Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 27 July 2012

Teruskan Berdoa DON'T GIVE UP....

Emmm...   Hari ni  schedule OKje  kena ambik Sudden Attack.... pas tu macam nak singgah Bazar Ramadhan je ( dah ketagih ni! he..he... ~ tu yg OKje malas ni...pegi sekali nak pegi lagi!) nak beli Murtabak Keramat....  hari ni kasi tambah 2 lagi.... jadi 4 ~ RM10.00 hinggit.... apa taknya semalam .... 2 MURTABAK  di belasah dek Tahi Lalat Bawah Dagu ..... macam terkulat-kulat je OKje makan....  Tepung Pelita pulak macam tak laku je... so hari ni tak yah beli.... cari kuih lain pulaklah..... ..

Nak memilih gerai untuk membeli ni kena tengok-tengok jugak, kadang-kadang kuih tak sedap.... Susah ek nak meniaga ni... ... macamana kalau kuih yg di jual tak laku??  TU YANG TAK SANGGUP  nak facing tu....  Sebab tulah OKje tak meniaga! ( banyak alasan pulak...he..he...)

OKje nak share ilmu yang OKje dengar pagi tadi , Semestinya TV 9 ~ Pesan Atok ( Rancangan Kanak-Kanak! he..he......) oleh YBhg Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz.  Mungkin geng bloggers ada yang dah dengar.... anggaplah ia sebagai merefresh balik ye!



MENGAPA DOA KITA TIDAK DIMAKBULKAN???

Surah AL-MUKMIN ( Orang Beriman) ~ Ayat 60 bermaksud.......

Dan Tuhan Kamu berfirman, " Berdoalah kepadaKu, nescaya Aku perkenankan doa kamu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembahKu akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina"


Allah telah berjanji kepada hambanya yang apa pun jua doa yang kita mintak akan diperkenankan..... samada sekarang, esok, lusa, bulan depan atau pun tahun depan....... tetapi DENGAN SYARAT!


Mengikut kata-kata Ulamak ~ syarat-syaratnya ialah :

1) Yakin sepenuh hati yang doa kita akan dimakbulkan oleh ALLAH.
2) Ibadah FARDHU yang lain ditunaikan
3) JANGAN ada dalam diri kita unsur-unsur HARAM!
4) Dimulai dengan 'HAMDALAH' iaitu kata-kata pujian bagi Allah dan diakhiri dengan BERSELAWAT ke
    atas Nabi
5) Berdoa dengan cara yang betul ( bukan dalam bentuk nyanyian atau sebagainya)


Waktu yang paling sesuai untuk berdoa adalah selepas menunaikan SOLAT FARDHU, ketika WAKTU YANG SUNYI ~ Di tengah kepekatan malam.... ( puitis tuuu ) 
Kalau di MEKAH pulak, tempatnya di MULTAZAM ( diantara Pintu Kaabah dengan Hajaratul Aswad, di MAKAM IBRAHIM dan di HIJIR ISMAIL


Teruskanlah berdoa..... DON'T GIVE UP! Wallahu a'lam....


Sharing is caring kan..... semoga kita semua dapat manfaatnya! Insyaallah!

7 comments:

  1. doa la senjata org mukmin....dikala senang n susah.....
    dah demam bazaar ramadhan la ni ye...hehhe...jgn start nnti susah nk stop..*____*

    ReplyDelete
  2. He..he... memang Intan... hari ni CONFIRM! Permintaan Tahi Lalat Bawah Dagu... Nasi briyani... nak buat takut tak jadi pulak! sia-sia je...

    ReplyDelete
  3. lpas ni wa prgram pesan blogger lak.ehhehehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Abe dah singgah sini & dah tinggalkan jejak jugak follow sini dari www.queachmad.com

    btw, abe dari segmen http://www.queachmad.com/2012/07/segmen-promote-blog-by-jal.html

    ReplyDelete
  5. Hee..he... baguslah tu Edy Fee,.....panjang-panjangkan benda baek...

    TQ Abe.... to follow u back... tapi gambo tak mau keluar!

    ReplyDelete
  6. kak Okje .. 2 hari ni menghilang ke mane? =)

    ReplyDelete
  7. He..he... balik kg la dikk..... tak sempat nak berblogging!

    ReplyDelete