Diari Haji 2019 - Part 10 - Mina yang menyimpan seribu satu kenangan

Salam Isnin korang.....

Diari Haji 2019 - Part 9 - Aku di bumi Arafah
Diari Haji 2019 - Part 8 - Hotel Masat Al Badaya
Diari Haji 2019 - Part 7 - Sahabat Hati
Diari Haji 2019 - Part 6 - Pergi Yang Telah Kembali
Diari Haji 2019 - Part 5 - Kursus Perdana Haji
Diari Haji 2019 - Part 4 - Teruja Beli Kelengkapan Haji
Diari Haji 2019 - Part 3 - Alhamdulilah dah lega
Diari Haji 2019 - Part 2 - Saringan Kesihatan
Diari Haji 2019 - Part 1 - Panggilan Istimewa dari Allah

Selamat bekerja kepada yang dah start bekerja hari ni ye....  Pak King memang dah lama kerja since minggu lepas lagi. Si anak bujang pulak mungkin esok start kerja. Si bongsu dan si kakak je yang masih berclass from home. Maknya.... tak payah cakaplah..... berdondang sayang je tu kat rumah hahahaha....

Mak nak sambunglah pasal diari haji tu ye, sementara tengah ingat ni kan.... Macamana Haji untuk tahun 2020 ni ek. Ada apa apa berita ke? Dalam keadaan yang kritikal macam ni tak boleh nak cakapkan. Kursus Haji pun rasanya diaorang tak habis lagi kan.... 

Setelah menghabiskan hampir 2 hari di Arafah, grup mak dijadualkan bertolak selepas maghrib untuk bermabit atau bermalam di Mudzalifah. Jarak antara Arafah dengan Mudzalifah lebih kurang 16km je. Yang terasa jauh tu sebab berhimpit himpit dalam bas hihi.... 

Mak sampai Mudzalifah lebih kurang pukul 9 malam. Turun bas, terus cari bendera yang ada no (TH dah siap siap bagi no grup, macam dalam gambar). Bentang tikar Arafah ( tikar hijau yang TH bagi ) then, duduklah korang kat situ. Nak tido ke, nak buat apa pun, tak kisah janji kena stay paling kurang pun sampai lepas tengah malam. Barulah di kira bermabit dan barulah sah Wajib Haji kita ni. Nak dapat sunnah, buat buat cari batu untuk kegunaan melontar walaupun TH dah siap siap bagi batu dah pun.   

*Tips Mak Hajjah
Kalau sampai cepat kat Mudzalifah, ambik peluang mandi kat sini sebab orang tak ramai lagi, air dia pun kuat. Dapat mandi satu nikmat dunia masa masyair ni tau!!  



Duduklah diam diam macam ni laki bini, sambil tunggu giliran bas. Macam mak yang pakej muassasah ni, ikut jerlah giliran yang TH dah tetapkan. Kalau tengahari esok bas sampai, tengaharilah mak sampai kat Mina hihi.... 

Grup mak meninggalkan bumi Mudzalifah ni lepas solat Subuh. Alhamdulillah dapat solat satu waktu di bumi Mudzalifah dan sampai di Mina, paginya.


Inilah batu dia...... sampai masa nak melontar, kira ngam ngam 7 biji, bawaklah spare 2 ke 3 ketul, yang lain simpan dalam beg. Takut confuse pulak kang masa nak melontar kalau bawak banyak banyak. 


Mina dan melontar 3 Jamrah pada hari 10, 11, 12, 13 Zulhijjah
Suasana dalam khemah di Mina. Keadaannya 2 kali lebih padat daripada khemah di Arafah. Tapi masih lagi ditempatkan bersama geng geng sebilik, so oklah..... Pengalaman tidur mengiring, tidur duduk, tidur bergilir, tak tidur langsung, semua merasa hihi....Tapi seronok! 



Satu lagi tempat yang menghimpun pelbagai kenangan kat Mina.... Pahit, manis, masam, pedas semua kat sini....... telan ajelah hihi.....

Masa ni nak melontar 3 jamrah pada 11 Zulhijjah. Kalau ikut schedule TH, melontar lepas Asar, tapi geng bilik mak melontar selepas subuh. Petang nilah yang berlaku peristiwa hujan lebat dan banjir kat khemah Mina ni. Alhamdulillah kitaorang dah selesai melontar masa terjadinya banjir tu. Mereka yang ikut schedule TH, diaorang melontar lepas Isyak pada hari yang sama.

Satu kelegaan masa ni sebab memasing dah Tahallul Awal iaitu bebas daripada sebahagian larangan larangan ihram kecuali larangan ihram yang 3, iaitu nikah dan perkara yang berkaitan, mukadimah persetubuhan dan bersetubuh.


Muka muka happy selepas berjaya melontar 3 Jamrah walaupun sekejap lagi nak kena menapak balik khemah dan menghadap toilet yang super jem setiap masa ..... apa pun alhamdulillah! Itulah sebenarnya yang akan menjadi kenangan bila balik nanti.     



Haji dan Hajjah separuh masak ni hihi..... sebab lum habis lagi Rukun Haji. Gambar ni kat tingkat bawah sekali area Jamrah ni. Saja gatal nak meninjau. Untuk pakej pakej yang mahal khemah diaorang area sini sini aje. Diaorang tak payah jalan jauh untuk melontar. 


Apa lagi nak di buat kat Mina ni.... melontar sudah, dalam khemah pulak penuh, jomlah ambik gambar buat kenangan.... Suasana kat luar khemah, lapanglah sikit......


Oklah itu aje nak cerita..... sehingga ketemu lagi korang! Mina yang menyimpan seribu satu kenangan gitu !



Comments

  1. arini ramai dh start kj tp saya masih bekerja dr rumah..seronok bc pengalaman org buat haji

    ReplyDelete
  2. kenangan yang sangat mahal berharga.. mak saya pun asyik cerita keseronokkan mengerjakan haji. mudah2an rezeki saya pula nanti..

    ReplyDelete
  3. Harap saya dapat tunaikan haji.

    ReplyDelete
  4. Teringat seorang kawan opis yang patutnya menjalani ibadah haji bulan 6 tahun ini tapi kene pospont la... kesian dia

    ReplyDelete
  5. Pasti rindu untuk ke sana lagikan?

    ReplyDelete
  6. Rindu makkah dan madinah kan mak..huhu..takleh cakap eh tulis banyak sbb aku rasa sebak...

    ReplyDelete
  7. Aduhai rindunya CH nak gi lagi.. mmg meninggalkan beribu kenangan ye nom.. masa kat sini mmg mencabar sikit.. hendaknya toilet Kan. CH dulu gi dgn arwah mak.. kul 3 pagi dah beratur utk Mandi Dan beristinja je.. wuduk Kami guna spray..

    Ye lah Tahun ni Ada ke tidak menunaikan Haji..

    ReplyDelete
  8. Dah follow balik. #816.

    ReplyDelete
  9. bestnya semoga dapat rezeki menjadi tetamu Allah

    ReplyDelete
  10. Kenangan yg paling tak dapat dilupakan. Mudah mudahan saya juga dapat rezeki ke sana nanti.

    ReplyDelete
  11. memori indah...kjap je kan masa berlalu....

    ReplyDelete
  12. saya memang berimpian untuk ke Tanah Suci...tolong doakan saya ye

    ReplyDelete
  13. rindu betul nak ke tanah suci
    doakan Hans diberi peluang lagi ke sana yer
    amin

    ReplyDelete
  14. Tak tahulah di tahun 2020 ini akan adakah sinar untuk mereka yang dalam senarai sediada menunaikan haji disebabkan dek covid 19 yang membadai dunia sekarang ini.

    ReplyDelete
  15. Doakan 1 hari nanti saya juga dapat ke sana ye

    ReplyDelete
  16. kenangan...
    da sampai dah Nom kat sana.
    ok nak baca next...

    ReplyDelete

Post a comment

Popular Posts