Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 8 February 2013

Kalau boleh ELAK.....

Sedang menonton Assalamualaikum, TV AlHijrah ........

 credit gambaq audiiwana...
Tak selalu jugak OKje tengok rancangan ni sebenarnya, kadang-kadang aje. Yang jadi seronok dan terus menonton ni sebab Assalamualaikum mengundang saudara baru ke studio, Saudara Firdaus Wong Wai Hun..... jangan ditanya siapa dia.... OKje pun tak tau...he..he...

Cerita dia, tentulah kisah Tahun Baru Cina....

Selain daripada cerita di sebalik perayaan ni, dia bagilah perkara yang KALAU BOLEH ELAK semasa menyambut Tahun Baru Cina. Antaranya :

~ Jangan sesekali memakai baju hitam
   Baju hitam ni lebih kepada menziarahi kematian, pakailah baju yang berwarna-warna terang

~ Jangan memberi envelope angpau yang berwarna putih ( kalau tak silap, angpau putih pun berkaitan
   dengan kematian jugak ), berilah envelope angpau yang bewarna merah

                                                        

~ Bila berziarah tu jangan lupa bawak hadiah, jangan datang lenggang kangkung je he...he....
   Barulah OKje ingat masa OKje berjiran dengan cina beberapa tahun dulu, masa Hari Raya, jiran tu datang
   bawak hadiah  1/2 dozen gelas..... Pelik jugak OKje masa tu..... tapi sebat ajelah...... orang dah nak
   bagi....he..he
   ( sekarang pun jiran pun cina jugak, cuma tak sampai ziarah menziarah le, sebab 'single
   father' kot..... kalau 'mini' dia ada, harus jadi best friend ha..ha..)

~Jangan bercerita pasal 'accident' atau kematian bila berziarah ( 'suey' meyh... mengikut kepercayaan dia le)

~Rupanya diaorang tak akan menyapu lantai tau dalam masa perayaan, mengikut kepercayaan, diaorang
  takut rezeki yang datang tu akan terus pergi....  

Itulah ajelah yang OKje dapat.......

Tulah...... kalau kat kampung OKje, pasti mercun tak berhenti-henti berdentum sambung menyabung, dah macam peranglah gamaknya...he...he...

Macam-macam aktiviti esok, dengan anak Pak Su Arjuna bertunanglah, Pak Andak dia kendurilah.....  
Tak de mood nak pergi.......  masih risau dengan tahap kesihatan 'budak  kecik' tu......  

23 comments:

  1. Assalamualaikum,

    Saya dari QuranKini.com ingin ingin menjemput saudara/saudari untuk menyertai program affiliate kami (produk: Al-Quran Digital) dan menjana pendapatan tambahan melalui blog ini. Ia baru sahaja dilancarkan pada 8 Februari 2013 (Jumaat).

    Caranya mudah sahaja: -
    1. Daftar PERCUMA di QuranKini Affiliate > Klik pada butang 'Klik Di Sini Untuk Mendaftar'
    2. Login akaun anda.
    3. Pilih tab 'Bahan Promosi' > 'Banners/Links'
    4. Copy & paste link pada blog anda

    Setiap unit yang terjual, anda bakal menjana RM50.00 dan bayaran komisyen dilakukan setiap minggu terus ke akaun bank anda. TIADA sebarang limit berapa banyak pendapatan yang anda boleh jana. Mungkin mampu mencecah RIBUAN ringgit sebulan!

    Malah bukan itu sahaja, bayangkan ganjaran pahala yang bakal anda terima setiap kali pembeli membaca Al-Quran Digital tersebut = pelaburan akhirat.

    Terima kasih,
    Team QuranKini

    p/s: Sila sebarkan jemputan kepada rakan-rakan anda yang lain. InsyaAllah mendapat keberkatan bersama!

    ReplyDelete
  2. Ohh... baru tau info2 tu Kak..dpt jg pengetahuan bila tgk rancangan2 TV ni..hehe..
    erm.. cuti2 ni mesti byk planning.. kamek di rumah sj.. layan tido lah dgn c tumpis..haha..
    Moga TLBD cepat2 sihat ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'akan Atie... Planning okje nampaknya semua kabur ni Atie...

      Delete
  3. Lum sihat ke TLBD tu.. Dah bawak g klinik utk recheck lum. Musim2 hujan ni bahaya, macam2 penyakit ada. Hehe, membebel lak ye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka dengo org membebel ni sebab sama...haha...

      Delete
  4. lor...tak sihat lg ke si TLBD?mkn ubat tak? meh bwk die sini jupe auntie PC nak check...hehe
    mmg byk jemputan kenduri2 musim cuti raye cine ni...PC nak pg mane yg rs penting je...klu sedare mare dgn kawan2 mmg wajib pergi...erat silaturrahim:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lum lg PC...
      Tp insyaallah....oklah lps ni...
      Mmg byk jemputan ni...tp nmpknya....duk rumah jelah...

      Delete
  5. Jiran kakak pun ca ya nun alif so bila mercun dah berdentam-dentum pokok bunga kakak pun penuh dgn kertas merah. Depan rumah pun sama. Dulu takut nak menyapu bimbang jiran kecik hati tapi kisahnya kalau rumah kita tak apa asal bukan rumah dia...

    Anakanda TLBD tak sihat lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jiran sebelah rumah okje dah gelap dah KZ...balik kglah tu agaknya...

      Delete
  6. ooo ye ke.. patutla ada kawan adik NR datang umah masa raya dia bawa hamper.. huhuhuhu.. kila kalau gi ziarah hari raya memang bawa perut kosong je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul NR...dah kata pun open housekan... Mmg sediakan perut kosonglahkan...

      Delete
  7. nice info..ingat lagi dulu kalau beli baju utk chinese new year beli yg warna merah gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklah....nama pun tuk raya cinakan...Kan chinese suka warna tu...

      Delete
  8. Chinese mmg banyak pantang larang kan, macam Malays juga. BAnyak plan okje, tapi kalau dah anak tak sihat, nak buat camner. Priority first.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya sama je kan Mj...samada nk ikut ke idak...yg degil belasah ajelah agaknya...hehe

      Delete
  9. ohoo..patut la diorang xsapu sisa2 mercun tu..nmpk bersepah jer dpn rumah masing2..:D

    ReplyDelete
  10. nice infooo okjew..
    tu laa btul kata H tu..Na pulak jd rimas tgkkk mercun lipan dyeorg bersepah2 depan rumah =))

    **rasa nk tolong sapukan***

    HAHAH

    ReplyDelete
  11. huhuhuu banyak betul pantang larang dorang neh. hhuhuhu.

    ReplyDelete
  12. rupanya dorg pun byk pantang larang mcm org kita huuu

    ReplyDelete
  13. masa dalam pantang jangan pula nak menyapu ye..

    ReplyDelete