Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 8 August 2014

Air Sirap dengan Siput Mabeles

Salam 12 Syawal......

Malam tadi Mak ngan Pak Jilap memenuhi undangan beraya rumah Ketua Jiran setaman. Bukan main lagi ko Mak Jilap pakai baju kurung....... hehe.....yelah time Raya ni je pun OKje nak pakainya. Alah.... sarung baju kerja dulu-dulu aje, nak pakai baju Raya macam terasa glemer sangatlah pulak mak hehe.....

Idea asal undangan tu sebenarnya nak berbincang, giliran rumah sapa pulak lepas ni. Masa yang dicadangkan, waktu malam hari bekerja. Bukan tak boleh buat hujung minggu, tapi biasanya hujung minggu memasing dah ada programme sendiri.

Itulah Mak Jilap tengah berkira kira nak booking hari. Malam ni ke bila yek....
Malam ni boleh jugak, kebetulan Pak Jilap ada jamuan Hari Raya client dia, so balik cepatlah dari biasa. Bila fikir bab memasak tu yang macam dalam delima tu. Maklumlah mak ni cuma Chef suam suam kuku.....hehe..... memanjang rentung! haha....

Bila tanya TLBD, cadangan menu..... Mee Kari jugak yang dicadangkan..... Jemulah dik oii tengok santan! Kalau boleh OKje nak yang senang dan cepat aje. Contoh...... orang yang tolong masakkan boleh gitu? hehe

Tak de orang.......huhu

Zaman sekarang ni tak de dah beraya sesuka hatikan...... nak kena tunggu undangan pulak. Pada OKje kalau beropen house ni tak puas nak bersembangkan. Tuan rumah sebok melayan tetamu. Kita pulak sebok makan hehe...... Bagi tuan rumah, memanglah senang, sekali harung masak, sekali harung penat.

Kalau buat makan makan dengan kelompok yang kecil, mungkin ok lah kot....

Mak Jilap memang tak pernah buat Open House besar besaran sampai pasang canopy bagai. Setakat panggil adik beradik Pak Jilap adalah jugak, nak ajak adik beradik Mak Jilap semuanya nun jauh di Muar. Mereka tak sempat sampai Muar dah lapar balik .... Masa zaman kerja dulu ada jugaklah panggil geng ofis. Tau ajelah kalau dah duk ofis, memasing suka pekena memasing suruh masak ..... Nak tak nak masaklah jugak ..... Lepas berhenti kerja, terus pencen hehe....
 
Eh....... kalau orang Lipis terasa rasa nak terturun SOGO, mai ajelah singgah rumah, yang penting inform dulu awal awal, macam tak biasa dengan family Pak Jilap ni, kaki rayau hehe.....

Kengkawan yang lain pun dialu alukan, manalah tau terturun Kajang. Alah setakat hidang Air Sirap dengan Siput Mabeles mak tu apalah sangat ye dak...... hikhikhik......
     

68 comments:

  1. assalamualaikum
    singgah pagi
    sory sangat2 bz x sempat nak singgah lama2
    anyway jemput datang open house anum ya

    ReplyDelete
  2. hahahahaha...nanti sally nak datang jugak! :P

    masak western pulak sekali sekala :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dah termasak western Sally hehe....

      Delete
  3. kalau buat openhouse penat sekaligus..tp tu la..bak kata hainom tak puas menyembang ..
    sura skrg senang jer..sapa nk dtg ckp awal2..sura masak..kalau datang camtu jer..air dan biskutjelah..
    *teringin gak nak merasa air sirap dan siput mabeles tu..hihi:)*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak rasa siput mabeles cepat.....nanti dah habis hehe

      Delete
  4. hahahha boleh lah terjah teratak Mak Jilap ni makan siput mabless tu :)

    ReplyDelete
  5. Seronoknya baca entry ni.. haha.. happening sokmo! baling sket siput mables tu kat Nurul..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana boleh baling NH.....berdose hehe....

      Delete
  6. orang sekarang gi beraya sebab nak makan..huhu. tu yg semua tunggu open house baru nak gi...saya prefer open house kecik-kecik je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahkan Sal...kena betulkan niat jugak tu .....
      Samalah Sal kalau besar besar ....malu weyh nak masuk rumah....

      Delete
  7. wow perancangan buat makan2 tuuu..best2 heheeheh..

    betul tu kak, lieya pun bab masak utk ramai2 makan mule laa panik menyerang hahaahahaha..senang citoorr oder sojek pastu kite tambah2 lee goreng mee ke bihun ke hihihihi...ade jugak laa air tangan kite atas meja tu at least heheheeheheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udah buat pun Lieya......masak sendiri aje...... maleh nak mintak bajet dengan menteri Kewangan, guna duit mana yg ditinggalkan aje huhu....

      Delete
  8. jauh daku nak gi open haus ni.. :)

    ReplyDelete
  9. mesti tak dapt nak join open house area sana...jauh...ape pun lani memang tunggu orang jemput open house.nak makan ketupat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke org buat ketupat lagi KD? Nasi himpit aje le gamaknya ....

      Delete
  10. Dalam delima ke dalam dilema tu Okje? Haha.. taoi xpe, faham2..kalau yang datang tu nanti tak ramai, elok juga malam ni je.. dah abis lega, takla payah nk fikir2 lagi.. so dah decide ke bila nk buat?

    Menunya masakla nasi dalam lauk yang Okje penah buat dulu..eh, ada kari juga kan.. tapi xbuh santan kot kari macam tu.. lupalah saya...pie sedap hari tu jgn lupa hidang..

    amboi, ajak orang Lipis je? Kalau otang BSP tak nak ajak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiiii ......kalau cikgu BM dah check....mmg kantoilah hehe....
      Itulah yg duk fikir AN....kalau dah buat mlm ni rasa lega dah....
      Mcm nak buat spaghetti jer....salad ke...senang.... ok tak agaknya.....
      Ni nak marah ni....cikgu BM tak baca betul betul.....cer baca perenggan bawah sekali tu....

      Delete
    2. Amboiiii AN, tolong wakilkan akak boleh??? pls, plsss, plssssssss... (gaya2 dak alya..)

      Delete
    3. Haha.. ada baca, saja nak tanya sebab nak glamer jugak. Itu yg buat2 tak faham.. hihi..

      Itulah, bila naknke Cheras ni, kat sini pun abnyak undangan yang diterima.. nati kena aturkan masa ya

      Delete
  11. Bayangkan tetiba kanda bagi salam nak beraya ada ke betul siput mabeles tu hihi...

    Pintu rumah kanda sentiasa terbuka utk tetamu janji kanda ada di rumah. Kalau tutup itu tanda kanda tak ada di rumah. Sistem pasang kanopi tak pernah buat melainkan kalau ada kenduri tahlil. Tak ada tempat duduk sofa duduk ajelah atas lantai (maklumlah rumah comel).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....kalau tokey siput yg datang....siput dinda dah tak jadi mabeles kanda hehe....
      Alah kanda....rumah ni pun sama jugak.....mmg kat lantai ajelah duduknya......tak kuasa nak menyewa kanopi bagai...

      Delete
  12. selamat hari raya okje..
    teringinlah nak pegi beraya makan siput mebeles tuh..tuh kuih siput atau siput sedut tuh...hehehe...
    alaaa mak kan suri umah kan..buat hari biasa pun ok mak kan boleh jer msk siang hari ..tul tak mak jilap..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udah buat UAA....ikut cakap awak ni hehe.....settle..... tak payah dah nak mikir lagikan...

      Delete
  13. Akk dok kajang ker? Saya dok bangi jer. Tak pernah buat open house pon kak. Umah sentiasa terbuka utk org nak dtg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sampai Kajang lagi Fiza.....BMC...

      Delete
  14. Selamat Hari Raya Kak Okje .. Moga sihat sentiasa la.. tengah raya2 nie jangan nak delima sangat hehehee :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya TT..... sebok kat Chine yeh.....semalam beraya ke sana tp tak sempat nak komen....nanti OKje dtg lagi

      Delete
  15. lagi sekali nk ckp..Okje comel...
    kalo ada jemputan open house memang laju je kami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah sudahlah memuji tu Mar.....malu mak hehe...

      Delete
  16. Sepatah ayat "malu tapi mahu..."

    ReplyDelete
  17. samalh kita tk pernah canopy bagai..nk dtg jer..
    comel org tu..ayu dn mnis

    ReplyDelete
  18. Acik tak dapat nak buat macam tu okje..seawal. raya kedua dah berombongan mereka datang..sebab dah biasa macam tu aejak 2006 pindah seremban ni..acik dah siap masak setiap hark..Alhamdulikkah tak.membazir.memang rezeki tetamu2 acik..bila okje nak datang mah acik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka tahu AE pandai masak tu .....tulah pasal hehe....
      Teringinnya nak jumpa AE.....nanti kalau ke PD....nak singgah rumah AElah yeh...

      Delete
  19. dulu masa dok quarters, suka gak jemput jiran2 terdekat, alaaaa masa tu anak masing2 kecik lagi, seronoklah, krg ni tak berapa rajin nak ke dapur, maklum le umur2 dah hampir separuh abad (walau sebenarnya jauh bangat, entahkan sempat, entahkan idok..), aura masak tu lain sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul geng,...... aura masak mmg memanjang merudum hehe.....
      Nak masak kuantiti besar lagilah.... tak reti,..... kudrat pun dah kurang hehe

      Delete
  20. Salam 12 Syawal OKje...Masih dalam mood rayakan..

    ReplyDelete
  21. Sy sekali je buat open house okje..masa tu buat pun..sbb nak pindah dari kl dah...mmg ajak le kwn2 dtg time tu...la ni x buat dah...sape datang..rmh open je klau ada..tp tu la..kena call la bg tau kan..buat aje apa yg ada...

    Nak senang okje...buat bihun sup..mudah apa...kalau nak mee2 yg kuah ler...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan AM...... betul..... buat beehoon sup ringkas jer kan.....

      Delete
  22. kiranya biasalah jugak buat ala2 open house.sy tobat tak pernah.bila kawan bgtau nk dtg ramai2 ketaq dh lutut tak tau nak msk apa,tak berapa pandai msk byk2.msk setakat lepas anak tekak sendiri je.

    kite ni jauh okje..alamatnya tak merasa la air tangan mak jilap.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama le PK OKje pun ketaq jugak lutut kalau ramai sangat kata nak mai hehe.....

      Delete
  23. Tak pernah buat open house besar2an dan tak mau buat punnnn sebab jemput jiran2 dan kawan sekolah anak2 pun dah cukup penat.

    ReplyDelete
  24. Oohh.. nak pergi Kajanglah kalo cam nih.
    nak gak merasa siput mabeles tuh~
    hehehe

    ReplyDelete
  25. Masak je kak.. walau selalu rentung tapi sedap bah... hahaha.. yg penting masak dgn ikhlas, menu2 simple pun orang suka makan.... :)

    ReplyDelete
  26. 2 ogos lepas ada family day belah bonda kat mahkota cheras . masa baca alamat tu tak ingat apa doh . bila kat umah baru teringat rumah ok je pun kat situ juga kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh ye ke Vee....seksyen berapa tu sedara Vee

      Delete
  27. sakan no diknom beraya
    sejak lepas raya ni nyong koyo orak reti arek ngomong jowo
    orak mangan lontong kot dadi kelalen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..... yolah kuwi kakehen mangan patin tempoyak wes kelalen dhadi ney!

      Delete
  28. salam hainom ..
    dino setu wingi, nyong ngawey umah terbuka utk konco anak2 ku ..
    seko pokol telu sorey tekan 12 mbengi ..
    ditekan ni konco nay waeh ..

    utk konco2 ku plak orong ngawey meneh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhhh riko selalu ngawey ngumah terbuko yo....kepenak koyo kuwi .... dak dicampur konco kito kambek konco anak ey yo....

      Delete
  29. alahai akak duk kajang ke, tau minta no tepon, aritu puas beraya kat kajang 1 hari suntuk, aiseyyyy sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....tak rezeki kita nak jumpalah tu CZ

      Delete
  30. Betul tu okje... sekarang ni open house oun bukan suka2 hati kita boleh datang. Kena tunggu jemputan juga hehe.
    Pernah buat open house sekali jak. :)

    ReplyDelete
  31. noe pun x pernah buat open hse besar-besaran...takut nk buat rasanya...tp klu segerombolan kawan2 nk dtg...ada la buat makan2...adik beradik...itu pun bagai nk rak letihnya

    ReplyDelete
  32. Ada lagi ke siput marbeles tu? Kalau nak ajak kita datang beraya, tak mahu air sirap je. Naklah bubuh laici ke, tak pun buat sirap bandung fizz ke, barulah den singgah rumah sebelah :)

    Kalau buat open house tu senang sikit tuan rumah. Sekali harung masak untuk semua tetamu. Ramai yang boleh datang sekali. Tapi yalah, takdalah nak borak-borak sakan, nak minta attention lebih dari tuan rumah...

    Punyalah excited nak buat jamuan kat rumah sampai termakan buah 'delima' pulak hah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi mak.... bukan main demand lagi menantu Uzbek ni.... bagi tau mami kang!
      Weyh itulah statement Pak Jilap ....dia kata punyalah Okje excited sampai lampu keta tak tutup malam tu. Memang baru lepas balik htr Angry Bird tuition malam tu.....Sakit hati mak tau....sabar ajelah..... huhu...

      Delete
  33. okje orang kajang ke?
    dah lama ke sini tak perasan pula orang kajang...hehe
    baru p kajang, tak tahu dok sana
    idak singgah dah =)

    ala air sirap aje ke, apa klas
    bagi ler air lain dari lain...baru klasss...hehe

    ReplyDelete
  34. untungnya kak bnyak lagi open house..:)

    ReplyDelete
  35. betol la kan klu open house sekali harung penat memasak je. tp xleh nk melayan tetamu sgt. sbb tu ktorg klu buat open house mesti kt umah mama. klu kwn kakak dtg ktorg yg lain hidangkn, klu sebaliknya pandai2 la tukar2 hihihi

    ReplyDelete
  36. kalau cik jah datang agaknya cik bedah hidangkan bahulu cicah air oren je kan.. tapi ai ok je.. janji tuan rumah jemput datang.. yang penting berborak.. makan2 minum2 tu sampingan ajoh

    ReplyDelete