Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 28 June 2012

Sharing is caring!!!!!

Alhamdulillah......masih diberikan peluang untuk mengumpul pahala buat bekalan........  masih dapat menatap insan-insan tersayang disekeliling kita........ walaupun Allah menarik sedikit nikmat hidung..... asyik bersin dari semalam....tapi tubuh yg sihat masih lagi dapat meneruskan rutin OKje sebagai 'mummy and wife' seperti biasa.....he..he...

OKje tertarik dengan perbincangan 'Tanyalah Ustaz' pagi ni...... bersama Datuk Abu Hassan Din  berkenaan SOLAT ORANG MUSAFIR. Apa yg OKje tau dan buat selama ni apabila OKje balik kampung seminggu, 3 hari yang terawal OKje akan buat solat jamak dan qasar, tapi apa yg OKje dengar tadi adalah sebaliknya......  

Selain daripada syarat-syarat yg kita tahu bagi membolehkan SOLAT JAMAK DAN QASAR, musafir itu mestilah melebihi 100km/60 batu, tujuan musafir bukan tujuan maksiat dan banyak lagi ! ( Sila refer buku 'Indahnya Hidup Bersyariat' ~ macam-macam ada!)...... .......Musafir kita ke sesuatu tempat itu TIDAKLAH MELEBIHI 3 HARI 3 MALAM ( tidak termasuk hari sampai dan keluar ).

Sekiranya kita dah berniat untuk TINGGAL selama SEMINGGU di kampung maka kita TIDAK BOLEH buat solat Jamak dan Qasar!  Kita kena solat seperti biasa SEBAB niat kita untuk tinggal lebih daripada 4 hari !  Kita mesti qada' solat-solat yang telah  kita buat jamak dan qasar itu........

Alhamdulilah .........sekurang-kurangnya OKje dapat tau hal ini lebih awal.....bolehlah dijadikan panduan!   Terima kasih ALLAH !  


Oh ye...jangan lupa....SEMANIS KURMA malam ni.......macam best je..... 'Dompet Isteri'

1 comment:

  1. oh ye ke, baru tahu lah OKje, selama ni buat cam OKje buat tu, 1st 3 days tu memang Qasar & jamak then baru solat biasa. hehehe... ala, banyak lah nak kena ganti yek, bukan ingat dah..

    talk about tarik nikmat.. nk buat n3 hari ni lah.. :)

    ReplyDelete