Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 30 November 2012

Boros.... tapi kena beringat!




Sempat lagi menjeling-jeling Nasi Lemak Kopi O, TV9 yang sedang mempromote sebuah buku berkenaan pengurusan kewangan..... tulisan Hajah Rohani ( tak sure sapa dia ni! ).

OKje mengaku OKje ni bukan orang yang sistematik,........ lagi lagi dalam pengurusan kewangan! Rasanya perlukan khidmat buku ni kot! ha....ha...... ( Dah terlambat OKje! Duit apa nak diurus ? Nak tolong urus duit Arjuna! ha...ha...)


Masa OKje bekerja dulu, OKje ni tergolong orang yang boros jugak tau! Boros, in term of suka menghabiskan duit dengan beli barang yang tah pape je, makan-makan, jalan-jalan dan bukan jenis yang suka menyimpan! Sebab tulah tak kaya-kaya! ha...ha....

Yelah..... bila dah keje penat-penat, dapat gaji, takkan nak menyimpan je, nak jugak enjoy! Enjoy pun bukan sorang-sorang ma!!! Dengan family jugak!

Dalam pada boros tu, apa yang penting, tak menyusahkan Arjuna, tak menyusahkan kawan, tak menyusahkan mak bapak!  'Ukur Baju Dibadan Sendiri'......

Bukanlah tak menyimpan langsung, ASB dan Tabung Haji dah siap-siap 'AUTO DEBIT', kalau tak, 'mike' tak sempat duk account OKje, kejap je dah transfer kat account Shopping Mall! Itu masa OKje kejelah!!!
Sekarang ni duk 'kerjakan' account Arjuna pulak! hu....hu.....

Yang penting, kena belajar simpan duit, biar sedikit, tapi tetap tiap-tiap bulan! Nanti senang kalau ada emergency! Tak yah menyusahkan ORANG!




33 comments:

  1. Saya dulu belum khwn boros jugak! Tp dah berank 3 nie makin pandai berjimat hehehe....

    ReplyDelete
  2. hihihi... namanya pn pompuan klu sale msti ketar kpla.. ;b

    ReplyDelete
  3. cik Que suke beli brg ntah pa pe..hihihi..=D

    ReplyDelete
  4. hahahhaa..
    Kak, sy pun suka shopping tapi msh beringat..simpan pun sikit2 je...hehe..janji ada..
    la ni pun dok 'kerja'kan duit babah Pa'e klu ada nak beli benda2 yg di suka..gaji sendiri simpan..ahhaha:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh...pandai eh Atie...duit dia simpan bagi tak luak...hee

      Delete
  5. tersangatlah betollllllll apa yg okjek cakap. saya antara manusia2 tu jugaklah, terboros bak kata. humm..susahlah nak kawal diri...mmg susahlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cz...sejak dah tak keje ni baru landau control ha..ha..sebab tak de gaji!

      Delete
  6. ekekekeke... sama macam Farah...Farah ni shopaholics... sebab tu kena sentiasa beringat dan remind diri sendiri... kalau tidak memang payah lah nak capai equilibrium... hu hu hu... tapi betul memang kena simpan duit untuk emergency cases...so takderlah nak menyusahkan orang kann? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak boros ke nak enjoy ke janji tak menyusahkan orgkan!

      Delete
  7. sll pakai bj sendiri...ehe (dlm maknanya tuu)

    ReplyDelete
  8. sama le kak zan masa ank dara dulu..beli lipstik sampai 1/2 dozen..nak buat hape?
    Sekarang dah pandai sikit berjimat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu jelah yg kita borosnya pun KZ...lipstik baju, klu sekarang ni alas meja ke..barang dapur... He..he..

      Delete
  9. Kalau beli banyak sangat barang.. bawa naik tangga turun tangga..bawa sana bawa sini..nanti makin slim pulak jadinya!hehehe!(bukan dompet jer yg slim) setuju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu... Bukan dompet je yg slim ...tp masalahnya tak slim slim...he..he..

      Delete
  10. hahaha , okje taw kan CP kuat makan kan , law pergi pasar malam wajib abes rm50 taw tak , lagik semput , dah la CP nih studen je , so utk elak abes duet , CP salu elak g pasar malam , kalaw beli baju ke , mekap kerr ,tak pandai nak boros tapi bab makanan memg CP fail la ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah Cp...okje pun kalau gi pasar mlm...rambang mata..ada she makanan nk beli!

      Delete
  11. Dah ukur kat badan sendiri kadang kena ukur badan anak-anak juga kan. Itu yg kalau tak pejam mata buat simpanan tahu-tahu dah susut aje a/c.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak anak pulak pantang tak beli kalau maknya shopping!

      Delete
  12. salam sis hainom
    Pengalaman memgajar kita berjimat.
    Ingat lima sebelum dtgnya lima perkara.tak gitu sis.

    ReplyDelete
  13. itula..dh ade duit kt tangan ..mmg kelabu mata..hehhe...kna siap2 wat auto debit ..:)

    ReplyDelete
  14. saye ni boros jenisnya, tp skrg dh twu bjimat sikit2,hehehe

    ReplyDelete
  15. SHOPING2 GAK .. ASAL PEROT KENYANG .. HOHO

    ReplyDelete
  16. Itu yg penting....biar tak beli barang...mamam mesti! He. He..

    ReplyDelete
  17. urusan wang ni mmg Na tak pernah berjaya utk menguraskan nye Okje..kekonon bulan ni boras so berazam bulan depan xnk boros lagi.tp tu smua azam hanya sejam mcm tu je..dan bulan2 yg berikutnyaa haishh susah laa Na ni kan hhmm

    ReplyDelete
  18. sy pun bukan pandai uruskan duit sgt.. selalunya asing siap2 dlm sampul surat berbeza duit nak guna dan pastikan tak terguna

    ReplyDelete
  19. kena ada simpanan untuk waktu kecemasan....

    ReplyDelete
  20. Mengurus duit adalah kerja yang paling susah rasa-rasanya, especially kalau macam kita yang suka berbelanja ni..bila fikir and tengok balik barang-barang yang dah dibeli tapi tak gunakan tu..rasa menyesal ya amat...tapi nak buek camno dah hangus pun duit tu...anyway sama-samalh kita beringat-ingat kan OK je...

    ReplyDelete
  21. mcm kira smpn duit sari singgit. mmg la nmpk skit tp bila time emergency sgtlah berguna. huuuu

    ReplyDelete
  22. Oh, memang kita orang perempuan ni arif bab menguruskan akaun shopping mall kan OKje. Rugi aje kalau dah bekerja pastu tak leh guna duit sendiri...heheheh....

    ReplyDelete
  23. Betul tu Okje..duit ni nak menyimpan susah tapi nak menghabiskan mmg senang. Nak2 lagi bila pergi shopping mall...duit beratus pun tak nampak...tau2 dah nipis jer dompet. Yang penting kena beringat, biar simpan sikit yang penting ada...

    ReplyDelete