Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 15 May 2012

Santai Time.....



 Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...


Surah ke 114 - An-Naas (Manusia)


1) Katakanlah (wahai Muhammad) 'Aku berlindung kepada Tuhan pemelihara manusia  2)  Raja Manusia  3)  Tuhan Manusia  4) Daripada kejahatan bisikan syaitan yang selalu mengintai  5) Yang membisikkan kejahatan ke dalam diri manusia  6) Iaitu bangsa jin dan manusia


Time nilah waktu aku bersantai...'Si Tahi Lalat di Dagu' ngan 'Angry bird' dah ku titipkan ke sekolah.....sambil menunggu2 waktu Zuhur masuk...laptoplah menjadi peneman 'OKje'.....Dulu rajin jugaklah melayan drama bersiri 'Annissa'.....Lama2 melayan syok jugak cite tu....Kisah suami yg  berpoligami ngan kawan baik isterinya...memang meletop si Zamarul berlakun bersama Cik Ta, Fiza Elite, Faradhiya dan sorang lagi tak ingat namanya tapi famouslah jugak minah tu....Sejak dah habis cite tu berganti pulak ngan Laila Ashikin....macam malas pulak nak ikut. Kadang2 tu pelakon memainkan peranan jugak untuk menarik penonton menonton sesebuah drama tu....

Tugas sebagai surirumah ni...memang tak pernah habis...ada aje keje...lapas satu, satu, lepas ni , itu... apa taknya pagi bukak je mata.... hantar sang Arjuna depan pintu ( walaupun tak buatkan apa2, walau secawan kopi....sebab pagi sangatkan...tekak Si Arjuna pun belum haus lagi (agaknyalah..he..he..) kasi babai....barulah menunaikan tanggungjawab sebagai hambaNya...pas tu terus je ke dapur pi masak ayaq, sambil2 tu mengejutkan si Angry Bird untuk bersolat....pas tu pulak mengejutkan Si Tahi Lalat bawah Dagu bangun untuk sekolah agama...bakarkan roti, buat air Milo untuk bekalan....hantar gi sekolah. Balik...terus je kemas katil, masuk baju dalam mesin. Sambil tu bukak radio Sinar melayan celoteh KE, SY dan Krill...Dalam kepala fikir nak masak ape tuk diaorang.... keluarkan lauk beku apa yg patut untuk dimasak. Keluarkan pulak vakum bawah katil he..he..., vakum ... dan mop lantai (biasanya 2 kali seminggu).....Habis vakum dan mengemop, masaklah pulak....hidang .Peh.....kalau dikumpul peluh tu mau sebaldi sepagi...he..he...Part menjemur...dah kasi kontrak pada Angry Bird...biar dia belajar2 keje org perempun...kalau tidak susah nanti...

Pas tu ambik pulak Si Tahi Lalat bawah Dagu....Pas tu ...hantar pulak budak 2 org tu sekolah.....hahhhh......pas tu barulah boleh melepaskan lelah seketika........Sejak si Abang dah masuk asrama ni....jarang2lah OKje kena panas.....kalau tidak tak habis2 duk bawah matahari, gi mari ambik budak sekolah....

Berbalik kepada cite karier sebagai surirumah ni.....pas waktu Zuhur OKje sambung pulak mengiron baju keje dan sekolah si kecik tu.....habis iron pukul 5....dah standby untuk tambah lauk....goreng sayur ke ...buat sambal sikit....dan menghidang ...maklumlah Si Arjuna nak menjamu selerakan...he...he. Kadang2 orang kata masak tu senang.. betulll....memanglah senang...yg jadi lamanya membasuh pinggan atau apa jua yg digunakan selepas dan sebelum penyediaanlah yg menjadikan lama...Pas tu pulak angkat baju...lipat baju... Tepat 6.45 pm keluar pulak ambik Angry Bird....Malam pulak hantar tuition......Kalau Arjuna belum balik....maka OKje lah yg akan ambik Angry Bird Kalau dah balik layan pulak si Arjuna makan, kemas, lauk tak habis masuk fridge, basuh pinggan....Sambil tu melayan pulak si Tahi Lalat bawah Dagu buat homework...Begitulah hari2 yg seterusnya....benda yg sama berulang....malam barulah OKje boleh meregangkan otot2 .....Begitulah tugas sebagai Home Manager.....semoga bakti yg ditaburkan ini ikhlas kerana Allah...Insyaallah...

2 comments:

  1. amboi panjang lebar keterangan tentang kariernya seorang suri rumah tu yer...hihihi...mmg penat baca..letih bacanya..heheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah start malas lew tu nak baca hehe

      Delete