Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 2 July 2012

Terima Kasih.....

Selagi ada daya....selagi tulah OKje menulis dan terus menulis....walaupun tulisan OKje tah pape ek...hi...hi.......

Pagi ni dah tambah sorang follower OKje   (terpaksa kena follow kot!!!  (ahaks)  Terima kasih ye..................... DR FARIZ REZA  kerana sudi follow ...... OKje memang admire dengan blog korang yg best dan berilmiah........   DUNIA KONGSI. net.com ......  tutorialnya banyak membantu mencantikkan blog OKje dan juga  menolong mengiklankan Blog AKAKKK!!!....... ( macam cantik beno le blog OKje ek )...

Perjalanan balik dari Muo ke KL semalam...... mengambil masa  4 jam berbanding 2 jam setengah selalunya.... hampir melecet le punggung......'jammed' dah start dari R n R Ayer Keroh Jejantas. Layan je lah......................  Yelah ....  org semua berebut-rebut nak melawat ibu ayah tercinta..... Macam OKjelah... sambil berkumpul adik beradik, buat kenduri untuk Arwah ABAH yg tercinta... Terima kasih Arjuna .....kerana alwiz sporting dan tiap-tiap bulan bagi fulus kat emak OKje!! Luv u so much!

Macam biasa le..... sambil melayan laptop yg dah dua hari x bukak sebab balik kampung..... Tanyalah Ustaz menjadi peneman OKje... Jarang tengok pendakwah pagi ni .......   Ustaz Hanafiah. Orang Kedah gamaknya...    dari slang bahasa yg digunakan....    Ustaz ni ada seiras dengan pelakon Azhar Sulaiman......  ye sebijik! OKje x tipu..... tajuk dia best jugak... 'Wanita Dominan'.

Cerita dia lebih kurang macam nilah.....Wanita sekarang ni lebih dominan dari lelaki..... tengok jelah tak payah jauh dari segi pendidikan.......    guru pun lebih ramai  perempuan dari lelaki. Wanita ni lebih 'afdhal' duk kat rumah je.......... duk diam-diam ( yg ni dia tak cakap le ....... OKje tambah! heeeeeee ) Wanita DIHARUSKAN bekerja dengan izin suami untuk membantu ekonomi keluarga. Sebab dalam zaman Rasulullah lagi ....... memang ada wanita yg bekerja.  Uurutan pekerjaan yg menjadi keutamaan pada zaman itu adalah  yg pertama PENGURUS JENAZAH  yg kedua DOKTOR (adalah orang yg kembang ni !  heeeee) yg ketiga JURU AUDIT.
Kepada mereka terutamanya wanita yg menceburi bidang ni OKje ucapkan tahniah!! Anda memang HEBAT!

Tapi OKje suka nak share.................  Ustaz Hanafiah bagi tips  supaya kita rajin mengamalkan ayat ni.... AYAT INSYIRAH (Surah ke 94). Banyak kelebihannya.....  diantaranya dapat melapangkan hati..... memasyhurkan nama dan macam-macam lagi...
Kita sama-sama cuba amalkan ek!................


Surah ke 94  - AL-INSYIRAH (Melapangkan)


1) Bukankah kami telah melapangkan dadamu?  2) Dan telah Kami ringakan bebanmu (untuk menyampaikan dakwah)   3) Yang memberatkan punggungmu     4) Dan Kami tinggikan sebutan (nama)mu (Nama Allah danRasulullah disebut ketika mengucapkan dua kalimah syahadah)   5) Maka sesungguhnya di samping kesusahan ada kemudahan   6) Sesungguhnya di samping kesulitan itu ada kemudahan   7) Maka apabila engkau sudah selesai (mengerjakan sesuatu pekerjaan) kerjakanlah pekerjaan lain.  8) Dan hanya kepada Tuhanmu (sahajalah) kamu berharap.


Keterangan Ayat :


Erti terbuka dada Muhammad ialah senang hatinya dan tenteram jiwanya, kerana telah memperoleh ilmu pengetahuan (wahyu) yg dianugerahkan Allah kepadanya. Sebenarnya Nabi Muhammad itu telah ditinggikan Allah, yakni masyhur ke mana-mana. Setiap azan terdengar nama Muhammad, setiap sembahyang disebut nama Muhammad. Walau di negara apa sekalipun, nama Nabi Muhammad itu dikenal orang, terutama zaman sekarang.

SHARING is CARING....  semoga dapat dimanfaatkan....  

No comments:

Post a Comment