Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 19 July 2018

First time masuk Sushi King

Salam Khamis.......

Kalau tanya mak bab makan, mak kan dah cakap, mak semua pun ON kecuali batu, besi dan kayu hahahaha..... 

Tapi korang, walaupun maknya semua ON, tak tentu tentu tau, anaknya pun ON jugak. Macam sulung mak tu, si abang, mak tengok kadang kadang dia macam pemilih jugak kalau tiba bab makanan ni. Tom Yam putih tak suka, nak kena Tom Yam merahlah...... 

So moral of the story, kalau nak makan Sushi tak payahlah ajak dia, habis cerita hihi..... Pak King masa ni pun tak de, mak dengan anak dara sorang je. Sorang lagi sekolah. Maka enjoylah kami berdua makan kat Sushi King gamaknya..... Kalau sedap kita makan ajak Pak King pulak. Kalau tak sedap, diam diam sudahlah hihihi...

Bila tengok Sushi teringat kat sorang sahabat blogger yang dah lama menyepi, tapi masih berhubungan di FB, Dr Pinky Cat. Sushi ni faveret dia dengan suami.....  

Chinese Tea sudah!!

Mak memang tak pernah masuk resto Sushi sebelum ni. Makan Sushi tu adalah...... Kiranya inilah pertama kali masuk Sushi King. Adalah jugak masa masa teringin nak mencuba makan kat sini, tapi takut tak kenyang pulak weyh! Korang tengok ajelah besar mana aje Sushinya tu, mau 20 ketul Sushi mak bedal bagi kenyang hahaha......

Baru tau, rupanya harga makanan dalam setiap pinggan yang lalu tu berbeza ikut warna pinggan..... Harga ada tulis kat tepi meja tu. Kalau tak silap, paling mahal pinggan fefel - Rm6.00
Rupanya ada makanan lain jugak yang boleh kita order. Baru tau you!!!...... Maklumlah first time kan huhu..... Yang mak order ni set 3 mangkuk harga Rm22.00. Boleh pilih menu yang korang suka. Mangkuk dia, kecik je, lebih kurang 5-6 kali suap kot...... Rasa dia boleh tahan sedap! Confirmed mak memang tak salah masuk kedai makan!.....




Yang ni hasil tangkapan mak kat meja yang bergerak tepi meja tu.... Kulit salmon goreng tepung pun ko teringin mak!! Hahahhaa........ Lemak oii.... Harga Rm5.00 kalau tak silap.

Katanya pergi Restoren Sushi tapi tak makan Sushi hihi.... 



Walaupun cuma kepala sotong dengan timun...... tapi nak rasa jugak weyh hahaha.... Kalau ikutkan semua benda yang lalu tepi meja, nak aje mak sambar tapi apakan daya takut duit tak cukup haha......



Bila lalu benda ni, teringat kat Phong Hong..... Apa rasa dia ek? Kalau ambik dah tentu tentu tak habis....



Jom Pak King kita makan sini!

Wednesday, 18 July 2018

Carta Teratas

Salam Rabu....

Walaupun cerita open house Raya dah lama habis, tapi cerita bab makan memang tak akan pernah habis.

Makanan faveret mak yang jadi Carta Teratas masa musim open house Raya. Soto....



Bubuh bergedil 2, 3 ketul, bubuh ayam siat banyak banyak, bubuh sambal kicap. Lepas tu duduk kat ceruk jauh dari orang hahahaha....Walahhh!!!.... 

Bukan lagi tak perasan mak mertua lalu belakang,  ..... tapi kalau suami ajak balik memang hentak hentak kakilah kekdahnya hihi...

Carta Teratas makanan faveret korang apa pulak? 

Monday, 16 July 2018

Bangkit Cheese

Salam Isnin....

Syawal dah habis, kuih Raya korang banyak lagi ke? 
Mak punya kuih Raya..... tu diaaaaa...... masih meriahkan! Orang dalam rumah ni bukannya pandang pun benda benda gini.

Tak beli kang, orang datang tak de pulak kuih Raya. Bila dah beli, tak de sapa yang makan. Tu yang mak malas tu...


Tahun ni  mak beli kerepek kerepek je pun, biskut raya langsung tak beli, cuma buat chocolate chip sebekas. Kata orang buat jangan tidak nak raya kan. Tapi jadi banyaklah pulak. Ada yang Pak King dapat, ada yang kakak bagi. Macam mana dapat, macam tulah jugak mak letak atas meja hihi..... Tahun ni mak punya konsep katakan TIDAK pada bekas kuih raya, gitu! Baik punya alasan tak? hahahaha....

Sebenarnya nak cerita pasal Bangkit Cheese....... Bangkit Cheese ni termasuk dalam list kuih raya korang ke ?

Masa Raya hari tu adalah makan Bangkit Cheese ni kat satu rumah. Sekali masuk mulut sedaplah pulak !!! Dahlah masuk mulut terus cair pas tu terasa pulak lemak lemak cheese dia tu. Masuk lagi seketul, tambah sedap pulak. Haish....... nampak gayanya sebelum terhabis sebalang baiklah mak tutup dulu hahaha.... Sejak dari hari tu ai terus teringat ingat dengan Bangkit Cheese tau! Tercari cari jugak Bangkit Cheese time beraya kat rumah orang tapi tak berjumpa. Masa puasa hari tu kawan ada jual tapi masa tu mak sombong tak nak beli. Padanlah muka!


Misi mencari diteruskan jugak kat kiosk kiosk mall, tapi tak ada jugak. Tak disangka sangka, semalam singgah kat Petronas kawasan rumah,  ternampaklah Bangkit Cheese ni. Apa lagi belilah kan. Harga bukan main lagi.... Rm28.50 sebekas kecik tu! Dah teringin punya pasalkan. Belilah jugak. Kang kempunan pulak usus usus ku hahahaha....




Dah confirm confirmlah mak yang makan sorang sorang Bangkit Cheese ni! 

Thursday, 12 July 2018

Shawl Munge Munge Aisy Veil by Amani

Salam Khamis....

Inilah namanya pompuan..... dah banyak tudung pun masih nak membeli tudung lagi. Kan Dana, podo waey perangai wong Johor ki hihihi..... Dalam bilik bawah rumah mak tu, penuh dah satu bilik shawl mak aje. Eh !!! Nampaklah sangat menipu hahahaha.... Tak delah penuh satu bilik tapi banyaklah, macam macam kaler ada. Tapi shawl mak ni , jenis shawl murah murah jer lah, shawl Ariani jauh sekali...... Ada sehelai tudung Neelofar tu pun Mrs A yang bagi hihi.... 

Tapi masalahnya mak dah berkenan kat satu tudung brand Aisy Veil by Amani ni hihi....

                              


Mak beli kat Jalan TAR masa bulan puasa baru baru ni. Akhirnya koranggg....... pergh! Ingat senang ke nak pujuk Pak King bawak mak ke sini!!!! Tau ajelah Jalan TAR tu macamana keadaannya. Umat manusia punyalah ramai kan! 

Lainlah Geng Lipis aka Umi Alya.... setakat Jalan TAR, SOGO tu macam tempat dia bekfes je hihi....

Berbalik pada kisah shawl double loop Aisy Veil tu, mak belilah seketul tudung jenis tu masa tu. Padahalnya kalau beli 2, boleh dapat Rm50. Kalau seketul harga dia dalam Rm29. Tapi bila memikirkan dah banyak soping shawl plain sebelum jumpa booth Aisy Veil ni maka mak pendamkan ajelah hasrat ..... Lagi pun mak tengok masa tu, kain dia macam jarang, pas tu macam jenis yang ringan sikit. So tak perlah....

Sampailah mak pakai tudung ni baru baru ni... eh... eh.... macam cantik terletak pulak mak rasa kat muka mak ni. Dan dan tu terus nak tambah koleksi hahahaha...

Eh sukalah pulak gambo ni sebab nampak kurus hihi.... Lepas ni ambik gambo mak nak duk tengahlah hihi....



Tapi tulah masalahnya....tengok IG, kedai Aisy Veil ni ada kat Melawati Mall satu, kat Kenanga Wholesale satu, AEON Setiawangsa satu, kat GM Klang satu. Semua tempat dia, tempat yang mak tak reti nak pergi sendiri. Dahlah jauh..... nak bersoal jawab dengan Pak King lagi .... Huh.... lupakan ajelah nampaknya. 

Baru ingat nak pakai shawl baru munge munge Sabtu ni pi rumah makcik Pak King, makan makan....... emmmm...








Tuesday, 3 July 2018

Apalah ertinya Raya.....

Salam Selasa korang....

Korang masih beropen house lagi ke? Mak ? Nan hado yang menjemput hahahaha.... Jiran setaman pun nampaknya macam sunyi sepi je pulak tahun ni. Tahun ni tahun mengeram gamaknya haha.....

Tapi, apalah ertinya Raya kalau tak bertemu, menemu dan dipertemukankan.....

Kebetulan pulak Pak King outstation Jumaat baru lepas ni, maka mak pun dapat idea untuk menemukan mommies jiran jiran mak ni! Apa kata kita ber ‘Saturday Night fever‘ mommies! Kadang kadang seronok jugak bila sesekali Papis tak joinkan hihi.... 

Jiran jiran ku dunia akhirat

Bab makanan tak menjadi masalah bagi mak weyh sejak jadi duta Warong Bistro ni hihihi..... Apa ada hal !!! Mak call je lah Kak Laty hihi .... Kak Laty pasti sedia membantu!

Kuah lodeh, nugget dan sambal ikan bilis je yang keluar dari OKje's kitchen hari tu hihi......



Kak Latifah, tokey Warong Bistro....

                             


Hari Ahad pulak mak suruh Pak King ajak adik beradik dia datang rumah. Yelah kan..... mak dah syok  bergader gader dengan mommies jiran, kasi chancelah Pak King pulak bergader gader dengan kaum kerabat dia hihi..... Lagi pun, bila mak bapak dah tak de ni, siapa lagi yang kita ada? Adik beradiklah kan.....

Nampaknya lagi sekalilah Kak Laty jadi mangsa haha.... Adoyailah Pak King.....Sedih betul dapat bini cenggini hihi....



Tudung kuning tu satu satunya kakak ipar mak. Lain semuanya adik ipar lelaki.



The biras..... macam biasa, mak paling sado hihi




Gugurlz.....



Waris kuat anak anak mak nih!



Cuma si bongsu je yang tak de, dia dah datang lebih awal



Satu satunya wakil waris dari sebelah mak ....... my abang



Terima kasih adik beradik semua kerana sudi datang....... 

Mungkin dulu kita pernah serumah........ 
Tidur sebantal, berkongsi mimpi yang sama, makan sepinggan berebutkan ikan goreng nan seekor, kemudian bergaduh dan berbaik, tak pernah sekelumit pun menjadi dendam dalam hati.... kerana hati kita masih putih 

Tapi kini,
  
Setelah kita dipisahkan kerana masing masing mepunyai keluarga sendiri, dipisahkan oleh jarak  dan tempat, dan mungkin kekadang dipisahkan oleh salah faham yang tiada penghujung, jangan jadikan  semua itu sebagai penyebab untuk kita terus menjauh adik beradik!..... 
Kenangan bersama tetap menjadi kenangan yang terindah seumur hidup hidup kita....... 

Betullah.... air yang dicincang tak pernah akan putus.....  

Thursday, 28 June 2018

Kisah Hari Raya yang dah basi

Salam Rabu, salam Syawal semua!

Lamanya mak tak bersiaran. Yelah, last bersiaran, rasanya awal puasa hari tu. Lepas tu muncul muncul dah nak habis Syawal pulak. Rindunya kat korang !  Sure mak banyak ketinggalan cite cite korangkan. Korang apa khabar? Sihat? Mak alhamdulillah.... sudah terlebih sihat weyh sejak Raya ni hihi..... 

Tahun ni mak beraya kat Muar. Kalau ikut turn, sepatutnya mak beraya kat KL....  Tapi bila mak dan pak mertua dah meninggal awal tahun hari tu, maka Raya Muo lagilah gamaknya.  Kiranya tahun ni first timelah Pak King beraya tanpa orang tua. Sampai baju baru pun tak dipakainya di pagi raya tau! Yelah kan.... sapalah tak sedih. 

Jubah hijau tu pun jubah Pak mertua! 

Weyh korang...... gambo raya mak semua tah pape..... tak de yang memuaskan hati tau! Baru mak nak berposing, rumah dah kena serbu dengan anak menantu, cucu cicit mak huhu...... Jadinya apa yag ada ajelah.. 



Mak dengan anak daras balik kampung 4 hari awal sebelum raya hari tu. Sempatlah berkemas apa yang patut. Pak King dengan abang King pulak menyusul balik hari Khamis sehari sebelum raya, biasalah balik rumah mertua kan hihi..... Jadiknya 2 keretalah balik raya tahun ni weyh...




Tulah tu, balik kampung punyalah awal, tapi pagi Raya mak order je hihi..... Mak tak kira dah pasal anak anak yang merindukan air tangan bonda di pagi raya! Yang mak kirakan mak tak nak bermandi peluh di malam raya! hahahaa...... Jangan nak ngengada sangatlah haih...... time raya pulak rindu nak merasa air tangan bonda, padahal sepanjang bulan Ramadhan tu, hari hari mak masak tau! Kasi chancelah ye dak?

Mak order dengan kawan satu sekolah rendah mak yang memang kerjanya masak masak ni. Nasi himpit, rendang daging, sambal goreng, sambal sotong untuk 10 orang makan. Pagi raya subuh tu mak ajak Pak King ambik kat rumah dia. Harga pun berpatutan... Rm140 siap! Tak payah nak bersusah payah potong daging, potong sayur kan..... Belum kira lagi ada ke tidak periuk belanga kat dapur mak tu. Maka memang sajak sangatlah kita order aje hahaha.....



Si abang pulak pakai songkok haji ajelah. Tak de nak bersongkok hitam bagai. Gasaklah nampak tua sebelum waktunya pun hahaha.... janji umur masih muda kan. Suruh gunting rambut pun tak mau. Nak bela panjang katanya. Suka hati lah bang. Yang penting mak serba baru hahahaha...... Anak lelaki mana kisah sangat bab penjagaan diri ni. Kalau anak dara, ye...... kalau boleh semua nak baru! Fening kepala... 




Itu ajelah kisah Hari Raya mak yang dah basi huhuhu..... 

Thursday, 17 May 2018

Pertama kali ke UUM dan tengok real Pokok Padi

Salam Khamis, salam 1 Ramadhan...

Sebelum Ramadhan lagi Pak King dah pasang azam, Ramadhan ni nak kurang kurangkan makan katanya. Mak ye kan ajelah hihi...  Sebabnya mak dah tau, azam Pak King tu biasanya lebih kurang azam mak je lah, mampu bertahan 3 hari je paling lama. 

Tak ingat azam mak dulu dulu? Memanjang berazam nak pakai baju Raya saiz S, tapi tak dapat dapat sampai sekarang hahahaha.....

Throwback masa pi Perlis hari tu..... 
Nak jugaklah mak paknnya merakam kenangan di UUM sementara menunggu anak habis exam. Manalah tau Angry Bird dapat masuk sini kan. Masa riki riki hari tu, boleh tahan jauh jugak daripada pusat bandar. Kiranya kalau keluaq bandar sesekali tu, memang soping betui betui lah, dah masuk U memang tak daklah nak keluaq keluaq lagi..... Ke mak yang salah telekkan?   

Maknya ngan paknya
                  

Sapa belajaq sini dulu angkat kaki ? Mentang mentang PM sekarang oghang Kedah, dan dan tukaq loghat hihihi.....

Paknya ngan anaknya..... Anak beranak tak reti bergaya. Sarung selipar ja sempoi...
Jakun weyh...... Pertama kali bergambaq dengan oghang oghang, pertama kali jugaklah tengok real pokok padi dari dekat kot! Selalunnya dapat tengok dalam buku teks ja...... Lainlah Puan Hazel dengan Aiezza Sue tak bergaduh nak tengok pokok padi, bendang berelung relung duk belakang rumah noh!  

Kebetulan pulak sebelah Anjung Tamu ni ada bendang sepasu haha....                    

Pokok Padi                      

Ni kuku kambing ek? Pun baru tengok jugak......hahaha.....

                      

Mak stay kat Kangaq satu hari, sebab nak singgah Padang Besaq esoknya. Sebab, ada orang tu tak sampai lagi....tak pa kita kasi chance!.......

Pak King dah booking hotel ni melalui Agoda. Tapi ada something yang berlaku. Esok pulak mak sambung noh! Cerita semua karang, esok tak de modal pulak hahaa.... 


Ramadhan Kareem korang..... moga Allah mengampunkan dosa dosa kita semua!


Tuesday, 15 May 2018

Anakku sudah kembali

Salam Selasa korang....

Bila masuk komen Aryan Azra pagi ni, tetiba pulak terasa rindu nak menulis entri..... Rasa lama betul tak berentri ni! Last entri mak 30 April hari tu,  Selamat Honeymoon Pengantin, maka genap 2 minggu jugaklah mak bercutinya. Betullah kata Aryan Azra, kalah orang cuti honeymoon macam ni hihi..... 

Anakanda Angry Bird dah selamat pun kembali ke rumah sebelum mengundi hari tu. Maka tamatlah sudah tempoh setahun dia belajar kat Matrikulasi Arau. Terasa macam kejaplah pulak. Lum sempat nak pi sempadan haha.... Lepas ni harapnya adalah rezeki masuk  U mana mana pulak. 

Alang alang dah naik ke Utagha tu apa salahnya on the way balik tu kita singgah dulu mana mana, melepaskan lelah hihi...... Jauh kan Perlis tu! Sakit pinggang tau! Kesian Pak King drive hihi....

Tapi tulah......ingat barang yang nak dibawak balik Angry Bird 3 ketul ni aje.... 

                               


Tapi rupanya tu diaaaaa...... campuq barang semua dah jadi sendat mendat bonet kereta ku......🤦🏻‍♀️. Itu pun ada satu beg tudung yang tertinggal.... Tak taulah memang tertinggal ke atau Pak King saja buat buat tak nampak!





Nampaknya memang tak dapatlah mak nak soping apa kat Padang Besaq kalau cenggini punya gaya......

Anakku sudah kembali....



Gaya photographer tu wajib ada hahaha.....


Monday, 30 April 2018

Selamat Honeymoon Pengantin

Salam Isnin

2 minggu sudah, mak balik kampung sebab anak bongsu kakak no 2 kawen... Takkan tak balik pulak kot, mau ada  yang kena pulau dengan kakak Raya nanti hihi.... Bercakap pasal kenduri kawen ni, teringat pulak kat Mrs A yang suka sangat pergi kenduri kawen. Katannya hobi hihi...... 

Nasiblah katering, jadiknya tak payahlah susah payah nak rewang bagai. Yahooo!!! hihi... 

Anak sedara mak yang lelaki tu. Gitulah nasib jadi adik bongsu, memanglah tak de adik, tapi anak sedara berjembik jembik..... lepas sorang, sorang yang kawen, berpeluh dahi makcik  🤦🏻‍♀️ ....

                    


Biasalah kenduri kawen zaman sekarang ni, macam macam ado! Dah tak lalu nak makan nasi minyak boleh makan aiskrim....

Sorry aiskrim tak dapat nak promote ...., tak clear pulak tulisannya                  
Jemu makan aiskrim, boleh makan cakoi! Sedap oii cakoi dia. Rugi pulak tak makan banyak masa tu... Selalu macam tu ek, dah lepas baru teringat ingat 🙄.

HRS Baby Cakoy Muo..... 5% jangan lupa hahaha                  
Cakoi zaman sekarang banyak pilihan sos oii ...... Cakap je nak cicah apa? Cheese? Coklat? Kaya? Sambal?  Tak padan tekak kilauan emas .... nak jugak cicah dengan coklat ......hahaha....



Yang ni budak budak confirm suka! Ada pulak coklat leleh tu....

   

   

Masa masa ginilah pun dapat berkumpul kan... dapat jumpa sepupu sepapat yang dah lama tak jumpa...



Dapat sakat cucus.... suruh cucu posing cekci kaki bersilang sambil jari telunjuk lekat kat bibir awww hihi.... 

                   


Malamnya ada kuda kepang jugak....

Mesti banyak belanjakan buat kenduri kawen ni... penat lagi. Esok mak buat kecil kecilan sudahlah! Makan roti canai jer, muai sikit hihi ... boleh jemput ramai orang! Jemput korang sekali .....

Mak bapaknya dah tentulah penat, pengantin jugak yang seronok 😂...

Selamat Honeymoon Pengantin!


Friday, 27 April 2018

Menjengah Kuburan

Salam Jumaat....

Sempena hari Jumaat yang mulia ......


“Siapakah dikalangan mukmin yang paling bijak? Rasulullah SAW

bersabda; “Mereka yang paling banyak mengingati mati dan yang paling baik 

persediaannya untuk selepas daripada mati, mereka itulah orang-orang yang

bijak”.
(Riwayat Ibnu Majah).

                  


Kalau dulu selalu menjengah arwah mak dan abah kat rumah, sekarang hanya mampu menjengah di kuburan je..... 

Begitulah..... apabila mati je anak Adam, segala apa yang menjadi kepunyaannya ditinggalkan kecuali 3 perkara, amal jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa dari anak aak yang soleh. Semoga jubah hijau arwah abah yang Pak King pakai ni menjadi amal jariah yag menyambungkan amalan arwah di sana.

Sempat pulak tu posing tu hihi...

                 







Thursday, 26 April 2018

My kakaks semommy sedaddy....

Salam Khamis.....

My kakaks, semommy sedaddy ......



Umur kakak duduk dari kiri.... 72, 69, 64 dan umur si bongsu ? Dah tentu, Biarlah Rahsia haha..... Kakak mak pakai tudung bawal oi !! Adik dia memang selalu ketinggalan pesen..... tudung lilit dari zaman dulu sampai ke sudah ! hahaha...








Monday, 9 April 2018

Semua pun sudah, nak apa lagi?

Salam Isnin....

Kak Ton tau sangatlah...... mak kalau sampai bulan besday, memang lupa daratan sikit ye korang. Memang kalah Fasha Sanda sambut besdaylah gamaknya hahaha.....  Mohon hadam ajelah dengan gambo mak laki bini yang bersepah dalam entry ye.  Uiks Kak Ton, tak payahlah nak betapa lama lama sangat, kang cramp pulak jari jemari tu, bawak bawaklah mengomen makcik oii!.......  

Puas dah hari hari masak weyh, takkan hari istimewa pun, Besday Gurl kena masakkan??? Haruslah berganda ganda malasnya haha.... Malam besday tu mak anak beranak makan kat Nandos dekat dengan rumah je. Ada orang tu siap surperisekan mak dengan kek aiskrim lagi you! Emmm..... surpriselah sangat haha..... Ok lah....oklah.... bolehlah di kira surprise jugak, sebab umur dah maghrib baru dapat merasa potong kek aiskrim kan ....   

( besday 4 April ) meh kita raikan sama sama weyh!

Pada mak, kalau nak rasa puas makan aiskrim Baskin Robins, baik beli yang guna scoop kat kaunter tu, boleh pilih flavour yang kita suka. Kalau beli kek macam ni, dah tentulah terhad pilihannya kan...... 



Kata hari jadi kannnn...... wajiblah ada hadiah! Tak de hadiah majuk setahun! Hihi.... Hadiah yang tak berapa nak surprise sebab pilih sendiri! Alang alang suruh pilih, marilah kita pilih yang yang berkenan di hati. Lepas ni, mak jemur baju pun pakai handbag hokey hahaha...... Phong Hong harap you puas hati meh.....




Kek sudah, makan sudah, hadiah sudah, duit Pak King pun dah separuh susut, marilah kita kembali ke pangkal jalan hahaa....

Minggu ni sampai hujung bulan mohon berulamkan timun aje ye mak hihi......