulu, masak lauk guna rice cooker jak.. hehe

    Beli bateri baru lah Okje, takkan nak jumper pula. Nanti mati enjin terpaksa jumper lagi ... tak kah jenuh menjumper jak kerjanya .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....yelah beli jer bateri baru, mak ikut cakap awak Mia

      Delete
  7. yang penting..dah siap masak kan okje

    ReplyDelete
  8. oo..baru faham..begitu ceritanya..hihik

    ReplyDelete
  9. masak dalam rice cooker..travel memang selalu buat gitu..hehe

    ReplyDelete
  10. mmg bukan senang nak jd super mak ni okje, kena pikir dan guna segala benda yng ada lg2 bila dalam darurat gitu kan heheheh !

    ReplyDelete
  11. kuda besi OKje tu auto ye? biasala tu OKje tiada manusia yg sempurna..banyak perkara kena pikir kan..

    ReplyDelete
  12. Semalam itu ialah " Hari Habis Sedunia"
    hahaha..

    Wife saya selalu bebel kat saya sebab kami tak simpan spare tong gas...ada satu aja kat rumah...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a mmh Hari Habis sedunia......hehe
      Belikan jerlah seketul lagi tong gas DZ..... taulah awak dah tak makan benda bergoreng sekarang ni tapi bagi chance le kat wife tu nak guna gas weyh..... nak masak pasta tuk anak anak...haha....

      Delete
  13. Kalau dah 2-2 tong habis manalah en abe tak kata asyik berblog. Lain kali ingat habis satu terus ganti. Tak adalah jadi macam ni... Tapi OK juga sesekali masak guna rice-cooker dinda. Kanda tengok pun ngences ni hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kanda .....leka ....lengah lengah nak telefon abang Ah Chong huhu...
      Alah ......kanda ni tengok masak kicap pun boleh ngences..... sajalah tu....hehe

      Delete
  14. pat gas abis ni yg buat tension bila tngh syok2 masak....kakak ni pun ada 2 tong gas tapi kosong je almaklumlh tnggl ber3 ni mnalh msk sngt tapi bila dh abis kelamkabut juga ....hainom ada abng chong ,kakak nk kena tepon wak sontoloyo baru dpt masak.
    kuda besi tu nak kena ganti kuda baru lah tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jwpn pd komen hainom ,sebb apa belum kenal kakak ...Insya Allah satu hari nnti ...tapi kakak tak cun macam hainom ...

      Delete
    2. Haha..... masyukkk rezeki Wak Sontoloyo tu yer SI....
      Kuda besi tu tak leh tukar SI..... Cik abe dah tak mau tambah hutang, nak habiskan hutang ada ......
      SI ni saja tau ...suka sangat merendah diri.....biasanya org yg tak mau muncul muncul ni lagilah .....Kotnya Ratu Kebaya Johor takkkkk....pergh!!!
      Teringin gak tengok muka SI....meh le share SI

      Delete
  15. Bunda selalu masak nasi goreng dalam rice cooker...
    Letak minyak sikit...tambah sambal belacan ke bilis ke...tabur bawang goreng n daun sup daun bawang....tabur perencah nasi goreng...gaul rata dengan nasi sejuk....tutup piuk... ON
    suis.....Siap..

    Tak payah nak mercik2 minyak keliling dapur bagai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi:...Carik2 isi ikan atau ayam goreng semalam...tambah dalam nasi...Siap simple bekfes..

      Delete
    2. Tak pernah pulak buat macam tu KN.... mcm panaskan nasilah yek KN....
      Good idea jugak tu KN...

      Delete
  16. selalu bnda akn jdi serentak jer... nk uji kita tu, sabar ke tak...
    bab gas hbis ni knor mcm dpt rasa jer... yelh hri2 msklh katakn.. rapat betul dgn jiwa.... knor berblog juga, poket pun boleh jana.. nak tip2..duk rmh dgn hujung jari jana income...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Knor sebab tong gas tu kan dekat dgn kita ....mmg terasa rasa nak habisnya cuma tulah...... suka melengah lengahkan nak belinya......
      Nak nak...nak... bagilah Knor tip tip jana masyukkkkk' tu hehe

      Delete
  17. Buat ikan masak kicap ka tu??:p

    ReplyDelete
  18. kannnnn kita org perempuan ni mcm mana susah pun mesti nak pk perot laki dgn ank2 kenyang. walau hujan badai terpaksa ku lalui ngeeeeee ;D

    ReplyDelete
  19. bila dah lama berkecimpung alam housewife ni, otak ligat jer untuk selamatkan keadaan kan. hehehhee

    ReplyDelete
  20. hahahaha terbaik lah housewife pak jilap ni.. mmg multitasking betul.. bangga Cik Jah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak pun bangga dgn diri mak sendiri Jah......haha

      Delete
  21. bestnya jd suri rumah kan. anak sentiasa depan mata.

    ReplyDelete
  22. Kretif tapi rumah kita tak ada rice cooker cam no tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh baguslah....mesti master guna kekdah conventional kan....

      Delete
  23. Salam Kenal Okje. Kalau yus tak tahu nak masak guna rice cooker ni, lama dah tinggal zaman2 belajar dulu, sbb tu ada tong gas spare kat rumah, satu habis, senang terus angkat yang satu lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun ada satu tong gas spare Yus tp masalahnya diri sendiri jugak yang melengah lengahkan, sampailah dua dua habis...padanlah muka mak kan haha

      Delete
  24. Saya pernah jadi gas habis masa ada tetamu.... Si abah pula kerja masa tu...
    Nasib baik berjiran dgn makcik, hadi angkut semua bhn2 masak kat rumah jiran.... kenangan sungguh!
    Ehem ehem, entry macam nak pau Pak Jilap multi purpose rice cooker jer... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje dengar pun sadis tu Bijen...sure hangkut ikut pintu belakangkan haha....
      Haha....tak delah tp mmg tgh ushar piyok steam boat ....nak fefeeling makan atas meja makan rumah mcm kat restoran

      Delete
  25. sebut pasal gas, tiba2 teingat sebalang dah kosong, nampak gaya esok kena telefon tauke gas minta hantar 1, tak pasal2 raya nanti "tak boleh masak.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah beb....kita punya yg sebalang spare tu dah lama kosong, tu yg bila habis jer kena masak dlm Rice Cooker haha...baik beli siap siap kang ada yg lontong tak masak kang hehe

      Delete
    2. Lupa lagi.. jap minta tlg hubby kuarkan balang gas kosong dalam kabinet tu, lusa dah raya..

      psstt: Kita daa ada periuk serbaguna pemberian arwah FIL, boleh le backup masa2 kecemasan..

      Delete
    3. Beb.....sebab dah selalu mamat tong gas tu biasanya ambik sampai ke dapur, tak kuasa weyh kita nak angkat kang jatuh pulak peranakan mak hehe.....

      Untunglah dah ada Multi cooker tu senang kalau case emergency.....

      Delete
  26. Pernah buat dan pernah merasai kehabisan serentak..ujian sungguh.

    ReplyDelete
  27. hihi memang duit keluar cam air la ye hihi...memang ada je hadapi situasi gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai TJ....... lama tak dengar cite awak....bizi ke?

      Delete
  28. Dugaaaaannn...he..he.. Nway memang ada masa ia datang serentak kan okje..duit pun mengalir laju je...hmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebagai ganti duit yang mengalir keluar tu, kita hadiahkan RHB & Promoted content untuk Okje...have a good day ya...

      Delete
  29. cuba okje tgk2kan induction cooker yg guna elektrik..lebih jimat dr gas tuh..takyah susah2 order gas kang..

    ReplyDelete
  30. kt rumah sy takde rice cooker..klu gas takde beli makan luar la jawabnya.huhu

    ReplyDelete
  31. Mak, cubalah ikut tabiat jiran sebelah ni....

    Saya ni kalau beli gas mesti tanda kat kalendar. Dan saya tahu gas kat dapur tu setiap tiga bulan pasti habis. Dah boleh agaklah bulan berapa gas akan habis. Begitu juga dengan kereta - ganti bateri ke, servis ke semua saya simpan dalam file (sebab itulah rumah saya, pejabat saya penuh dengan file persendirian, penuh dengan kertas bil...hehehe)

    Banyaklah duit melayan kalau semua berlaku serentak. Pernah juga kena serentak cam ni. Garu kepala ajelah. Nak buat camna...

    Berani Pak Jilap nak tuduh Mak leka berblogging ya? Mesti Pak Jilap masih tak tahu nikmatnya berkawan alam maya dan ilmu yang diperolehi ^__^

    ReplyDelete