Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 11 July 2012

Bersihkan Jiwa Kita....

Lawaklah Ustaz Zamri ni......  biasalah peneman OKje pagi-pagi ni rancangan "Tanyalah Ustaz". Kasi bersih jiwa dulu! he..he.. Pas tu barulah berhempas pulas kasi bersih rumah......

Rutin OKje agak 'LONGGAR'  dua hari ni, tak yah nak menghantar Tahi Lalat Bawah Dagu gi sekolah.... demam........ sakit tekak, barulah dia tak mintak ice cream..... balik sekolah mesti 'tax' OKje ice cream kat kedai sebelah sekolah tu!   Tahu pulak tu........ ais kat fridge langsung tak sentuh.... Kalau tak, minum mesti letak ais! Anak...... anak.....

Lama dah tak menulis..... .... Jiwa OKje tak bersedia untuk menulis....... jiwa OKje Kosong.... Kosong.... Kini aku bangkit, Membuktikan ku tak sakit dengan segala........... (macam lagu Najwa Latif jek... he..he...)

Jiwa adalah roh yang berada di dalam jasad kita. Jiwa juga seperti jasad, memerlukan makanan, juga perlu dibentuk, dididik....... untuk mengelakkan jiwa kita dipengaruhi nafsu......

OKje cuba share dengan apa yg OKje dengar daripada pesanan Ustaz Zamri........

TANDA-TANDA jiwa yg kotor :

1) Peringkat pertama  ~  Tiada rasa bersalah langsung apabila melakukan sesuatu perkara yang salah
2) Peringkat ke 2  ~  Rasa dah jadi biasa dengan perkara itu
3) Peringkat ke 3  ~  Rasa dah jadi seronok pulak
4) Peringkat ke 4 ( peringkat yg teruk )  ~  Menjadi pembela dan berhujah untuk menegakkan perkara yg  
                                                                 salah.

Agak-agaknya jiwa kita di peringkat kotor yg mana ek???? Na'uzubillah.....


Kaedah nak MENGELAKKAN Jiwa Kotor pulak...... :

1) Kurang-kurangkanlah tidur. Banyakkan berjaga terutama di malam hari....  (emmm......)
2) Kurangkan makan ( 1/3 untuk air, 1/3 untuk makan selebihnya biarkan kosong..... ~ OKje asyik selera  
    je!)
3) Banyakkan berzikir

Bagaimana nak MEMBERSIHKAN Jiwa Kotor :

1) Memperbanyakkan membaca Al-Quraan
2) Jangan meninggalkan Solat
3) Mengingati Mati ( rajin-rajinkan diri berziarah ke kubur )
4) Kalau dah tak jalan jugak......  berdoalah dengan sepenuh hati untuk mendapatkan hati yg baru

Semoga apa yg OKje sharekan ini dapat dimanfaatkan bersama........ Sebagai manusia, kita kena saling ingat mengingati...... sebab manusia tu sifatnya memang PELUPA.....

' Ya ALLAH semoga kau kurniakan kepada kami, jiwa-jiwa yang bersih'.........

1 comment: