Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 31 October 2012

Hasil TERAPAN......

 Pinjam gambau eh Ketam4u.blogspot


Macam biasalah......... bila dah 'TIME' nak kena mengiron baju ni...... adoi!!!  Malasnya...........
Ada ke orang yang suka mengiron baju?  Ada ke?  Ada kot eh!!! suka kerana TERPAKSA.....he...he...

Dalam malas malas tu dah siap dah 5 helai kemeja  OKje gosok, pas ni nak gosok seluar pulak........ hu...hu....  

Rest jap, habiskan entri ni,  he...he....

Ni kalau anak yang buat dah kena marah dah....... yelah mengiron sambil  melayan blog pulak, habiskanlah dulu keje tu ......... nasib OMAK eh.......he...he....

Inilah yang dikatakan 'Manakan Mungkin Ketam Mengajar Anaknya Berjalan Lurus'.........

Yelah sebagai ibu, memanglah mengharapkan anaknya akan buat yang terbaik dalam apa jua perkara sekali pun, tapi ibu tidak menyedari yang mereka secara halus telah meninggalkan pengaruh yang kurang elok dalam diri anak-anak mereka sendiri........

Bukan nak cakap orang lain, tapi diri OKje sendiri....... nampak remehkan tapi kesannya kepada diri anak-anak ...... kita tak tahu!

Ingat tu!  mereka adalah hasil 'TERAPAN' dari diri kita sendiri......




Betullah pesanan Dato' Fadzilah Kamsah, kalau kita nak tengok anak kita berubah, kita kena berubah dulu....... kalau kita nak orang menyayangi kita, kita kena lebih dahulu menyayangi  mereka!

Begitulah adanya..... he...he.....


19 comments:

  1. x suka iron baju...tp kena la jugak gosok....

    ReplyDelete
  2. betul sgt la tu. mak bapak adalah contoh terbaik anak2. apa yg ibubapa tunjuk tu lah yg akan lekat kt kepala anak2..
    ~suka je iron baju. tp utk sehelai baju pun amik masa dekat 10min. letih

    ReplyDelete
  3. uih...,sy pling xske iron bju..,mls sme ad la..,tpi kn iron gk la wlau smngu skli je...

    ReplyDelete
  4. best quote "kalau kita nak orang menyayangi kita, kita kena lebih dahulu menyayangi mereka!" tapi selalunya pekara ni susah kan selalunya kita syg seseorang tapi sesorang tu syg kan orang lain susah kan

    ReplyDelete
  5. Juwita.... suka tak suka terpaksa buat jugakkan!!!

    Rugi aje Jal... cari yg sama-sama suka!

    ReplyDelete
  6. salam singgah sini (^_^)

    admin pun sama, nak iron baju sendiri pun "kurang' rajin. tapi, dah baju kita..xkan nak suruh org buat kan..huhu

    ReplyDelete
  7. HIKHIK .. DEQ OTW LA NI ? PLING MALAS NK IRON .. SIB BEK ADE ADIK RAJIN .. HAHAA

    ReplyDelete
  8. ein bgn pg lps mandi baru gosok baju... hahaha

    ReplyDelete
  9. betul...betul...selalu nya anak2 akan tgk perangai mak ayah dulu..hehe
    sy iron baju seminggu sekali terus 5 pasang.
    Nasib baik en suami suka iron baju sendiri..
    dia tak bagi sy iron kan..kurang kemas kot..hihi..

    ReplyDelete
  10. setuju....KITA adalah terapan buat anak2 kita...
    semoga mereka mengikut perkara yg baik2 ajer.....Amin..

    Saya suka gosok baju sbb suka tgk baju kedut2 bila dah gosok jadi cantekkk....hehehhe

    ReplyDelete
  11. change change , kita kena berubah dulu , tol tu

    ReplyDelete
  12. tak suka iron baju, tapi terpaksa juga iron..

    berubah!!

    ReplyDelete
  13. jangan leka sangat kt iron tu ..
    makan karen kuat ..
    bill tinggi nanti ..

    ReplyDelete
  14. yup, kite le jd role model...anak2 tgk parents dia wat, tu yg dirasakan terbaek....:)

    ReplyDelete
  15. Untunglah Atie....tak yah gosok baju suami he...he

    Ha'a tau jugak karen tu tinggi...tapi buat jugak he..he... tak selalu buat cam tu...he..he...

    So connclusion dia, rata-rata orang memang kurang suka gosok baju ek.... tapi terpaksa sebab nak nampak cantik, lagi baju sendiri, kenalah gosok sendiri, kalau tak sapa nak gosok! he..he.. dedeq aje beruntung...ada adik dia...he...he..

    ReplyDelete
  16. hehe...yela...mane tak tumpah kuah kalo x ke nasi...anak2 bagaikan kertas putih...ibubapa yg mewarnainya agar jd lukisan yg indah...itulah hasil terapan terbaik..

    meh sini baju yg nak gosok...tgh rajin nih...haha

    ReplyDelete
  17. Hahaha.

    1. Sha suka ketam. Ketam sedap dan ketam masih tetap kental walaupon dah dimasukkan ke dalam kuali. Nak makan, kena kopek kulit dulu.

    2. Sha tak suka iron baju. Sebab tangan tak gagah menekan apa2 di atas kain. Dan mungkin sikap pemalas yg Sha sendiri tak perasan:P

    3. Sha percaya pada perangai ibu bapa mempengaruhi anak. Ayah seorang perokok. Ayah kepada ayah, perokok juga. Dah memang keturunan begitu. Sekarang semua hisap rokok. Agak sukar bg yg nak berhenti...sbb time raya rokok disua juga.

    Tp...kadang2 kita nieh susah nak jangka. Ketam, bukan semua liat. Gosok baju, ada yg jadikan hobi. Hisap dadah, bukanlah penyakit keturunan.

    Ada pengaruh, bak kata awak...tp bukanlah sampai ikut seratus peratus. Satu hari, kita tetap buat keputusan utk diri sendiri:)

    ReplyDelete
  18. setuju!! sama la mcm. cm mana org nak hormat kita kalau kita x hormat org dulu kan ;)

    kira rajin iron baju tuk seminggu sekali. tp xsuka iron selai2 tiap hari hihihihi

    ReplyDelete
  19. mak borek anak rintik! eh??? meluntur buluh biarlah dari rebung?? eh? hurmm apasal neh berperibahasa pulak huhuhu.

    Okje saya tak suka iron baju. iron man suka ler. huhuhu

    ReplyDelete